Andalusien siktar mot nytt turistrekord - Patient med hjärnblödning ”glömdes” på sjukhus - Markant förnyelse i Torremolinos

Andalusien siktar mot nytt turistrekord

Det var en optimistisk Susana Díaz som under onsdagseftermiddagen invigde den andalusiska mässmontern på turistmässan FITUR i Madrid. Vanan trogen har Andalusien återigen i år en av mässans största och mest i ögonfallande montrar. Susana Díaz hoppas att turismen i år ska öka med 4,5 procent, vilket innebär att totalt 30 miljoner turister kommer att besöka regionen. För bara två år sedan skulle det ha varit ett helt orealistiskt besökarantal, men i år är målet realistiskt.
FITUR är en av Europas största turistmässor och håller på i fem dagar, och den är öppen för både privatpersoner och företag.
 

Patient med hjärnblödning ”glömdes” på sjukhus

En 44-årig man svävar mellan liv och död på regionalsjukhuset i Málaga efter att han under onsdagen fick en hjärnblödning på det lokala sjukhuset i Antequera. Patienten kördes till sjukhuset om förmiddagen då han hade mycket ont i huvudet, upplevde yrsel och strax innan hade han på ett apotek mätt att han hade högt blodtryck.
När han kallades in till läkaren via sjukhusets högtalaranläggning reagerade han inte. Och ingen annan reagerade på att han inte regerade, vilket berodde på hjärnblödningen, som hade gjort patienten handlingsförlamad. Det kom att gå fem timmar innan personalen tog sig an den ”sovande” patienten som satt i väntrummet.
Familjen till den 44-åriga mannen har nu stämt sjukhuset i Antequera för bristande omsorg.
 
 

Markant förnyelse i Torremolinos

Under året kommer stora delar av vägarna i centrala Torremolinos att byggas om till gågator och flera torg kommer att rustas upp. Den omfattande förnyelsen i staden är uppdelad i två faser och bägge ska vara slutförda innan året är slut. Första ska den centrala gatan Avenida Palma de Mallorca läggas om till gågata. Denna renovering är redan i full gång. Därefter ska Plaza Costa del Sol och de gator som leder till torget moderniseras samt ombildas till gågator.
Torremolinos kommun har avsatt en budget på 2,5 miljoner euro till projekten.

Lik hittat i havet i Marbella - Skatteverket tar styrketag mot olagliga byggen - Ingmar Bergman firas i Spanien

Lik hittat i havet i Marbella

En kvinna fick sitt livs chock när hon under sin vanliga söndagspromenad längs med stranden i Marbella hittade ett lik i vattnet. Den döda kroppen har identifierats som den 35-åriga brittiska kvinnan Rebecca Muldoom, som varit saknad sedan den 2 januari. Rebecca Muldoom befann sig mitt i en pågående rättegång gällande hustrumisshandel när hon plötsligt försvann från sin bostad.
Trots ihärdigt letande hade inte lokalpolisen i Marbella lyckats finna den försvunna kvinnan.
Rebecca Muldoom lämnar efter sig två barn, 8 och 11 år gamla, som nu får bo hos sina morföräldrar.
 

Skatteverket tar styrketag mot olagliga byggen

Via drönarvideor från luften och flertalet inspektioner har skatteverket i Málaga påbörjat sin hittills största jakt på bostadsägare som gjort mindre eller större ombyggnationer på sina bostäder utan bygglov. Det gäller ombyggnationer och utbyggnader som t ex uterum, altaner, övertäckning av terrasser, redskapsbodar, paviljonger och carportar. Allting rör relativt små byggarbeten men som trots sin ringa storlek kräver bygglov och i och med det är förbundna med en mindre kostnad.
Skatteverket i Málagaprovinsen har 87 000 bostäder under observation.
Böter för olovliga tillbyggnader och ombyggnader i privata bostäder börjar från 600 euro.
 

Ingmar Bergman firas i Spanien

I år är det 100 år sedan som den världsberömda svenska regissören och författaren Ingmar Bergman föddes i Uppsala, vilket närmare bestämt skedde den 14 juli 1918. Detta firas under året på flera platser i världen och kommer även att firas i Spanien, skriver Sveriges ambassad i Madrid på sin Facebooksida. Bland annat kommer firandet att uppmärksammas på filmotek i Madrid, Murcia och Barcelona.
Holl koll på när och var Ingmar Bergman firas i Spanien genom att följa nyheterna från Sveriges ambassad i Madrid på deras Facebooksida (Sveriges ambassad i Madrid / Embajada de Suecia en Madrid) och på deras webbplats: swedenabroad.com/madrid.

