Nya skeva arbetslöshetssiffror – Den stundande puenten förväntas bli bra – Krisen i Katalonien – Samarbete mellan spansk och internationell media på Costa del Sol

Nya skeva arbetslöshetssiffror - Den stundande puenten förväntas bli bra - Krisen i Katalonien - Samarbete mellan spansk och internationell media på Costa del Sol

Nya skeva arbetslöshetssiffror

Arbetslösheten nationellt steg under november med 7 300 personer. Det är en liten ökning liksom förra året denna tid. Anmärkningsvärt är dock att arbetslösheten i Málagaprovinsen har ökat med 4 500 personer, medan den totalt sjönk med ca 3 000 personer i hela Andalusien förra månaden. Värst har det dock varit i Katalonien där sysselsättningen minskat med 7 400 arbetstillfällen, vilken är den största ökningen sedan 2009.
Men trots den ökande arbetslösheten i Spanien är det positivt att nästan 18,5 miljoner personer i dag har sin plats på arbetsmarknaden och är registrerade i Seguridad Social-systemet. Det är fler än någonsin, och det bekräftar att det återigen skapas en mängd arbetstillfällen i Spanien. Problemet är dock att det är stora årskullar som träder in på arbetsmarknaden, varför Spaniens arbetslöshet fortfarande uppgår till 4,3 miljoner personer.

Den stundande puenten förväntas bli bra

Onsdag och fredag denna vecka är helgdagar och därmed är det som upplagt att ta en liten mini-julsemester. Många söker sig till Málaga, vilket naturligtvis märks på hotellen. Costa del Sols hotellägarförening (Aehcos) förväntar en beläggningsprocent på mellan 80-90 procent under de kommande dagarna och detta är nytt rekord. Motsvarande förväntar hotellägarföreningen sig en beläggning på 60 procent på hotellen längs Costa del Sol, där en tredjedel av hotellen, trots goda tider, fortfarande väljer att hålla stängt under perioden november till mars.

Krisen i Katalonien:

De senaste opinionsundersökningarna pekar på en mycket nära kamp mellan de katalanska självständighetspartierna och de traditionella landstäckande partierna – precis som resultatet blev vid senaste regionalvalet som hölls år 2015. Och trots att ERC:s ledare, Oriol Junqueras, sitter bakom lås och bom och PdeCat:s ledare, Carles Puigdemont, fortfarande befinner sig i ”exil” i Belgien, har inte de katalanska väljarna rört sig nämnvärt över partigränserna. De två självständighetspartierna verkar inte förlora några mandat. Det samma gäller deras stödparti CUP. I opinionsundersökningarna är det endast Ciudadanos som förväntas se en ökning, vilket dock sker på bekostnad av Partido Popular. Detta medför att maktbalansen troligtvis inte kommer att rubbas speciellt mycket och det kan bli att ett ganska litet antal röster och mandat kommer att få en avgörande betydelse.

Samarbete mellan spansk och internationell media på Costa del Sol

Den 2 december möttes representanter för kustens internationella press klubb, Costa Press Club, och dess spanska motsvarigheter Asociación de la Prensa de Málaga samt Colegio de Periodistas för att skriva under ett avtal om att utvidga samarbetet dem emellan, speciellt inom områden som yrkesutbildning, arbetsmöjligheter samt organiserade gemensamma aktiviteter.
Kring bordet satt Jesper Sander Pedersen, president för Costa Press Club, Joanna Styles, sekreterare Costa Press Club, Rafael Salas, president för Asociación de la Prensa de Málaga samt den spanska pressklubbens vicepresident Carlos Pérez Ariza.
Under mötet uttrycktes bland annat kommentarer om vikten av nära relationer mellan utländska och spanska journalister på kusten, som förutom informationsutbyte och erfarenhet även bidrar till att skapa bilden av Spanien samt information därom till omvärlden.
En Suecos redaktion är stolt över att två av våra journalister, Sara Laine och Mugge Fischer, nu är upptagna i och medlemmar av Costa Press Club, och vi hoppas nu på ett ännu närmare samarbete med det spanska samhället för att kunna leverera viktiga nyheter till er läsare.
 
DKN Costa Press Club
 
Jesper Sander Pedersen och Rafael Salas ser nu fram emot ett närmare samarbete mellan kustens internationella pressklubb och den spanska dito.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.