Unicaja på väg in i ny stor fusion · Nu ska Benalmádenas hundägarna hålla rent · Ny regionalregering på väg

Unicaja på väg in i ny stor fusion

Det har hänt mycket hos Málagas lokala sparbank de senaste 5-10 åren – och någonting tyder på att det nu kommer att hända ännu mer. Förhandlingara om en fusion med den nordspanska banken Liberbank är nämligen verklighet. Unicaja har tidigare övertagit Banco Ceiss och blev för ett par år sedan börsnoterat, med stor framgång. Därför heter Unicaja nu Unicaja Banco. Liberbank har i dag sitt säte i Asturien och är resultatet av en fusion mellan de fyra sparbankerna Asturien, Extremadura, Castilla La Mancha och Cantabrien. Även Liberbank börsnoterades för ett par år sedan.
Blir fusionen realitet kommer Unicaja Banco bli Spaniens sjätte största bank med aktier för 96 000 miljoner euro och 10 800 anställda fördelade på 1 800 filialer.
Vågen av fusioner inom den spanska bankvärlden började när finanskrisen bröt ut 2008. De mindre sparbankerna klarade inte av att stå emot och regeringen tvingades ge statligt stöd medan en omfattande plan för fusioner, nedskärningar och börsnoteringar gjordes.
 
 
 
 
 
 
 
 

Nu ska Benalmádenas hundägarna hålla rent

Benalmádenas kommun har just antagit ett nytt dekret som säger att hundägare ska göra rent efter sina hundar efter att hundarna kissat på allmän plats. När en hund kissar på en gata, ett torg, på en mur eller fastighet ska kommunens hundägare göra rent efter husdjuret. Därför ska alla hundägare nu ha med sig en flaska med såpvatten när de är ute och rastar hunden. Har de inte det är det lokalpolisens uppgift att ställa ut böter. Kommunen har ännu inte beslutat böternas storlek.
 
 
 
 
 
 
 

Ny regionalregering på väg


Förhandlingarna mellan Partido Popular och Ciudadanos i Andalusien är i full gång. Bägge partierna erkänner att förhandlingarna är svåra men å andra sidan vill de inte heller missa möjligheten att få till ett systemskifte efter 36 års socialistiskt styre. Men ska de det så ska de också ta hänsyn till VOX i det nya regeringsunderlaget. Det nya partiet inom den andalusiska politiken har inget behov av att bli en del av den nya regeringen men de vill höras samt ha igenom vissa punkter om de ska ge sitt stöd till en ny regering.
VOX:s tolv mandat är avgörande för en ny borgerlig majoritet i det andalusiska parlamentet.
 
 
 

Torremolinos inviger nya torg och gågator · Stor framgång och mycket drama till Málaga Marathon · Ingen julbelysning i Nerja · Europe kommer till Fuengirola

Torremolinos inviger nya torg och gågator

Projektet har blivit en aning försenat men det hindrar inte kommunstyret i Torremolinos att nu inviga nya Plaza Costa del Sol och stora delar av Avenida de Palma de Mallorca, som varit avspärrade under de senaste månaderna på grund av omfattande byggarbete i och med arbetet att göra området till gågator. Totalt är det över 10 000 m2 som har renoverats och omlagts till nya torg och gågator. Projektet har kostat kommunen totalt 3 miljoner euro och det var PSOE:s största vallöfte inför kommunvalet 2015.
De nya gågatorna med även ny belysning, nya bänkar och nya rabatter hoppas man nu ska främja det lokala näringslivet, som hittills lidit en del beroende på säsong. Och just för att hjälpa julförsäljningen och julstämningen har kommunen valt att öppna de nyrenoverade torgen och gatorna lite tidigare än planerat.
 
 
 
 
 
 

 

Stor framgång och mycket drama till Málaga Marathon

Málaga kommun har länge satsat mycket på kultur- och företagsturism. Mycket pekar nu på att kommunen nu även kommer att börja satsa på idrottsturism. Den nionde upplagan av Málaga Marathon i söndag samlade 5 000 löpare, med 30 olika nationaliteter, vilket är nytt rekord. Med en vinnartid på 2.11.07 kom Lemi Dumecha i mål och satt nytt rekord. Med det stora intresset kring årets maraton samt kvaliteten på det har Málaga blivit en seriös aspirant till en topp 5 placering över de mest populära maratonloppen i Spanien. Landets största maraton hålls i Valencia, Sevilla, Madrid och Barcelona, men Málaga har kommit långt på bara kort tid. För bara tio år sedan hölls det överhuvudtaget inget maraton i staden.
Årets maraton fick en mycket dramatisk avslutning med en kollaps på målsträcket, vilket kan ses i detta videoklipp
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingen julbelysning i Nerja

Det är fullt med julbelysning på gator och torg längs hela Costa del Sol, men inte i Nerja. Av oförklarliga skäl har årets julbelysning i staden fortfarande inte kommit upp. Det sägs att kommunen inte har folk till att göra det. Dessutom så är det inget bolag som har visat intresse för uppgiften när den i mitten i november lades ut på entreprenad.
På grund av detta har kommunen nu hyrt in ett bolag från Córdoba som ska ta sig an uppgiften. Kommunen lovar att allting ska vara färdigt till fredag – men många tvivlar på detta.
Totalt spenderar kommunen 50 200 euro på årets julbelysning.
 
 
 
 
 
 
 
 
europe2018

Europe kommer till Fuengirola

Det finns goda nyheter för musikälskare på Costa del Sol. Festivalen ”Rock the Coast” kommer nämligen till Fuengirola i juni nästa år och det med tre stora huvudnamn som Rainbow, Scorpions och svenska Europe. Det är första gången någonsin som de svenska världsstjärnorna kommer till Costa del Sol och på det fina festivalprogrammet får Europe fint sällskap av ytterligare två svenska band: Seveth Wonder och Tribulation.
Rock the Coast festivalen firas i två dagar, 14-15 juni 2019, och blir en av många stora händelser som kommer hållas på kommunens konsertarena Parque MareNostrum vid Castillo Sohail.
Biljetter till Rock the Coast koster från 80 euro och kan köpas på: www.marenostrumcastlepark.com
 
 
 
 

Världens bästa IKEA · Fängslade katalanska politiker hungerstrejkar · Borgen slår rekord i Spanien · Julen förväntas bli varm

Världens bästa IKEA ligger i Málaga

IKEA har i dag 422 varuhus runt om i 50 länder och av alla dessa ligger det bästa IKEA-varuhuset i Málaga. Detta har en intern jury i den världsomspännande koncernen nyligen beslutat. 48 IKEA-varuhus från 46 länder kämpade om att bli bästa IKEA-varuhuset men mätt på ekonomisk tillväxt samt kunders och anställdas tillfredsställdhet var det inget av de andra varuhusen som kunde mäta sig med det i Málaga. IKEA i Málaga öppnade 2007 och sedan dess har glada kunder från stora delar av Andalusien besökt varuhuset.
 
 
 
 
 
 
 
 

Fängslade katalanska politiker hungerstrejkar

Fyra av de fängslade katalanska politiker som stod bakom det olagliga självständighetsvalet i oktober förra året har börjat hungerstrejka. Det gör de i protest inför deras rättegång, som är planerad till januari. Ingen av de häktade katalanska politikerna tror att de kommer att få en rättvis och objektiv rättegång. Hungerstrejken visar tydligt att den relativt nya spanska statsministern, Pedro Sánchez, inte lyckats förbättra det ansträngda förhållandet till den katalanska regionalregeringen. Statsministerns länge väntade möten med regionalregeringen drar ut på tiden medan hans justitieminister garanterar att de häktade katalanska politikerna ska få en rättvis rättegång. Detta sker samtidigt som den katalanska ledaren, Quim Torra, i sympati till sina fängslade kollegor, varken gör det ena eller andra när det kommer till officiella frågor i det katalanska parlamentet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Borgen slår rekord i Spanien

Den danska politiska dramaserien Borgen som var populär i Sverige 2011-2013 har blivit så populär i Spanien att den nu är ett av de mest sedda programmen på Canal+. Därför kommer nu den spanska betalkanalen sända den andra säsongen av serien med start den 10 januari.
 
 
 
 
 

 

Julen förväntas bli varm

Höst- och vintervädret är mycket skiftande i år. Oktober blev den regnigaste oktober månad på 10 år och regn samt kraftiga vindar präglade även november. Men början av december har varit överraskande mild. Under julmånadens första vecka har både natt- och dagstemperaturerna i hela landet legat 3-6 grader över det normala genomsnittet.
Den stundande helgen förväntas också bjuda på sol och värme i Málagaprovinsen, vilket enligt meteorologerna kommer att fortsätta ett litet tag framöver. Väderexperternas prognos pekar nämligen på en december med massa sol och milda temperaturer.
 
 
 
 
 
 

Spännande val i Andalusien · Vilka är VOX? · Stor insamling av livsmedel

Spännande val i Andalusien

Visst rådde det en viss spänning inför det andalusiska regionalvalet i söndags men spänningen bottnade mest i vem PSOE och Susana Díaz skulle ingå koalition med för att kunna bilda regeringen. Spänningen antog dock nya dimensioner vid 22.15-tiden på söndagskvällen då de första valresultaten presenterades och efter drygt en timme stod det klart: för första gången på 36 år har socialistpartiet förlorat sin majoritet i Andalusien. Med ett dyk på 14 mandat åker Susana Díaz ut och får stå på sidolinjen i den andalusiska regionalpolitiken. Från mitten samt från höger stormar Ciudadanos samt det nya partiet VOX in och tillsammans med Partido Popular, som trots minskat antal mandat fortfarande är det näst största partiet i Andalusien. Dessa tillsammans får ihop 59 mandat, vilket är fyra fler än nödvändiga 55 för majoritet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vilka är VOX?


VOX grundades i december 2013 av en utbrytargrupp från artido Popular (PP). Denna grupps sägs ha blivit trött på PP:s slingrande, mittensökande politik. Sommaren 2014 hade partiet lockat 1 000 medlemmar, som nästan enstämmigt valde Santiago Abascal, då 42 år, till partiets första ledare. Vid regionalvalet i Andalusien 2015 fick partiet blygsamma 18 017 röster, vilket motsvarade 0,45 procent av alla röster. Och inte heller gick det bättre i det landstäckande parlamentsvalet samma år. Då fick VOX nämligen 57 753 röster (0,23 procent) och var fortfarande ett okänt parti för de flesta i Spanien.
Men sedan dess har det gått framåt med rasande fart. Nästan 400 000 andalusier kryssade i söndags för VOX. Detta har gett det nya partiet tolv mandat, vilket säkrar en borgerlig majoritet i det andalusiska parlamentet.
 
 
 
 
 
 
 
 

Stor insamling av livsmedel

Tack vare 4 000 frivilliga, 340 matbutiker och solidariska invånare lyckades Málagaprovinsens officiella livsmedelsbank, Bancosol, samla in inte mindre än 600 000 kg livsmedel under helgen som var. Därmed uppnåddes målet för årets stora insamling inför jul, en kampanj som förövrigt ingen mindre än Antonio Banderas gav ett ansikte i åt i år.
Fördelat under hela året samlar Bancosol in 6,5 miljoner kg livsmedel, som delas ut och tillagas till dem som har det sämst ställt i provinsen.
Totalt söker 45 000 familjer i Málagaprovinsen hjälp hos Banosol varje år.
 
banco sol
 
 
 
 
 

Utbyggandet av Hospital Costa del Sol påbörjas igen · Bankerna svarar tillbaka · Mer strandpromenad till Estepona

Utbyggandet av Hospital Costa del Sol påbörjas igen

Arbetet med att bygga ut sjukhuset i Marbella har stått still sedan 2010 på grund av en djup konflikt mellan Junta de Andalucía och byggföretaget Abengoa, som skulle stå för det stora projektet. Konflikten bottnar i utlicenseringen av sjukhusets nya parkeringsgarage, som gavs till ett dotterbolag till Abengoa, då detta bolag fick allvarliga ekonomiska problem 2010. Detta medförde stora tvivel och juridiska problem vilket alltså slutade med att bygges lades på is. Men nu, efter 8 års juridiskt käbbel, har parterna kommit överens om att Junta de Andalucía ska betala 12 miljoner euro i kompensation till Abengoa för att bryta avtalet. Detta innebär att Juntan kan börja om och göra ett nytt avtal för utlicenseringen samt återuppta arbetet.
Utbyggandet av Hospital Costa del Sol kommer att öka sjukhusets kapacitet med inte mindre än 70 procent, någonting som det finns stort behov av då det råder kapacitetsbrist i hela Málagaprovinsen.
Projektet är budgeterat till 48,5 miljoner euro men det är fortfarande oklart när projektet väntas stå färdigt.
 
 
 
 


 
 
 

Bankerna svarar tillbaka

Det jublades högt när regeringen för ett par veckor sedan beslutade att det framöver är bankerna som ska betala kostnaderna som finns förknippade med utställande av nya hypotekslån. Nu tyder dock mycket på att det som några få kommer att spara på detta kommer att bli dyrt för mängden. Vid årsskiftet kommer bankerna nämligen, med stor sannolikhet, att införa nya avgifter på andra tjänster och/eller höja de nuvarande avgifterna. Bankerna har varken råd eller lust att minska sina vinster i en tid då alla banker går igenom stora omorganiseringar med nedskärningar och sammanslagningar för att klara av konkurrensen på marknaden.
 
 
 
 


 
 
 

Mer strandpromenad till Estepona

Arbetet med att bygga ut strandpromenaden i och omkring Estepona fortsätter. Två mindre faser av renoveringsarbetet har just avslutats samtidigt som de första spadtagen tas till två nya faser på totalt 1 000 nya meter strandpromenad i området omkring La Morocha och Laguna Village.
Fortsätter nu projektet som planerat kommer Puerto Banús och Estepona att länkas ihop med en ny strandpromenad om bara några år.
Projektet är delvis finansierat av Junta de Andalucía och Esteponas kommun.
 
 
 
 
 

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com