Mer tid för patienter · ”Kungsstigen” når nya rekord · Málagas tränare har fått sparken

Mer tid för patienter

Junta de Andalucía har nu påbörjat implementeringen av den plan som ska säkra en längre och bättre konsultation vid läkarbesök. I dag har en läkare ofta bara 5-6 minuter för varje patient men genom några enkla omorganiseringar av de dagliga rutinerna ska Juntan nu säkra att varje läkare får max 30 konsultationer om dagen, vilket resulterar i upp till 10 minuter per patient. Junta de Andalucía strävar efter att göra det allmänna sjukförsäkringssystemet mindre tungarbetat rent administrativt för läkarna, vilket skulle spara tid som i stället kan ges åt patienterna. Utöver det kommer ett erbjudande till praktiserande allmänläkare som närmare sig pensionsåldern om att stanna på arbetsmarknaden fram till de fyller 70 år, för att säkra att sjukvården inte försvagas.
 
 
 
 

”Kungsstigen” når nya rekord

Det är vackert och annorlunda. En vandring på Caminito del Rey, ”Kungsstigen” på svenska, i naturområdet lite norr om Málaga, har på rekordtid blivit en av provinsens populäraste attraktioner. På bara 24 timmar förra veckan såldes 11 500 av de 100 000 nya biljetterna som myndigheterna släppt till vandringar på stigen under perioden juli till oktober. Det förväntas att försäljningen kommer överstiga 20 000 biljetter under påskveckan och att det kommer vara helt utsålt innan sommaren är här.
Efter flera års renoveringsarbete öppnade landstinget den gamla ”Kungasstigen” för allmänheten som en vacker och annorlunda vandring längs bergsväggarna. Sedan dess har 1,2 miljoner personer vandrat stigen – av dessa har ca 60 procent av besökarna varit utlänningar.
Utflykten kostar 10 euro per person och biljetter kan köpas direkt på: www.caminitodelrey.info
 
 
 
 
 

Málagas tränare har fått sparken

fodbold billede cropped
 
Söndagen den 14 april sparkade Málaga CF:s president och klubbägare, shejken Al-Thani, chefstränaren Juan Ramon Muñiz, 50 år från Asturien.
Kravet om denna drastiska handling kom från den stora, lojala och entusiastiska skaran av fans som infann sig dels på Estadio La Rosaleda under matchen mot bottenlaget Extremadura, mot vilka laget förlorade med 1-2, och dels i ett öppet brev från förbundet av fanklubbar i Málaga CF som offentliggjordes direkt efter matchen.
”Muñiz, gå nu – Muñiz, gå nu” löd det taktfast från den 19 000 åskådarna på läktarna.
Med nederlaget hamnade Málaga CF i en situation där deras uppryckning från division 2 till La Liga nu är hotad.
I måndags kom lagets nya tränare, Victor Sánchez del Amo, endast kallad Victor, som här ses på bilden då han hälsas välkommen av sportchefen Caminero (t.h.).
Victor är 43 år och kommer från Madrid, där han fick sin fotbollsuppfostran i Real Madrid med 310 matcher och 49 mål i några av de bästa klubbarna i Spanien och Grekland.
Som chefstränare har han bland annat stått i spetsen för Deportivo La Coruña i La Liga, Champion League-laget Olympiacos i Grekland samt Betis i La Liga. Sin tjänst i Betis lämnade han 2017 och sedan dess har han inte arbetat.
 
 
 

Hektisk påskvecka på intågande · Äldre tar för mycket medicin · Byggena ökar med 37 procent

Hektisk påskvecka på intågande

De stora påskprocessionerna som förknippas med påsken i Spanien sätter sin prägel på påsken i alla städer i hela Málagaprovinsen. Påskveckan invigs i morgon lördag och på söndag ger sig de första processionerna ut på gatorna. Traditionen trogen blir det ett intensivt program i de flesta städer fram till och med fredag nästa vecka – speciellt i Málaga stad, där tusentals människor följer påskprocessionerna. Av denna anledning rekommenderas det att välja kommunala färdmedel, som tåg eller buss, om man önskar uppleva påsken i provinshuvudstaden, där stora delar av centrum kommer att vara avspärrat för trafik från ca lunch till efter midnatt, varje dag.
I de flesta städer i Spanien firas påsken stort men passionen för högtiden är särskilt stor i Málaga och Sevilla.
 
 
 
 
 
 

Äldre tar för mycket medicin

Kvaliteten på den spanska läkarutbildningen, behandlingsmetoder och medicin felar inte det minsta. Däremot finns det en tydlig trend i att det skrivs ut för mycket medicin och den utvecklingen är det spanska läkarkollegiet inte positiva till. Det är en av många slutsatser som togs under kollegiets årliga kongress som i år hölls i Málaga. Det saknas en bättre koordinering mellan specialisterna för att säkra att det inte skrivs ut dubbla mängder medicin till personer som behandlas för flera olika åkommor hos olika specialister. Läkarkollegiet menar att det är speciellt äldre som tar för mycket medicin samt att 25 procent av nya åkommor uppstår på grund av biverkningar av för mycket medicin.
 
 
 
 
 

Byggena ökar med 37 procent

Utvecklingen inom byggbranschen är fortfarande positiv. I Málagaprovinsen har det under årets första kvartal utställts inte färre än 2 149 bygglov, vilket är 585 fler jämfört med samma period förra året. Ökningen på 37 procent har främst skett i Málaga stad, med 611 nya bygglov, och i Estepona, som med 538 nya bygglov är den kustkommun som har störst tillväxt inom byggbranschen. Trots framgångarna efterlyser nu byggherrarna ännu mer mark och snabbare behandling av nya bygglov för att möta efterfrågan på nybyggen samt för att kunna bygga prisvänliga bostäder till familjer som i dag har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden.
 
 
 

Skattelättnader att vänta · Liga bakom avokadostölder avslöjad · Ny prinsessa på väg i Estepona

Skattelättnader att vänta

Det verkar inte ha varit bara valfjäsk när Partido Populars spetskandidat Juanma Moreno i december gick till val med skattesänkningar i Andalusien. Den nya presidenten för Junta de Andalucía slår nu nämligen slag i saken med att sänka arvsskatten i Andalusien, så drastiskt att det näst intill liknar ett avskaffande. Och den nya lagen antas redan denna månad. Detta kommer att ske samtidigt som regionalregeringen genomför en sänkning av de skatter och avgifter som i dag förknippas med pappersarbete vid ägarskifte. Därtill kommer även källskatten att sänkas – inte minst för momsregistrerade.
Juanma Moreno står fast vid stora skattesänkningar för alla i Andalusien under de kommande fyra åren. Han tror inte att det kommer att minska skatteintäkterna då de nya initiativen kommer att locka nyinvesteringar samt skapa sysselsättning. Juanma Morenos mål för de kommande fyra åren är att göra Andalusien precis lika attraktivt rent skattemässigt som Madrid är i dag.
 
 
 
 
 

Liga bakom avokadostölder avslöjad

En del kriminella ägnar sig åt narkotikaförsäljning och -smuggling. Andra stjäl klockor, smycken och handväskor medan ytterligare andra rånar en butik eller ett kasino. Och så finns det dem som stjäl avokadoer. Av de sistnämnda har en liga bestående av ett halvt dussin personer just gripits. Under flera år har ligan specialiserat sig på att bryta sig in i lantbrukares lagerlokaler i Vélez-Málaga-området för att stjäla avokadoer och mangoer, som är dyra frukter med hög efterfrågan. Polisen uppskattar att ligan stulit och sålt frukter för ett totalt värde av 60 000 euro, bara i år.
De gripna personerna är alla spanjorer mellan 19-30 år, som tillsammans byggt upp ett nätvärk som stjäl och säljer frukterna på Málagas frukt- och gröntmarknader.
 
 
 
 
 

Ny prinsessa på väg i Estepona

tredje nyhed billede LD
 
Med en investering på totalt 75 miljoner euro har det första spadtaget till ett av Europas största, dyraste och mest ambitiösa hotellprojekt just tagits i Estepona. Det handlar om den grekiska hotellgruppen Ikos, som nu ska bygga sitt första ”all inclusive”-lyxhotell i Spanien.
Hotellgruppen har köpt det gamla hotellet Hotel Princess, som nu ska totalrenoveras, byggas ut och göras till kärnan i den nya resorten. Totalt ska det byggas 411 hotellrum, sju restauranger, sportcenter, en teater, flera badbassänger och spa. Totalt ska resorten täcka 33 000 kvadratmeter och den ska stå färdigt i maj 2020.
 
 
 

Små matbutiker ploppar upp som svampar · 19 miljoner i jobb · Årsrapport från Cudeca

Små matbutiker ploppar upp som svampar

För tio år sedan kunde matbutikerna inte bli stora nog. Flera mindre matbutiker i städerna stängde och större öppnades utanför städerna för att få mer plats och ge bättre parkeringsmöjligheter. Men nu verkar det som om trenden håller på att vända, för allt fler mindre matbutiker öppnar återigen i städerna. Detta är glädjande för bland annat Carrefour-kedjan som under årets lopp kommer att öppna tio nya småbutiker med konceptet ”Carrefour Express” i Málagaprovinsen. Redan nu finns det 27 sådana matbutiker och kejdan förväntar sig att nästa år ha över 50 av dessa butiker. De nya ”Carrefour Express” är alla mellan 150-300 m2 och har alla sorters livsmedel, om än i begränsat utbud.
Andra stora matbutikskedjor följer samma trend, som bland annat matbutiken DIA.
 
