Ett försiktigt transferfönster för de spanska storklubbarna

Ett försiktigt transferfönster för de spanska storklubbarna

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det rådande världsläget och en överlag instabil ekonomi, på grund av sådant som spel inför tomma läktare, har lett till att La Liga-klubbarna har hållit en relativt låg profil på transfermarknaden. När “silly season” nu är över för den här gången, så kan vi med facit i hand säga att varken Real Madrid eller Barcelona gjort några allt för anmärkningsvärda affärer – åtminstone inte i jämförelse med vad de brukar göra.

En stilla sommar för Real Madrid

Sommarens transferfönster kommer antagligen att gå till historien som ett av Real Madrids mest anonyma. Vanligtvis kan man ta sin bethard bonuskod och med trygghet satsa den på att Real Madrid kommer att värva in någon av fotbollsvärldens främsta stjärnor, men så var alltså inte fallet denna gången. Faktum är att Real Madrid inte gjorde ett enda nytt spelarköp under transferfönstret som var. Aktiviteten man stod för skedde helt och hållet i form av spelarförsäljningar och på lånemarknaden. 

Real Madrids främsta tillskott kommer i form av den norska stortalangen, Martin Ødegaard, som förra säsongen var på lån i Real Sociedad. Sejouren i Real Sociedad blev en stor succé för norrmannen, vilket ledde till att Real Madrid bestämde sig för att behålla honom i truppen till den pågående säsongen. 

I övrigt är det främst spelare som har lämnat klubben som är värda att notera. Bland annat så har de båda talangfulla ytterbackarna, Achraf Hakimi och Sergio Reguilón, sålts till Inter respektive Tottenham Hotspur. Till den sistnämnda klubben har också storstjärnan Gareth Bale lånats ut i en anmärkningsvärd affär där Real Madrid fortsatt betalar majoriteten av spelarens lön.

En stormig sommar för Barcelona

Till skillnad från Real Madrid så hade katalanska Barcelona ett smått kaotiskt transferfönster. Samtidigt som klubben försökte göra sig av med flertalet spelare och letade efter tänkbara nyförvärv i världens alla hörn så slog nyheten om att storstjärnan Lionel Messi ville lämna klubben ned som en bomb. Messi blev som bekant kvar i Barcelona, men stämningen mellan spelaren och klubben är allt annat än varm. 

Medan Messi inte fick lämna Barcelona, så var det flera spelare som antingen tilläts att byta klubb eller som helt enkelt tvingades till att göra det. Luis Suárez, Ivan Rakitic, Arturo Vidal och Rafinha är alla exempel på spelare som har hittat nya klubbadresser. 

Barcelona misslyckades med att få in spelare som Memphis Depay, men man lyckades trots allt värva in lite färskt blod. Bland tillskotten hittar vi bland annat Trincão från Braga, Sergiño Dest från Ajax, och tidigare i år blev det dessutom klart att Miralem Pjanic skulle ansluta i en kontroversiell affär där Arthur gick i motsatt riktning. 

För både Real Madrid och Barcelona så handlade transferfönstret i första hand om att frigöra löneutrymme för att stabilisera sina ekonomier. Barcelona hade visserligen intentioner om att göra några fler kreativa affärer, men i slutändan rann det mestadels ut i sanden. När vi sammanfattar fönstret kan vi alltså konstatera att det var ett sällsynt stillsamt transferfönster för de båda storklubbarna, i form av nya spelarförvärv.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco