Swespania – den svenska föreningen i Fuengirolas hamn

I maj i år öppnade den svenska föreningen Swespania sin föreningslokal i Fuengirolas hamn.
 
Swespania grundades av Abdo Tjattal med familj hösten 2018 och sedan öppnandet har Swespania blivit mötesplatsen för alla – stora som små.
 
”Idén med föreningen har funnits ett par år innan vi flyttade till Costa del Sol i januari 2018. Från början visste vi inte riktigt vad vi ville satsa på, förutom att vi vill behålla våra svenska traditioner samt kultur och samtidigt integreras i det spanska samhället. Men med tiden mognade idén och nu hälsas alla glatt välkomna till Swespania i Fuengirola”, säger Abdo Tjattal.
 
Svenska föreningen Swespania har haft en fantastisk start på verksamheten med många medlemmar som bidrar med mycket trevlig gemenskap. Föreningen har redan haft flera populära evenemang som asiatiska aftnar, libanesisk afton, spansk afton, många svenska aftnar, kräftskiva, flera kalas, matlagningsträffar och flera event med barn från svenska skolan m.m.
 
”I höst kommer vi att ha många liknande events och vi jobbar med att starta ett svensk fritidshem för barn mellan 6-12 år. Med detta kommer vi att erbjuda hämtning och lämning med bil eller till fots, beroende på hur långt det är till skolan eller bostaden, tillsammans med en erfaren fritidspedagog och även äldre elever ifrån svenska skolan. Aktiviteterna kommer att vara många; som matlagning, lära sig spanska på ett roligt sätt, strandhäng, sportaktiviteter som paddel, gymnastik, inlines och mycket mer samt självklart massor med lekar och besök i lekpark”, berättar Abdo Tjattal som fortsätter: ”Vi kommer även att starta en svensk turistinformation som kommer att hjälpa svenskar med t ex tolkningshjälp, biljettbokning till olika evenemang och så kan vi också hjälpa till och hänvisa till seriösa mäklare, revisorer, konsulter och advokater om så behövs.”
För mer information om föreningen och evenemang se: www.swespania.se och www.facebook.com/swespania/
 
Svenska föreningen Swespania hälsar dig välkommen!
 
Adress:
Puerto Deportivo 330
29640 Fuengirola

Få ny look hos Ole Optica

Den skandinaviska glasögonbutiken i Nerja bågnar under nya snygga glasögon. Den snygga höstkollektionen har just kommit på plats och bjuder på ett stort och snyggt utbud med både klassiska och nytänkande glasögon.

”Vi har bland annat fått in en ny och spännande kollektion från märket Röst, som i sin design direkt är mycket enkel och klassisk medan den samtidigt bjuder på en modern tvist”, förklarar stadens skandinaviska optiker, som också är glad över att kunna presentera den holländska De Stijl-kollektionen för sina kunder, en kollektion som bågnar under eleganta herrglasögonen i nytänkande design, det de rörliga delarna inte satts ihop med skruvar.

”Våra kunder vill ha bra produkter till bra priser, så det strävar vi naturligtvis efter att kunna erbjuda. Så vill folk också ha bra service, vilket också gäller efter att man fått sina nya glasögon. Och det får man hos oss”, lovar Ole Højer, som hjälpt skandinaver i Nerja-området att hitta rätt glasögon i över 10 år. Ole Optica fortsätter med sitt populära 2 x 1-erjudande:

”När du beställer ett set med klara progressiva glas får du ett extra set färgade glas i motsvarande kvalitet gratis på köpet. Det är ett bra erbjudande som även gäller de senaste modellerna och de bästa glasen”, förklarar den skandinaviska optikern, som också erbjuder ett set med progressiva glas från bara 95 euro.
 
Ole Optica ligger centralt i västra delen av Nerja med relativt lätt parkering, ofta går det att hitta parkering precis utanför dörren.
 
Besök Ole Optica i Nerja på: Calle Antonio Ferrándis 23, 29780 Nerja.

Vänligen ring för tidsbokning: 952 528 395.

Att renovera bostad i Spanien - så gör du

Det finns många som vill ge sitt spanska hus eller lägenheten en ansiktslyftning men som inte vet var de ska börja. Det är svårt att hitta bra hantverkare som förstår dina vad du vill och dessutom måste man sätta sig in i spanska byggregler. Vad får man egentligen göra med huset eller lägenheten utan att söka bygglov?
 
Det finns många val som ska tas längs vägen. Vilket kök ska man välja, var kan man hitta en bra soffa eller vad gör man med uteplatsen?

Innan du börjar

Det är viktigt att tänka igenom budgeten och vad man vill renovera. Ska du ta lite åt gången eller göra allt på en gång?

Ska man göra mer än att måla måste man som regel söka bygglov. Då måste man också ha en spansk arkitekt med rätt godkännanden som skickar in ansökan å dina vägnar. Ska du renovera och inreda i ”skandinavisk stil” kan det vara bra att förklara även de minsta önskemålen mycket tydligt. Och ska du söka bygglov kan det vara bra att tänka igenom om du ska renovera någonting i framtiden. I så fall kan det vara en idé att ansöka om bygglov för allting på en gång, eftersom det kan bli höga kostnader för det byråkratiska, och på så sätt slipper du betala samma avgift flera gånger.