Ny tränare till Málaga C.F.

Med endast 11 poäng efter 19 matcher fick Málaga-lagets tränare Michel sparken i söndags. Att Michel avskedas efter en målfattig säsongstart är inte speciellt överraskande, men det är namnet på hans efterträdare. Ny tränare i den heta stolen blir José González, vilket är ett okänt namn för många.
José González spelade en enstaka säsong i klubben 1996 (på den tiden låg Málaga C.F. på andra plats i division B) och sedan dess har han haft en blygsam karriär som tränare. Hans största prestation sågs säsongen 2015/2016 när han räddade Granada från att åka ut ur La Liga. Laget hade då samma svårigheter som Málaga C.F. har i dag.
José González har skrivit kontrakt med klubben som gällen säsongen ut och för att få kontraktet förlängt en säsong måste han rädda klubben från att flyttas ned från La Liga.

Gratis meditation och coaching till offentligt anställda - Marbella växer snabbt - Massa influensa i luften

Gratis meditation och coaching till offentligt anställda

Junta de Andalucía kommer med start nästa månad att erbjuda offentligt anställda i hela Andalusien gratis timmar för meditation och personlig coaching (personlig utveckling). Genom detta nya initiativ önskar Juntan visa sin uppskattning till regionens tusentals anställda, efter att centralregeringen för en handfull år sedan införde en lag som förlänger offentligt anställdas arbetsvecka från 35 till 37,5 timmar. Junta de Andalucía har alltid kämpat mot den förlängda arbetsveckan, dock utan framgång. I stället erbjuder de nu alltså möjlighet till de nämnda aktiviteterna som också hoppas ha positiv effekt på de anställdas arbetsdagar.
 

Marbella växer snabbt

Invånarantalet i Marbella närmar sig 150 000 personer.
På bara ett år har kommunen fått fler än 6 000 nya invånare och har i dag strax över 147 000 invånare. Av de 6 000 nya Marbellaborna är 5 000 utlänningar och av dem är majoriteten britter, ryssar, marockaner och ukrainare.
De senaste 20 åren har befolkningen i Marbella vuxit betydligt. År 1998 hade kommunen 98 000 invånare, år 2008 hade antalet ökat till 130 000 och i dag bor där alltså 147 000 personer.

Massa influensa i luften

Málagaprovinsens sjukhus har sedan nyår varit nära kollaps på grund av årets våldsamma influensaepidemi som under årets första tio-tolv dagar drabbade nästan 8 procent av befolkningen. Det är primärt äldre och svaga som smittats och som har haft svårt att bli friska, varför de sökt läkarhjälp.
Flera sjukhus har tvingats be läkare och sjuksköterskor att avbryta sina semestrar för att klara av att behandla alla patienter.

Markant minskning av arbetslösheten - Mer modernisering i Fuengirola - Interviú läggs ned

Markant minskning av arbetslösheten

December var en bra månad för butiker, restauranger och den spanska sysselsättningen. Inte färre än 61 500 personer fick jobb i december vilket tar ned den totala arbetslösheten i landet till 3,4 miljoner personer. De nya arbetstillfällena skapades främst inom serviceyrken. De nya arbetslöshetssiffrorna är de bästa på åtta år. Totalt under 2017 har den spanska arbetslösheten minskat med ca 400 000 personer och jämfört med februari 2013, när arbetslösheten var som högst, har den minskat med totalt 1,6 miljoner personer.
 
 

Mer modernisering i Fuengirola

Under måndagsmorgonen togs de första spadtagen till inte färre än fem projekt i Fuengirola. Kommunen kommer nu att investera lite över 1,5 miljoner euro i att förbättra och förnya gatorna Jacinto Benavente, Moreno Carbonero, Matagorda, Héroes de Balar och torget vid busstationen. Vid busstationen är det 650 kvm som ska renoveras, så att det blir både finare att se på samt lättare för fotgängare att ta sig fram.
Hos kommunen fortsätter man dock att drömma om en ny och större busstation strax utanför centrum, men för ett sådant projekt krävs stöd från Junta de Andalucía.

IntervInterviú 3iú läggs ned 

”Om det är någon som vågar så är det Interviú”. Så har det låtit i 42 år. Men nu läggs den ned, den spanska veckotidningen Interviú, som tillhörde den stora mediegiganten Grupo Zeta. Veckotidningen var känd för två saker: sina (nästan) nakna kända spanska personer på framsidan samt sina mycket djupgående och rebelliska artiklar om korruption, politiska studier, mediernas inflytande, skatter och bedrägeri. Men efter flera år med förlust har Grupo Zeta nu fattat beslutet att Inteviú ska läggas ned.
 
