Heliga Tre Konungar anno 2018

Den 5 januari kör paraderna med Heliga Tre Konungar traditionen trogen längs gatorna i de spanska städerna. På flaken står konungarna Gaspar, Melchior och Balthazar sida vid sida med Musse Pigg, SvampBob Fyrkant och andra barnkära figurer. Mitt under paraderna, där konungarna och de andra karaktärerna kastar ut godis i stora mängder till förväntansfulla barn och vuxna med barnasinnet kvar, kan det vara svårt att få klarhet i vad firandet av Heliga Tre Konungar egentligen handlar om i dagens Spanien.
 
För de flesta skandinaver är spänningen kring julen över den 5 januari, även om julpyntet får hänga med en bit in i årets första månad. Men julklapparna har trots att delats ut den 24 december och barnen har spenderat mellandagarna till att leka med sina nya leksaker. För spanjorerna är julen dock långt ifrån slut i december, för även om julen och jultomten vinner allt mer plats i spanska hem föredrar majoriteten att hålla kvar vid traditionen med de Tre Heliga Konungarna. Således fortsätter alltså den spanska julen ända fram till de Tre Heliga Konungarnas dag, den 6 januari, och det är den dagen som barnen får sina gåvor – från konungarna förstås.
 
Att det är just denna dag som spanjorerna firas förklaras av att det var denna dag som Jesusbarnet fick besök av de tre vise männen, som av Betlehemsstjärna blivit visade till krubban vari den nyfödda pojken låg, i en bondes blygsamma stall. De tre männen, som i senare berättelser blev till konungarna Melchior, Gaspar och Balthazar, tog med sig gåvor till den lilla nyfödda pojken, som enligt Det Nya Testamentet skulle vara Guds son – och det är alltså denna tradition som fortfarande hålls vid liv.

Heliga Tre Konungar – paradernas begynnelse

Första gången som den spanska regeringen firade denna speciella högtid med en parad för de tre konungarna var år 1885. Dock ser dagens parader troligen helt annorlunda ut jämfört med då. Konungarna har genom åren fått sällskap av allt fler figurer, ofta karaktärer ur populära barnprogram, och i en del parader ser det ut som om alla som överhuvudtaget äger en kostym får vara med på ett flak. Traditionen från 1885 är dock den äldsta i Spanien och en del hävdar att den till och med är den äldsta i hela världen. Gaspar, Melchior och Balthazar åker alltså fram längs gatorna innan de på natten ska ut och lägga presenter hos de förväntansfulla spanska barnen. Ursprungligen förde konungarna med sig myrra, guld och rökelse men i dag får barnen i stället bland annat leksaker, kläder och elektronik.

helligtrekonger1Ingen högtid utan kaka

En viktig del av den spanska Heliga Tre Konungars dag är el Roscón de Reyes – en kaka som äts den 6 januari. Denna kaka är ringformad, för att symbolisera en kungakrona, och den är pyntad med godis i alla färger, som symboliserar ädelstenar, och så bär den på en egen, alldeles speciell tradition. Det är nämligen så att kakan, som kan köpas hos bagerier och konditorier, har en figur inbakad någonstans, och denne figurs symbol är den samma som mandeln i risgrynsgröten. Den som har turen att få figuren kommer att vara kung resten av dagen, varför el Roscón de Reyes ofta säljs ihop med en papperskrona. Till de mindre tursamma finns det även andra saker inbakade i kakan, t ex en böna, och den som får denna ska enligt traditionen betala för nästa års Roscón, vilket kan bli en dyr historia då dessa kakor nämligen kostar ca 20 gånger så mycket som vanliga kakor. Traditionen varierar dock mellan regioner och i en del familjer är man bara ”Svarte Petter” resten av dagen om man skulle ha otur och få bönan.

Traditionerna före den 5 januari

För att konungarna ska veta var de ska lägga gåvorna ska barnen enligt traditionen ställa fram deras skor på kvällen innan de går i säng den 5 januari. På så sätt ser konungarna lätt skorna när de besöker hemmet om natten, och så kan de lägga gåvorna i dessa. I dagens läge hänvisar dock de flesta föräldrar till julgranen som den rätta platsen för presenter, då konungarnas köpkraft med tiden blivit större vilket ofta resulterar i en större mängd presenter, vilket blir för mycket för en liten barnsko.
 
