Fint pris till hotell i Málaga · Rincón ska begränsa uthyrningen av semesterbostäder · Starlite presenterar det största programmet någonsin

Fint pris till hotell i Málaga


Hotellet Room Mate Valeria i Málaga har utnämnts till Spaniens mest originala hotell. Med sina 61 rum, som alla har olika inredning, läcker pool och stor takterrass med 360 graders utsikt över Málaga stad, har hotellet denna vecka utsetts till landets mest originala hotell. Detta skedde under mässan ”Luxury Hotels” i Madrid.
Room Mate har i dag två hotell i Málaga och det finns planer på att öppna ytterligare ett till nästa år.
Historien om denna hotellkedja och deras innovativa chef kan läsas här
 
 

 

Rincón ska begränsa uthyrningen av semesterbostäder

De många turistlägenheterna är fortfarande en het potatis i stora delar av Málagaprovinsen. Som första kommun tänker Rincón de la Victoria nu göra någonting år det. I kommunstyrelse är majoriteten för att införa en restriktion på semesterlägenhetsuthyrning. Detta är en följd av det höga antalet klagomål från grannar som är trötta på att ha många turister i fastigheterna där de bor. I Málagaprovinsen finns det i dag 20 883 registrerade semesterbostäder till uthyrning, av dessa ligger bara 309 bostäder i kommunen Rincón de la Victoria, strax öster om Málaga. Trots det ämnar kommunen nu sätta in en övre gräns för uthyrning i framtiden, för att undvika missnöjda invånarna samt för att säkra att det även framöver kommer att finnas hyreslägenheter till rimliga priser. Trenden visar nämligen att alla bostadsuthyrare gör om sina bostäder till semesterbostäder, och då uppstår det brist på vanliga uthyrningslägenheter till de vanliga invånarna i staden.
Liknande debatt pågår även i andra städer, inte minst i Málaga, men hittills är det bara Katalonien, Kanarieöarna och Balearerna som har tagit ställning till direkta begränsningar inom området.
 
 
 
 

Starlite presenterar det största programmet någonsin

Sommaren bjuder på lite över 100 konserter. En del av de allra största kommer att spelas på Starlite Festival i Marbella. Mellan den 11 juli – 25 augusti gästar några av världens största artister den kända festivalen. Huvudvikten läggs på ”latino”-stilen, men utbudet med internationella artister är också stort. På årets program stor det bland annat: Pet Shop Boys, Sting, Jamiroquai och Steven Tyler, frontsångaren från Aerosmith. Totalt kommer det att spelas 36 konserter och biljetter kan köpas på: www.starlitemarbella.com
 
 
 

Puigdemont stämmer ”Pig Demont” i Marbella · Brännmaneter intar Costa del Sol · Oro i El Corte Inglés

Puigdemont stämmer ”Pig Demont” i Marbella

Från sin exil i tyskland har Carles Puigdemont stämt företaget ”Pig Demont”, som från Marbella säljer klassiska spanska matprodukter online. Kataloniens före detta ledare känner sig nämligen kränkt då företagets logo är ett grishuvud med glasögon och hår, som påminner om politikerns utseende. Det engelska ordet ”pig” i företagsnamnet betyder nämligen ”gris” och kan därför tolkas som om Puigdemont är en gris. Företagets ägare är långt ifrån överens med Puigdemont. Han förklarar att ”demont” betyder ”vilt” eller ”från skogen” på franska och då företaget främst säljer produkter från vildsvin till den engelska och franska marknaden tycker han att namnet passar hans företag riktigt bra. Dessutom menar han att logon är en klassisk glad gris med vanliga glasögon och frisyr, som inte bör förnedra någon. Patentverket har gett Carles Puigdemont rätt men företagets ägare ämnar överklaga beslutet.
 
 
 

Brännmaneter intar Costa del Sol

Inte sedan sommaren 2005 har det funnits så många brännmaneter i havet längs Costa del Sol. Förra veckan samlade myndigheterna upp inte mindre än 8 000 kg brännmaneter från havet och stränderna där de spolats upp stränderna i området mellan Nerja och Málaga, och 3 000 kg mellan Torremolinos och Mijas Costa.
Alla kommuner rekommenderar nu sina badgäster om att vara mycket uppmärksamma när det badas i havet, och skulle man bli bränd rekommenderas det att man söker upp närmaste livräddare för snabb behandling.
Orsaken till att det finns så många brännmaneter i havet just nu är okänd.
 
 
 
 

Oro i El Corte Inglés

Allt är inte som det bör vara i det kända varuhuset. Flera styrelsemedlemmar har just fattat beslut om att avsätta den administrativa chefen Dimas Gimeno, som tillträdde tjänsten för ett par år sedan, efter att El Corte Inglés grundare avgick vid döden. Dimas Gimeno var det unga hoppet som skulle förnya det gamla varuhuset men hans idéer och senaste förslag om att börsnotera företaget har inte fallit i god jord hos styrelsen och några av huvudaktionärerna, som består av främst en handfull spanska familjer. Men flera andra tunga huvudaktionärer ser fortfarande Dimas Gimeno som rätt person till att modernisera det gamla, traditionella varuhuset.
Det blåser alltså oroliga vindar bland ägarna och i ledarskapet där den nya administrativa chefen Jesús Nuño de la Rosa och Dimas Gimeno, som inte har accepterat sin uppsägning och fortfarande kommer till arbetet varje morgon, kämpar om makten.
Kanske finns det även andra problem inom El Corte Inglés då varuhuset förra året tvingades lägga om sina lån varefter det har spekulerats mycket kring varuhusets ekonomiska hälsa.
 
 

Spansk minister avgår after sex dagar · Spansk landslagstränare sparkad · Tillslut kom sommaren!

Spansk minister avgår after sex dagar

Máxim Huerta hann bara kalla sig kultur- och idrottsminister i sex dagar. Sedan dök en gammal skattesak upp – och så tvingades den nya ministern ta de tunga stegen. Därmed har Pedro Sánchez nya PSOE-regering fått en tragikomisk början, för den nya regeringen tillkom just för att Mariano Rajoy och Partido Popular föll på grund av korruptionsskandalen ”Gürtel”.
Den nu före detta kultur- och idrottsministern fick för några år sedan en skattesmäll på 218 000 euro för att han under perioden 2006-2008, som tv-värd, fakturerade sin lön via ett tveksamt företag, för att minska sin skatt. För ett par dagar sedan förklarade Máxim Huerta att det är en privat sak och att han har avräknat sin skatt. Trots det blev pressen på honom så stor att han avgick.
 
 

Spansk landslagstränare sparkad

Bara 48 timmar innan den spanska landslagsdebuten i fotbolls VM har det spanska fotbollsförbundet sparkat landslagstränaren Julen Lopetegui. Förbundet är så sura på att Lopetegui gått bakom ryggen på dem och ingått ett avtal om att träna Real Madrid nästa säsong så att de har bett honom lämna landslagets läger i Ryssland. Man anser att han inte visat respekt samt att han, om han stannade, skulle ha en negativ effekt på laget. Förbundets drastiska beslut har skapat stor oro i hela idrottsvärlden och även skapat tvivel kring landslagets mögligheter i VM.
Den före detta Real Madrid- och landslagsspelaren Fernando Hierro, som i dag är sportslig koordinator i det spanska fotbollsförbundet, tar nu över tränarrollen under sommarens VM. Spanien spelar sin första match i kväll (fredag) mot Portugal.
 

Tillslut kom sommaren!

Så kom sommaren tillslut och enligt meteorologerna har den kommit för att stanna. Nu i slutet av veckan har temperaturerna ökat och hållit sig runt 30 graderstrecket över hela Costa del Sol och det sägs även att årets första värmebölja kommer att dra in över kusten de kommande dagarna. Den varma vinden gör att det känns mycket varmare än det egentligen är.
Vårvädret har varit mycket ostabilt och även i juni har det regnat lite, och temperaturerna har legat 5-6 grader under det normala.
Vanan trogen rekommenderar myndigheterna att man dricker mycket vätska (vatten och drycker med salter och mineraler) samt använder solkräm med hög solskyddsfaktor och underviker att sola mitt på dagen.
 
 

Betydligt färre och dyrare bostäder i Málaga · Kungens svåger ska i fängelse · Ricky Martin kommer till Fuengirola

Betydligt färre och dyrare bostäder i Málaga

Det är snart svårare att hitta bostad i Málaga stad än vad det är att hitta jobb. Den kraftigt ökande turismen har bidragit till så markanta prisökningar att det i dag är svårt för många att klara av att betala de nya, högre hyreskostnaderna. Saken är den att många uthyrare i dag föredrar att hyra ut sina bostäder till turister på enstaka dagar eller veckovis i stället för att hyra ut över lång sikt. På grund av detta har det uppstått brist på vanliga bostäder, vilket inte bara drabbar stadens centrala delar utan även många områden som tidigare ansetts vara lite mer avlägsna. Bostadsportalen Idealista berättar att hyrespriserna i Málaga har ökat med 38 procent under de senaste fem åren samt att hyrespriserna nu ligger på 10 euro per kvadratmeter. Det är alltså i dag svårt att hitta ett hyresobjekt under 1 000 euro i månaden, vilket bekymrar många familjer.
Detta bekymrar även direktören för teknologiparken (PTA) som menar att Málaga nu har en direkt bostadsbrist och att detta kan förhindra nya företag från att etablera sig i Málagas teknologipark, av den enkla anledningen att det är svårt att hitta bostäder till nyanställda som kommer från annan ort.
 
