Kom ihåg passet eller nationellt id-kort · Positiva arbetslöshetssiffror men... · Partiledarval i Partido Popular · 275 uthyrningsbostäder borttagna

 

Kom ihåg passet eller nationellt id-kort

Från och med den 2 juli har Sverige haft tillfälle att återinföra gränskontroller vid gräns mot andra länder som ingår Schengensamarbetet, så kallad inre gräns. Den svenska regeringen har fattat beslut om att fortsätta med den återinförda gränskontrollen då de bedömer att det finns ett hot mot den allmänna ordningen och inre säkerheten. Regeringens senaste beslut ger polisen mandat att, vid behov, ta beslut om att genomföra kontroller på andra platser i syfte att kunna differentiera bland resenärer mellan asylsökande, ekonomiska migranter samt potentiella terrorister och andra brottslingar.

Mot bakgrund av detta utökas den återinförda gränskontrollen vid inre gräns till följande platser från och med den 2 juli 2018 och som längst till och med den 11 november 2018:

• Ystads hamn
• Karlshamn hamn
• Karlskrona hamn
• Hamnarna i Stockholms län; Frihamnen, Värtahamnen, Nynäshamn och Kapellskärs hamn
• Arlanda flygplats
• Bromma flygplats
• Landvetter flygplats
• Skavsta flygplats
• Malmö Airport

Kontrollerna för bil- och tågtrafik vid Öresundsbron samt i färjetrafiken i hamnarna i Malmö, Trelleborg, Helsingborg, Göteborg samt Varberg fortsätter under samma period.
Kontrollerna utförs proportionerligt och med inriktningen att så långt som möjligt inte inverka på den fria rörligheten för resande inom Schengenområdet. Polismyndigheten kommer inte, av operativa skäl, kunna informera transportörer eller resenärer i förväg om specifika kontrolltillfällen vid de olika gränsövergångarna.
Så ska du resa till Sverige, kom ihåg pass eller nationellt id-kort!
För mer information, se: 
polisen.se
 
 

 

Positiva arbetslöshetssiffror men...

Den spanska arbetslösheten föll i juni med 90 000 personer, vilket innebär att den totala arbetslösheten i landet nu uppgår till 3,2 miljoner personer. Än bättre är juni månads siffror från det spanska Seguridad Social-systemet, som på bara en enda månad fått 91 000 nyanmälningar och rundar, för första gången sedan år 2008, 19 miljoner registrerade personer. Detta innebär att över 19 miljoner personer i Spanien är anslutna till Seguridad Social och alltså bidrar fullt ut till staten. Bekymrande är dock att arbetslösheten i Málagaprovinsen endast minskat med 5 700 personer. Detta är oroande då det normalt skapas markant fler arbetstillfällen under denna period på året.
Den totala arbetslösheten i Málagaprovinsen uppgår till 141 000 personer.
 
 
 
 

Partiledarval i Partido Popular

För första gången blir det partiets medlemmar som kommer att välja partiledare för Partido Popular (PP). Detta efter att Mariano Rajoy avgick från partiledarposten för en månad sedan. Inom PP är det annars tradition att partiledaren väljer sin efterträdare, men alltså inte längre. Nu har i stället de 869 000 partimedlemmarna möjlighet att välja partiets nya ledare. Dock har bara 66 700 medlemmar anmält sig nu inför valet, varför det bara är de som har rösträtt.
Efter Rajoys avgång var den 56-åriga ledaren för landstinget i Galicien, Alberto Núñez Feijóo, utsedd som naturlig efterträdare till partiledarposten, men han har valt, mot förväntan, att inte kandidera. Kandiderar gör däremot två starka kvinnor ur Rajoys tidigare regering, närmare bestämt Cospedal och Santamaría samt partiets unga hopp Casado. Totalt har sex personer anmält sin kandidatur, men ingenting tyder på att någon av dem skulle vara klar favorit.
 
 
 
 

275 uthyrningsbostäder borttagna

Den danskägda och ledande portalen för uthyrning av semesterbostäder i Spanien, Spain-Holiday.com, har nyligen fattat beslut om att avsluta samarbetet med 275 bostadsägare i Málagaprovinsen, bostadsägare vars lägenheter annars hade annonserats ut via den populära portalen.
”Det handlar om bostäder som inte har de tillstånd som krävs för uthyrning. Uppfyller inte lägenheterna alla krav kan vi inte tillåta att de annonseras via Spain-Holiday-com. Enligt den nya lagen för uthyrning av bostäder kan vi också ställas till svars”, förklarar Jannich Oetersen, som är daglig ledare hos Spain-Holiday.com. Han förklarar även att ägarna till de berörda 275 uthyrningsbostäderna naturligtvis har kontaktats upprepade gånger med påminnelser om de nödvändiga tillstånden, innan de togs bort.
Spain-holiday.com har över 15 000 bostäder i sin portal varav 4 400 ligger i Málagaprovinsen.
 
 
 
 

Norrbom Marketing

NYHETSMAIL

Få spanska nyheter på svenska direkt i din inkorg

* nödvändig

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com