Två svenskar uppges ha dött i havet vid Teneriffa - ETA ber om ursäkt: för näst sista gången - Mest ostabila vårvädret på tio år

Två svenskar uppges ha dött i havet vid Teneriffa

Det var den 18 april som en 26-årig svensk medborgare föll eller frivilligt hoppade ned från en klippa (kring detta går uppgifterna isär) varefter han ska ha dragits ut i havet vid El Pris i Adeje, på Teneriffa. Den unga svenska mannen hjälptes upp på land av tre personer som såg det hela, men hans liv gick inte att rädda och han avled av hjärtstillestånd.
 
Dagstidningen La Provincia har uppgett att några av uppgifterna pekade mot att den 26-åriga svensken ska ha hoppat i havet för att rädda sin bror. Dock lyckades inte sjöräddningen hitta brodern under det intensiva sökande som sattes in direkt på olycksdagen och som fortsatte under torsdagen förra veckan.
 
I måndags, den 23 april, fann sjöräddningen, efter ett anonymt tips, en livlös kropp i vattnen vid öns södra del, vid en ravin i Guía de Isora. Dagstidningen La Opinion skrev under tisdagen att kroppen tillhör den försvunna brodern, men när En Sueco under onsdagsmorgonen var i kontakt med svenska UD:s presstjänst meddelades att UD fortfarande arbetar intensivt med att få uppgifter om den avlidna personen verkligen är 26-åringens bror.
 
En av bröderna bodde i Los Cristianos och den andra ska ha kommit på besök tillsammans med brödernas syster och hennes pojkvän.
 
 

ETA ber om ursäkt – för näst sista gången

I ett nytt meddelande från ETA ber terroristorganisationen om ursäkt för vad de har orsakat offer, skadade och deras familjer. Terroristorganisationen kallar sina handlingar för oproportionerliga och erkänner att oskyldiga har dödats, blivit bortförda, misshandlats och blivit hotade under den långa konflikten. ETA:s meddelande kommunicerades, vanan trogen, ut via den baskiska nyhetstidningen ”Diario Gara” och blir ETA:s näst sista ord innan organisationen upplöses officiellt – förmodligen nästa månad.
Den baskiska terroristorganisationen gav upp den beväpnade kampen i oktober 2011 och har därefter successivt övergivit sina vapen, sprängämnen och annat material till myndigheterna. Dock har gruppen aldrig upplösts. Det som i dag finns kvar av den tidigare så fruktade terroristorganisationen har under de senaste åren förgäves försökt få de av sina medlemmar som sitter i fängelse överförda till baskiska fängelser liksom att de försökt få de pågående rättegångarna mot deras medlemmar avlysta.
 

Mest ostabila vårvädret på tio år

Enligt det spanska meteorologiska institutet Aemet har vi just nu årtiondets mest ostabila vårväder. Mitt på dagen i söndags var kustens stränder fulla med människor medan kvällen bjöd på ett åskväder med över 200 blixtnedslag. Måndagen bjöd återigen på sol medan måndagskvällen bjöd på regn och åska. Och så fortsätter det ostabila vårvädret. I går sken solen ännu en gång från en klarblå himmel men enligt Aemet kan vi förvänta oss stora mängder regn både i dag och i morgon. Ute på gatorna ses majoriteten av bilarna vara nästan bruna av regnet i måndags, som nämligen bjöd på en hel del sand som en kraftig vind tagit med sig från Afrika.
 
 

Daesh-terrorist anhållen i Málaga

En 35-årig spansk resident från Marocko har anhållits i Málaga. Under tre år har den spanska nationalpolisen observerat den nu anhållna mannen då han misstänkts för att olagligt medverkat till att finansiera terroristorganisationen Daesh. Det visar sig nu att hans fru är en av de mest efterlysta Daesh-terrorister, som flera gånger uttryckt en önskan om att genomföra ett attentat i Spanien. Under minst tre års tid har den anhållna skickat pengar till sin fru, som är mycket aktiv i Daesh-gruppen i Syrien. Han åtalas nu för olaglig medverkan till finansiering av terrorister.
 

