Andalusien utställer obligationer · Stor skillnad på rik och fattig · Sista turen för Málagas pariserhjul

Andalusien utställer obligationer

Statsobligationer är ett känt begrepp men nu finns det också ”regionobligationer”. Ett nytt dekret från regeringen gör det nämligen möjligt för de spanska regionerna att utställa sina egna obligationer och därmed uppnå större självfinansiering. I början av veckan erbjöd därför Junta de Andalucía nya obligationer till ett värde av 600 miljoner euro, som såldes på rekordtid. Flera stora kapitalfonder, banker, bolag och stora privata investerare från elva länder stod i kö för att få tassarna på de tioåriga andalusiska obligationerna till 1,875 procent i årlig ränta. Störst var intresset från Tyskland och Österrike. Köplusten var så stor att Juntan fick bud på köp av obligationer för totalt 1 400 miljoner euro.
Andalusien är den första spanska regionen som väljer att använda sig av möjligheten att utställa obligationer.
 
 
 
 
 
 
 
 

Stor skillnad på rik och fattig

Nya siffror från skattedepartementet visar att Benahavís har Málagaprovinsens mest välbärgade invånare. Bruttoårsinkomsten i kommunen låg förra året på 28 443 euro. Därefter kommer Rincón de la Victoria och Málaga stad. På en sorlig sistaplats kommer Almáchar med en genomsnittlig bruttoinkomst på 12 032 euro tätt följd av kommunerna Comares och Arenas, som alla ligger i Axarquía.
De senaste siffrorna från departementet visar även att den genomsnittliga bruttoårsinkomsten i Málagaprovinsen ligger på 22 631 euro. För Andalusien är motsvarande siffra 21 799 euro och för hela Spanien 25 950 euro.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Sista turen för Málagas pariserhjul

Det 70 meter höga pariserhjulet i Málagas hamn har kört sitt sista varv – för stunden. Det treåriga kontraktet har köpt ut och har inte förnyats i tid. Bolaget bakom driften av pariserhjulet, som för tre år sedan investerade nästan 100 000 euro i att transportera och montera pariserhjulet i Málaga, vill gärna förlänga avtalet. Det samma vill hamnpolisen och företagare i och omkring hamnen Muelle Uno, men kommunen tvekar. Det stora pariserhjulet har nämligen varit orsak till debatt under de senaste åren då många grannar klagat över att de är trötta på att bo i en cirkus. Pariserhjulet kör, eller körde, till sent om natten och var alltid upplyst. Så just nu är beslutet att pariserhjulet står kvar – men stilla.
 
 
 
 

 

Benalmádenas före detta borgmästare död

En av de mest karismatiska personligheterna inom Costa del Sols lokalpolitik, Enrique Bolín, dog i torsdags. Han blev 78 år. Enrique Bolín utnämndes till borgmästare 1966, under Francos regim, och han var då Spaniens yngsta borgmästare någonsin. Då var han bara 26 år och Benalmádenas kommun hade 3 000 invånare. Efter diktatorns fall grundade han sitt eget lokalparti men blev i mitten av 80-talet ”inhyrd” som lokal frontfigur av Partido Popular. Samarbetet varade dock endast några år för 1989 anhölls Enrique Bolín i en båt nära Gibraltar tillsammans med tre minderåriga pojkar, en påse porrfilmer och ett par gram hasch på sig. Skandalen glömdes dock bort för 1995 grundade Bolín partidet GIB (Grupo Independiente de Benalmádena), som under fyra valperioder säkrade sig absolut majoritet i kommunen. Som hans största politiska bedrifter kan nämnas uppförandet av stadsdelen Arroyo de la Miel, nöjesparken Tivoli, hamnen Puerto Marina och parken Paloma.
 
 
 
 
 

Spanjorerna lever längst · Regeringen vill införa google-skatt på 3 procent · Läkarna har fått nog

Spanjorerna lever längst

Genomsnittsåldern i Spanien är i dag 82,9 år. Detta placerar spanjorerna på en fjärdeplats på listan för befolkningars genomsnittsålder i olika länder. Äldre än spanjorerna blir i dag bara människorna i Japan, Schweiz och Singapore.
En ny rapport från The University of Washington (Seattle, USA) visar att år 2040 kommer spanjorerna vara världens längst levande folk, då det uppskattas att genomsnittslivslängden i landet till dess kommer att öka med 4,5 år, till 87,4 år.
 
