Benalmádena halverar sin skuld · Försenad tunnelbana kostar 450 miljoner euro · En död under årets feria i Málaga

Benalmádena halverar sin skuld

På bra tre år har Benalmádena kommun lyckats minska sin skuld från 123 miljoner till 65 miljoner euro. Samtidigt har betalningstiden till kommunens leverantörer av produkter och tjänster reducerats från 130 dagar till fyra dagar.
”Efter kommunvalet 2015 övertog vi en kommun med stora ekonomiska problem men efter tre år har vi lyckats vända på det”, säger borgmästare Victor Navas (PSOE) till nyhetstidningen SUR. En stor del av äran ger han sin kollega Manuel Arroyo, kommunråd, med ansvar för skatt och ekonomi.
Bättre intern koordinering och effektivisering av inkrävning av skatt är de två grundläggande orsakerna bakom den förbättrade ekonomin.
 
 
 
 
 

Försenad tunnelbana kostar 450 miljoner euro

Málagas tunnelbaneprojekt blir bara dyrare. Till följd av de stora förseningarna med byggandet ska Junta de Andalucía, som är huvudansvariga för bygget, fram till år 2020 betala 450 miljoner euro i kompensation till det bolag som står för driften av tunnelbanan. Driftbolaget lyckas naturligtvis inte sälja den budgeterade mängd biljetter så länge som tunnelbanan inte når centrum. I grova drag säljs det 6 miljoner enkelbiljetter medan budgeten var satt till 20 miljoner.
Så snart tunnelbanan, metron, når Málaga centrum förväntar både Junta de Andalucía och driftbolaget sig nå det budgeterade passagerarantalet. Men det kommer att ta minst två år innan tunnelbanebygget till centrum är färdigt.
 
 
 
 
 

En död under årets feria i Málaga

Natten mellan onsdag och torsdag omkom en 26-årig spanjor under ferian som just nu firas i Málaga. Dödsorsaken är okänd men ambulansmännens första intryck är att personen hade tagit stora mängder narkotika. Utöver det tråkiga dödsfallet har årets Málagaferia varit lugn. En stor polisstyrka har sörjt för ordning och redan både i centrum och på feriaplatsen strax utanför centrum, vid kongresscentret.
Det har inte heller inkommit några terrorhot, vilket också oroar kommunen.
Ferian fortsätter fram tills måndag nästa vecka.
 
 
 
 
 

Rösta på konsulatet i Málaga

Söndagen den 9 september 2018 är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige i Sverige. Du som har rösträtt och befinner dig i Spanien kan rösta på konsulatet i Málaga.
Är du svensk medborgare och resident i Spanien har du rätt att rösta i riksdagsvalet.
För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig en id-handling. Som id-handling räknas:
• Svenskt pass
• Svenskt id-kort
• En lokal officiell legitimation.
• Om du inte har med dig en id-handling kan någon annan person i lokalen gå i god för dig. Personen som går i god för dig måste kunna visa en id-handling.
 
Röstkort
Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna i de flesta röstningslokalerna. Adresskort finns också alltid i röstningslokalerna som röstmottagarna kan fylla i om du saknar röstkort.
 
Röstmottagning på konsulatet i Málaga
Torsdag 23 aug. kl. 10.00-15.00 Fredag 24 aug. kl. 10.00-15.00 Måndag 27 aug. kl. 10.00-15.00 Tisdag 28 aug. kl. 10.00-15.00 och 17.00-19.00 Onsdag 29 aug. kl. 10.00-15.00
 
Brevrösta
Alla svenskar som befinner sig utomlands kan brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten. Hur du gör står i materialet som du fått tillskickat per post. Brevrösten ska ha kommit fram i tid till rösträkningen.
För mer information, vänligen se: www.val.se och www.swedenabroad.se
Information hämtad från: www.val.se och www.swedenabroad.se
 
 
 
 
 

Bostadspriserna stiger i storstäder och semesterområden · 207 nya immigranter kom till Málaga under natten till tisdag · Marbella får sin egen öl

Bostadspriserna stiger i storstäder och semesterområden

Den spanska marknadens ledande bostadsportal, idealista.es, visar i sin senaste statistik att bostadspriserna i landets största städer samt i de mest attraktiva semesterområdena har ökat med 7,6 procent sedan årsskiftet. Portalens siffror baseras på utbudspriserna som annonseras på idealista.es och är därför inte 100 procent korrekta, men de visar starkt riktningen för utvecklingen på den spanska bostadsmarknaden. I sin senaste rapport offentliggör portalen även en lista över de tio dyraste bostäderna i hela Spanien. Marknadens dyraste bostad ligger i dag ute för 50 miljoner euro. Det är priset för Marbellas bäst belägna bostad med sex suiter och två gästbostäder på en 6 700 m2 stor tomt precis nere vid havet. Den näst dyraste bostaden ligger i Mijas och följs av bostäder på Mallorca och i Madrid.
 
 
 
 

207 nya immigranter kom till Málaga under natten till tisdag

Strömmen av illegala immigranter som kommer till Málaga samt övriga Spanien fortsätter. Natten mellan måndag och tisdag fick fartyg med totalt 531 immigranter lov att lägga till i spanska hamnar. 207 av immigranterna gick i land i Málagaprovinsen. Sedan Pedro Sánchez och hans regering kom till makten för två veckor sedan har tusentals immigranter kommit in i landet efter att den nya statsministern, kort efter att han klev upp i sin nya roll, accepterade att ett flyktingfartyg kunde lägga till i en spansk hamn efter att det blivit nekat i Italien.
Förra veckan hade Sánchez dock ett möte med Angela Merkel i strävan efter att få till en bättre koordinering av illegala immigranter i EU och för bara några dagar sedan sa han att Spanien inte kan fortsätta med att ta emot så många immigranter.
 
 
 

 
 

Marbella får sin egen ölmarbella cerveza

De älskar öl och de älskar Marbella. Därför har de två barndomsvännerna, Francisco Arvilla de Caralt och Ignacio Navarro, hemmahörande i Marbella, bestämt sig för att lansera en ny lokal öl. Den nya ölen heter Cerveza Marbella och finns i två varianter: ”Lager” och ”American Pilsner”. Ölen bryggs på ett litet bryggeri i en lokal i ett industriområde i staden. Projektet började som en hobby men nu har alltså idén blivit allvar för de två unga, spanska entreprenörerna. Den årliga produktionen ligger på 180 000 flaskor öl, med andra ord 60 000 liter, och ölen ska göras till den pilsner som föredras i staden. De två olika ölsorterna kostar mellan 2,50–3,00 euro.
 
 
 

Stort utvecklingsprojekt på gång · Konkurrensrådet lägger sig i debatten om uthyrningslägenheter · Innovativt fyrverkeri utgör startskottet för Málagas feria

Stort utvecklingsprojekt på gång


Medan regeringen gör stora investeringar i utbyggandet av nätverket till höghastighetståget AVE i hela landet arbetar andra redan på framtidens tåg. Det vill säga ett tåg som i framtiden kommer att vara ännu snabbare än AVE-tågen, som i dag bland annat kör passagerare från Málaga till Madrid på bara 2 timmar och 20 minuter. Det nya tåget heter ”Hyperloop One” och är ett privatägt projekt från bolaget Virgin.
Virgin har just skaffat 19 000 m2 i industriområdet Bobadilla, mellan Antequera och Granada, där 250 utvecklare i tio år (mellan 2020-2030) ska arbeta på att få framtidens tåg på räls.
Projektet har en budget på 431 miljoner euro.
 
 
 
 

Konkurrensrådet lägger sig i debatten om uthyrningslägenheter

Det spanska konkurrensrådet (CNMC) går nu aktivt in i debatten gällande alla de uthyrningslägenheter som setts öka explosionsartat de senaste åren i flera städer och områden, som i t ex Málaga. Saken är den att flera stora kommuner som Madrid, Bilbao och San Sebastián har infört en gräns på antalet bostäder som får hyras ut, men detta strider mot konkurrenslagen om fri konkurrens, menar rådet. Rådet hänvisar till att den typen av regler och lagar ska fattas av central- eller regionalregeringen. I sin senaste rapport visar uthyrningsportalen HomeAway att mängden uthyrningsbostäder ökat med 32 procent de senaste två åren.
Det är speciellt den stora mängden nya uthyrningsbostäder i städerna som har skapat missnöje bland lokalbor.
 
 

 

Innovativt fyrverkeri utgör startskottet för Málagas feria

Kreativiteten får flöda fritt när ett 13 minuter långt fyrverkeri skjuter igång provinshuvudstadens feria fredag natt kl. 24.00. Kommunen lovar ett nytt, annorlunda och innovativt fyrverkeri som designats av företaget Ricasa, som bland annat stod bakom fyrverkerierna till invigningsceremonin till OS i Sidney år 2000.
Till fyrverkeriföreställningen i Málaga kommer det också att finnas ett specialkomponerat stycke musik.
Årets stadsfest i Málaga skjuts igång vid midnatt i dag och fortsätter fram till måndag – veckan efter (pågår alltså 11-19 augusti). Traditionen trogen kommer det att finnas massor av olika aktiviteter, fest och människor på feriaplatsen (intill kongresscentret) samt i de centrala delarna av staden.
Det förväntas över fem miljoner besökare i staden dessa dagar vilket betyder att det är svårt att ta sig in till stan med egen bil och näst intill omöjligt att hitta parkeringsplats. Därför rekommenderas det att man använder sig av kommunala transportmedel: från de norra och ostliga delarna av provinsen rekommenderas att man väljer buss och från Fuengirola, Benalmádena och Torremolinos rekommenderas att man väljer tåg.
Läs mer på: www.feriamalaga.es
 
 
 
 

Ny PP-ledare i motvind · Toppen i den ryska maffian gripen i Marbella · Maneterna lämnar Costa del Sol

Ny PP-ledare i motvind

Han har bara suttit på posten i några veckor men Pablo Casado har redan fått problem. Flera rektorer, domare och den offentliga åklagaren tvivlar nämligen på sanningshalten av Pablo Casados examenspapper från det erkända universitetet Rey Juan Carlos i Madrid. Det har nämligen dykt upp information om att han, under perioden 2008-2009, inte har följt sin utbildning i tillräcklig grad liksom att han endast deltagit vid fyra av totalt 22 examensprov. Ryktena och anklagelserna är många, dock är det knappt med fakta, varför fallet nu kommer att tas upp av domstol.
Pablo Casado valdes i slutet av juli till posten som ny partiledare för Partido Popular, efter Mariano Rajoys avgång. I den avgörande valrundan fick han 60 procent av rösterna mot sin motkandidat Soraya Sáenz de Santamaría, som var Rajoys vicepresident.
Pablo Casado är endast 37 år gammal men har gjort blixtkarriär inom partiet genom PP i Madrid.
 
 

 

Toppen i den ryska maffian gripen i Marbella

Den spanska nationalpolisen har återigen slagit till mot den ryska maffian i Marbella. Under ett storstilat tillslag grep polisen tre ledare ur den ryska maffian när de befann sig mitt i planeringen av ett dåd som skulle döda ledaren för ryska maffians största rival, som befann sig på semester i Marbella. Den spanska polisen hade noterat att flera förmodade ledare ur den ryska maffian befann sig i Marbella och så slog de till. De gripna sitter nu häktade i Málaga.
Det är långt ifrån första gången som polisen slår till mot den ryska maffian medan de befinner sig i Marbella. Under de senaste åren har spansk polis gripit inte färre än 129 förmodade medlemmar av den ryska maffian.
 
 
 
 

Maneterna lämnar Costa del Sol

Under flera dagar förra veckan sågs röd flagg vaja på flera av Costa del Sols stränder. Mängden maneter som sköljts in över kusten har varit så stor att myndigheten känt sig tvungna till att förbjuda bad i havet. De 11 000 kg maneter som sköljts in över stränderna visar hur allvarlig situationen har varit.
Men i början av denna vecka har strömmarna återigen bytt riktning och maneterna följer dessa, vilket för dem långt bort från kustens många badglada turister och fastboende.
 
 

Drömmen om Eurovegas lever · San Miguel-bryggeriet i Málaga växer · Stora bostadsproblem i Málagaprovinsen

Drömmen om Eurovegas lever¡

Det kanadensiska företaget Triple Five, som står bakom många av de största shoppingcentren i USA har riktat blicken mot Costa del Sol i deras dröm om att bygga en europeisk version av Las Vegas. Det kanadensiska företaget har fram till nyligen fokuserat på Extremadura, där det finns stora, billiga landområden som skulle passa projektet men nu har Triple Five i stället valt att titta närmare på området mellan Manilva, nära Estepona, Gibraltar och Jerez de la Frontera. Området här har även de stora markytorna som krävs liksom även bra infrastruktur. Projektet har, enligt nyhetstidningen Cinco Días, en budget på 3 400 miljoner euro och det inkluderar byggandet av hotell, casinos, nöjespark, shoppingcenter m.m. Det har funnits tankar på liknande projekt för Madrid och Barcelona, men dessa har inte lyckats genomföras på grund av problem med bygglov samt att myndigheterna inte accepterat villkor med momsfrihet liksom att låta rökning vara tillåtet, vilket har varit krav från personerna bakom projekten.
 
 
 
 

San Miguel-bryggeriet i Málaga växer

Produktionen på det gamla bryggeriet är igång dygnet runt och nu är det planer på att det ska tillverkas ännu mer öl. Innan årets slut ska San Miguel-gruppen investera 3,9 miljoner euro i att bygga ut samt modernisera bryggeriet, som har legat vid flygplatsen i 52 år. San Miguel och ölen Mahou tillverkas under samma tak och till gruppen hör bland annat även Alhambra-ölen, som har sina rötter i Granada. Bryggeriet i Málaga är gruppens näst största i hela Spanien och utvidgandet av fabriken liksom moderniseringarna gör nu först och främst för att kunna tillverka mer öl, även öl på burk. Försäljningen går bra och det märks att Mahou San Miguel-gruppen slutade med sin tillverkning i den katalanska staden Llérida förra året, vilket var ett beslut grundat på de stora politiska problemen som råder i Katalonien.
En del tror att San Miguel är ett lokalt Málaga-öl, men så är det inte. Ölen kommer ursprungligen från Filippinerna men har alltså bryggts i Málaga sedan 1966.
 
 
 
 

Stora bostadsproblem i Málagaprovinsen

Vissa jublar medan andra gråter, och det är bostadsuthyrarna som jublar medan hyresgästerna gråter – eller rättare sagt: de som gärna vill hyra en bostad. Det har nämligen blivit så ekonomiskt attraktivt att hyra ut bostäder till turister att allt fler bostadsuthyrare i dag väljer att hyra ut sin bostad på dags- eller veckobasis. Förlorarna är de hyresgäster som inte får sina hyreskontrakt förlängda varför de nu står utan bostad. Det samma gäller också alla de många unga som gärna vill flytta hemifrån men som inte lyckas hitta en hyreslägenhet. Situationen håller på att utveckla sig till ett socialt problem, speciellt i Málaga stad, där man ska ha en väldans tur om man ska hitta en lägenhet att hyra för under 900 euro per månad. Prisökningen har varit 50-100 procent på bara fem år. Och nästan likadant ser det ut i provinsens andra provinser varför många kommuner nu överväger att bygga och hyra ut bostäder till fasta, överkomliga hyrespriser, precis som på 00-talet, då det byggdes och såldes ett begränsat antal prisskyddade bostäder, så kallade VPO-bostäder, till nya köpare på bostadsmarknaden.
 
 
 

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com