24 639 euro till Cudeca 

Det dansades, sjöngs och skålades hela natten på Castillo Sohail i lördags när Queen Machine och Paul Maxwel uppträdde till fördel för cancerhospicet Cudeca. Över 1 500 personer tog sig till den medeltida borgen i Fuengirola den 21 april för att se konserten, vilket gav ett överskott på 24 639 euro som går till Cudeca. På fotot ses artister, representanter från Cudeca och Fuengirolas kommun, konfrancier och arrangör.
 
concert check

Jordskalv nära Málaga - Rajoy håller handen över andalusierna - Málagas äldsta passage rustas upp

Jordskalv nära Málaga

I mitten av veckan registrerades ett jordskalv i den lilla byn Almogía, strax norr om Málaga. Skalvet uppmättes till 4,4 på Richterskalan. Trots att jordskalvet varken orsakade personskador eller materiella skador har det skrämt många invånare i provinsen då man i snart tio år har registrerat jordskalv i Málagaprovinsen ca två gånger om året. Alla invånare i provinsen kommer nog ihåg det stora jordskalv som skakade Lorca, i Murciaprovinsen ca 300 km från Málaga, år 2011. Det jordskalvet drabbade delar av byn mycket allvarligt.
Enligt experterna är dock faran för att ett liknande skalv ska drabba Málagaprovinsen igen liten.
 
 

Rajoy håller handen över andalusierna

Den spanska statsministern lovar fler resurser till Andalusien. Under ett långt möte i mitten av veckan tillsammans med Susana Días lovade Mariano Rajoy att de offentliga bidragen till Junta de Andalucía ska att ökas samt att staten kommer avsätta extra resurser för att förlänga järnvägarna så att de nya sträckorna för AVE-tåget mellan Málaga och Granada samt Antequera och Granada ska kunna invigas 2020. Motsvarande ska infrastrukturen till städerna Huelva, Cádiz och Almería förbättras. Susana Díaz har länge sagt att arbetslösheten i regionen skulle kunna minskas med 200 000 personer om regionen får bättre infrastruktur och större bidrag, som motsvarar befolkningsökningen i Andalusien.
Andalusien kämpar i dag med en arbetslöshet på 950 000 personer, vilket motsvarar 24 procent av den arbetsföra befolkningen.
 

Málagas äldsta passage rustas upp

Den har stått tom och övergiven i närmare 20 år men nu ska det att hända saker med en av Málagas äldsta passager. Det handlar om passagen ”Pasaje de Chinitas”, som ligger mellan Benetton-butiken och La Canasta-caféet på Plaza de la Constitución i Málagas gamla stadsdel. Denna passage har tidigare sprudlat av liv med små butiker och gamla restauranger men sakteligen förlorade den sin glans – precis som resten av Málaga. Men nu kommer det alltså att hända saker. Tre företag, bland annat hotellkedjan Soho Boutique Hotels, ska investera totalt 6 miljoner euro i att renovera passagens byggnader till uthyrningslägenheter och så ska de även se till att de små butikerna öppnar igen.
 
 

Gratis hjälp till våldsdrabbade kvinnor Spanien

Våld är svårt att hantera och svårt att stå med själv. Soroptimist International Costa del Sol lanserar nu, i samarbete med Junta de Andalucía, ännu en gång informationskampanjen ”Du är inte ensam”. Denna kampanj ska uppmärksamma den hjälplinje som informerar, stöttar och ger råd till kvinnor i Spanien dygnet runt.
Är du i behov av information, hjälp, stöd eller rådgivning? Du är inte ensam.
Ring: 900 200 999.
Soroptimister är kvinnor i näringslivet som arbetar tillsamman på lokal, nationell och internationell nivå för att utbilda, aktivera och stärka kvinnor och flickor med syfte att förbättra deras liv.
För mer information: www.soroptimist.es
Facebook: Soroptimist International Costa del Sol
 

Queen Machine är på ingång!

Stötta cancerhospice Cudeca samtidigt som du får en fantastisk konsertupplevelse. Så låter uppmaningen till alla när Europas bästa Queen-tribute spelar till fördel för Cudeca på Borgen i Fuengirola i morgon, lördagen den 21 april.
Bjarke Baisner sjunger, liknar, uppträder och rör sig precis som legendariska Freddie Mercury och hans fyra bandmedlemmar är med i leken. Därför är Queen Machine i dag det närmaste man kan komma originalet Queen, och tusentals personer strömmar till deras konserter.
”Vi är som Queen i deras yngre dagar, när de var bäst och alltid överraskade på scen. Det är också så som publiken förväntar sig att se oss”, säger Peter Jeppesen, som är gitarrist och bandets talesman. Han har varit med sedan starten 2008, och han fortsätter att berätta: ”Först vara det bara för skojs skull men plötsligt blev det allvar – på det positiva sättet. Vi gick från att spela för en liten publik till att stå framför 10 000-20 000 människor på stora festivaler. Det är svårt att förstå, men folk vill ha oss. Folk vill ha Queen.”
Och Queen Machine gör allt för att leverera – denna gång till fördel för Cudeca.
Biljetterna till välgörenhetskonserten kostar 18 euro och kan köpas via ticketea.com, hos UniOptica i Fuengirola eller vid ingången på Castillo Sohail från och kl. 19.00. Konserten börjar kl. 21.30
 
Foto Queen

Processen mot de katalanska politikerna är färdig - SOS från Bancosol - Nya biljetter till kungaleden

Processen mot de katalanska politikerna är färdig

Den spanska riksåklagaren har denna vecka åtalet färdigt mot nio av de 30 personer som står åtalade för att stå bakom det olagliga självständighetsvalet i Katalonien den 1 oktober förra året. De åtalade är inte bara politiker utan även katalanska ämbetsmän och poliser, som nu åtalas för brott mot den spanska grundlagen och/eller för att ha använt offentliga medel till att organisera det olagliga valet. Riksåklagaren har i dag belägg för att minst 1,6 miljoner offentliga euro har använts till kampanjmaterial, registrering av katalaner i utlandet (i ett nytt register), valobservatörer och logistik kring valet, som företaget Unipost har fakturerat de katalanska myndigheterna.
Bland de nio som kommer att presenteras för deras åtal finns ledaren av ERC och före detta vicepresidenten för det katalanska Generalitat, Oriol Junqueras, samt Jordi Sánchez, som är före detta president för den katalanska folkrörelsen ANC och tidigare nummer två i partiet Junts per Catalunya efter Carles Puigdemont.
Medan utredningarna mot de anklagade katalanerna fortsätter är det fortfarande kaos i det katalanska Generalitat, där det på grund av den politiska oron fortfarande inte tillsatts någon ny regionalregering.
 
 

SOS från Bancosol

Málagaprovinsens livsmedelsbank, Bancosol, har hamnat i allvarliga ekonomiska problem efter att deras årliga bidrag från det offentliga minskats från 850 000 till 175 000 euro. Det är först och främst Junta de Andalucía som minskat sitt bidrag till organisationen.
Det råder ingen brist på matvaror hos Bancosol, som de får gratis eller för en symbolisk summa hos flera stora livsmedelsbutikskedjor. Dock har de brist på pengar för att kunna upprätthålla den nuvarande infrastrukturen med lagerlokaler, stora kylsystem, leveransbilar och organisationens program för återsocialisering som förra året hjälpte 144 personer att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. ”Vi har 20 personer på vår lönelista och dessa dedikerar all sin tid till Bancosol. Men nu måste vi skära ned antalet till bara tio personer. Vi kan också minska lite i vår produktion av färdigrätter men får vi inte minst en halv miljon euro att arbeta med kan vi inte längre garantera en daglig måltid till de 48 300 invånare i provinsen som dagligen kommer till våra soppkök”, förklarar Joaquín Jiménez, som är ordförande för Bancosol. Han hoppas att provinsens kommuner, fonder och privata företag kommer att hjälpa livsmedelsbanken.
 

Nya biljetter till kungaleden

Sedan invigningen av vandringsleden ”El Caminito del Rey” som sträcker sig fram längs bergssidorna i området El Chorro, strax norr om Málaga, har en miljon människor gått leden. Vandringen har blivit så populär att det är svårt att få biljetter till den, men från och med denna vecka släpps det 100 000 nya biljetter. Biljetterna gäller för perioden juni till oktober i år och förväntas sälja slut under bara några veckor. Biljetterna kostar 10 euro (18 euro med guide) och säljs på sidan: www.caminitodelrey.info
 
 

Málaga City Run för pressfrihet – 7 km, söndag 6 maj 

Söndagen den 6 maj är det dags för ”Carrera de la Prensa” som nu springs för tredje året. Detta är ett lätt 7 km stadslopp med start kl. 10.00 vid fotbollsstadion La Rosaleda varefter deltagarna springer genom Málagas gator och gamla stadsdel fram till mål vid den romerska teatern. Arrangör är APM (Asociación de la Prensa de Málaga/Málaga Press Association), som just skrivit ett samarbetsavtal med Costa Press Club (pressklubben för utländsk media på Costa del Sol: www.costapressclub.com).
 
Alla är välkomna att delta i stadsloppet och springa för pressfriheten. Du behöver alltså inte vara medlem av pressklubben för att delta, och du får gärna bjuda med vänner och bekanta att också springa för pressfriheten!
 
Deltagande kostar 8 euro.
 