 
 
 

 

 

Regeringen vill införa google-skatt på 3 procent

Den spanska skatteministern, María Jesús Montero, är övertygad om att hennes förslag om att införa en skatt för internationella internetbaserade företag kommer att få stor uppbackning i parlamentet. Regeringen vill införa den nya skatten, som kallas google-skatt, på 3 procent för företag som google, Airbnb, Uber m.m. Detta är företag som är verksamma i Spanien via internet men som bara betalar skatt i deras ”hemländer” – där de har sin fysiska adress. EU-länderna står splittrade i frågan om den nya google-skatten men den hårda kärnan i Europarlamentet rekommenderar medlemsländerna att införa en skatt på 3 procent. Den spanska PSOE-regeringen vill införa skatten då de anser det vara orimligt samt orsaka snedvriden konkurrens att stora internetbaserade företag i dag i stort sett kan verka helt skattefritt i Spanien medan andra företag måste betala bolagsskatt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Läkarna har fått nog

Denna vecka strejkar läkarna i Málagaprovinsen, dock har strejken organiserats så att bara 20 procent av arbetsstyrkan strejkar samtidigt. Läkarna är missnöjda med de långa väntetiderna, de korta mötena som de har med varje enskild patient, förseningar med interna analyser samt uteblivna löneökningar under 10 år.
”Det är omöjligt för oss att göra ett bra arbete med de villkor som vi arbetar under i dag. Hälsovårdssystemet är nära kollaps”, säger Juan José Sánchez, som är ordförande för läkarkollegiet i Málaga. Han efterfrågar fler resurser samt ett nytt stort sjukhus i Málaga, som både kommunen, landstinget och Junta de Andalucía länge talat om.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Öppet hus hos Finca Solmark

Sätt ett kryss i kalendern för lördag och gör ett besök på Finca Solmark i Carratraca. Denna dag hålls det nämligen Öppet Hus på fincan, som ligger strax utanför den lilla byn Carratraca.
Denna finca köptes för drygt ett år sedan av Pelle Lundborg. Då var den 15 hektar stora gården övergiven och igenvuxen, men Pelle såg förbi förfallet och bestämde sig för att rusta upp den liksom de två husen som står på marken. Sedan dess har det arbetats ihärdigt och det har planterats bl.a. avokadoträd, olivträd, fikonträd och grönsaker, och gårdens existerande mandelträd har beskurits och tagits hand om. Allt ekologiskt, utan bekämpningsmedel.
Så nu hälsar Pelle Lundborg välkommen till Öppet Hus på Finca Solmark!
 
Plats: Finca Solmark, Carratraca, A-357 mot Campillos, avfart Camino de las Minas.
Följ asfaltsvägen tills den slutar.
Skulle det vara knepigt att hitta går det att ringa Pelle Lundborg, tel. 637 481 860.
 
Datum: 20 oktober
 
Tid:
10.00 Dörrarna öppnar
11.00 Det bjuds på kaffe och kanelbullar
11.30 Invigning med Carratracas borgmästarinna Dña. Paqui Jiménez
14.00 Dörrarna stängs
 
Anmälan till Öppet Hus samt vägbeskrivning på:
https://www.facebook.com/events/462760820898052/
 
 
 solmark
 
 

Kraftiga skyfall orsakar kaos och dödsfall · Två bomber i Marbella · Bankerna är inte tillräckligt starka

Kraftiga skyfall orsakar kaos och dödsfall

Polis och brandkår hade mycket att göra under onsdagen på grund av det kraftiga regnet. Bland annat evakuerades nio personer när Guadalhorcefloden var nära att svämma över och i Marbella skapade skyfallen 20 km långa köer.
Höstens första kraftiga regn drabbade hela provinsen. Värst var det dock i Sierra Bermeja i norra Estepona, där det föll 246 liter regn per kvadratmeter, samt i Ojén nära Marbella.
På Mallorca fick regnet tragiska följder. Tio personer drunknade i regnmassorna och en flicka är fortfarande anmäld saknad. De flesta omkomna drunknade då deras bostäder, som låg i en dal, översvämmades på grund av att vattennivån i en flod kraftigt steg över dess bredder.
 
