Veckans korta nyheter, vecka 3, 2017

När snön faller...

Under onsdagen och torsdagen har det snöat på de flesta platser i landet – även i Málagaprovinsen. Man har alltså bara behövt ta sig någon kilometer inåt land om man velat kunna krama en snöboll och rulla sig en snögubbe.
Det händer ibland att det faller ett par snöflingor på provinsens bergstoppar men det är ytterst ovanligt att det är tal om ett direkt snöoväder.
Mest snö har det fallit i de högt liggande städerna såsom Ronda men till och med städer som Alhaurín el Grande, som ligger bara 15 km från Torremolinos, fick ett vitt täcke natten till torsdag, och senast det hände var för 63 år sedan.
Från och med lördag förväntas temperaturerna stiga igen – och så snöar det inte mer i Málagaprovinsen i år, lovar metrologerna.

Oväntad kandidatur till ny PSOE-ledarpost

Den förste har nu presenterat sin kandidatur till partiledarposten för socialistpartiet, och det kommer från ett helt oväntat håll, för medan allas ögon har tiktats mot Pedro Sanchéz och Susana Díaz har nu Patxi López anmält sig. ”Jag är varken för eller emot några av partiets frontpersoner. Jag ställer upp till partiledarvalet med ett tydligt mål – att samla partiet samt återskapa ett starkt och nytänkande socialistparti”, sa Patxi López under en större presskonferens i början av veckan. Patxi López är bask och 57 år. Mellan åren från 2009 till 2012 var han president för Baskien.
Efter en lång tids väntan står det nu klart att PSOE:s partiledarval kommer att hållas i juni. Varken Susana Díaz, Pedro Sánchez eller andra kandidater har officiellt anmält sina kandidaturer.

Andalusierna är sämst på engelska i EU

En omfattande analys från Cambridge University placerar andalusierna på en sorglig sistaplats när det kommer till att prata engelska. Andalusierna är annars kända för att vara mycket pratglada men det gäller alltså inte om det ska talas engelska. Enligt Cambridgeundersökningen är det bara 14 procent av andalusierna som talar engelska på hög eller mycket hög nivå. På nationellt plan ligger siffran på 22 procent. I undersökningen får de 1 051 medverkande spanjorerna 2,67 poäng av 5 möjliga, vilket inte räcker speciellt långt. Positivt är dock att Spanien i samma test 2013 fick 2,31 poäng och har därmed blivit lite bättre. Positivt är också att 22 procent av dem mellan 18-25 år talar engelska på hög eller mycket hög nivå.

Drömsiffror för flygplatsen

Allt pekade på ett bra turistår för Costa del Sol i fjol men ingen hade kunnat föreställa sig att passagerarantalet på Málagas flygplats skulle nå upp till 16,7 miljoner personer. Det är en ökning med hela 15,7 procent jämfört med 2015, som även det var ett rekordår. Visserligen är Málaga och Costa del Sol en attraktiv destination men alla de oroligheter som råder i Turkiet, Egypten och Tunisien har bidragit till att ge turismen och flygplatstrafiken i Málaga ytterligare en knuff i rätt riktning.
Málagas flygplats är i dag Spaniens fjärde största efter Madrid, Barcelona och Mallorca. Största bolaget på Málagas flygplats är Ryanair med 3,8 miljoner passagerare. Sedan är det ett stort gap till Easyjet, Vueling och Norwegian på de följande platserna.

Sista tornet till katedralen i Málaga

Efter en flerårig debatt präglad av oenighet har nu både biskopen, kommunen och Junta de Andalucía fattat beslutet att katedralen bör få sitt sista, saknade torn. Historien berättar att Málagas katedral saknar sitt sista torn för att katedralen helt enkelt aldrig blev färdigbyggd. Vissa anser att det skulle vara fel att ”röra” katedralen efter att den har stått orörd i en hel generation. Men argumentet att det tagit flera generationer att bygga flera av landets katedraler varför den nuvarande generationen bör färdigställa katedralen i Málaga har nu fått stort stöd. Biskopen, kommunen och Junta del Andalucía har dock inte enats om vem som ska betala de 1,6 miljoner euro som bygget förväntas kosta.

Málaga bryr sig om barn från problembakgrund

Málaga står för ett fint rekord genom att vara den provins som har flest fosterfamiljer mätt per antal invånare. Málagaprovinsen har ca 900 barn som har tvingats bort från familjer med allvarliga sociala problem. Av dessa har 611 fått nya hem hos fosterfamiljer medan de andra bor på barnhem. Sedan det blev möjligt att bli fosterfamilj i Málaga år 2008 har allt fler familjer anmält sitt intresse. En del fosterbarn stannar hos familjerna en kortare tid, ett par månader eller ett år, medan andra bor kvar tills de blir vuxna.
Att bli fosterfamilj och adoptera ett barn är två helt skilda ting. Det är bland annat mycket lättare och går mycket fortare att bli godkänd som fosterfamilj.

Blygsam tillväxt i byggbranschen

Både bostadsförsäljningen och byggbranschen har kommit igång på Costa del Sol men sektorn befinner sig fortfarande långt ifrån den tillväxt som sågs på 00-talet. Förra året byggdes 3 041 nya bostäder i Málagaprovinsen. Det är en ökning på 24 procent jämfört med året innan samt en tredubbling jämfört med 2014. Det låter bra men siffrorna är långt ifrån de 20 000-25 000 bostäder som byggdes varje år förr. I ledningen för den blygsamma återhämtningen inom byggsektorn ligger Málaga, Estepona och Mijas. Marbella orkar inte följa med på grund av alla de problem som finns med att få stadens stadsplan godkänd.

