Sommarguide 2019

Fullt med sommarattraktioner på Costa del Sol!

Har du bränt dig lite i solen eller behöver du och familjen lite variation efter många och långa dagar på stranden? Costa del Sol är svenskarnas favorit i Spanien och längs kusten finns ett stort utbud med olika djurparker, vattenland och andra attraktioner.
 
Fina och eleganta delfiner i graciösa hopp, livsfarliga krokodiler, rytande tigrar, ylande vargar och färgglada fjärilar? Eller kanske vattenland och äventyrsbad med utmanande vattenrutschkanor, en nervpirrande linbanetur eller ett besök på tivoli med pariserhjul, bergochdalbanor och allt annat som hör till?
 
Efter många dagar på stranden är det inte fel med lite variation, här presenteras ett urval av kustens attraktioner.
 
 
 
 

Andra attraktioner:

De berömda grottorna i Nerja: www.cuevadenerja.es
 
Fiskeutflykter/val- och delfinsafari (Puerto Banús, Marbella): www.lunapesca.com
 
Delfinsafari (Benalmádena): www.costasolcruceros.com
 
Andalusiska hästar och ridföreställningar (Mijas Costa): www.elcartujano.com
 
 

Hälsa på åsnor

El Refugio del Burrito är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att förbättra åsnornas och mulåsnornas villkor i Spanien och ligger i Fuente de Piedra. Ett besök här är ett perfekt för att både uppleva Málagas inland samtidigt som du får träffa åsnorna och lära dig mer om dem samt om hur centret arbetar, samtidigt som du genom ditt besök hjälper åsnorna. www.elrefugiodelburrito.com
 
 

Lite tuffare tag?

På flera platser längs Costa del Sol finns det möjlighet att hyra speciella ”buggies” (mindre fyrhjulsdrivna fordon) och köra ut i Solkustens skogar och nationalparker. I Marbella är en av uthyrarna www.byggysafarimarbella och via www.adventure-spain.com kan man följa med på jeeputflykt till den historiska staden Ronda.
Vill du uppleva mer så erbjuder de flesta hamnar och stränder längs Costa del Sol båtturer för att se både valar och delfiner, dykutflykter, extrema powerbåtar, paragliding och havsfiskeutflykter.
 
 

Praktiska tips

För att komma till de olika attraktionerna är det lättast att köra bil, även om det finns både tåg- och bussförbindelser, speciellt till de populäraste destinationerna längs Costa del Sol.
Se respektive webbplats till de attraktioner du vill besöka för öppettider, speciella evenemang m.m. Ofta finns det också erbjudanden med familje- och grupprabatter och i vissa fall även kombinationsbiljetter till flera attraktioner.
Flera av attraktionerna kan även erbjuda speciella hotellpaket som inkluderar rabatter på bland annat inträdesbiljetter och mat.

La Sueca hälsar välkommen till En Suecos sommarnummer 2019!

Har du hunnit njuta av sommaren ännu? Juni har ju varit hur härlig som helst. Lagom varmt och en svalkande bris de flesta dagar. Jag tror att jag redan spenderat fler dagar på stranden än jag gjorde totalt förra året! Jag vet att många fortfarande jobbar och får sin semester först i augusti. Men det är ju ingenting att hänga läpp för. Vi här på Costa del Sol har ju turen att bo mitt i det som många betalar dyra pengar att resa till. Vi behöver bara öppna dörren så har vi semesterlivet där ute – om vi väljer att se det!
 
För visst är det så att det är mitt eget ansvar att trivas med mitt liv, liksom ditt ansvar att trivas med ditt liv. Är det någonting som vi inte är bekväma med eller rent av ogillar så har vi valet att förändra det eller att se på det med andra ögon, eller så gör vi ingenting åt det och fortsätter i ekorrhjulet. Så även om din semester dröjer lite till, eller har du kanske redan haft semester, ta tillfället att njuta av sommaren när du lämnar jobbet. Ha strandväskan färdigpackad i bilen, köp en färdigsallad att ta med dig och njut av eftermiddagen och kvällen på stranden! Och kom ihåg, det är ok att låta tvätthöga ligga en eller två dagar. Den springer inte i väg och ingen kommer heller att bestraffa dig för det. Jag tror snarare att det är lättare att ta sig an den efter några avslappnade strandeftermiddagar än mitt i vardagsstressen.
 
