Blod, Svett & Toner

Folkkära och världskända Robert Wells styr återigen stegen mot ”Den nya teatern” i Mijas den 16 november. Det gör han då han nu firar 30-årsjubileum med Rhapsody In Rock, och Robert Wells känner att Costa del Sol har en självklar plats på hans stora jubileumsturné.

”Vi känner oss hemma här nu. Allt lockar: publiken, vädret, maten och havet”, säger Robert Wells över telefon till En Sueco. Han lovar en annorlunda konsert fylld med hans största hits samt anekdoter från en lång karriär.

”Och så får ni också ett par överraskningar. Vi släpper en julsingel i november i år, så den kommer vi att ha med oss i repertoaren. Det blir premiär i Mijas”, berättar Robert Wells.
Över 2 miljoner personer från flera världsdelar har hittills sett hans Rhapsody In Rock. Robert Wells glömmer aldrig premiären för 30 år sedan.

”Jag tror att första konserten var en av de tuffaste att göra. Vi var 67 stycken på scenen och endast 80 i publiken. Det brände ordentligt i plånboken men rent emotionellt var det samtidigt en av de bästa. Där och då visste jag att det var så jag ville arbeta med musik – gränsöverskridande och interaktivt med publiken. Klassisk musik, Boogie-Woogie, rock, jazz och improvisationer. Precis så som vi tänker göra i Mijas”, förklarar den svenska kompositören, som alltid är i farten och som alltid arbetar med nya projekt. Hans stora jubileumsshow turnerar just nu runt i Sverige men den har också gästat Norge, England och Kina.
 
Snart utkommer dessutom Robert Wells bok ”Blod, Svett & Toner” och nästa år har han många konserter inbokade i Tyskland och dessutom ska hans pianocamp ”Wells Academy” till Kina, och så arbetar han också på ett hemligt projekt.
 
Men först är det alltså dags för Teatro Las Lagunas i Mijas, där Robert Wells denna gång får bättre sällskap än någonsin. Tillsammans med sin trio och de tre sångerskorna The Vocalettes garanteras publiken en oförglömlig kväll!
 
RobertWells Mijas
 
Kustens finaste teater

Teatro Las Lagunas kallas även ”Den Nya Teatern i Mijas” och ligger bakom Carrefour på gränsen till Fuengirola. Utifrån sett är teatern modern och minimalistisk men på insidan är den klassisk med röda säten och balkonger. Teatern har plats för 559 personer i publiken och inför konserten med Robert Wells kommer lokalen att utrustas med bästa ljud och ljus.
 
Biljettförsäljning och priser

Datum: Konserten med Robert Wells är den 16 november
Plats: Teatro Las Lagunas, Mijas
Biljettförsäljningen startar: 1 oktober
Biljettpriser: 30 euro (balkong sidan), 40 euro (balkong) och 50 euro (parkett)
Biljetter kan köpas hos:
Fuengirola: Unioptica – AHN
Nueva Andalucía: Scandi Supermarket
Nerja: AHN
Manilva: Bruno’s Car Rental
Torre del Mar: Muebles Piramides Puerto
Biljetter kan även bokas via e-mail och telefon till: henrik@eventhuset.es / 670 63 57 86

Jul på spanskt vis

Året går fort, om 3,5 månad så är det redan dags för jul igen. Det kan vara smart att redan nu börja att smygplanera julens festligheter och julklappar för att få till en riktigt lyckad jul utan stress. Låt oss i denna artikel kika lite närmare på de spanska jultraditionerna, som skiljer sig lite ifrån de svenska.

Jullotteriet


Många i Spanien anser att startskottet för julfirandet sker då spanska jullotteriet går av stapeln - nummerdragningen för lottot sker alltid den 22 december och sänds på TV i Spanien. Kanske känner du redan till det spanska El Gordo jullotteriet, som för övrigt är världens mest kända och största lotteri. El Gordo betyder “den feta” på spanska och syftar på det stora vinstbeloppet. Varför inte unna dig en egen tidig julklapp - var med och spela och ta chansen att vinna riktigt stora pengar på jullotteriet! Vinn upp till 22 miljarder kronor, betta på Lottoland, smidigt och enkelt online. Vid vinst så sätts pengarna direkt in på ditt spelkonto på sajten.
Jullotteriet har över 30 miljoner spelare och vinstchansen ligger på hela 15%, vilket är väldigt generöst i lotto-världen! Det ligger över 30 miljoner kronor i jackpotten! Resterande prispott utöver jackpotten är även den riktigt tilltalande, över 10 000 spelare vinner vinstpengar i olika valörer. De spanska medborgarna är som tokiga i jullotteriet, 90% av befolkningen deltar årligen i lotteriet, som kommit till att bli en del av jultraditionerna i landet.

Julklappar och religiösa inslag

Vissa Spanska familjer delar traditionsenligt ut julklappar på trettondagsafton, dagen då de tre vise männen besökte Jesusbarnet med gåvor - ofta får barnen i familjen någon liten gåva redan på juldagen. Andra familjer har tagit efter övriga europa och delar istället ut julklapparna på julafton med tillhörande jultomte.
Julaftonskväll innebär en stor folkfest i Spanien, där man festar långt in på småtimmarna, gärna ute på gator och torg med fackeltåg och livemusik. Många Spanjorer besöker denna kväll en midnattsmässa. Julkrubban som julprydnad är ett annat religiöst vanligt inslag i julfirandet i Spanien, i Sverige ser man krubban allt mer sällan. Trettondagsafton räknas också som dagen då julen tar slut till skillnad från i Sverige där vi brukar säga att tjugondag knut avslutar julfirandet.

Julmat

Julmaten skiljer sig åt beroende på vilken region i Spanien som man besöker. Jamonskinka, skaldjur och kalkon är några exempel på vad som ofta tillagas i Spanien i juletid men som kanske inte riktigt är lika vanligt att se på våra svenska julbord som mest består utav sill, skinka bakad i ugn och köttbullar. Marsipan är vanligt som julgodis i Spanien, likaså “Turrón”, som är godis tillverkat av nougat.
 

28 december

Annandag jul är ofta en vanlig arbetsdag i Spanien, men den 28 december varje år så är det dags för ”Día de los santos inocentes” (Värnlösa barns dag), en stökig dag som liknar första april i Sverige. Det är en dag då alla i Spanien mer eller mindre försöker lura alla de stöter på!
 
Jultraditioner skiljer sig åt länder emellan, men det är också någonting som utvecklas med åren. Förr var julen en mycket religiös högtid, numera har den framförallt i Sverige blivit en stor handels helg. Vem vet hur julen blir i framtiden?
 
 
Advertorial

Filmer inspelade i Spanien

Spanien är ett vidsträckt land med varierande landskap. Stränderna i söder lockar till soldyrkande turister, vågorna på Atlantkusten drar till sig surfare och bergen i inlandet besöks gärna av äventyrare. En sak till som det varierande och ofta dramatiska spanska landskapet passar till är filminspelningar. Förutom den stora inhemska produktionen av film, med stora namn som Pedro Almodóvar, har det även spelats in många internationella storfilmer i landet.

Populär inspelningsplats för Bond

En av världens mest kända filmserier, James Bond, har spelat in delar av flera filmer i Spanien. Bond är en internationell agent med hela världen som sin arbetsplats vilket också tagits fasta på när filmerna har spelats in. I filmen Världen räcker inte till ser vi Pierce Brosnan som Bond. Bland flera andra egenheter som hör till Bond-karaktären, som alltid är full av anekdoter och historier, finns en scen som spelades in i Bilbao. Där kan du se Bond svepa förbi Guggenheim Museum, ta sig in i byggnaden mitt emot, som för tillfället ska föreställa la Banque Suisse de l'Industrie. Efter att ha hoppat ut genom fönstret på byggnaden flyr Bond sen över bron Puente de la Salve över floden Ría de Bilbao. När Sean Connery gjorde comeback i rollen som Bond 1983 i filmen Never Say Never Again spelades flera scener in under vatten vid Los Escullos och El Palmer i provinsen Almería. Die Another Day från 2002 spelades till stor del in i Cádiz och i den filmen fick vi för sista gången se Pierce Brosnan axla rollen som världens mest kända hemliga agent.