 
 
 
 
 

19 miljoner i jobb

Under mars har det skapats 155 000 nya arbetstillfällen. Detta betyder att lite över 19 miljoner personer i dag har jobb i Spanien. Det är sällan som gränsen på 19 miljoner arbetstillfällen passeras.
Den totala arbetslösheten har dock ”endast” minskat med 34 000 personer. Detta på grund av att det finns många stora generationer som nu kommer ut på arbetsmarknaden samtidigt som äldre fortsätter att arbeta längre.
De nya arbetstillfällena är jämnt fördelade över hela landet samt över alla sektorer.
Majoriteten av de nya jobben utgörs av visstidsanställningar.
 
 
 
 
 
 

Årsrapport från Cudeca

Cancerhospicet Cudeca har under loppet av 2018 kunnat hjälpa över 1 400 patienter och 2 400 familjer. Det är fler än någonsin. Det är naturligtvis ett tråkigt tecken på att allt fler drabbas av cancer. Å andra sidan är det positivt att Cudeca kan samla ihop resurser till att hjälpa de drabbade. Cudecas årsbudget för 2019 är 4 miljoner euro, varav 90 procent är självfinansierat. Pengarna kommer från privata donationer, fondens medlemmar, second hand-butikerna och de många välgörenhetsarrangemangen som hålls.
Cudeca grundades för 26 år sedan med ganska knappa medel av britten Joan Hunt och har i dag ett välfungerande hospice i Benalmádea.
Cudeca tar emot patienter från alla nationaliteter och religioner.
 
 
 
 

Arvsskatten avskaffas i Andalusien · Stor insats för att minska väntelistor · Banco Santander öppnar “Work Caféer”

Arvsskatten avskaffas i Andalusien

Presidenten för Junta de Andalucía, Juanma Moreno, och hans nya regionalregering kommer att anta en ny lag den 9 april, och denna nya lag ska eliminera arvsskatten i Andalusien. Visserligen kommer det att kosta en slant men den nya presidenten förväntar sig att det ändå är en god investering för regionen. Man är nämligen trött på att se hur flera välbärgade andalusier och utlänningar söker residens i bland annat Madrid för att undvika den andalusiska arvsskatten. Juanma Moreno menar att avskaffandet av arvsskatten säkrar att investeringsvilligt andalusiskt kapital stannar i regionen samt att nya välbärgade personer och investerare lockas hit.
Det nya initiativet kommer först och främst att beröra välbärgade personer, då arvsskatten på den primära bostaden reducerades kraftigt för några år sedan.
 
 
 
 
 

Stor insats för att minska väntelistor

Den nya regionalregeringen aktiverar nu sin nödplan för att minska de andalusiska sjukhusens väntelistor. Planen är att 200 specialistläkare, från och med denna vecka, ska arbeta övertid samt till och med lördag för att ge vård åt de 162 000 patienter som i dag finns på sjukhusens väntelistor. Regionalregeringens nödplan är budgeterad till 25,5 miljoner euro, som primärt går till att betala läkarnas övertidstimmar samt de privata sjukhusen som kommer att ta emot några av de många patienterna på väntelistorna.
När Partido Popular och Ciudadanos kom till makten efter regionalvalet i december blev de mycket överraskade när de fick se sjukhusens verkliga väntelistor. Den förra regeringen hade tillsynes manipulerat siffrorna, så att köerna framstod kortare än de var i verkligheten. På sjukhusens väntelistor finns även en del utlänningar.
 
 
 
 
 

Banco Santander öppnar “Work Caféer”

tredje nyhed billede
 
Spaniens största bank räds inte nya vägar. Det gäller både lanserandet av nya finansiella produkter och som nu när banken lanserar en ny image. Banken har just öppnat sitt första ”Work Café” i Madrid, alltså en bankfilial och café i ett. Alla är välkomna i bankens ”Work Café” där det finns gratis wifi och ordentligt med café- och kontorsplats.
I Chile är Banco Sabadells ”Work Café” redan lanserat och konceptet, vari man jobbar, nätverkar och kanske utför sina bankärenden samtidigt, har blivit mycket populärt.
Bankens plan är nu att öppna 100 nya ”Work Caféer” i Spanien under de kommande åren.
 
 
 
 

Norrbom Marketing

NYHETSMAIL

Få spanska nyheter på svenska direkt i din inkorg

* nödvändig

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com