 
 
 

Málagaprovinsens största narkotikasmugglare gripen - Val i Katalonien: Same Old Song - Vincci skänker glans åt Málaga - Internationell veteran förstärker Málaga CF

Málagaprovinsens största narkotikasmugglare gripen

Under onsdagskvällen gjorde den spanska nationalpolisen ett stort tillslag mot vad som tros vara Costa del Sols största narkotikasmugglare. Myndigheterna beslagtog inte mindre än 960 kg kokain. Narkotikan som hittades hade gömts i ananasfrukter, som fraktats i stora containrar från Bolivia över Costa Rica till Algeciras, där den spanska nationalpolisen slog till. Bakom den massiva importen står en äldre spansk-marockans herre på 72 år, som uppskattas ha arbetat med narkotikaimport i närmare 40 år, men som aldrig tidigare anhållits. Han ska ha börjat med smuggling och handel av hasch från Marocko och senare kokain från Sydamerika. Med sina fyra söner och två svärsöner har han byggt upp Málagaprovinsens största och bäst genomtänkta struktur för narkotikaimport. Hans organisation består av bland annat flera fastighetsmäklarföretag och en fraktfirma, som han använt till att tvätta och gömma de stora summorna pengar som narkotikahandeln har inbringat. Den spanska polisen och skattemyndigheten har nu beslagtagit maffiaklanens 57 fastigheter, 2 miljoner euro på bankkonton, 15 fordon, vapen, smycken och 180 000 euro i kontanter.
Totalt har elva personer gripits.

Val i Katalonien: Same Old Song

Hälften skrattar, hälften gråter. Gårdagens regionalval i Katalonien slutade med precis samma resultat som förra valet 2015. De två stora separatistpartierna ERC:s och Junts per Catalunyas väljare fortsätter att rösta på dem vilket resulterar i att partierna tillsammans får 66 av parlamentets 135 mandat. Det är bara två mandat från de nödvändiga 68 mandat som krävs för majoritet. Och de saknade mandaten får de med största sannolikhet från det starkt vänsterorienterade partiet CUP, som är långt ifrån överens med ERC och Junts per Catalunya om allt, men gärna samarbetar för Kataloniens självständighet.
 
På så sätt vinner separatistpartierna valet med 70-65 mot de fyra spanska partierna som strävar efter att även i framtiden vara en del av Spanien, dvs. Ciudadanos, PSOE, PP och Podemos.
 
Men valresultatet är inte så enkelt. Mätt i antal röster röstade 52 procent av katalanerna på de partier som vill ha ett samlat Spanien. Det är bara mandatfördelningen som gör att separatistpartierna förblir vid makten. Vilken väg de nu väljer, får tiden utvisa.
 

Vincci skänker glans åt Málaga

Efter årsskiftet startar hotellkedjan Vincci ett nytt och ambitiöst hotellprojekt i Málaga. Vincci har köpt en av stadens äldsta och best bevarade byggnader på huvudgatan Calle Larios, närmare bestämt nummer 10, som nu beräknas stå redo till öppning år 2020, som ett nytt, läckert, fyrstjärnigt hotell mitt i staden.
Hotellet kommer att ha 76 rum, restaurang och terrass med pool och bar.
Det nya hotellprojektet i Málaga blir Vinccis tredje hotell i staden och det femte i Málagaprovinsen.
Málagahotellet Vincci Posada del Patio är femstjärnigt och det samma gäller kedjans hotell i Marbella och Benalmádena.

Manuel ItturaInternationell veteran förstärker Málaga CF

Málaga CF, som ligger i botten av den bästa spanska fotbollsligan, La Liga, förstärks till januari – bland annat av en internationell veteran, som spelade under klubbens glansdagar i Champions League säsongen 2012-2013.
Det handlar om den nu 33-åriga Manuel Ittura (på bilden), mittfältare med 33 landskamper för Chile.
Manuel Ittura har just kommit till Málaga från Mexiko, där han representerade klubben Necaxa. Tidigare i hans karriär spelade han även för Murcia, Granada, Udinese i Italien och Rayo Vallecano.
Dessutom är centerbacken Ignasi Miquel, från den spanska 2:a divisionsklubben Lugo köpt in. Han har tidigare spelat för såväl Arsenal, Leicester och Norwich City i England.
Nu förväntas det att bägge spelarna är med och spelar för Málaga i lagets första hemmamatch 2018 mot Espanyol på Estadio La Rosaleda.
För biljetter till denna match, kontakta: kontakt@malaga-support.dk – tel. +34 617 700 424

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com