guggenheim
Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Guggenheim_museum_Bilbao_HDR-image.jpg>>>>> Source, by Phillip Maiwald (Nikopol), CC-BY-SA-3.0

 

På hemmaplan

En av Spaniens mest kända filmmakare är Pedro Almodóvar och han är även den spanska regissör som rönt störst framgång internationellt. Han slog igenom stort 1988 med filmen Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott. Filmens karaktärer korsar varandras liv med huvudstaden Madrid som bakgrund. Almodóvar har sen dess belönats med två Oscars. En för bästa utländska film för Allt om min mamma och för bästa manus för Tala med henne. Den senare filmen har en något uppseendeväckande intrig där vi får följa Benigno som arbetar på ett sjukhus med att ta hand om en flicka, Alicia som ligger i koma. Hans hängivenhet för att ta hand om henne vet inga gränser och till slut går han för långt. Filmen spelades bland annat in i städerna Córdoba och Lucena.

 

Spagettivästern

Desierto de Tabernas utanför Almería i Spaniens sydöstra del spelades det under åren mellan 1950 till 1980 in över 300 filmer. De flesta var i kategorin västern-filmer och området kallades i folkmun för El Hollywood europeo. Spagettivästern var en egen genre inom Västern-filmen. Det var den Italienskfödde regissören Sergio Leone som gick i spetsen för denna genre. Tillsammans med stora namn som Clint Eastwood spelade han i Spanien in klassiker som För en handfull dollar, För några få dollar mer och Den gode, den onde och den fule. Leone arbetade med en helt ny stil där han kombinerade djärvt och nytänkande foto med specialskriven stämningsskapande musik. Vem känner inte till den visslande signaturmelodin till Den gode, den onde och den fule? Musiken som skapades av Ennio Morricone har blivit som en symbol för västerngenren, spänning och uppgörelser mellan hårda män. Morricone fick senare det prestigefyllda svenska musikpriset, Polarpriset 2010. Att han skapade en helt ny och trendsättande filmmusik hade från början att göra med pengar. Till filmen För en handfull dollar fanns ingen budget till en hel orkester. Det tvingade Morricone att vara nytänkande, vilket sedan påverkade filmmusiken under flera sekel.

 

clint eastwood

Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/Clint_Eastwood_-_1960s.JPG>>>>> Source, by eBay, Creative Commons CC0 License;

Temapark

Idag har Desierto de Tabernas blivit som en enda stor temapark. Där finns tre olika filmbyar med västerntema. Byarna är uppbyggda som västernstäder med en huvudgata med bank, sheriff, butiker och en saloon. På dagarna bjuds det på actionspäckade västernshower. Ett museum med gamla filmaffischer finns också i området. Det går även att gå i Clintans fotspår. Då vandrar man på vandringsleder som passerar platser där flera av de kända filmerna spelats in. Det finns även vandringsleder som tar dig till platser av en annan storfilm som spelats in i området, Indiana Jones. Det torra och karga landskapet påminde mycket om det landskap som återfinns i sydvästra delarna av USA och det är också därför de passade så bra till att skildra Vilda Västern.

 

Advertorial

El Veranillo de San Miguel (indiansommar)

Vädret spelar oss ett spratt

Vi träder nu in i årets första höstmånad, september. Som svensk sitter det nästan i ryggmärgen att nu sörja över att sommaren är över och att kvällarna blir märkbart kortare och kyligare. Men är man van vid det spanska vädret är det nog inte helt ovanligt att i stället välkomna september, då vi kan säga adjö till augustihettan och njuta av att temperaturen sjunker i takt med höstens intågande. Dock är det inte helt ovanligt att vädret spelar oss ett spratt denna tid på året, precis som det gör på våren, men i stället för att temperaturen sjunker drastiskt några dagar kan vi i slutet av september förvänta oss några dagars ytterligare sommarhetta.

Heliga Mikaels lillsommar

Fenomenet med varmare grader i slutet av september kallas här i Spanien för el Veranillo de San Miguel. Detta hör ihop med att man i den katolska kalendern firar och ärar ärkeängeln Mikael (San Miguel på spanska) den 29 september. Och kring just detta datum är det inte helt ovanligt att dagstemperaturerna stiger till runt 30 grader, likt en lillsommar, som kommer för att säga adjö innan hösten börjar på allvar.

Inga vetenskapliga orsaker

Det finns meteorologiska förklaringar till nästan allt men det finns ingenting vetenskaplig som säger att temperaturhöjningen ska ske exakt kring den 29 september. I stället är det skiftningen mellan årstider som gör att en del dagar denna tid på året är mycket varmare än andra. Det är helt enkelt så att det är vanligt med några dagars ”bra väder” när årstider skiftar och vinterns första yttringar gör sig påminda i atmosfären. Ser man några veckor längre fram, kring den 11 november när helgonet Sankt Martin har sin dag, finns uttrycket Veranillo de San Martín, då det inte heller är ovanligt med några dagars varmare temperaturer. Men som sagt, det finns ingenting som säger att dessa fenomen upplevs varje år, även om det är mer regel än undantag.

Kärt barn har många namn

El Veranillo de San Miguel är inte det enda namnet på väderfenomenet med varmare temperaturer i slutet av september. En del kallar det för Veranillo del Membrillo, då det är under denna tid som membrillon (kvittenfrukten) skördas och njuts, och den kallas även Veranillo de los Arcángeles; på grund av ärkeängeln Mikaels dag kan tänkas.
Ska vi översätta Veranillo de San Miguel till svenska skulle det blir Heliga Mikaels lillsommar, eller än mer korrekt skulle det nog vara att säga Mikaelis lillsommar, då man i Sverige firat Mikaelis dag just den 29 september sedan 400-talet. I Sverige kallas dock varma dagar under hösten många gånger Indiansommar – ett ord som svenskan lånat från engelskans indian summer och ett uttryck som tros komma från Nordamerika där indianerna brukade gå på buffeljakt om hösten om den var varm och solig. Ett annat uttryck är Brittsommar, vilket det kallas om de varma dagarna kommer kring Brittadagen den 7 oktober. Andra svenska uttryck för varma dagar under hösten är: fattigmanssommar, brittmässesommar och grävlingssommar.

Ordspråk om Veranillo de San Miguel

Som med mycket finns det ordspråk om även Veranillo de San Miguel, här är några utvalda:
 • Por el Veranillo de San Miguel están los frutos como la miel.
  (El Veranillo de San Miguel ger frukter som honung.)
 • Todo fruto viene bien con el calor por San Miguel.
  (All frukt blir bra med värmen av San Miguel.)
 • Por San Miguel, primero la nuez, la castaña despues.
  (På grund av San Miguel, först kommer valnöten, sedan kommer kastanjen.)
 • En septiembre, al final de mes, el calor vuelve otra vez.
  (I slutet av september återvänder värmen igen.)

Parque Tecnológico Andalucía

Teknologiparken i Málaga – en växande stad-i-staden

 
Om du bor i närheten av Málaga har du garanterat kört förbi avfart 61 mot Parque Tecnológico de Andalucía (PTA), som under flera år haft ett massivt tryck både morgon och kväll, när de drygt 20 000 personer som arbetar där ska till och från arbetet.
 
PTA är med andra ord inte en plats som man kommer till om man inte har ett ärende där. Så En Suecos utsända avtalade ett besök med Aline Daniel, som är ansvarig för internationella projekt i PTA, för att ta reda på vad denna teknologipark, som sysselsätter så många, egentligen är. Just den dag när jag besökte PTA var trafiken inget problem, då det var mitt i semestertider. Där jag kör längs de fina avenyerna känns det som om jag kör inne på ett stort universitetscampus. En liten flod rinner genom en del av det stora området och det är ganska frodigt med mycket välvårdad natur. Arkitekturen kännetecknas av modernism – det är många glasfasader och stålkonstruktioner, utan att parken på något sätt framstår som industriell. Företagare pilar mellan byggnaderna med take-away-muggar, laptops och portföljer i händerna.
 
