Sverigeabstinens i Spanien

Sverigeabstinens i Spanien

Det beräknas att hela 7% av den svenska befolkningen bor utomlands och ca 90 000 bor i Spanien. Livsstilen och framförallt klimatet är det som lockar allra mest. Det är underbart att inte behöva stå ut med varken mörker, kyla eller en lång vinter. Men trots den härliga solen och värmen händer det ibland att hemlängtan kommer krypandes. När Sverige känns långt bort och längtan efter det bekanta är stor kan avståndet till hemlandet minska tack vare digitala plattformar och webbplatser. Genom ett par klick kan man ta del av svenska nyheter, underhållning och även köpa klassiska svenska godsaker.

Vad saknar svenskar mest?

Svenskt kaffe, nyheter, lösgodis, podcasts, ordentliga disktrasor, TV-serier, snus, prinsesstårtor… Ja, listan är lång på saker som vi saknar och som inte alltid finns tillgängliga i Spanien. Men tack vare den stora efterfrågan på svenska produkter bland utlandssvenskar finns det idag ett flertal olika hemsidor dit svenskar kan vända sig för att köpa allt från Kalles kaviar till saltlakrits.  

När det kommer till nyheter och underhållning är svenskar duktiga på att hålla sig a jour med vad som händer hemma i Sverige via nätet. Genom de digitala versionerna av olika informationskanaler kan vi hålla oss uppdaterade inom olika intresseområden och pågående debatter. Statliga och privata radio-och tv-kanaler går att uppleva genom smidiga plattformar och appar, vi kan alltså se populära serier, titta på nyheterna och även lyssna på svenska podcasts. Även inom spelvärlden där besökare har höga upplevelsekrav håller sig svenskar gärna till just svenska operatörer och webbsidor. Spelbolag är väl medvetna om att exempelvis innovation och säkerhet är något svenskar uppskattar och mycket fokus läggs därför på att skapa en trygg och säker miljö där förtroende är a och o. Ett bolag som tagit marknadsandelar tack vare sin vision om just tryggt spel är svenskägda spelkoncernen MRG Group. Deras förmåga att skapa identifierbara varumärken som faller svenskar i smaken har visat sig bland annat genom uppköpet av vinnarum.com, en webbplats där spel och underhållning är snyggt paketerade på svenskarnas egna språk. Svenskar vill undvika onödiga risker, vi vill ha koll. Det ska vara praktiskt, säkert och av bra kvalitet oavsett vad det är vi köper eller konsumerar och har det dessutom en innovativ och modern touch blir det bara bättre. Alla dessa aspekter hjälper oss att känna trygghet vilket i sin tur gör att vi känner oss som hemma och det är ju just det handlar om.

Mötesplatser, vänner och familj

En annan typ av mötesplats på nätet för svenskar är globala nätverk med lokala portaler. Dessa syftar att skapa fysiska möten mellan människor som flyttat till ett nytt land, eller som har ett gemensamt intresse i en specifik stad. Svenskar gillar generellt att umgås med svenskar och att fira olika tillställningar och traditioner tillsammans med andra svenskar. Det kan vara kräftskivor, luciatåg, kubbspel i parken eller dans runt en hemmagjord midsommarstång. SWEA är ett exempel på ett globalt nätverk i Spanien som bland annat organiserar olika event för att främja och sprida svensk kultur. Även olika sociala medieplattformar har sidor och grupper för svenskar som informerar om events i olika städer så som exempelvis ”Svenskar i Malaga” eller ”Svenskar i Barcelona”. Internet ger oss givetvis också möjligheten att hålla kontakten med våra nära och kära hemma i Sverige. Skype, som ju dessutom är svenskt, används flitigt både privat och i arbetslivet.

Vad mer kan vi göra?

På gott och ont bor vi i en globaliserad värld där företag konstant expanderar till nya länder. I Spanien finns IKEA sedan flera år tillbaka och har man turen att bo nära en sådan kan man gå i gångarna och känna sig som hemma. Svenskar pratar om möbelkoncepten Billy, Malm och Ingvar som om de vore deras egna familjemedlemmar och det är sällan dem lämnar butiken utan en varmkorv eller en burk lingonsylt.

Om suktandet av Sverige ändå inte lugnar sig efter alla dessa alternativ kan vi vara glada att flygresan trots allt inte är så lång hem och om inte annat får vi se till att ens svenska besökare slänger ner lite kanelbullar och en godispåse i resväskan. Aldrig har vi väl kunnat vara så långt borta men ändå så nära!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.