 
 
 
 
 

 

Två bomber i Marbella

De interna stridigheterna mellan två eller fler narkotikamaffior i Marbella har nått nya, hittills osedda höjder när det i onsdags sprängdes två bomber i staden. Den första exploderade invid en privat villa i Benahavís och kort därefter sprängdes en bomb vid en industrilokal i San Pedro. Bägge fastigheterna tillhör en marockan med spanskt medborgarskap. Inga personer har kommit till skada men de två bomberna har orsakat stora materiella skador. I dagsläget har polisen ingen direkt misstänkt för dåden men man är säker på att det handlar om en intern maktuppgörelse relaterad till narkotika.
 
 
 
 

 

Bankerna är inte tillräckligt starka

Det är nu tio år sedan som Lehman Brothers gick i konkurrs. Sedan dess har mycket hänt – inte minst i den finansiella världen. Men presidenten för Internationella Valutafonden (IMF), Christine Lagarde, har sagt att varken de spanska eller europeiska bankerna är tillräckligt starka för att klara av en ny kris: ”Bankerna har blivit markant starkare – även de spanska – men det är tydligt att en del skulle få problem om det inte blir en förnuftig lösning på Brexit, på handelsproblemen med USA samt om de enskilda ländernas ekonomiska stimulans stoppas.”
I början av veckan uttalade hon sig även gällande den spanska regeringen, hos vilken hon sakar nya initiativ samt reformer för att få mer fart på både sysselsättningen och ekonomin.
 
 
 
 
 

Nyval i Andalusien · "Gay-turismen" vinner mark · Spanien får tillsägelse från IMF

Nyval i Andalusien

Den 2 december ska andalusierna till valurnorna – igen. Presidenten för Junta de Andalucía, Susana Díaz, utlyste nämligen nyval i måndags. Valet skulle egentligen hållits i mars nästa år men kommer nu alltså att tidigareläggas då den sittande PSOE-regeringen varit handelsförlamad under de senaste månaderna efter att stödpartiet Ciudadanos dragit tillbaka sitt stöd till Susana Díaz och PSOE i Andalusien. Det är tredje gången på bara sex år som det kallas till val i Andalusien.
År 2012 blev PP för första gången största partiet i Andalusien men med stöd från vänsterkantspartiet IU kunde PSOE stanna vid makten. Dock höll inte koalitionen hela valperioden varför det utlystes extraval 2015 då PSOE på nytt, då med stöd från Ciudadanos, kunde bilda regering. Men även den gången höll samarbetet bara tre år.
Ciudadanos menar att Susana Días inte hållit sitt avtal med partiet varför de dragit tillbaka sitt stöd. I oppositionen menar PP att det ny utlyses nyval för att dra bort uppmärksamheten från de korruptionsskandaler som råder kring socialistpartiet i Andalusien. Hos Podemos menar man å sin sida att det är de positiva opinionsundersökningarna för PSOE på nationellt plan som är orsaken bakom att det ska hållas nyval.
 
 
 
 
 
 
 
 

"Gay-turismen" vinner mark

Turismen har minskat en aning under året men den så kallade ”gay-vänliga” turismen har ökat markant. Allt fler homosexuella män och kvinnor söker sig nämligen till Costa del Sol och det märks hos de hotell, barer, restauranger och butiker som har specialiserat sig på detta klientel. Tour España, som är det offentliga organ som tar på sig att marknadsföra Spanien som varumärke globalt, uppskattar att tio procent av landets turism är ”gay-vänligt”, men markant högre i städer som Torremolinos, som varit känt som en av Europas mest eftertraktade destinationer för homosexuella under flera årtionden.
Tour Españas senaste rapport visar nu att den ”gay-vänliga” turismen i år har ökat med mellan 30-40 procent på Costa del Sol, mätt i både antalet besökare och deras konsumtion. De homosexuella har en markant större köpkraft än andra turister och spenderar i genomsnitt 130 euro om dagen under deras vistelse på Costa del Sol, varför de också är ett ytterst intressant klientel.
 
