Ta med hund eller katt till Spanien
Många reser med sina sällskapsdjur mellan länderna. Allt flera leker med tanken men gör det inte eftersom föreställningen att det är invecklat och krävs mycket byråkrati ännu finns kvar. Sanningen är att det i dagens läge är väldigt lätt att resa eftersom reglerna för införsel av hund, katt och även iller från Sverige till Spanien och tillbaka till Sverige igen har förenklats betydligt sedan ett par år tillbaka.
Men alla frågar sig säkert – hur kommer detta att gå? Kan man ha hund i Spanien? Vilka sjukdomar finns det som vi inte har hemma i Sverige? Tillkommer det mycket byråkrati?
 
Mitt svar är – det går bra att ha hund och katt i Spanien – riskerna för att insjukna är mycket få om du följer din veterinärs instruktioner angående förebyggande behandling av subtropiska sjukdomar inklusive lopp- och fästingangrepp. Klimatet i södra Spanien är faktiskt idealiskt för att ha djur.

Vad behövs för att komma in i Spanien

Det finns tre viktiga saker som det är krav på för att komma in till Spanien. Rabiesvaccin skall vara i kraft och/eller givet minst 21 dagar innan ankomst. Dessutom är det krav på att djuret skall ha ett microchip och ett EU-pass.
 
Övriga vaccinationer – valpsjuka, hepatit, kennelhosta och parvovirus är det inget krav på men rekommenderas starkt att dessa är i kraft. Det behövs heller inget hälsointyg från din veterinär i Sverige.

Övriga saker att tänka på inför avresa

1. Om du har en djurförsäkring i Sverige, kontakta ditt försäkringsbolag och fråga om den gäller utomlands och hur länge den gäller. Om du är nöjd med ditt försäkringsbolag, försök få det för maximal tid och om försäkringen löper ut i Sverige kan du lätt teckna en ny i Spanien.
 
2. De flesta flygbolag godkänner endast ett visst antal flygande smådjur per plan. Var noggrann när du köper din biljett – så att du även får en plats i flygplanet för ditt djur.
 
3. Kontrollera med flygbolaget vad som gäller – reser ditt djur i kabinen eller bagageutrymmet. Vilken typ av bur som krävs inklusive måtten på denna. Det är inget krav på friskhetsintyg utfärdat av en veterinär vid resor mellan Sverige och Spanien.
 
4. Hundapotek; för oss människor är det vanligt att vi har med oss ett litet apotek när vi reser. Det samma gäller även hund och katt. Men mitt råd är att köpa det som kan vara mest akut, till exempel medicin mot diarré och om djuret går på någon annan medicinering. Däremot är det tveksamt om det är lönt och mödan värt at ta med mediciner mot fästingar, loppor, sandmygg samt hjärtmaskmygg från Sverige. Jag har sett klienter komma med en otrolig arsenal mediciner samt förebyggande medel mot de sistnämnda, som de köpt med sig från sina veterinär. Ofta gäller det mycket dyra och ofta dubbla behandlingar. I Spanien hålls veterinärer hela tiden uppdaterade med vad som är det senaste och bästa samt även det bästa rent prismässigt. Oftast gäller att du får vad du betalar för. Det är alltså onödigt att betala för mycket om du kan få lika bra eller bättre mediciner, med färre biverkningar, för ett billigare pris. Vi vill ju inte heller övermedicinera våra fyrbenta vänner!

Att tänka på när du är i Spanien

Det kan ändå vara en bra idé att kontakta en veterinär när du väl kommit till Spanien. Vi har en hel del subtropiska sjukdomar i Spanien som vi konfronteras med dagligen. Detta betyder också att vi har den absolut bästa kunskapen då det gäller förebyggande behandling av dessa. I Spanien har vi utmärkta spot-on preparat som förutom att de är förmånliga så täcker ett enda preparat hela arsenalen av subtropiska sjukdomar inklusive loppor, fästingar och mygg.

Smittskyddsrisker – finns de?

Egentligen är riskerna att insjukna eller drabbas av oväntade sjukdomar väldigt små – om du följer din veterinärs råd. Vi har vissa sjukdomar i Spanien som knappast existerar i Sverige som bland annat Leishmanios, hjärtmask (Dirofiliaria) och Leptospiros – men de är alla väldigt ovanliga och lätta att förebygga. Själv ser jag inte detta som ett stort problem. Jag har själv haft tiotals hundar och flera katter under mina snart 20 år i Spanien. Problemen med fästingar verkar vara värre i Sverige än i Spanien. Loppor existerar året om i Spanien – men det är lätt att gardera sig mot dem! Ormar finns det såväl i Sverige som i Spanien. På våren kan det finnas pinjelarver i områden där det finns mycket pinjeträd. Då gäller det att hålla din hund kopplad.

Hundlagen i Spanien

Spanien kan stundvis ge intrycket av att vara ett land i kaos men detta till trots finns en strävan efter ordning och rationalisering. Denna strävan tar sig andra uttryck än vi är vana vid, bland annat på grund av ett annorlunda folklynne och olika traditioner, och reformer genomförs ofta genom tvång, lagar och förbud. Men staten har de facto vidtagit åtgärder för att lösa de problem som förorsakas av kringströvande, herrelösa hundar och katter.
Lagen strävar framför allt efter att garantera allmänhetens säkerhet, ingen ska behöva besväras av lösspringande hundar och katter. Trivsel är viktigt – hundexkrementer måste plockas upp på offentliga platser. Ansvar är viktigt, det skall inte längre vara tillåtet att skaffa hund och kort därefter göra sig av med den. Ägaren måste registrera sina djur och också ta det fulla ansvaret för den. Alltför många oskyldiga människor har blivit bitna och vi har sett nog av övergivna hundar och katter. Nu räcker det!

Allmän hygien för sällskapsdjur

Hundar ska i fortsättningen hållas kopplade och får inte springa fritt på offentliga platser. Svenskar är sedan länge vana att plocka upp efter hundar och nu gäller även hundbajspåsar i Spanien.

Munkorgstvång på offentliga platser

Lagen föreskriver munkorgstvång för alla potentiellt farliga hundar på offentliga platser. Lagen specificerar inte vilka raser som anses farliga men enligt försäkringsbolagen gäller följande: Alaska Malamute, boxer, bullmastiff, dobermann pinscher, filo brasiliero, presa canario och rottweiler. Även första generationens korsningar av dessa raser klassificeras som potentiellt farliga. Men även andra ansvarskännande hundägare bör använda munkorg på sina hundar om risk föreligger att t ex barn skulle kunna skadas.

Märkning med microchip

Lagen säger att alla hundar och katter med ägare ska märkas med microchip. Officiellt gäller detta både hundar och katter men i praktiken endast hundar. Microchipmärkningen som utförs av veterinär är ett så gott som smärtfritt ingrepp och innebär att ett microchip, av ett risgryns storlek, implanteras under huden. Veterinären ansvarar därefter för att hundens uppgifter förs in i ett centralregister till vilket endast veterinärer och myndigheter har tillgång. På detta sätt kan bortsprungna hundar lätt återförenas med sina ägare. Djuren kan lätt scannas och ägaren hittas, och just detta är den egentliga avsikten med lagen – nämligen att tvinga djurägare att ta sitt ansvar. De flesta av oss är trötta på ansvarslösa hund- och kattägare, och även jag välkomnar detta krav.

Rabiesvaccination

Det har sedan länge varit lag på att hundar och katter måste vaccineras mot rabies årligen.
 

Försäkring av skador förorsakade på tredje part

Ägare till farliga och potentiellt farliga hundar skall teckna en försäkring för skador som hunden kan åsamka tredje part. Enligt lagen ska försäkringsbeloppet täcka skador upp till 120 000 euro. Det finns flera olika alternativ till försäkringar. De kan också tecknas som en kombinerad olycksfallsförsäkring för hunden och skador hos tredje part. Kontakta din veterinär eller ditt försäkringsbolag för mer information!

Registrering hos kommunen

Ägare till potentiellt farliga hundar skall registrera sig hos kommunen. Man skall vända sig till miljökontoret (medio ambiente) vid kommunen (ayuntamiento) och uppvisa följande dokument: vaccinationsbok med microchipnummer och giltig rabiesvaccination plus försäkringsbrev på hunden avseende tredje part.

Psykologintyg

Förutom ovanstående skyldigheter ska ägare till farliga hundraser kunna visa upp att de inte har någon kriminell bakgrund. För icke-residenta sker det genom ett intyg från hemlandet. Därefter måste det göras ett särskilt test hos en psykolog.
 
Av Susanne Kamu, Petvetkamu

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.