Efter några vardagseftermiddagar på stranden kanske inte helgens fullpackade stränder med familjestök, badbolar på vift och stoj lockar. Om så är fallet, eller om du av någon annan anledning inte vill gå till stranden, har vi på En Sueco denna månad tagit fram en massa alternativ som passar alla – både dig med familj och småbarn liksom dig som är singel och vill träffa vänner på stan, eller dig som njuter av tillvaron med din partner. I Sommarguiden hittar du information om kustens vattenland, djurparker, tivoli m.m. Skulle du vilka söka skugga i hettan bjuds du även på en artikel med förslag på det, varför inte testa bingo?! Det kan vara riktigt roligt att göra tillsammans med vännerna.
 
 
 
 
En annan artikel som jag också gärna vill lyfta fram denna månad, som passar i sommarvärmen, är den om alkoholfria drinkar. Ofta när det kommer till att träffas i sociala sammanhang ingår det alkohol. Trenden på väldens bästa barer visar dock att allt fler faktiskt efterfrågar alkoholfria alternativ. Därför har vi tagit fasta i detta och artikeln bjuder inte bara på några bar- och dryckesalternativ utan ger även ett förslag på en uppfriskande alkoholfri gindrink.
 
Så välkomna till ett fullspäckat sommarnummer som du kan roa dig med, som alltid ingår även nyheter, utflykter och annat, oavsett om du väljer solstolen eller svalkande skugga.
 
Glad sommar önskar jag och hela En Suecos redaktion – vi ses igen i september!
 
Sara Laine
sara@norrbom.com

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco juni 2019!

Jippie! Första sommarmånaden och jag hälsar den välkommen av hela mitt hjärta. Jag verkligen njuter av att mötas av värme och ljus varje dag, oavsett om det är tidig morgon när jag ser solen gå upp över Medelhavet under min morgonpromenad eller om det är när jag lämnar kontoret om eftermiddagen. Bästa jämförelsen jag kan göra är att jag är som en soltörstande ödla – ljus och värme!
 
Jag har mitt semester-”mode” på. Egentligen har jag nog haft det på redan sedan mitten av maj – utan att ha semester ännu. Härligt va’! Och utan några som helst planer för sommaren har jag en fantastisk frihet att när En Suecos juli/augustimagasin skickats till tryck i slutet av denna månad. Då ska jag bara ta dagarna som de kommer. Inga datum eller tider att passa utan bara ren frihet att göra det som faller mig in. Jag ska fylla dagarna med bara kvalitetsgöra som att läsa de där böckerna som väntar, sy de där kläderna som ligger på hög, och så ska jag framförallt ut i naturen – stranden eller skogen spelar ingen roll. Tänk vilken lyx! Men nu först är det en månads arbete kvar – men vad gör det, jag gillar mitt jobb och jag fortsätter att njuta av varje solig dag!
 
I detta magasin har du som läsare en annan slags frihet än den jag nämner ovan – friheten att läsa de artiklar som lockar din läslust. Vi på En Suecos redaktion hoppas naturligtvis att alla mina journalistkollegors och mina egna artiklar lockar till läsning! En artikel som speciellt lockar mig denna månad är På Andra Sidan – vem provoceras inte till läsning med en rubrik som: ”Kan homosexualitet botas?”. Missa inte den!
 
Själv har jag fått tillfälle att prata med ingen mindre än Dr. Alban – 90-talets svenska musikstjärna! Han spelar ju här på kusten snart så jag tyckte att det passade bra att vi får veta lite mer om honom innan han kliver på scenen i Fuengirola. Intervjun med Alban var fantastiskt rolig – prata om hans gamla hits var som en tidsmaskin rakt in i 90-talet. Men nu lever vi i 2019 och det är därför jag ville få fatt i honom – för att få veta vad han gör nu för tiden.
 
 
 
 
En annan intervju som jag skrivit om i detta nummer av En Sueco är mötet med systrarna Stella och Diana. Dessa tjejer är två ambitiösa tonåringar som satsar stenhårt på att uppfylla sina drömmar. Att drömma om framtiden kan vi alla göra men hur många är det som faktiskt aktivt, riktigt på allvar, satsar allt de kan för att förverkliga sina drömmar? Tjejerna och jag pratade en hel del om hur de har löst vardagen med skola och aktiviteter, och hur de får allting att gå ihop. De är verkligen en inspiration för andra ungdomar!
 
Detta jag nämnt nu är bara tre artiklar och naturligtvis innehåller månadens magasin mer! Gillar du att vandra – läs om vandringen i vackra Picos de Europa; är du en sådan som gillar lyxiga åk – följ med till bilmuseet i Málaga (som också har mode!); är kanske fotboll ditt största intresse – läs om Málaga CF:s status och var de befinner sig i tabellen. Och det tar inte slut där – detta nummer innehåller mycket mer och många varierande ämnen.
 
Nu ska jag inte babbla på mer utan låta dig fortsätta med läsande – låt mig gärna veta vad just du gillar så kan vi på redaktionen se över att ta med mer av det eller liknande ämnen!
 
Njut av juni (och glad midsommar förstås)!
Sara Laine, sara@norrbom.com

Kommunalval - Rysare för kommunerna

Det nalkas kommunalval. Den 26 maj är det återigen dags att bege sig till valurnorna – även vi svenskar. En del är mer entusiastiska än andra men kommunalvalet är så lokalt och närvarande att det påverkar vår vardag. Och så förväntas valet denna gång bli jämnare än någonsin tidigare. De utländska, och bland dessa de svenska, rösterna kan mycket väl komma att ha en avgörande roll.
 
Kommunerna var blå som Medelhavet. Så har det politiska panoramat sett ut i de flesta kommuner i Málagaprovinsens sedan slutet av 1990-talet fram till det senaste kommunalvalet år 2015. Men efter två årtionden med medvind fick Partido Popular (PP) stryk vid det senaste valet. Den dystra bilden av korruptionsskandaler i Madrid och Valencia drabbade också de minsta leden och kostade viktiga mandat i nästan samtliga kommuner på Costa del Sol. Detta gav utrymme till nya lokalpolitiker, nya borgmästare samt nya allianser – med eller utan PP. I en del städer har det gått bra. I andra har det utvecklats till en mardröm. Om ett par veckor infaller den stora examensdagen för politikerna i provinsens 103 kommuner. För att göra det lättare och överskådligt väljer vi här att fokusera på de större kuststäderna. I de flesta städer är valet jämnare än någonsin.
 
 
 
 
Klarar sig PP?
Trots den generella tillbakagången vid det senaste valet behöll PP sin absoluta majoritet i Fuengirola och Estepona. Oavsett om de har gjort det bra eller inte så har partiet en ny rival i båda städerna. Det nya partiet i spansk politik, VOX, har nämligen tagit sig upp på vallistorna. En del skräms av tanken medan andra ser det som en frisk fläkt från höger. Partiet har små budgetar till valkampen men får å andra sidan stor uppmärksamhet på grund av deras stil och kontroversiella uttalanden. Och deras väljare kommer först och främst från PP. Kanske kommer PP också förlora några väljare till Ciudadanos, som år 2015 inte hann med att ställa upp i så många kommuner – som t ex i Estepona. Bara tiden kan visa om PP klarar sig samt om partiet, om nödvändigt, kan ingå en allians med antingen VOX eller Ciudadanos för att lyckas hålla kvar de två borgmästarposterna.
 