Veckans korta nyheter, vecka 2, 2017

Kommunerna är dåliga på att betala

Förr kämpade privata företagare intensivt om att få den lokala kommunen som kund. I dag är intresset långt ifrån lika stort. Trots ekonomisk framgång samt en lag från 2013 som säkrar leverantörerna till kommunerna betalning inom 30 dagar ligger flera kommuner fortfarande långt efter med sina betalningar. Mycket illa är det i Torremolinos, Benalmádena och Rincon de la Victoria där leverantörerna får vänta mellan 110-160 dagar på att få betalt för sina produkter. I Estepona går det bättre, där är betalningstiden 35 dagar och kommunen lever alltså nästan upp till de 30 dagar som lagen anger. Helt perfekt fungerar det dock bara i Ronda där kommunen betalar sina räkningar efter bara 19 dagar.

Trafikböterna har tredubblats

Det ges i dag ut tre gånger fler trafikböter i Málagaprovinsen jämfört med för tio år sedan. Detta beror inte på att bilisterna har blivit sämre på att följa trafikreglerna och inte heller på att polisen jobbar hårdare. I stället är det de många radarmaskinerna som myndigheterna satt upp som ligger bakom. Under 2016 skrevs det dagligen ut 532 böter i provinsen, det motsvarar 22 böter i timmen, till bilister som antingen kört för fort, utan säkerhetsbälte, pratat i mobiltelefon eller motorcyklister som kört utan hjälm. Böterna som skrivs ut i dag uppgår till i genomsnitt ca 200 euro.

Bara fyra års fängelse för djurmisshandel

Den förre chefen för hund- och kattkenneln ”Parque Animal” i Torremolinos, Carmen Marín, dömdes i måndags till tre år och nio månaders fängelse samt böter på 19 800 euro för systematisk djurmisshandel under tre år mot uppskattningsvis 2 800 hundar och katter. Polisen och representanter från veterinärsskolan ingrep förra året efter att ha tagit emot flera anmälningar om djurmisshandel. På kenneln hittades hundratals döda hundar och katter samt tydliga tecken på misshandel. Myndigheterna hittade även bland annat flera nedfrusna hundar som fortfarande levde. Den dömda Carmen Marín förblir för stunden fri mot borgen då hon har möjlighet att överklaga domstolens beslut.

Bra år för sysselsättningen

Under december månad 2016 fick 87 000 personer jobb. Med det föll arbetslösheten med totalt 390 000 personer under föregående år. Ännu bättre är siffrorna för Seguridad Social där antalet anmälda steg med 540 000 personer jämfört med året innan. De två siffrorna överensstämmer inte då antalet i arbetsför ålder ökat under åren. Med de nya siffrorna uppgår arbetslösheten nu till 3,7 miljoner personer medan antalet sysselsatta är 17,8 miljoner personer, vilka är anslutna till Seguridad Social och därmed bidrar till systemet. Övriga befolkningen är pensionärer, barn och unga i utbildning.

Kataloniens president planerar att dra sig tillbaka

Carles Puigdemont ställer inte upp en gång till när det är dags för val till det katalanska Generalitat. Carles Puigdemont kom till makten förra året efter att Artur Mas tvingades kasta in handduken efter påtryckningar från koalitionspartiet CUP. Puigdemonts främsta uppgift var och är fortfarande att fortsätta självständighetsprocessen som den katalanska regionalregeringen arbetar med. Presidenten står fast vid att utkastet till en ny katalansk grundlag är på gång och att han kommer att skriva under ett definitivt självständighetsval innan årsskiftet. Därefter kommer han att dra sig tillbaka och låta nya förmågor stiga fram. I en intervju i ”Radio Barcelona” i början av veckan satt han dock inte definitivt stopp för en ny dialog med centralregeringen gällande Kataloniens framtid. Att han inte ställer upp till nästa val kan också tolkas som ett uttryck för att han gott och väl vet att en frigörelse från Spanien är praktiskt taget omöjligt.

La Liga-match i Málaga skjuts upp till måndag

Denna fredag skulle Marcelo Romero, Malaga CF:s nya tränare för La Liga-laget, ha stått i spetsen för sitt lag på Estadio La Rosaleda för första gången. Men matchen mot Real Sociedad från San Sebastian har skjutits upp till på måndag med avspark kl. 20.45. Romero, som under sin aktiva tid spelade flera säsonger för Málaga CF, ersatte vid årsskiftet Juande Ramos som chefstränare. Ramos lämnade sin tjänst då han inte längre kände sig bekväm i klubben. Måndagens motståndarlag, Real Sociedad, har spelare som den före detta Málaga-anfallaren Juanmi, som är född och uppvuxen i Coín. Före matchen ligger Málaga på 13:e plats. Båda lagen törstar efter seger efter förra helgens förluster. Real Sociedad förlorade stort hemma, 4-0 till Sevilla medan Málaga besegrades med 3-1 av Celta i Vigo.
Biljetter till Real Sociedad-matchen kan köpas genom: kontakt@malaga-support.dk
 

Man löpte amok inne på Mercadona

De som var och handlade i matbutiken Mercadona i Ourense, i Galicien, i onsdags fick en stor chock när en medelålders man plötsligt skrek ”Gud är stor", drog sitt vapen och började skjuta okontrollerat upp i luften. Dock tog ammunitionen snabbt slut och därefter var det lätt för polisen, som tillkallats till platsen, att gripa mannen. Mannen, som bor granne med matbutiken, visade sig ha en diagnos att vara psykiskt sjuk. Han ska inte ha någon relation till religiösa grupper.

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com