 
 
 

Kungens svåger ska i fängelse

Hans straff sänktes med fem månader men det förändrar inte det faktum att den spanska kungens svåger, Iñaki Urdangarin, nu bara befinner sig en hårsmån från sitt fängelsestraff. Fem år och tio månader bakom lås och bom är det som väntar honom. Iñaki Urdangarin bakgrund är att han efter avslutad karriär som professionell handbollsspelare etablerade ett företag som specialiserade sig på att arrangera konferenser och mässor kring idrott och turism. Dock kom det att visa sig att Iñaki Urdangarin och hans partner Diego Torres utnyttjat hans status som del av kungafamiljen till att överfakturera myndigheter varefter duon förde ut pengarna ur Spanien för att undvika skatt. När saken uppdagades dömdes Iñaki Urdangarin skyldig till brott i februari 2017 och nu, utan fler möjligheter till att överklaga domen, är det snart dags för honom att börja avsona sitt straff.
Även den spanska prinsessan Christina de Borbón misstänktes för brott i samband med hennes makes affärer, men år 2017 frikändes hon från de värsta anklagelserna, men hon kom ändå att tilldelades en bot för sitt ansvar som administrator för ett av makens många bolag.
 

Ricky Martin kommer till Fuengirola

Fuengirola kommuns ambitiösa konsertprojekt ”Marenostrum Music Castle Park” vid Castillo Sohail börjar visa resultat. Flera stora internationella namn börjar nämligen komma till staden, som annars alltid stått i skuggan av både Málaga och Marbella. Det senaste stora namnet på sommarens program är ingen mindre än Ricky Martin, som uppträder torsdagen den 16 augusti.
Biljetter till konserten släpps på torsdag kl. 10.00.
På konsertprogrammet för sommaren står även bland annat Santana, som kommer till Fuengirola den 9 augusti.
 
 
 

Mærsk satsar återigen på Málaga · Sánchez nya regering färdig · Längre vänteslistor än någonsin på privatsjukhusen · Cudeca har brist på volontärer

Mærsk satsar återigen på Málaga

Mærsk Line har återigen fått upp ögonen för Málagas industrihamn. Ett nytt avtal innebär att Mærsk inom loppet året kommer att öka sina aktiviteter i Málaga betydligt. Detta grundar för att det nu antas att Mærsk, som har världens största containerflotta, inom loppet av året kommer anlända med över 150 000 containrar. För Málagas hamn innebär det en fördubbling av aktiviteterna.
Mærsk Line är huvudaktionär i hamnen i Algeciras och har inte haft någon betydande aktivitet i Málaga sedan 2014. Detta blir det nu ändring på.
 

 

Sánchez nya regering färdig

En del kallar det för ett starkt team, andra ser det som en blandad kompott – men alla är överens om att Pedro Sánchez överraskar med gruppen av ministrar som han satt ihop i sin nya regering. 11 av de 17 ministrarna är kvinnor och bland de nya ministrarna hittas professorer, en astronaut, EU-politiker, en anti-korruptionsdomare samt en författare. ”Regeringen består av ledare som också har förmåga att förhandla och modernisera Spanien”, säger Pedro Sánchez om sin nya regering, som officiellt kliver in nästa vecka. Pedro Sánchez minoritetsregering har mandat fram till våren 2020.
 

Längre vänteslistor än någonsin på privatsjukhusen

Att teckna en privat sjukförsäkring garanterar inte längre snabb och effektiv hjälp – i alla fall inte överallt. Flera privatsjukhus, kliniker och läkare i Málagaprovinsen meddelar nu att patienter med privat sjukförsäkring inte längre får förtur på grund av den låga ersättning som de får från bolagen. Den hårda priskonkurrensen på marknaden för sjukförsäkringar gör att flera bolag bara kan – eller vill – betala mellan 12-20 euro för en konsultation. Detta har nu lett till att privata sjukhus och läkare i dag prioriterar patienter utan sjukförsäkring, då dessa betalar de listade priserna, som vanligtvis är tre till fem gånger högre.
Många patienter med privat sjukförsäkring har länge klagat över de långa väntetiderna, som även kan bero på att flera sjukförsäkringsbolag ofta endast ”köper” en mycket liten kvot av en bestämd tjänst, som snabbt utnyttjas och därefter skapar väntetider. Därför kliver nu flera privatsjukhus, kliniker och läkare nu fram och förklarar situationen med försäkringsbolagen, då det oftast är sjukhusen som får ta emot klagomålen.
 
 
 
 

Cudeca har brist på volontärer

Cudeca Hospice öppnar två nya second hand-butiker, en i San Pedro och en i Estepona. Därför har de nu behov av volontärer som kan ägna en förmiddag i veckan till att hjälpa till i butiken.
Arbetsuppgifterna består av att ta emot donerade saker och kläder, betjäna kunder och dekorera skyltfönster och butik. Det erbjuds god gemenskap bland volontärerna samt möjlighet att träna både sin engelska och spanska.
Intresserade är välkomna att kontakta Volontäravdelningen på: voluntariado@cudeca.org eller på tel. 952 564 910 / 671 048 304.
Interesserede kan kontakte den Frivillige Afdeling på voluntariado@cudeca.org eller ved at ringe til 952 564 910 / 671 048 304.
 

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com