Den brokiga fyrklövern
Rent visuellt är en fyrklöver vacker och balanserad. Det kan dock knappast sägas om de fyrklöverregeringar som bildades efter det senaste kommunalvalet. Kort förklarat består de av socialistpartiet PSOE, Ciudadanos, Podemos* och ett litet lokalt parti. Gemensamt för dem är att de är trötta på PP och så vill de komma till makten efter två år på åskådarläktaren. På det yttersta mandatet kunde de fyra partierna vid det senaste valet samla majoritet i Nerja, Torremolinos, Benálmadena, Vélez-Málaga och Marbella.
I den sistnämnda kommunen höll alliansen i bara ett par år innan det lokala partiet hellre dansade med PP, som genom ett misstroendevotum kunde återvända till den heta borgmästarstolen.
I Vélez-Málaga utvecklades samarbetet snabbt till ett politiskt kaos med exkluderingar, smutskastning från bägge hållen samt en opposition som inte heller lyckades samla majoritet till ett misstroendevotum.
Å andra sidan har fyrklöverregeringarna i Torremolinos och i Benalmádena klarat sig bra. Kritiken har varit hård men kommunerna har haft så pass stabil politik att det bland annat har lyckats att genomföra en omfattande renovering av centrum i Torremolinos samt en markant reducering av kommunens skuld i Benalmádena, någonting som länge varit kommunens största problem.
Positiva resultat eller inte så har de fyra partierna sin uppgift – speciellt i Torremolinos där den gamla tungviktaren i kommunen, PP, har fått ett välbehövligt ansiktslyft och redan bjudit upp Ciudadanos till dans.
 
De nya allianserna
Kommunalvalet står öppet. Det samma gör möjligheterna för nya allianser. I Almuñécar har PP haft ett mångårigt ”äktenskap” med regionalpartiet Partido Andalucista (PA), som nu ska läggas ned. Situationen är atypisk, för de två partierna är nästan lika stora. Det skulle kunna vara lätt att tro att PA-väljarna skulle hoppa över till PP, men det kan inte tas för givet för PA är nämligen, som utgångspunkt, ett mittenparti. Nedläggningen av partiet serverar alla ingredienser till betydande omfördelningar i kommunfullmäktiga samt nya allianser.
Allianserna blir också ett stort samtalsämne i Mijas, som under de senaste fyra åren stått modell för några ytterst otraditionella förändringar. Helt atypiskt är att Juan Carlos Maldonado, från kommunfullmäktigas tredje största parti – Ciudadanos, sitter på borgmästarposten. Det gör han med stöd från PP, som på så sätt, inofficiellt, ”tackar” hans parti för stödet i Málaga. Det har dock inte hindrat borgmästaren från att kasta ut PP halvvägs in i valperioden för att skapa en pakt med PSOE. Hur detta pussel ska lösas efter den 26 maj är det ingen som vet.
 
Ointressant blir det i alla fall inte. Generellt ser det ut som om kommunalvalet kommer bli jämnare än någonsin tidigare. Ett par hundra röster blir avgörande för det mandat som blir avgörande på flera platser.
Det blir en valrysare utan like.
 
*Podemos har valt att inte registrera sig i landets kommuner utan väljer att i ställe ge stöd åt ett lokalt parti. Vilket parti det handlar om råder det inga tvivel kring om man ser på designen och den lila färgen på valplakaten.
 
Francisco de la Torre, 75 år, ställer återigen upp som borgmästarkandidat i Málaga. Situationen i Málaga är ganska så kännetecknande för den politiska bilden på Costa del Sol. Partido Popular är störst men har svårt att alliera sig.
 
Med undantag för Málaga har alla kuststäder på Costa del Sol mellan 25 000 – 100 000 invånare. Antalet röster vid kommunalvalen ligger vanligtvis på mellan 50-55 procent. I en kommun som Mijas har ca 43 000 personer rösträtt. Det betyder att ca 23 000 (55 procent) röstar. Väl medvetna om att det blå och det röda blockens storlek är i stort sett det samma kan ganska få röster för avgörande betydelse för valresultatet. Situationen är den samma i många av Málagaprovinsens kommuner.
 