Dessa kan hjälpa dig

HOME Andalu Living har ett team med projektkoordinatorer, arkitekter och interiörarkitekter som kan hjälpa dig oavsett om du vill fixa till en lägenhet eller köpa och renovera ett hus.
 
”Vi vet att det kan kännas nervöst att stå i sådana situationer i ett nytt land. Därför arbetar vi med våra kunder hela vägen, från planering av arbetet till mötet med den spanska byråkratin. Inte minst bidrar vi med bra hantverkare som kan göra jobbet”, säger Cecilia Stockman-Kaas, grundare och inredningsdesigner. Hon vet vad hon pratar om då hon själv byggde sitt drömhus i Andalusien för tio år sedan.

”Vårt team håller sig alltid uppdaterade inom bostadstrender, har egna leverantörer och en bra översikt över produktutbudet i Spanien. Vi kan hjälpa dig med smarta arkitektoniska lösningar samt med inredning”, fortsätter hon.
 
Du är välkommen att kontakta Cecilia på Home Andalu Living för ett samtal om du håller på med eller planerar att göra förändringar i din bostad, eller besök deras butik i Nerja för inspiration. Stockman-Kaas hälsar att inga projekt är för stora eller för små.
 
Oavsett vad du ska göra har Cecilia ett gott råd på vägen: ”God planering är nyckeln till framgång”, avslutar hon.
 
Home Andalu Living, Avenida Castilla Perez 64, 29870 Nerja, tel. +34 951 834 498
www.andaluliving.com

UniOptica firar 20-årsjubileum – med fest och live musik

Den folkkära optikern i Fuengirola, som de flesta känner som ”Glasögon-Claus” firar 20 år med erbjudande och service på topp. Festligheterna äger rum fredagen den 11 oktober kl. 13 i butiken på huvudgatan i Fuengirola, där jassbandet Sweepy Swing också kommer att underhålla.
 
Det kommer naturligtvis även finnas en massa bra erbjudanden – kanske behöver solglasögonen en uppgradering efter att ha använts flitigt hela sommaren? Hösten på Costa del Sol bjuder ju fortfarande på mycket sol. Höstgarderoben kanske behöver kompletteras med ett par nya bågar? Annars finns det också, som alltid, ett bra utbud med läsglasögon och glasögon med progressiva glas till bra priser, och den vänliga personalen kommer ge dig tips och vägledning – även denna festdag!

Det åtta man stora bandet kliver upp på ett flak utanför butiken och släpper loss med swing och härlig jazz, medan det serveras öl och vin samt snacks till dem som kommer.
UniOptica ser fram emot att hälsa nya och gamla kunder, vänner och kontakter, så sätt ett kryss i kalendern för fredagen den 11 oktober och ta vägen förbi UniOptica från kl. 13, då det kommer att vara fest och god stämning.
 
Öppettider: måndag – fredag 09 – 18, lördag 10 – 14.

Avda. Jesús Santos Rein 15, 29640 Fuengirola ● 952 199 254 ●info@unioptica.com ● www.unioptica.com
 

Maiti Homes hjälper dig hitta drömbostaden på kusten – och mer därtill

Maiti Homes är mäklarbyrån som erbjuder erfarenhet och personlig service med fokus på att handplocka de bästa fastigheterna på marknaden i främst Nueva Andalucía, Marbella och Puerto Banús, men även i Elviria och Sotogrande. Bakom Maiti Homes ligger många års erfarenhet. Marianne Steneholm, företagets grundare och ägare, har arbetat i mäklarbranschen i inte mindre än 20 år och hennes kännedom om Costa del Sol är mycket god, inte bara genom yrket utan även med hänsyn till att hon kom hit redan 1982. Dessutom avslutar hon denna höst sin svenska mäklarexamen och blir då en av kustens få utbildade mäklare.
 
Hos Maiti Homes fås utsökt service redan från första kontakten. Marianne Steneholm är noga med att lyssna på dina önskemål och behov, för att hitta rätt bostad för just dig. Men det slutar inte där – hon har med sina många år på kusten byggt upp ett fantastiskt kontaktnätverk och kan rekommendera advokat, hjälpa till med kontakt till pålitliga städare, hantverkare, trädgårdsmästare och annat praktiskt. Med Marianne Steneholms kontakter kan hon även rekommendera möbelbutiken som passar din stil eller om du söker inredningsdesigner. Ja, Marianne Steneholm hjälper gärna dig som köpt bostad genom Maiti Homes med allt som kan uppkomma, inte bara under köpprocessen utan även efter köp. Hon kan till och med ordna med skolbesök, om du har barn i skolåldern, samt vardagliga översättningsproblem som lätt kan uppstå. Och självklart, oroa dig inte över transfer till och från flygplatsen, det ordnar hon också!
 
Viktigt när det talas om Maiti Homes är att nämna den filantropiska delen. År 2017 startade Marianne Steneholm välgörenhetsorganisationen Maiti Nepal Marbella, som stöttar Maiti Nepal, i just Nepal, som hjälper kvinnor och barn som fallit offer för trafficking i landet, och delar av Maiti Homes intäkter går oavkortat till Maiti Nepals skyddshem i Kathmandu.
Vill du sälja eller köpa bostad, kontakta Marianne Steneholm, tel. +34 684 38 54 86, se även: www.maitihomes.com

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com