Ny PSOE–Podemos regering på väg · Hilton investerar 22 miljoner euro i nytt hotell · Stor gasexplosion i Benalmádena

Ny PSOE–Podemos regering på väg

Sent omsider sker det någonting i förhandlingarna om att bilda en ny regering. Sedan parlamentsvalet i slutet av april har förhandlingarna stått still på grund av kommunalvalet i maj, men nu börjar det alltså röra på sig. Allting tyder på att Spanien får en ny regering ledd av Pedro Sánchez och PSOE i nära samarbete med partiet Podemos. De två partierna är överens om ett nytt fyraårsprojekt för landet, trots att de inte bestämt om Podemos ska ingå i regeringen och därmed ha ministerposter eller om Podemos endast ska vara med som ett solitt stödparti. De båda partierna saknar dock ett par mandat för att samla absolut majoritet, men partierna känner sig säkra på att få dessa genom samarbete över mitten med Ciudadanos. Dock är inte förhållandet mellan denna partiledare, Albert Rivera, och Pedro Sánchez det bästa. Det förväntas att den nya regeringen ska kunna tillträda i juli.
 
 
 
 

Hilton investerar 22 miljoner euro i nytt hotell

hilton higueron malaga
”Higuerón Curio Collection” heter hotellkedjan Hiltons nya pärla på Costa del Sol. I det attraktiva området Higuerón, i utkanten av Fuengirola, har den berömda hotellkedjan investerat 22 miljoner euro i deras nya hotellresort med 177 rum och 113 suiter. Utöver nya, snygga rum med balkonger och utsikt kan hotellets gäster också njuta av flera nya restauranger, skönhetssalonger, gym och stora konferens- och festlokaler med kapacitet för 1 000 gäster. Det har arbetats intensivt på att få det nya hotellet klart till sommaren och så snart säsongen lugnar ned sig återupptas renoveringsarbetet för att bygga ännu fler suiter och genomföra ännu fler förbättringar färdiga till år 2020.
 
 
 
 

Stor gasexplosion i Benalmádena

En 59-årig man svävar fortfarande mellan liv och död efter en gigantisk gasexplosion i en privat bostad i Benalmádena under onsdagskvällen. Både grannar, polis och brandkår är chockerade över explosionens omfattning, som fick fönstren att splittras i en radie på 60 meter från bostaden där olyckan skedde. De två grannbostäderna tvingades evakuera på grund av den stora gasläckan. Den 59-åriga mannen befann sig i bostaden vid tidpunkten för gasexplosionen. Orsaken till gasexplosionen är fortfarande okänd.
 
 
 
 

Krafttag mot maneter · Betalmotorvägen blir gratis · Toppmatch onsdag och lördag: Málaga CF siktar på La Liga

Krafttag mot maneter

brandmaend havet
 
Myndigheterna gör nu en ordentlig insats för att undvika en upprepning av förra årets stora problem med stora mängder maneter som sköljde in över Costa del Sols stränder, vilket då gjorde många badgäster både besvikna och irriterade. I år kommer totalt 13 båtar att patrullera kusten från Torremolinos till Manilva alla dagar i veckan fram till den 15 september. Båtarna är utrustade så att de kan finkamma havet på maneter samt till och med samla upp plast och annat skräp. Arbetet ska säkra badvattnets kvalitet och på så sätt ska badgästerna bli både gladare och nöjdare.

Totalt kostar insatsen allmänheten 421 500 euro.
 
 

 

Betalmotorvägen blir gratis

Betalingsmotorvej  
 
Från och med årsskiftet kommer betalmotorvägen AP-7 att vara gratis. Avtalet med företaget som i dag har hand om driften av motorvägen löper nämligen ut och myndigheterna har fattat beslut om att samma veva göra motorvägen gratis, för att på så sätt minska trafiken på den i dag hårt trafikerade kustvägen N-340. I dagsläget är det mycket vanligt med lastbilsolyckor och köer på N-340, speciellt på sträckan mellan Fuengirola och Marbella, medan situationen är den omvända på betalmotorvägen som, bortsett från de hektiska sommarmånaderna, är annat än överbelastad. Att betalmotorvägen i dag används så lite beror delvis på de höga avgifterna samt även på avsaknaden av på- och avfarter, varför det även kommer att byggas två nya avfarter vid Ojén och Benahavís.  

 

 

Toppmatch onsdag och lördag: Málaga CF siktar på La Liga 

victor malaga cf
Tränare Victor arbetar hårt för att leda Málaga CF upp i den bästa spanska ligan – La Liga.
 
Nu försöker Málaga CF på allvar nå en come back till La Liga. De två sista hindren är play off-matcher: först mot Deportivo La Coruña och med vinst där final mot vinnaren av matchen mellan Albacete och Mallorca.

Sedan den 43-åriga tränaren Victor Sanchez del Amo började i Málaga CF i mitten av april har han arbetat mycket intensivt. Spelarna sprudlar nu i en obönhörlig offensiv. Under åtta matcher under Victor har det blivit 19 poäng och 17 mål!

Málaga CF:s play off-matcher:
Onsdag 12 juni kl. 21.00: Deportivo La Coruña – Málaga CF
Lördag 15 juni kl. 21.00: Málaga CF – Deportivo La Coruña.

Vinnaren efter dessa två matcher ska möta vinnaren av Albacete och Mallorca nästa vecka för att göra upp om uppryckning till La Liga. Slutar en match oavgjort efter två matcher utropas det lag som slutat bäst i division 2 till vinnare.
 
Biljetter till lördagens avgörande match mellan Málaga CF och Deportivo La Curuña på Estadio La Rosaleda i Málaga till specialpris 25 euro – kontakta Morten Møller, ordförande för La Peña de Dinamarca, Morten Møller: info@malaga-support.dk 
+34 617 700 424  
 
 
 

Toppbetyg till Málagas plastikkirurger · Rädsla för kackerlacksinvasion · Kyrkan, SWEA-donation och nationaldag

Toppbetyg till Málagas plastikkirurger

Fler utlänningar och spanjorer än någonsin väljer att bege sig till Málagaprovinsen för att få någonting gjort för utseendet. Málagas plastikkirurger har nämligen lyft kvaliteten på deras arbete betydligt och i dag är kvaliteten jämförbar med standarden i Barcelona och Madrid.
Intresset har blivit så stort att det i dag finns 432 kliniker i Málagaprovinsen varav 151 ligger i Málaga stad. Stadens utbildningar och behandlingsmetoder har förbättrats vilket nu kommer de många klinikerna till godo. Dessutom är det ofta också betydligt billigare med behandlingar här än på andra platser i Europa varför man med all rätt kan tala om skönhetsresor som en ny liten industri.
 
 
 
bedeur ES
 
 

Rädsla för kackerlacksinvasion

kakerlak
 
Den spanska hälsovårdsmyndigheten fruktar att vi under de kommande månaderna kommer att uppleva en mindre invasion av kackerlackor. Det är den höga luftfuktigheten som är orsaken till hälsovårdsmydighetens prognos. Det är nämligen så att när luftfuktigheten förändras och ökar markat under kort tid så har kackerlackorna en tendens till att söka sig till nya områden, vilket mycket väl kan vara hushåll. Därför rekommederar myndigheterna att man ska förvara alla livsmedel i tätslutande behållare och om man upplever probelm rekommenderar de att man säker professionell hjälp från företag som är specialiserade på bekämpning av insikter och skadedjur.
 
 
 
 
 

Kyrkan, SWEA-donation och nationaldag

swea
Kyrkans präst Mikael Jönsson mottar donation av Eva-Lena Kamperin från SWEA Marbella.

I går firades Sveriges nationaldag på Svenska kyrkan i Fuengirola där ca 250 personer deltog. Det serverades godsaker från både köket samt grillen och kyrkans kör sjöng och kyrkans präst höll tal samt underhöll. I samband med nationaldagsfirandet valde SWEA Marbella att överlämna en donation till kyrkan. Donationen är i form av teknisk utrustning för att göra det möjligt att spela in och streama gudstjänster, bröllop m.m. och donationsbeloppet uppgår till 1 000 euro. Överräckandet gjordes av Eva-Lena Kamperin, styrelseledamot och medlem i donationsutskottet i SWEA Marbella.
Varje år donerar SWEA Marbella en del av överskottet som de fått i under föregående år från sina aktiviteter till svenskar eller svenska organisationer som främjar till att sprida svensk kultur, det svenska språket eller svenska traditioner.
Andra donationer i år går till Svenska Skolan Fuengirola, Triple A och som kostnadsersättning för utbildning till aktiv SWEA för att kunna närvara på VM i Dubai.

 

 

Frukt och grönt utan plastförpackningar

Ett lokalt företag som sorterar och paketerar frukt och grönt tar nya vägar i strävan efter att driva verksamheten ekologiskt. Det är företaget BioAlgarrobo, i den lilla staden Algarrobo i närheten av Torre del Mar, som nu med hjälp av ny teknik printar den obligatoriska varudeklarationen direkt på deras frukter och grönsaker. På detta sätt undviker företaget att använda plast och klistermärken dåliga för miljön och som annars är vanligt i branschen. Som konsument ska man bara komma ihåg att skala sina frukter och grönsaker så att den printade varudeklarationen försvinner. BioAlgarrobo grundades 2002 med det tydliga syftet att paketera och distribuera ekologiska frukter och grönsaker. I dag paketerar företaget årligen mellan 6-7 miljoner kilo produkter och har en omsättning på 12 miljoner euro.
 
 
 

 

Second hand deluxe-loppmarknad i Centro Idea

Nu har du chans att bli av med de där vackra klänningarna, blusarna, skjortorna, byxorna och kjolarna som du inte längre använder men inte vill kasta – låt någon annan ge plaggen ett nytt liv!
 
Fredagen den 21 juni hålls en lyx-loppmarknad i Centro Idea där du har möjlighet att göra riktiga klipp på märkesvaror och spara flera hundra, kanske tusentals, euro på fantastiska kläder, nästan oanvända!
 
Har du själv designerkläder som du vill bli av med kontaktar du Anna (danska/engelska) på WhatsApp: +34 604 286 918 senast den 17 juni. Sedan lämnar du bara kläderna och sätter priset. Det kostar 5 euro att lämna kläder till försäljning och när dagen är slut får säljaren naturligtvis sina pengar.
Så titta förbi Centro Idea med dina vänner fredagen den 21 juni mellan kl. 17-20. Det kommer även finnas möjlighet att köpa ett glas vin.
 

Europas största Lego-utställning till Málaga · Fler rökare · Nya regler vid köp av smärtstillande medicin

Europas största Lego-utställning till Málaga

Den 16 juni invigs Europas största Lego-utställning i Málagas hamn, Muella Uno. Uppbyggandet av den stora utställningen är redan i full fart för det tar tid att bygga ihop de 5 miljoner legobitar som ska vara med i den stora utställningen, som är 1 400 kvadratmeter stor. Utställningen kommer att vara öppen för allmänheten fram till den 22 september och inträdeskostnaden kommer att ligga på mellan 6,50-9,50 euro, beroende på veckodag, tidpunkt och besökarens ålder. Utställningen kommer att vara indelad i tolv områden, så det blir allt från ett lekområde för barn till ett område med Star Wars och ett jättestort Titanicskepp.
 
 
 
 
 

Fler rökare

 
rykning
Att rökning är skadligt för hälsan vet alla, men trots det ökar antalet rökare. Den senaste rikstäckande undersökningen som den spanska hälsovårdsmyndigheten har gjort visar att 34 procent av spanjorerna röker regelbundet. Det är en ökning med 3 procentenheter jämfört med förra undersökningen, och ännu värre – det är de unga tonåringarna som står bakom ökningen. Hos den rikstäckande organisationen mot cancer, AECC, är man bekymrade över utvecklingen och arbetar nu med flera kampanjer som ska riktas mot de unga i stället för dagens kampanjer som riktas mot en bredare befolkning.
 
 
 
 

Nya regler vid köp av smärtstillande medicin

De lindrar smärta på rekordtid och kan köpas för en spottstyver på alla apotek. Men nu ska det bli ändring på det. Hälsovårdsmyndigheten i landet har nämligen länge påpekat att de smärtstillande preparaten Ibuprofen, Paracetamol och Omeprazol inte är helt ofarliga om de inte tas med försiktighet. Därför kommer det att framöver krävas läkarintyg för köp av Ibuprofen 600 mg och Paracetamol 1 g på landets apotek och apoteken å sin sida riskerar böter på mellan 3 000-6 000 euro om de inte följer förbudet.
Ibuprofen 400 mg och Paracetamol 500 och 650 mg kommer fortfarande gå att köpa över disk utan recept.
 
 
 
 

Kommunalval fullt med anekdoter · Exkung Juan Carlos drar sig tillbaka · Ny avancerad strålbehandling till Málaga

Kommunalval fullt med anekdoter

Det förhandlas, spekuleras och räknas mandat efter söndagens kommunalval. Fokus riktas mot de stora kommunerna men kommunalvalet i Málagaprovinsens 103 kommuner har lämnat efter sig flera uppmärksammade anekdoter.
Den första hittas i byn El Borge, inlands öster om Málaga, där Partido Popular bara fick en enda liten röst bland de 713 invånarna som valde att rösta. Mycket bättre gick det inte heller i de två små byarna Cartajima och Faraján i närheten av Ronda, där kommunfullmäktige, med bara fem personer, bara består av socialister.
I gengäld har Partido Popular Spaniens populäraste borgmästare i städer med minst 50 000 invånare. I Estepona återvaldes nämligen José María García med hela 70 procent av rösterna.
Ciudadanos fick ett dåligt val i Málagaprovinsen men inte i byn Guaro i Sierra de las Nieves, strax norr om Málaga. Trots att det var första gången som Ciudadanos ställde upp i byn fick partiet sex av de elva platserna i kommunfullmäktige. I grannkommunen Tolox hittas kommunalvalets sista anekdot. Där vet ingen vem som har vunnit valet eller vad man ska göra. Endast PSOE och PP ställde upp i valet och de har fått exakt lika många röster – 603 vardera. Det har bara skett en gång tidigare i Spaniens historia. Då löstes det med lottdragning.
 
 
 

Exkung Juan Carlos drar sig tillbaka

Det är nu fem år sedan exkung Juan Carlos I abdikerade och hans son Felipe VI utnämndes till kung. Dock har Juan Carlos fortsatt vara aktiv under de fem år som gått och representerat det spanska kungahuset vid 119 tillfällen, hållit 30 tal och rest på nio officiella utlandsbesök. Men nu är det slut på det för den gamla kungen har bestämt sig för att drar sig tillbaka helt från livet som offentlig person. Juan Carlos känner att generationsskiftet i kungahuset har genomförts smidigt och vill nu påbörja ett nytt kapitel i sitt liv – för första gången helt utanför det offentliga livets strålkastarljus.
 
 
 

Ny avancerad strålbehandling till Málaga

Innan slutet av år 2020 ska 3 000 cancerpatienter i Málaga ha behandlats med ny avancerad strålbehandling mot deras sjukdom. Det är grundarens och huvudauktionären till den spanska klädeskoncernen Inditex, Amancio Ortega, som har finansierat den nya utrustningen. Förra året fattade han beslut om att donera ett par hundra miljoner euro till den spanska sjukvården i strävan på att förbättra cancerpatienters behandling. Därför har Málagas två centrala sjukhus, Carlos Haya och Clínico, fått totalt fem av de senaste och modernaste linjäracceleratorerna. Det är utrustning som varken Junta de Andalucía eller staten skulle haft ekonomisk möjlighet att införskaffa. Två av de fem linjäracceleratorerna har redan installerats och är nu i bruk. De sista tre enheterna kommer att vara klara innan slutet av 2020. Ca 500 patienter får i dag behandling men innan slutet av nästa år kommer antalet uppgå till 3 000. Amancio Ortegas textilkoncern, vari den kända klädkedjan Zara ingår, har gjort honom till en av världens rikaste män. Han är 83 år och lever ett tillbakadraget liv och vill inte ha någon uppmärksamhet för sina donationer.
 
 
 

Eldningsförbud

I morgon träder vi in i den period av året som betänkas som period med högrisk för bränder, det vill säga perioden 1 juni – 15 oktober. Detta innebär att all eldning av markområden är förbjudet liksom grillning på offentlig plats, i skogs- och andra liknande områden. Även att köra motorfordon i terräng bortom vanliga vägnätet är förbjudet under denna period.
Perioder med brandfara

Högrisk:
Mellan 1 juni - 15 oktober. Under denna period är eldning av mark förbjudet, liksom grillning på offentlig plats, i skogs- och andra liknande områden. Även framförande av motorfordon utanför vägnät är förbjudet.
Mellanrisk: Mellan 1 - 31 maj samt mellan 16 - 31 oktober. Under dessa perioder är eldning av markområden endast tillåtet med tillstånd från miljöförvaltningen i Junta de Andalucía. Grillning i fritids- och rekreativa områden är tillåtet.
Lågrisk: Mellan 1 november - 30 april. Under denna period krävs ej tillstånd från miljöförvaltningen för eldning men det krävs att brandförsvaret i din kommun underrättas. Grillning i fritids- och rekreativa områden är tillåtet.
 
För mer information, kontakta närmaste brandförsvar alt.: www.juntadeandalucia.es
 
 

XXVI CUDECA Cup Golf Tournament in La Cala Resort

On Saturday June 1, La Cala Resort has a very special appointment with the Cudeca Foundation adding another year to the trajectory of one of the most important events from the point of view of solidarity. The aim is to raise funds to continue the Cudeca Cancer Care Hospice special kind of caring through the XXVI CUDECA Cup Golf Tournament of La Cala Golf in La Cala Resort from 9.00h.
This is one of the most relevant charity tournaments på the Costa del Sol that has been held in La Cala Resort for the last 25 years. The CUDECA Cup has a new appointment på Saturday 1 June at the Campo Europa. The aim is to raise funds for the Cudeca Hospice. This XXVI edition aims to exceed the collection of 2018 which went over €10,500.
The silver anniversary of this traditional trophy was celebrated last year. Thanks to the proceeds from this tournament, La Cala Resort donated CUDECA the funds to get an assistance vehicle sponsored by the resort and the members of the golf club. This has meant "an invaluable support for the work of assistance and palliative care in the homes of patients”, declared one of the doctors in CUDECA.
The chosen enclave for the celebration of the XXVI golf tournament is the Campo Europa, known for its wide streets and for its singular bridges to cross the Ojen river in its route, besides tunnels to drive through with the buggy.
Registration for the tournament is 60€ and includes Green Fee, shared buggy, prize giving, raffle and auction to raise funds. Participants will also enjoy an exquisite lunch. Non-golfers can accompany players at lunch for only €24.
Participation in the tournament is open to all amateur players, with a valid license issued by the Royal Spanish Golf Federation or handicap certificate from another international golf federation, without handicap limitation.
The start is at 9.00h in the morning and the modality of play will be 'stableford individual, 18 holes. There will be prizes for the three best classified in each category.
 

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com