Investera i Spanien: Mer än fastigheter

Investera i Spanien: Mer än fastigheter

ADVERTORIAL

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

När man tänker på att investera i Spanien tänker de flesta på fastigheter. Många drömmer om att äga en bostad i Spanien, vare sig det är en liten villa längs med kusten eller en lägenhet i en stad. Fastigheter är däremot inte det enda sättet som svenskar kan investera i Spanien. Den spanska marknaden är öppen för internationella spekulanter, vare sig det gäller fastigheter, aktier eller index. 

Källa: Unsplash

Den spanska marknaden lockar

Spanien är världens fjortonde största ekonomi sett till dess BNP. Det gör landet till en intressant marknad för utländska investerare. Servicesektorn är störst och tar upp över 70 procent av marknaden. Efter den kommer industri och tillverkning. Det finns fyra börser i Spanien. Dessa drivs av börsoperatören Bolsas y Mercados Españoles. Det var den fjärde största börsoperatören sett till omsättning i Europa men sedan 2020 ägs den av schweiziska Six Group. 

Den största börsen är Bolsa de Madrid och flera internationella som nationella företag är noterade där. Några exempel är modeföretaget Zara och banken Santander. Samtliga spanska börser är elektroniska och går att nå via internet. Detta öppnar upp möjligheter för svenskar som vill investera i Spanien, vare sig de befinner sig i Spanien eller i Sverige. 

Spanska aktier

Aktier är den vanligaste handelstillgången. Aktier är ett sätt att äga andelar i ett aktiebolag och därmed ha rätt till aktieutdelningar. Kända spanska aktier är Banco de Sabadell, IAG, Caixabank och Repsol. Aktier är värdepapper som köps och säljs under börsernas öppettider, vilket i Spanien är mellan klockan 09.00 och 17.30. Det går också att handla med aktier genom CFD-kontrakt.

CFD handel är ett sätt att handla med aktier utan att faktiskt äga dem. Faktum är att det inte bara är aktier som kan handlas. Flera andra instrument är tillgängliga. CFD-kontrakt låter innehavaren spekulera på om priset på en tillgång kommer att stiga eller falla. Investerare tjänar pengar när deras spekulation visar sig vara rätt. En fördel med CFD handel är att det är tillgängligt med hävstång. Det går att öppna ett kontrakt till ett högre värde än vad man har gått in med och därmed få en större exponering. Det finns risker. Hävstängerna kan led till större förluster, vilka ska betalas tillbaka till handelsmäklaren.  

Källa: Unsplash

Spanska index

Det finns flera spanska jämförelseindex som är populära att följa. IBEX 35 är ett jämförelseindex över de 35 största aktierna på den spanska aktiemarknaden. Man brukar använda det här indexet för att se hur det går för den spanska ekonomin. Den svenska motsvarigheten till IBEX 35 är OMXS30. Andra populära index är FTSE Latibex, IBEX Medium Cap och IBEX Small Cap. 

Aktieindex mäter utveckling och är ingen tillgång man kan köpa. Däremot går det att spekulera på index med CFD-handel, som vi nämnde ovan. Det går också att köpa fonder som följer indexen. Dessa innehåller då aktierna som ingår i indexet och utvecklas därför på samma sätt. 

Den spanska marknaden är intressant ur flera synpunkter och det är en stark ekonomi i utveckling. Det här lockar investerare från hela världen. Fastigheter är fortfarande en attraktiv investering, men det är långt ifrån den enda. 

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco