Nyval - igen · Nya bostäder når nya prisrekord · Två ytterst farliga svenskar har gripits

Nyval - igen

Den 28 april ska spanjorerna till valurnorna. Den spanska statsministern Pedro Sánchez har nämligen gett upp och utlyst nyval. PSOE kan helt enkelt inte få en majoritet för att lyckas genomföra sin budget för året och ser således ingen annan lösning än att utlysa nyval. PSOE:s sista hopp var att få stöd av de två katalanska separatistpartierna. Dock dog detta hopp för några dagar sedan när Pedro Sánchez bestämde sig för att inte gå vidare med sina planer om att låta en oberoende tredje part medla i konflikten med katalanerna. Det fick det nämligen att börja storma runt honom, både internt i hans eget parti samt ute bland befolkningen, som förra helgen gick ut och demonstrerade mot honom i alla större spanska städer. Det har inte ens hunnit gå ett år sedan Pedro Sánchez, med stöd från Podemos och separatistpartierna, lyckades avsätta Mariano Rajoy och Partido Popular genom ett misstroendevotum.
För andalusierna innebär valet att väljarna ska till urnorna tre gånger under loppet av bara ett halvår. I december var det regionalval, den 28 april är det parlamentsval och den 26 maj är det kommunalval.
 
 
 
 
 
 
 

Nya bostäder når nya prisrekord

Det märks en tydlig förändring i den nya generationens önskemål kring drömbostad på Costa del Sol. Den brittiska mäklarkedjan Richard Ellis har just offentliggjort deras senaste bostadsmarknadsrapport. I denna visar de på att mängden av bostadsköp bland utlänningar inte kommer att bli så stor men i gengäld kommer priserna bli högre. Enligt Richard Ellis kommer framtidens bostadsägare vilja ha lyxbostäder i bästa kvalitet med individuell design, och de utländska köparna betalar gärna en halv miljon euro eller mer för sina nya bostäder. Detta motsvarar ett kvadratmeterpris på upp till 6 000 euro. I sin senaste rapport säger mäklarfirman även att de nya köparna inte fokuserar så mycket på vilken kommun det handlar om utan mer på att bostaden har rätt läge och bra utsikt.
 
 
 
 
 
 
 

Två ytterst farliga svenskar har gripits

Två svenska medborgare med somaliskt ursprung har gripits i Barcelona. De två var efterlysta i hela Skandinavien för att ha medverkat vid ett par grova mord och så är de även anklagade för omfattande narkotikasmuggling samt grov ekonomisk brottslighet. De två svenskarna tycks ha pendlat mellan Barcelona och Málaga under de senaste månaderna samtidigt som de tycks ha varit i full gång med att planera ett mord på en rivaliserande narkotikasmugglare. Spansk polis har länge skuggat de två svenska medborgarna och i måndags greps de i närheten av gatan La Rambla, i centrala Barcelona.
 
 
 
 
 

Banco Santander och IBM i rekordavtal · Costa del Sols turistråd storsatsar · Hittade resväska fylld med ben

Banco Santander och IBM i rekordavtal

Spaniens största bank, Banco Santander, och den amerikanska jätten IBM har ingått ett nytt femårigt samarbete under vilket det ska utväxlas tjänster för totalt 619 miljoner euro. De två företagen har redan samarbetat i flera år men breddar nu arbetet med varandra ytterligare. Framöver ska IBM stå för en genomgående översyn av Banco Santanders onlineaktiviteter samt säkra en förbättring av bankens dataskydd och säkerhet. Bakom den stundande omorganiseringen av Banco Santanders onlineverksamhet ingår även breddning och förändringar som på längre sikt ska säkra banken stora driftsbesparingar.
 
 
 
 
 
 

Costa del Sols turistråd storsatsar

Turistrådet på Costa del Sol har just presenterat en ny och ambitiös handlingsplan för året. Turistrådet ökar således sin budget till marknadsföring av Costa del Sol i Europa till 6 miljoner euro, vara 1 miljon euro är öronmärkt till den nationella marknaden, och det har inte hänt tidigare. Turistrådet ser nämligen en stor potential i turismen från de spanska regionerna Madrid, Barcelona, Baskien, Castilla la Mancha och Castilla y León i norra Spanien. Vanan trogen är det koncepten sol och strand samt golf och mässor som det fokuseras på. Totalt har turistrådet planerat 200 aktiviteter. Dessa sträcker sig från deltagande på mässor till möten med researrangörer samt flygbolag. Majoriteten av aktiviteterna är planerade till europeiska länder men en sjättedel av budgeten och de marknadsföringsmässiga aktiviteterna har i år alltså planerats till den nationella marknaden.
 
 
 
 
 
 

Hittade resväska fylld med ben

De nya ägarna till ett radhus i Fuengirola fick en stor chock när de flyttade in i sitt nya hus. När de var igång och städade huset för att flytta in hittade de en resväska fylld med ben i tvättstugan. Först trodde paret att det handlade om ett mord men polisen kunde snabbt lugna dem. Visserligen var det tal om skelettdelar från människor, men så många av benbitarna är från samma kroppsdel så det kan omöjligt handla om ett mord. Polisens teori är i stället att en läkarstudent säkert har bott i huset för flera år sedan och inte orkat ta med sig resväskan med ben när denne flyttade.
Flera av benbitarna är minst 50 år gamla.
 
 
 


 
 

Nyval kan närma sig · Bodde med sin döda mamma i ett år · Katalanska politiker inför domstol

Nyval kan närma sig

Den spanska statsministern, Pedro Sánchez, börjar närma sig en situation då det kan vara dags för honom att utlysa nyval. Blir det verklighet skulle ett möjligt datum kunna vara söndagen den 14 april. Pedro Sánchez kan inte samla majoritet för att få igenom sitt budgetförslag för året och det är troligt att han inte ser någon annan lösning än att utlysa nyval. PSOE:s sista hopp var att få stöd från de två katalanska separatistpartierna, med det hoppet är nu på väg att dö ut. Pedro Sánchez fortsätter nämligen inte sina planer om att låta en oberoende tredje part mäkla i konflikten med katalanerna. Den planen fick det nämligen att storma rejält internt inom hans parti och den upprörde även befolkningen, som i söndags gick ut och protesterade på gator och torg i alla större spanska städer. I Madrid hade flera hundra tusen personer samlats till demonstrationer mot Sánchez och hans sittande regering.
Det har inte hunnit gå ett år ens sedan Pedro Sánchez, med stöd från Podemos och separatistpartierna, lyckades avsätta dåvarande statsministern Marioano Rajoy och Partido Popular genom ett misstroendevotum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bodde med sin döda mamma i ett år

En engelsk kvinna i den lilla staden Istán, strax norr om Marbella, har bott med liket av sin avlidna mamma under ett års tid. Nog hade grannarna uppmärksamma lukten men det var först då den avlidnes barnbarn nämnde för några av grannarna att liket efter hennes mormor låg gömt i huset som myndigheterna kontaktades. När polisen hittade liket efter kvinnan låg det inpackat i en stor sopsäck, undangömd under en madrass och några påsar, i ett låst rum. Det verkar inte ligga något brott bakom kvinnans död, då det förefaller att hon har avlidig av naturliga orsaker, men myndigheterna undersöker motivet bakom varför dottern gömt liket efter sin mor i stället för att anmäla att mamman avlidit. Vid andra, liknande fall, har motiv ofta varit pensionsutbetalningar och annan inkomst/bidrag. Förutom undersökningen kring motivet till agerandet förväntas även att myndigheterna kommer att anklaga den engelska kvinnan för att ha hanterat liket oansvarligt.
 
 
 


 

 

 

Katalanska politiker inför domstol

Fallet har ingen jämförelse och är ett av de största rättsfallen i spansk historia. Den länge väntade rättegången mot de katalanska separatistpolitikerna, som år 2017 utlyste självständighetsval i Katalonien och som därefter förklarade regionen som självständig, började i tisdags. Totalt är tolv politiker åtalade för brott mot den spanska grundlagen samt en mängd andra brott, som den allmänna åklagaren menar ska ge domar på 16-25 års fängelse. Nio av de tolv åtalade har suttit häktade i ca 1 år. Rättegången förväntas bli lång och det är tveksamt om domen mot de åtalade kommer att falla innan årsskiftet.
 
 
 
 
 
 
 
 

Isabel Pascual Villamor ny konsul i Málaga · Det stormar rejält kring Pedro Sánchez · GIL-politikern Roca släppt på fri fot · Taxibilarna i huvudstaden kör igen

Isabel Pascual Villamor ny konsul i Málaga

Sveriges honorärkonsulat i Málaga får en ny konsul från och med den 10 februari 2019. Isabel Pascual Villamor tillträder som ny honorärkonsul efter Pedro Megías González, som varit honorärkonsul för Sverige i Málaga under 17 år.
Isabel Pascual Villamor är chef för ekonomisk utveckling på ett kommunalt företag som arbetar med affärsutveckling och ekonomisk tillväxt i Málaga. Hon är sedan länge aktiv inom spanska och andalusiska näringslivet och har lång erfarenhet både inom offentlig och privat sektor.
 
 
 
 
 

Det stormar rejält kring Pedro Sánchez

Kataloniens status fortsätter att utgöra rubriker i spanska medier. Dialogen mellan de katalanska separatistpartierna och Spaniens centralregering har varit minimal det senaste halvåret. Nu spekuleras det kring varför den spanska statsministern, Pedro Sánchez, har satt en opartisk medlare till att sköta uppgiften. Beslutet har fått så stor uppmärksamhet att de tre oppositionspartierna Partido Popular, Ciudadanos och VOX har uppmanat till stora demonstrationer i Madrid nu på söndag. Flera av de ”tunga namnen” i PSOE har också kritiserat Pedro Sánchez offentligt för hans beslut, som de anser vara dåligt ledarskap.
Pedro Sánchez har fått kritik förr men långt ifrån i den utbredning som nu.
 
  
 
 
 

GIL-politikern Roca släppt på fri fot

Mannen bakom det stora korruptionsfallet ”Caso Malaya” i Marbella, Juan Antonio Roca, är nu utsläppt ur fängelset. Roca har suttit i fängelse sedan mars 2006, då han sonat 2/3-delar av ett 20-årigt straff för sin centrala roll i Malaya-fallet, som är Spaniens genom tiderna största korruptionsfall.
Roca, som var kommunalrådsmedlem åren mellan 1991-2006, ska nu ha elektronisk fotboja och göra samhällstjänst – som att delta i kommunens välgörenhetsarbete.
Roca har flera brott och straff på sitt samvete men enligt den spanska grundlagen kan man dömas till max 20 år för ekonomisk brottslighet.
Alla Rocas personliga tillgångar har antingen sålts eller är fortfarande beslagtagna av myndigheterna som ersättning för hans stora skuld till staten.
 
 
 
 
 
 
 

Taxibilarna i huvudstaden kör igen

Efter 16 dagars strejk går det återigen att åka taxi i Madrid. Som vanligt är taxichaufförerna missnöjda med konkurrensen från Uber och Cabify, som de anser skapar snedvriden konkurrens. En mycket splittrad taxistyrka fattade i onsdags kväll beslut om att återvända till arbetet, trots att de inte fått igenom deras krav.
Strejken uppskattas ha kostat 40 miljoner euro i omsättning för de 15 000 taxiåkarna i Madridregionen. Detta motsvarar ca 2 600 euro per taxiåkare.
Strejken spred sig även till Barcelona och regeringen fruktade ett tag att den skulle blir landstäckande. Strejken i Barcelona avblåstes dock redan efter en vecka då Uber och Cabify bestämde sig för att avsluta sina verksamheter i staden av fruktan för sina chaufförers säkerhet.
Centralregeringen går inte aktivt in i konflikten då det är de enskilda regionernas uppgift att reglera transport och infrastruktur.
 
 
 

 

 

Allt fler drabbas av cancer, och fler tillfrisknar · Kineserna i Málaga firar nyår · Spanien följer utvecklingen i Venezuela

Allt fler drabbas av cancer, och fler tillfrisknar

I måndags var det internationella cancerdagen och naturligtvis uppmärksammades temadagen även på Costa del Sol. Trenden man ser i Málaga är tydlig, på både gott och ont. Antalet som insjuknar i cancer har ökat med ca 2 procent per år under de sista 30 åren. Förra året insjuknade 8 766 personer i provinsen i den allvarvliga sjukdomen och i år förväntas antalet uppgå till över 9 000 personer. Positivt, å andra sidan, är att 53 procent av dem som diagnostiseras med cancer i Málaga i dag tillfrisknar.
Totalt dör i dag 190 personer per 100 000 invånare i provinsen av cancer.
Experter inom området säger att antalet cancerfall kan halveras med en hälsosam livsstil. Läkarnas råd är: ät hälsosamt, håll en hälsosam vikt, undvik rökning och skydda dig mot solen.
 
 
 
 
 

Kineserna i Málaga firar nyår

I tisdags firade kineserna nyår. Det gäller även för de 8 110 kineser som i dag är registrerade i Málagaprovinsen. För kineserna är 2019 ett speciellt år. I år är det nämligen grisens år och grisens tecken betyder stor ekonomisk potential.
De drygt åtta tusen kineserna i Málaga utgör en av landets största kolonier. Antalet kineser på Costa del Sol är dock ingenting jämfört med antalet kineser som etablerat sig i Madrid. Där finns flera industri- och bostadskvarter som ombildats till direkta ”China Towns”. Kineserna firar det nya året fram till 19 februari.
 
 
 
 
 

Spanien följer utvecklingen i Venezuela

Den spanska regeringen erkänner nu Juan Guaidó som ny president i Venezuela – precis som USA och ledande EU-länder också har gjort. Erkännandet isolerar Nicolas Maduro än mer men han vägrar att utlysa val eller dra sig tillbaka.
Under de senaste månaderna har den politiska, ekonomiska och sociala situationen i Venezuela varit så spänd att oppositionen valt en ny president utan hänsyn till den sittande presidenten Nicolas Maduro. Under Nicolas Maduros ledning har inflationen rundat 10 000 procent om året (läs: priserna har fördubblats 100 gånger under ett år) och det är akut brist på mediciner och livsmedel i landet. De dagliga protesterna och stridigheterna på öppna gator i huvudstaden är så våldsamma att man nu är rädd att det ska utbryta inbördeskrig i landet.
Spanien har alltid haft en mycket nära relation till Venezuela och följer därför utvecklingen noga. I dag bor det över 150 000 venezuelaner i Spanien.
 
 
 

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com