I samma stil som traditionen kring jultomten ställer man även fram mat till konungarna, samt hö och vatten till deras transportmedel – kamelerna. Dessa tilltugg är ett tack för besväret i och med den långa resan från öster. Kamelerna å sin sida är ofta lite stökiga varför det kan ses spår av hö från dörren fram till presenterna, och dessa spår kan barnen sedan förväntansfullt följa när de vaknar på morgonen.

Kära Gaspar

När konungarnas och deras följe tar sig fram längs gatorna i paraderna, som börjar på eftermiddagen, har barnen redan sedan tidigare redan skrivit ett brev med en önskelista till en av majestäterna. Har man varit snäll får man sin önskan uppfylld men har man varit stygg får man i stället kol. Dock hör den riktiga kolen historien till och i dag består den i stället av en slags svartfärgad maräng formad som kolbitar. Men fortfarande tjänar kolet som en påminnelse till barnen om att de ska uppföra sig bättre det kommande året, även om det i verkligheten är svårt att hitta föräldrar som bara ger kol till sina barn – även om det är maräng.
 
Vill man ut och se paraderna är det bara att ta reda på var skådespelet äger rum i sin stad. Detta har ofta både kommunhus och turistinformationer information om. De alldra flesta städer, även mindre byar, har parader, men det kan nämnas att paraderna i centrala Málaga är alldeles speciella. Förra året kastades det ut inte mindre än 12 000 kg godis till barnen i vår provinshuvudstad.
 
Trevlig Heliga Tre Konungars dag!

Senaste artiklarna från En Sueco

Soul Marbella – Moderna hem med hjärta och sinne

Soul Marbella är mer än nybyggda bostäder, det är ett välplanerat bostadsområde bestående av fem fas...

Bostadsnytt

YOGA, en paketlösning för både kropp och själ. Kun…

Då yogan förenar kropp och själ stärks nervsystemet genom träningen och frigör blockeringar i kroppe...

Hälsa

Vad har spelregleringen som genomfördes i början a…

I och med den nya spellagen den 1 januari förändrades den svenska spelmarknaden. Så här lagom till n...

Tema & Profiler

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco december 2…

Det stormar kring Svenska kyrkan i Fuengirola. Kortfattat: 2017 ska Costa del Sols kyrkoherde Mikael...

Tema & Profiler

Sigge Ennart – tar det lite lugnare

Har du hela tiden mobiltelefonen till hands ifall en klient eller annan arbets- eller affärskontakt ...

Tema & Profiler

Lär vi oss någonsin att leva livet?

Alla tre skandinaviska huvudstäder, Stockholm, Oslo och Köpenhamn, får fina placeringar bland Topp 1...

Tema & Profiler

Fullt hus på SWEA Marbellas populära företagsmässa

Utställarnas förväntningar var ringa när de den 21 november vaknade upp till en regnig dag – skulle ...

Tema & Profiler

Tre vise män från Andalusien

Vi känner till historien: När Jesus föddes i stallet i Betlehem ledde en stjärna de tre vise männen ...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Mikael Jönsson?

Mikael Jönsson har under sina år på Costa del Sol blivit mycket omtyckt, både som privatperson och i...

Tema & Profiler

Veras Veranda - Spröda kanelsnittar

Nu är det äntligen snart jul och om du frågar mig och min familj är detta den bästa tiden på året. J...

Gastronomi

Utflykter

Grazalema kallar

Grazalema är en av Andalusiens många, vackra naturparker och vi har varit där många gånger, men denna gång hittade vi ett jättefint hotell och var ute...

Utflykter

Azorerna – de lycksaliga öarna

Azorerna ligger långt ute i Atlanten och ögruppen består av nio öar som ligger spridda i tre grupper: São Miguel och Santa María i öster, Terciera, Fa...

Utflykter

CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten a...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Spröda kanelsnittar

Nu är det äntligen snart jul och om du frågar mig och min familj är detta den bästa tiden ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Levantamuertos

Nere vid foten av Mijasberget, i riktning mot Torremolinos, hälsar vi denna månad på i ett...

