Turismen minskar i Andalusien · Marbella fördubblar antalet bygglov · Regeringens attityd mot katalanerna förändrad

Turismen minskar i Andalusien

För första gången sedan 2012 har antalet turister i Andalusien minskar. De nya siffrorna från den spanska statistiska centralbyrån (INE) visar att turismen i hela Andalusien minskat med 2,2 procent under juli och augusti, jämfört med förra året. Det är först och främst britterna, fransmännen och tyskarna som i begränsad mängd har fått upp ögonen för nya resmål. Nationellt sett har utvecklingen varit långt värre. Med en minskning av turismen på 4,9 procent får Spanien den största smällen sedan 2010. Siffrorna smittar snabbt av sig på arbetslösheten, som redan den 1 september har ökat med 37 000 i landet; 8 000 i Andalusien varav nästan 2 000 i Málagaprovinsen. De senaste fyra till fem åren har slutet av turistsäsongen märkts på allvar först i oktober när det kommer till arbetslösheten.
 
 
 
 

 

Marbella fördubblar antalet bygglov

Från och med september 2017 till augusti 2018 har det i Marbella utfärdats 528 nya bygglov. Det är dubbelt så många som förra året, då det utfärdades 272 bygglov.
Mängden godkända bygglov för ombyggnationer har ökat med 30 procent under det senaste året. Marbellas kommunstyre ser mycket positivt på utvecklingen och garanterar de nya byggprojektens juridiska hållbarhet.
Kommunen kämpar fortfarande med att få den nya, generella stadsplanen godkänd hos Junta de Andalucía, som flera gånger fått avslag.
Den nya stadsplanen kommer att presenteras nu till december eller januari.
 
 
 
 
 
 
 
 

Regeringens attityd mot katalanerna förändrad

Den nya PSOE-regeringen öppnar nu dörren för en dialog och direkta förhandlingar med den katalanska regionalregeringen gällande ramarna för utökat självstyre. Ledaren för den katalanska regeringen, Quim Torre, välkomnar erbjudandet men betonar att hans regering inte kommer att kompromissa gällande kravet om ett katalanskt självständighetsval. PSOE:s talesman låter sig inte skrämmas vid tanken om ett val då regionalregeringen bara har parlamentarisk majoritet – inte folklig majoritet.
Det är första gången som en spansk regering inte tar direkt avstånd från ett katalanskt självständighetsval.
 
 
 
 
 
 
 

Norrbom Marketing

NYHETSMAIL

Få spanska nyheter på svenska direkt i din inkorg

* nödvändig

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com