Vill du rösta?
Alla EU-medborgare kan rösta vid det kommande kommunalvalet. Du ska naturligtvis vara 18 år, vara resident och registrerad hos din kommun. Ditt röstkort skickas till dig per post. Har du inte fått ditt röstkort bör du kontakta ditt lokala valkontor (Oficina del Censo Electoral) eller kommunen. Var uppmärksam på att tidsfristen för att registrera sig hos sin kommun, och därmed vara röstberättigad, löpte ut i februari.
 
 

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco maj 2019!

April har varit en intensiv och intressant månad - vi på Norrbom Marketing gav ut vår första norska bostadsguide på fyra år. Det tog på krafterna, men vad härligt att se resultatet nu när guiden är ute, med massa matnyttig information till köplystna norrmän! Men bara för att vi ger ut en bostadsguide kan vi ju inte lägga arbetet med våra månatliga skandinaviska magasin åt sidan.
 
Min första idé till månadens artikelskörd till En Sueco, som du nu håller i din hand, var en VoxPop med bara fem enkla frågor kring det kommande kommunalvalet ställda till ca åtta personer. Frågorna var inte på något sätt komplicerade, och inte heller avslöjade de vilket parti respondenten eventuellt planerar att rösta på. I stället handlade frågorna om: om man tänker rösta, varför man tänker/inte tänker rösta, om man skulle vilja ha rösträtt till parlamentsvalet, om man tycker att ens kommun behöver lägga extra kraft vid någonting speciellt etc. Till att börja med skickade jag ut förfrågan att medverka till fem personer, en månad innan deadline. Men jag gick bet på alla fem. Så skickade jag ut till fem andra. Men inte heller med dem hade jag någon framgång. I sista omgången gick det ut till ytterligare fem personer (nu hade totalt 15 personer fått mitt e-mail) och nu fick jag svar på mina fem frågor från en, en enda, person. Men med bara en svarande person blir det inte mycket till en VoxPop. Många svarade att de inte ville vara med då de inte tänker rösta.
 
Jag rör mig en del ute bland folk, går dagligen igenom sociala medier, läser och följer nyheter i tidningar och tv både nationellt och internationellt. Här på kusten vet jag att det talas mycket kommunalpolitik. Det klagas gärna över kommunernas arbete och beslut. Här skapas en ekvation som jag dock inte får att gå ihop; om man bor i Spanien bör man vara resident här, som resident kan man anmäla sig till röstlängden och som inskriven har man rösträtt och med sin röst kan man vara med och försöka förändra till någonting som man tycker är bättre än det som det klagas över. Men många väljer att inte gå, eller är för lata för att gå, till valurnorna för att ens försöka få till en förändring av det som det klagas över.
 
Det har sagts förr och jag upprepar det igen: att rösta är en rättighet som vi ska vara tacksamma för, som det kämpats för i historien och som det fortfarande kämpas för i världen. Det är en rättighet som vi ska vårda och värna, och således ta till vara på genom att just rösta. Att ha rösträtt är ingen självklarhet – även om det varit det i lång tid, i alla fall för svenskar. Att rösta är också en skyldighet – om vi önskar leva i en demokrati. Denna samhällsmodell bygger på att alla ställer upp, för varandra, för oss själva, för friheten samt för rätten att ha åsikter.
 
Många uttrycker, rent generellt, att de inte röstar för att ”Vad spelar det för roll med alla dessa korrupta politiker?” Jo, det spelar roll. Måhända att många är korrupta, kanske alla till och med, men för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle måste vi, vi alla är spelbrickor, vara med på spelplanen. Vi får genom att vara med och spela visa vårt missnöje mot t ex korruptionen, hur vägarna i kommunen sköts m.m. genom att rösta på någonting som vi tror är bättre.
 
Nu hoppas jag innerligt att du som är inskriven i din spanska kommun har anmält dig till röstlängden och att du tar en promenad till din vallokal den 26 maj.
 
Glad valdag!
Sara Laine
sara@norrbom.com

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com