Vill du springa under Costa Press Clubs fana och vara med och representera utländska residenta och utländsk media på Costa del Sol? Kontakta då Costa Press Club, som då även ordnar med anmälan, senast den 25 april: info@costapressclub.com
Vill du göra egen anmälan Málaga City Run (vid egen anmälan är sista anmälningsdag 3 maj kl. 14.00) eller ha mer information, klicka här

Amazon öppnar logistikcenter i Málaga - Dansk dömd för mord i Torre del Mar - Bostadsmarknaden: bästa februari på 10 år

Amazon öppnar logistikcenter i Málaga

Internetgiganten Amazon står redo att öppna ett logistikcenter i Málaga. Efter flera månaders letande har världens största handelsportal hittat en 13 000 kvm stor tomt i området Los Prados, i norra delen av industrikvarteret Guadalhorce. Amazon säger att det inte är omöjligt att man om ett par år kommer att leta efter ännu stötte faciliteter om kommunen inviger ett nytt industrikvarter i Campanillas. Amazon uppskattar att de inom kort kommer att ha behov av ett logistikcenter på 50 000 kvm.
Det har förövrigt varit svårt för Amazon att hitta de 13 000 kvm till deras nya center då det råder stor brist på industrimark i hela Málagaprovinsen. Där det tidigare har varit industri har det nämligen byggts bostäder och det är ett stort hinder i strävan att få mer industri och fler arbetstillfällen till provinsen.
 
 

Dansk dömd för mord i Torre del Mar

En 54-årig dansk man har dömts till 15 års fängelse för mord på sin partner. Mordet ägde rum på ett hotell i Torre del Mar sommaren 2015. Några timmar innan mordet sågs paret i ett våldsamt gräl på en strandbar och senare på kvällen hittades kvinnan strypt med en telefonsladd på sitt hotellrum. Kvinnan hade dessutom flera märken på kroppen som visade att det hela ska ha gått våldsamt till. I domstol i Málaga har den danska mannen förklarat att paret hade haft strypsex men att leken ska ha gått för långt och således orsakat hans partners död. Utöver fängelsestraffet är dansken dömd till att betala ett skadestånd på 200 000 euro till kvinnans familj.
 
 

Bostadsmarknaden: bästa februari på 10 år

Den spanska bostadsmarknaden fortsätter att gå bra. Under januari och februari har det, enligt den spanska nationella statistiska centralbyrån (INE) gjorts 5 602 bostadsaffärer i Málagaprovinsen, vilket är en ökning på 16,50 procent jämfört med samma period förra året. De ivriga bostadsköparna är både spanjorer och utlänningar och det handlar om köp av både nyproduktion och begagnade bostäder.
Málaga ligger på plats nummer fyra som bäst säljande provins efter
Madrid, Barcelona och Alicante.

Framträdande PP-politiker anklagas för falsk examen - Puigdemont frisläppt mot borgen i Tyskland - Fem norrmän gripna i Fuengirola

Framträdande PP-politiker anklagas för falsk examen

Presidenten för Madridregionen, Cristina Cifuentes, har kommit i allvarligt blåsväder efter att domstol förra veckan påbörjat en officiell utredning kring presidentens examensbevis från hennes tid som student vid det prestigefulla universitetet ”Universidad Rey Juan Carlos”. Under de senaste veckorna har man i dagstidningarna kunnat läsa att hennes examensbevis skulle vara förfalskade, detta efter att en professor vid universitetet bestämt sig för att följa upp på ett rykte kring att en del av underskrifterna på Cifuentes examensbevis skulle vara förfalskade. Professorn garanterar att han undersökt saken grundligt innan han gav historien till pressen och att han som ämbetsman bara gör sin plikt. Saken ligger nu hos domstol.
 
 

Puigdemont frisläppt mot borgen i Tyskland

Efter tolv dagar bakom lås och bom har den före detta presidenten för Katalonien, Carles Puigdemont, släppts mot borgen på 75 000 euro. Detta retar det spanska rättsväsendet som gärna hade sett att Puigdemont kvarhållits eller utlämnats till Spanien. De tyska myndigheterna har inte funnit grund till att åtala Puigdemont för brott mot grundlagen men står fast vid anklagelserna mot honom på två av de tre punkterna som han anklagas för, varför han inte tillåts lämna Tyskland. Spanien fortsätter sina försök att få honom utlämnad.
Puigdemont anhölls den 25 mars, kort efter att han passerat gränsen mellan Danmark och Tyskland.
 
 

Fem norrmän gripna i Fuengirola

En grannkonflikt i centrala Fuengirola för några dagar sedan slutade i ett våldsamt knivslagsmål. Det var en natt när oljudet från en lägenhet blev så högt att en grupp grannar bestämde sig för att knacka på och klaga, och visade sig vara fem norrmän som orsakade oljudet. Det hela slutade i ett knivslagsmål och en person skadades, som tur är utan livshotande skador. Polisen har gripit fem norrmän för våld och olagligt vapeninnehav.

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com