Gastronomi

Vad har designern Philippe Starck, oliver och Ronda gemensam…

Staden Ronda i södra Andalusien är världskänd för dess vackra utsikt, fascinerande histori...

Gastronomi

Veras Veranda

När man som jag inte alltid tycker om att äta köpta småkakor är det bra med några enkla re...

Gastronomi

Veras Veranda

Nu är det höst och det betyder äppelsäsong! I Sverige hade vi kanske gått ut och pallat äp...

Gastronomi

Kaktusfikon – en nyttig delikatess

Vi sitter i bilen på en smal landsväg i Andalusiens sydvästra hörn. I vägkanten och i dike...

Gastronomi

Sport

Málaga - Idrottshuvudstad 2020

År 2020 blir ett stort år för Málaga stad, som utnämnts till Europeisk idrottshuvudstad, vilket inne...

Sport

AHN Golf: Traveller Cup - 30 oktober

Traveller Cup, en Eclectic tävling över två dagar på Fair Play Golf Benalup spelades i strålande väd...

Golf

VICTOR helt i kris

Jag träffar dem i träningsannexet vid Estadio la Rosaleda, Málaga CF:s 43-åriga cheftränare Victor S...

Sport

Tema & Profiler

Vad har spelregleringen som genomfördes i början av 2019 betytt för svenska casinon online?

I och med den nya spellagen den 1 januari förändrades den svenska spelmarknaden. Så här lagom till nyår så är det alltid intressant att ta en titt i b...

Tema & Profiler

Änglar och hundar – och Judith

I drygt 10 år har hon gjort de små änglarna som finns i guld och silver med pärlor i regnbågens alla färger. Det har blivit åtskilliga donationer till...

Tema & Profiler

Testa ”paketleken” denna jul

Danskarna tycker väldigt mycket om sin ”pakkeleg” eller paketlek på svenska, som är populär att leka på julafton eller vid julmiddagar, då varje perso...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Mikael Jönsson?

Mikael Jönsson har under sina år på Costa del Sol blivit mycket omtyckt, både som privatperson och i sin yrkesroll som kyrkoherde i Svenska kyrkan Cos...

Tema & Profiler

Tre vise män från Andalusien

Vi känner till historien: När Jesus föddes i stallet i Betlehem ledde en stjärna de tre vise männen till platsen. De hade med sig gåvor i form av guld...

Tema & Profiler

Fullt hus på SWEA Marbellas populära företagsmässa

Utställarnas förväntningar var ringa när de den 21 november vaknade upp till en regnig dag – skulle människor ta sig ut i regnet för att besöka SWEA M...

Tema & Profiler

Lär vi oss någonsin att leva livet?

Alla tre skandinaviska huvudstäder, Stockholm, Oslo och Köpenhamn, får fina placeringar bland Topp 10 av världens bästa städer att bo i en nyligen gjo...

Tema & Profiler

Sigge Ennart – tar det lite lugnare

Har du hela tiden mobiltelefonen till hands ifall en klient eller annan arbets- eller affärskontakt hör av sig? Känner du bekräftelse när du är behövd...

Tema & Profiler

Kultur

En julig dag i Málaga

Det är juletider och Málaga är den perfekta staden att kickstarta julhumöret i. Här är En Suecos guide till hur du kan komma i julstämning på bara en ...

Kultur

The Salon Varietes Theatre - Den engelska teatern på Costa D…

Mina handflator bränner fortfarande efter att jag i helgen såg en föreställning med 60-talets ekon av The Beatles, Elvis och Tom Jones i en konsert på...

Kultur

Det nalkas jul - vilket för många förknippas med kastanjer

Kvällarna är mörka, temperaturen har sjunkit och sommarens heta stranddagar känns långt borta medan julbelysningen lyser upp centrala gator och torg. ...

Kultur

EL GORDO -Det stora, spanska jullotteriet

Började 1812  Loteria de Navidad, även kallat El Gordo, är ett spanskt lotteri med lång historia. Det officiella namnet är Sorteo Extraordinario...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com