Parkeringsplatserna växer inte på träd och jag måste bort till en tom grusplan med bilen innan jag kan styra näsan mot PTA:s huvudkontor, som ligger i en byggnad som inretts som en äkta, spansk finca med den klassiska, arabiskinspirerade pation i mitten, där det hela tiden rinner vatten i små kanaler längs hela pation. Kontrasten är stor till den modernistiska atmosfär som jag precis gått igenom.
 
Aline Daniel tar emot på första våningen och vi sätter oss i en tom möteslokal. Hon har varit anställd hos PTA i 10 år och berättar om parkens utveckling:
”PTA grundades 1998 men man hade inte förväntat sig att den skulle växa så här mycket, och på en del områden, bland annat när det kommer till trafiken, har det varit svårt att hänga med. Infarten till parken från motorvägen har varit notiriskt känd för att ta lång tid att komma igenom både morgon och kväll, vilket skapar besvär för de anställda. Dock har man nu gjort ännu en fil, så att det under speciellt belastade tidpunkter finns tre filer i stället för två. Det har underlättat situationen mycket, men det är inte en lösning som är hållbar i längden”, berättar hon och frågan om att tunnelbanan skulle nå hela vägen till parken möts med ett stort axelryck. PTA:s närmaste tunnelbanestation ligger 8 km bort från där vi sitter och de ständiga förseningarna i Málagas tunnelbaneprojekt visar inget hopp på att det blir en tunnelbanestation i parken under närmaste framtid.
 
Är det lätt att locka tillräckligt kvalificerad arbetskraft till företagen i PTA?

”Vi har ett nära samarbete med Málagas universitet och vi känner till kundernas behov. Faktiskt är vi med och skapar framtidens utbildningar med bakgrund av sektorernas framtida behov, som speciellt handlar om det som man kallar ’disruptive technology’, det vill säga blockchain-teknologi, artificiell intelligens (AI) och big data”, avslutar Aline Daniel.
 

Historisk överblick och industrier

Idén om en teknologipark i Málaga föddes 1988 när Junta de Andalucía och Málagas kommunfullmäktiga tillsammans skrev under ett avtal om att skapa en sådan park. År 1995 inrättades ett avtal med den internationella organisationen för teknologiparker (IASP) och att dessa skulle ha huvudkontor i just PTA. Sedan 2005 har PTA även varit huvudkvarter för det andalusiska teknologinätverket (RETA).
 
De sektorer som är mest representerade i PTA är: informationsteknologi (elektronik, information, datorteknologi och telekommunikation) som ihop med ingenjörsvetenskap, konsultverksamheter och rådgivningsfirmor samt redovisning står för drygt en tredjedel av det totala antalet företag. Av skandinaviska företag i PTA kan nämnas svenska Ericsson, danska bestseller och norska Novoshore.

PTA i siffror

646 företag
20 000 anställda
10 caféer
5 restauranger
1 skola och 2 förskolor
Utöver detta finns även: hotell, bensinstation och helikopterplatta.

PTA i ännu större siffror

PTA står för mellan 6–9 procent av Málagaprovinsens BNP. Sedan projektet började har 790,5 miljoner euro investerats i PTA. 613 miljoner från privata företag och 177,5 miljoner från offentliga investeringar. Den totala omsättningen för de företag som finns baserade i PTA överstiger 1 600 miljoner euro.

Framtidens PTA

PTA själv spår en tillväxt som innebär att det år 2028, tre decennier efter start, kommer att finnas fler än 1 000 företag och 30 000 anställda i parken. Det är redan nu konkurrens om lokalerna i PTA. Faktiskt är parkens kontor så fulla att man håller på att bygga ut. Två byggnader är i projektfasen och ytterligare en håller på att byggas. Denna kommer att utöka PTA:s kontorsyta med 3 800 m2.

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com