Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Denna lilla stad ligger ca 50 km öster om Málaga och har ca 20 000 invånare. Under sommarmånaderna invaderas staden av tusentals turister, men medan andra städer på Costa del Sol kännetecknas av massturism och höga byggnader har man i Nerja bevarat den vackra andalusiska arkitekturen. Detta ger möjlighet att njuta åsynen av vita hus, som klättrar upp för backarna längs de många små gatorna.

Staden präglas av liv och rörelse året runt, tack vare mixen av både spanska och utländska invånare samt turister, och här finns en helt vanlig vardag med jobb och företagande. Den gamla stadsdelen präglas av smala gränder och många småbutiker, där invånare och turister passerar varandra, och nere vid stranden och den fina strandpromenaden ligger restauranger, hotell och barer i alla prisklasser.


Spännande grottor

Nerjas historia sträcker sig långt bakåt i tiden. 1959 upptäckte lekande barn droppstensgrottor nära staden. Här hittades benrester, verktyg, keramik och målningar, och det uppskattas att människor bodde i dessa grottor redan 20 000 f.Kr. Nu för tiden utgör dessa droppstensgrottor en av de mest besökta sevärdheterna i Spanien. I dessa grottor kan man se det som man tror är världens största stalaktit – en droppsten som är 70 meter lång. En tur i de fyra stora grottorna, som utgör en sammanhängande helhet som storleksmässigt går att jämföras med en katedral, tar ca en timme. 

Grottorna är inte bara en turistattraktion utan även en fantastisk konserthall. En av dem kallas ”Sala de la Cascada” (Vattenfallets sal), den är även känd sam ”Sala de Ballet” (Balettsalen), och används ofta till bland annat föreställningar, och det är här som den årliga internationella musik- och dansfestivalen i Nerja hålls. Väl värt ett besök. 

Fantastisk utsikt

Själva centrala Nerja är inte stort men är trots sin ringa storlek intressant. Här finns smala gator och många små butiker samt restauranger. Mitt i staden ligger Balcón de Europa (Europas balkong), vilken är en stor och öppen plats som brer ut sig över en klippa som sträcker ut sig över havet. Härifrån är utsikten över havet, de två omkringliggande stränderna, de vitmålade husen och bergskedjan Sierra Nevada fantastisk. Här står också ett par 400 år gamla kanoner som vittnar om att det tidigare låg ett fort här, som tjänade som försvar mot sjörövare som härjade kusten.

Det sägs att namnet, Balcón de Europa, var ett förslag av kung Alfonso XII, som sägs ha blivit mäkta betagen av utsikten när han besökte området 1885 i samband med en jordbävningskatastrof. Dock har historiska dokument senare visat att namnet faktiskt existerade redan före kungens besök.

Behagligt klimat

Området som Nerja ligger i har ett soligt mikroklimat med svalare somrar och varmare vintrar jämfört med andra delar av regionen. Nerja ligger nämligen i lä av bergskedjan Sierra Almijara. Detta gör inte bara vädret behagligt utan möjliggör även odlande av subtropiska frukter samt passionsfrukt och avokado, och klimatet har också lockat många fastboende utlänningar.

Vackra stränder

Det är drygt totalt 9 km strand i och omkring Nerja. Här kan du välja om du vill besöka en populär eller nästintill folktom strand samt om du vill ha badkläderna på eller inte, här finns stränder för alla. På grund av klipporna i och utanför staden är området också en uppskattad plats för dykning och snorkling.

Andra attraktioner

Andra sevärdheter i området är Ermita y Santuario de Nuestra Senora de las Angustia, ett litet kapell med flera väggmålningar. El Salvador-kyrkan är från 1600-talet och ligger mellan Paseo del Balcón de Europa och Plaza Cavana. I denna kyrka kan du hitta en staty av Jungfru Maria och Kristus, iklädda riktiga kläder.

Uteliv

Nerja sjuder av liv dagtid och det stillar sig inte förrän sent på natten. Speciellt strandpromenaden och de intilliggande gatorna samt de små mysiga gränderna är populära om kvällarna. Vill du äta en lite finare middag rekommenderas Restaurante 34 och Tapas Bar 34, som bägge är delar av Hotel Carabeo. Hotellet har ett oslagbart läge mitt i Nerjas gamla stadsdel och bättre utsikt över havet går nästan inte att få. Restaurangens specialitet är lokala rätter från det traditionella medelhavsköket, och frukterna och grönsakerna kommer direkt från deras egen, ekologiska trädgård. Priserna är aningen högre men kvaliteten är motsvarande bra. 

I närheten av Plaza Tutti Frutti håller musik av alla de slag dig vaken till sent in på natten och i övrigt finns det rikligt med både restauranger och barer. Här finns någonting för alla, oavsett om du vill ha en lugn kväll eller dansa hela natten.


Om Nerja

Nerja (moriska: Narixa – rik källa) är en kommun och stad i södra Spanien. Nerja kommun består av staden Nerja och byn Maro.

Nerja ligger i Axarquía-landskapet, ca 50 km öster om Málaga stad. Kommunen har ca 20 000 invånare och sommartid besöks staden av tusentals turister.

Grottorna i Nerja: www.cuevadenerja.es

Av Ingvild Mørkved

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco