Fyra våldsamma mord på en månad · Snart ny regering · Freepik slår alla rekord

Fyra våldsamma mord på en månad

policia spanien
 
Senaste månaden har det skett fyra våldsamma mord på Costa del Sol, vilket är fler än någonsin under så kort tid. De fyra morden har alla relation till den organiserade kriminaliteten i narkotikavärlden.
Den 27 oktober hittades en bulgar skjuten på vägen mellan Marbella och Istán. Tre veckor senare sköts en arab i sin privata bostad i Marbella och den 22 november sköts en britt till döds med sex skott i närheten av sin bostad i Mijas. Sista offret är en 60-årig fransman, som sköts i Cabopino, Marbella, i tisdags. Alla morden betecknas som våldsamma och polisen har sagt att alla fyra mord har relation till narkotikavärlden, dock utan att de har relation till varandra. Både spansk polis och den europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning, Europol, gör allt för att utreda den organiserade brottsligheten, men kan inte förhindra enskilda kriminella handlingar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snart ny regering

ny regering spanien
 
Pedro Sánchez och PSOE verkar nu vara mycket nära att nå en överenskommelse med det katalanska separatistpartiet ERC, som ska säkra en ny koalitionsregering mellan PSOE och Podemos. De två partierna har behov av flera av de mindre nationalistpartiernas stöd för att bilda regering och här blir ERC tunga på vågskålen. Förhandlingarna med det katalanska separatistpartiet är känsliga eftersom partiet är det mest radikala i strävan efter att få ett katalanskt självständighetsval. Under Nato-konferensen i London i går (torsdag) sa Pedro Sánchez att alla förhandlingar och avtal med de nya samarbetspartierna kommer att ske inom grundlagens ramar.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Freepik slår alla rekord

freepik
 
Arbetslöshetssiffrorna är oftast sorgliga liksom arbetslöshetsköerna långa när det skrivs om det i nyheter. Men en del företag i Málaga upplever en så stor tillväxt att de har svårt att hänga med och hitta kvalificerad arbetskraft. Detta gäller företaget Freepik, som sedan starten 2010 har utvecklats till en sann framgångshistoria och som vid årets slut förväntar sig ha fördubblat sin omsättning och medarbetarstab jämfört med förra året. Därmed når Freepik upp till en omsättning på 30 miljoner euro och 180 anställda. År 2017 fick bolaget en fin placering på Financial Times Top 30-lista över snabbast växande företag i Europa.
Freepik har utvecklat en onlineplattform med grafiskt material som design, foto och bilder. Plattformen har i dag köpare och säljare i hela världen. För de kommande åren förväntar sig Málagaföretag en så stor tillväxt att de vid slutet av år 2021 kommer att ha 500 anställda.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Världens miljöproblem ska lösas i Madrid · Vikarierande kyrkoherde utsedd · Bästa utsikten i Torre del Mar

Världens miljöproblem ska lösas i Madrid

Denna vecka riktas alla världens blickar mot Madrid, där ministrar och representanter från 195 länder samlas. Anledningen är FN:s stora klimatmöte COP25, som gärna ska resultera i en omfattande handlingsplan för att hindra den globala uppvärmningen och andra världsomspännande miljöproblem från att fortsätta. Totalt samlas 25 000 personer i Madrids stora kongresscenter, som på rekordtid organiserat det stora mötet, efter att mötet som egentligen skulle ha hållits i Chile tvingats ställa in på grund av landets interna kris.
Konferensen i Madrid pågår fram till den 13 december.
Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg kommer att finnas på plats i Madrid. Under tisdagen anlände hon Portugal efter sin seglats från USA, där hon deltog vid FN:s klimatmöte i New York i september.
 
 
 

 

 

Vikarierande kyrkoherde utsedd

Tuulikki Koivunen Bylund
 
I söndags informerades nuvarande kyrkoherde, kyrkorådet och församlingen vid Svenska kyrkan Costa del Sol om att ny tf. kyrkoherde i kyrkan blir biskop emeritus Tuulikki Koivunen Bylund. Nyheten gavs av chefen för Svenska kyrkan i utlandet (SKUT), Rickard Jönsson, vid ett oanmält besök i samband med söndagens gudstjänst.
Tuulikki Koivunen Bylund börjar sin vikarietjänst den 2 januari, men samtidigt ämnar nuvarande kyrkoherde, Mikael Jönsson, vara kvar. Mikael Jönssons ursprungliga kontrakt på kyrkan löper ut vid årsskiftet, men Mikael Jönsson säger att han, i ett muntligt avtal med tidigare chefen vid SKUT, Klas Hansson, blivit lovad förlängd tjänst till och med 2027. En djup konflikt föreligger nu mellan kyrkoherde Mikael Jönsson och SKUT, då förstnämnda stämt SKUT för kontraktsbrott i ett tvistemål i Uppsala tingsrätt, där förhandlingarna är planerade till 31 januari.
En Sueco har tidigare skrivit om konflikten, läs mer om detta här
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bästa utsikten i Torre del Mar

mirador torre del mar 

Snart kan en ny, stor utsiktsplats besökas i Torre del Mar. På strandpromenaden kommer nämligen kommunen att bygga en hittills osedd stor ”mirador”, som ska vara 65 meter lång och fem meter bred. Kommunen har arbetat på projektet i snart 2 år och har nu äntligen fått material och byggplan godkänt hos Junta de Andalucía, som är de som ska godkänna denna sorts projekt. Dock saknas fortfarande det slutgiltiga bygglovet men kommunen hoppas att allt ska falla på plats under kommande år.
Projektet är budgeterat till 426 000 euro, vilket Torre del Mar ska finansiera själv.
 
 
 
 
 

 

Málagas gamla posthus har sålts

posthus malaga 

23,5 miljoner euro blev slutpriset på Málagas gamla posthus, som ligger mitt emot El Corte Inglés i centrum. Köparen är en israelisk affärsman, som handlat med olja och gas i 30 år. Hans spanska bolag, Nitsba Spain, har huvudkontor i Barcelona och har stått bakom flera stora bostadsinvesteringar. Det antas att det gamla posthuset nu kommer att byggas om till antingen hotell, semesterbostäder eller kanske till studentlägenheter.
Fastigheten det handlar om har stått tom i nästan 10 år. Den lades i helgen ut till försäljning samtidigt som 22 andra fastigheter, som Junta de Andalucía inte längre har behov av i Málagaprovinsen.
 
 
 
 
 

Málaga förlorar direktflyg till New York · Snart billigare AVE-tåg · Regeringen förhandlar med separatisterna

Málaga förlorar direktflyg till New York

delta airlines 
 
Costa del Sol och turismen brukar höra ihop med framgång och goda nyheter men det är dessvärre inte fallet denna gång. Efter elva år lägger Delta Air Lines nu ned deras direktavgångar mellan Málaga och New York. Det har hittills varit den enda direktavgången mellan New York och Andalusien, varför rutten haft stor betydelse för den amerikanska turismen på Costa del Sol samt övriga Andalusien. Málagas borgmästare, Francisco de la Torre, är besviken och frustrerad över Delta Air Lines beslut och har bett bolaget bakom hyresavtalet av Málaga flygplats, AENA, att gör allt de kan för att etablera ett nytt samarbete med ett nytt bolag. I flera års tid har Francisco de la Torre velat se direktförbindelser till både New York, Miami och en sydamerikansk huvudstad samt bättre flygförbindelser till Kina och Japan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Snart billigare AVE-tåg

ave tog 
 
Från och med nästa år blir det troligtvis betydligt billigare att gå ombord på de spanska höghastighetstågen AVE. Sträckorna har nämligen avreglerats och öppnats för nya aktörer. Det innebär att från och med nästa år kommer konsumenterna att fritt kunna välja mellan tre bolag när de t ex vill resa med snabbtåg till Madrid eller Sevilla. De nya aktörerna på marknaden blir det spanska bolaget Air Nostrum i samarbete med italienska Trenitalia och det sista bolaget är franska Rielsfera. Avregleringen förväntas innebära att biljetterna till snabbtågen blir ca 20 procent billigare för konsumenterna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Regeringen förhandlar med separatisterna

ERC katalonien 
 
Den sittande regeringen har nu officiellt inlett förhandlingar med det katalanska nationalistpartiet ERC. Ska regeringspakten mellan PSOE och Podemos bli verklighet har Pedro Sánchez och hans trupp behov av stöd från flera av de mindre partierna – bland annat det moderata baskiska nationalistpartiet PNV samt det mycket mer radikala ERC från Katalonien.
Förhandlingarna med de katalanska separatisterna har fått oppositionen att se rött om än att socialistpartiet försäkrar att de i förhandlingarna med ERC inte kommer att kompromissa med grundlagens bestämmelser och principer.
Socialistpartiet håller fast vid att den nya regeringen kommer att tillträda innan jul.
 
 
 
 
 
 
 
 

Rekordstor matinsamling · Black Friday slår alla rekord · Málagas regionalsjukhus kollapsar

Rekordstor matinsamling

 
madindsamling
(Foto: Cadena Ser)
 
Invånarna i Málagaprovinsen visade sig från sin bästa sida under helgen som var då det samlades in livsmedel till behövande. Den årliga julinsamlingen rundade 700 000 kg varor, vilket är nytt rekord. Över 300 matbutiker och 4 000 volontärer hjälpte till i den stora insamlingen, som organiserades av Málagas hjälporganisation Bancosol.
I livsmedelsbutiker i hela provinsen sågs stora kartonger på pallar som fylldes på av volontärer som tog emot donationer från livsmedelsbutikernas kunder. De insamlade livsmedlen står nu på Bancosols centrallager, därifrån de distribueras till provinsens så kallade ”comedor sociales” – dessa kan vara både utlämningsställen för livsmedel liksom speciella soppkök, där behövande kan få en gratis måltid.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Black Friday slår alla rekord

black friday2019
 
Fenomenet kom till Spanien för sju år sedan – utan någon nämnvärd framgång. Då var det bara ett fåtal butiker som såg idéen med att ha rea precis innan jul. I dag är det annorlunda och alla möjliga olika företag med i leken, en del har till och med förlängt rean så att den sträcker sig över flera dagar.
Nu på fredag, den 29 november, förväntas Black Friday omsätta 1 600 miljoner euro i Spanien. Det är 10 procent mer än förra året. De vanligaste produkterna som köps är kläder, skor och elektronik.
Den ökade köplusten märks i både fysiska butiker och online.
Allt pekar på att Black Friday har kommit för att stanna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Málagas regionalsjukhus kollapsar

hospital malaga
 
Behovet av ett nytt sjukhus i Málaga bara växer och växer. Sjuksköterskornas fackförbund (Satse) rapporterar nu, återigen, om de kaosliknande förhållanden som deras medlemmar möter på Málagas regionalsjukhus. På sjukhuset råder det bland annat platsbrist, så i flera sjukhussalar som är tänkta för två patienter ligger det nu tre patienter, och under helgen som var det brist på både plats och personal.
Málaga har i dagsläget två stora sjukhus. Debatten om ett tredje sjukhus har pågått i snart 20 år. Både kommunen och Junta de Andalucía är överens om att det behövs ett nytt sjukhus, då det inte går att ignorera behovet baserat på det ökande antalet invånare. Men än så länge ligger projektet bara på ritbordet.
 
 
 
 
 
 
 
 

ERE-domen skapar eko · Bankerna kan inte betala tillbaka deras räddningspaket · Fina publiksiffror på La Rosaleda

ERE-domen skapar eko

ere sagen 1
(Foto:rtve.es)
 
Tisdagens dom i det andalusiska ERE-fallet har inte bara hörts i Andalusien utan skapar eko i hela Spanien. Medan PSOE i både Andalusien och Madrid är tysta kring domen mot de 19 före detta politikerna och råden i det andalusiska parlamentet för omfattande korruption med offentliga tillgångar är varken rättsväsendet eller den politiska oppositionen rädda från att ta bladet från munnen. Således vill åklagarmyndigheten ha fyra av de 19 dömda in bakom lås och bom direkt, innan det fattas beslut kring om överklagan ska lämnas in eller ej. Motsvarande vill den nya regionalregeringen i Andalusien, med Partido Popular och Ciudadanos, förbereda civila mål mot de dömda i strävan efter att de förlorade pengarna ska betalas tillbaka.
ERE-fallet handlar om de bidrag som Junta de Andalucía mottog från spanska staten när finanskrisen bröt ut. Bidragen gavs för att ge stöd till krisdrabbade regionala bolag. En del av bidragen har enligt rättens uttalande hamnat i fel fickor. Bland annat har de två tidigare PSOE-politikerna i Juntan, Chaves och Griñan, dömts i fallet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bankerna kan inte betala tillbaka deras räddningspaket

bankerne 1
 
Statens omfattande räddningspaket till de spanska bankerna och sparbankerna när finanskrisen bröt ut 2008 har just slutförts. Under perioden 2008-2012 sköt den spanska staten till totalt 65 725 miljoner euro i den finansiella sektorn för att rädda bankerna och – inte minst – omstrukturera sparbankerna, som var de som hade störst ekonomiska problem. Räddningspaketen visar nu vara 1 376 miljoner euro större än först antaget. Det visar sig också att staten tillsvidare bara får 5 150 miljoner euro av alla utlånade miljoner – alltså mindre än 10 procent. Direktren för spanska nationalbanken, Pablo Fernández de Cos, menar att staten inte ska förvänta sig att få tillbaka mer än 10 000 miljoner. Hans argument är ganska enkelt – bankerna har inte pengarna, vilket ses i aktiekursera. De stora räddningspaketen till bankerna blev på sin tid delvis finansierade av sstaten och EU.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fina publiksiffror på La Rosaleda 

malaga rosaleda 1
 
Málaga CF har det svårt och ligger på bottenplaceringarna i spanska division 2 i fotboll. Men trots detta är publiksiffrorna vid matcherna på Estadio la Rosaleda imponerande och ligger på mellan 14 000-18 000 personer. Genomsnittet på 16 438 är det tredje största i divisionen och bara Zaragoza samt Sporting Gijón har fler supportrar på deras hemmaplaner.
I den 17:e spelrundan, nu på söndag kl. 16.00, möter Málaga CF laget Elche, på just hemmaplanen Estadio la Rosaleda.
Málaga CF med sina stora ekonomiska problem befinner sig i en sådan situation att de måste vinna många fler matcher för att komma bort från den hotande bottendivisionen. Mötet mot Elche blir således en av säsongens stora matcher.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Centro Sanum i hjälpinsats för hundinternat

hunde fryser2

”Alla hundar fryser just nu. De är helt våta och många av dem har varken ullhår eller päls nog till att hålla sig varma. Så nu kommer vi att ha en insamling till och sätta upp värmelampor i varje hundkoja.” Orden kommer från Rikke Markussen, som driver Centro Sanum i Centro Idea, Mijas.
Rikke Markussen behöver nu en hjälpande hand och ber andra hundälskare samt människor med stora hjärtan att donera en värmelampa eller ge ett litet pengabidrag till projektet.
Det är hundinternatet ”Fidelio” i Benalmádena Pueblo, som behöver hjälp.
Alla är välkomna att kontakta Rikke Markussen på tel. 952 476 943 /659 719 102 eller e-mail: info@centrosanum.es

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com