 
 
 
 
 

 

Spanien får tillsägelse från IMF

Internationella Valutafonden (IMF) uppmanar den spanska regeringen att komma med nya reformer och initiativ för att bevara landets positiva tillväxt och sysselsättning. Valutafonden menar att Spanien har stagnerat under de senaste åren och deras prognos visar nu på ett tvärstopp i den annars så positiva utvecklingen. Valutafondens president har sagt att han tror att Spanien i år kommer att sluta långt ifrån den tillväxt på 3 procent som prognoserna visade i början av året. Dessutom är han tveksam till om staten klarar av att hålla det årliga, avtalade budgetunderskottet – även det på 3 procent. IMF pekar på att om inte den nya spanska regeringen börjar visa handlingskraft kommer den ekonomiska tillväxten minska till några få 1,5 procent redan nästa år och landets arbetslöshet kommer inte att nå under de 15 procent, som är målsättningen.
 
 
 
 

Den tidigare ekonomiministern ska i fängelse · Fyra lik på en dag · El Ingenio moderniseras och byggs ut

Den tidigare ekonomiministern ska i fängelse

Rodrigo Rato blir historiens första minister som hamnar i fängelse. Den före detta ekonomiministerns dom har fallit och han har tilldelats fyra och ett halvt års fängelse för sin inblandning i Bankiafallet ”Tarjetas Black”. Det fallet handlar om var att 63 medlemmar ur styrelsen och ledningsgruppen hade ett kreditkort i bankens namn för att täcka sina representationsutgifter, och detta pågick i många, många år. Men många av kreditkorten användes så flitigt att myndigheterna fattade misstanke och anmälde bankens ledning för missbruk. Detta skedde i kölvattnet av Bankias omstridda börslansering och stora ekonomiska problem.
Rodrigo Rato var ekonomiminister under José María Aznars tid, 1996-2004, och blev senare direktör för sparbanken Caja Madrid, som sedan blev banken Bankia.
Rodrigo Rato och hans föregångare Miguel Blesa har tilldelats de hårdaste straffen, men sistnämnda begick självmord förra året.
 
 
 
 
 
 
 
 

Fyra lik på en dag

Han kidnappades på öppen gata i Estepona och bara några timmar senare hittade polisen liket av den 29-åriga spanjoren intill en väg, 50 km utanför staden. Mordet är troligtvis resultatet av en brutal uppgörelse mellan två av provinsens största narkotikamaffior.
I tisdags hittade polisen tre lik på en mark i Coín. Liken tillhör ett holländskt par på 59 och 62 år samt den enas mor på 89 år, som hittades efter att parets dotter kontaktat polisen. Polisen uppskattar att kropparna legat ute på marken i flera dagar, kanske till och med en hel vecka, men de har inte funnit varken motiv eller misstanke bakom varför de tre personerna dödats.
Dessa händelser är naturligtvis de stora samtalsämnena för stunden i de nämnda städerna.
 
 
 
 
 
 
 

 

El Ingenio moderniseras och byggs ut

Det stora shoppingcentret mellan Torre del Mar och Vélez-Málaga ska byggas ut med 4 800 m2 samt moderniseras, för en totalsumma på 6 miljoner euro. Shoppingcentret invigdes år 2000 som det första shoppingcentret i historien öster om Málaga. Och det är det fortfarande, och nu ska alltså El Ingenio bli ännu större och bättre.
”Onlineförsäljningen ökar varje år med 20 procent. För att möta det ska vi i framtiden erbjuda mer kultur och andra upplevelser, så att besökarantalet här i centret inte ska minska”, låter ett pressmeddelande från shoppingcentret.
El Ingenio har årligen 4,5 miljoner besökare.
 
 
 
 
 
 
 

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com