CAC - Centro de Arte Contemporáneo

Málagas museum för modern konst ligger i Málagas trendigaste stadsdel – Soho, och ligger på kanten av Guadalminafloden, som är helt torr majoriteten av året.
 
Själv tycker jag riktigt mycket om CAC. Detta för att det är ett härligt museum utan förpliktelser och dessutom är inträdet gratis. Om jag har 10 minuter över när jag besöker Málaga så gör jag alltid en avstickare till detta museum. Det finns garanterat alltid någonting som fascinerar och tilltalar mig. Om jag bara har 10 minuter hittar jag snabbt dessa saker. Har jag mer tid till att gå runt så tar jag naturligtvis även en närmare titt på sådant som kanske inte lockar mig vid första ögonkastet.
 
Själva byggnaden är en är en lagerbyggnad på 6 000 kvm, varav 2 400 kvm används till utställningar. Byggnaden är faktiskt imponerande i sig själv och har designats av en av Madrids mest erkända arkitekter, Luís Gutiérrez Soto. Den stora byggnaden är trekantig, har tre våningar och har en funktionalistisk stil med raka linjer och kubiska former.
 
Nästan symboliskt ligger detta museum på Calle Alemania – CAC Málaga är i hög grad inspirerad av den tyska ”Kunsthalle”, som kombinerar privata aktörer med idén om offentlig administration.
 
CAC öppnade i februari 2003 och blev snart ett av de viktigaste museerna för modern konst i Europa. Den permanenta utställningen består av drygt 400 verk som lånats ut till museet i 3-5 år av privata samlare. Denna utställning präglas speciellt av verk från 1950- och 1960-talet, med flera verk av ”popkulturens fader” Andy Warhol samt andra amerikanska konstnärer. Men den permanenta utställningen har också många verk av spanska ”up-and-coming”-konstnärer.
 
Besöket kan passande rundas av med ett besök på museets café/bar ”Óleo”, som serverar god mat med utsikt över floden och Málagas pulserande stadsliv.
 
Praktisk information

Museet ligger på:
C/ Alemania, s/n i centrala Málaga, precis vid tågstationen Málaga-Centro Alameda.
Öppettider: tisdag-söndag kl. 10-20.
Gratis inträde.
För mer information, se: www.cacmalaga.eu

Namedropping
Sedan museets öppnande år 2003 har det, utöver nationella konstnärer, ställts ut verk av prominenta namn som: Paul Mccarthy, Louise Bourgeois, Obey/Shepard Fairey, Mark Ryden, Francisco Leiro, Ai Weiwei, Jeff Koons, Banksy, Kaws, Andy Warhol, Damien Hirst, Marcel Duchamp, D*Face Kimsooja.

Cáceres – en helt unik stad

Cáceres ligger i Extremadura, ca 470 km från Málaga och detta är en enastående stad vars helt intakta medeltida centrum ligger innanför stadsmuren. Staden togs upp på Unescos världsarvslista 1986, så det är alltså helt officiellt att denna stad är någonting utöver det vanliga. I den gamla stadsdelen ligger palatsen på rad. Ja, denna stad är nästan som ett enda stort monument.
 
Det finns 64 palats eller historiska hus innanför Cáceres stadsmur och alla har de en speciell historia. Det finns alltså så mycket att berätta om staden att det skulle räcka till flera tjocka böcker. Vi har åkt oss till Cáceres för att se härligheterna samt för att dyka ned i den spännande historien.
 
Första gången vi besökte Cáceres var i mitten av 1990-talet, men då blev det bara ett kort besök utan övernattning. Sedan den gången har staden stått på vår ”bucket list” och denna gång vill vi övernatta och gå på en guidad tur, för att se allt som finns att se. Vi har bestämt oss för att bo innanför murarna, på paradoren, som ligger i två av de gamla palatsen, och det blir ett mycket spännande besök, som verkligen kan rekommenderas. Att bo i stadens historiska centrum, i ett ombyggt palats, är någonting alldeles speciellt, så det bör man unna sig.
 
På paradoren får vi en karta över staden, så vi kastar oss oförtröttade ut i att utforska den. Vi börjar med att se stadens museum, som ligger på Plaza las Veletas, bara ett stenkast från paradoren. Museet ligger i det nu ombyggda palatset som den sista moriska kalifen bodde i när staden intogs av de kristna 1229. Nere under byggnaden finns fortfarande en vattenreservoar som araberna byggde, som säkrade dem dricksvatten under belägringar. Det är en mycket speciell plats med fina arabiska valv och hela botten är täckt av vatten. Jag har aldrig sett någonting liknande. Dock är det inte tillåtet att ta foton med blixt här, så det är svårt att visa någon bild från denna unika plats – den måste upplevas!
 
Det finns en alldeles speciell historia kring de kristnas erövring av Cáceres. Araberna hade haft staden sedan 700-talet, så de var väletablerade och hade återuppbyggt staden så att den var näst intill ointaglig. De kristna belägrade staden men araberna vägrade ge upp. Vid en tidpunkt hölls det ett möte mellan de bägge parterna för att se om de kunde komma överens om en lösning, och detta möte ägde rum i kalifens pallats, alltså den byggnad som museet nu ligger i. Med i den kristna delegationen fanns en ståtlig kapten, som kalifens vackra dotter (prinsessan) förälskade sig i. Förälskelsen tycktes vara ömsesidig, för snart träffades de två varje natt på en hemlig plats utanför muren. Det var nämligen så att kalifens palats hade en hemlig gång som ledde ut genom muren, så prinsessan gick genom gången för att möta kaptenen. Nämnas bör också att prinsessans hovdamer naturligtvis kände till hemligheten. Efter ett tag blev förhållandet så hett att prinsessan gav sin älskade nyckeln till den hemliga gångens dörren. Men oj, oj... det skulle hon aldrig ha gjort! Kaptenen grundlurade henne och ledde in de kristna trupperna genom den hemliga gången, in i palatset och därmed också in i staden.
 
Denna händelse ägde rum den 23 april 1229 och då detta datum är helgdagen för San Jorge (St. Göran – han med draken), så är San Jorge stadens skyddshelgon. Historien fortsätter sedan att kalifen, förståeligt nog, blev ursinnig på sin dotter och innan han gav sig in i striden förbannade han henne samt spärrade in henne tillsammans med hennes hovdamer i den gamla gången. Förbannelsen sägs ha lett till att dottern förvandlades till en höna med guldfjädrar och hovdamerna till kycklingar. Detta speciella fenomen är orsaken bakom att staden varje år, på kvällen den 23 april, släpper ut en höna och några kycklingar på stadens gator, och ett pris på 200 euro delas ut till den som lyckas fånga hönan.
I museet kan man se fynd från stadens tusenåriga historia. Ja, historien sträcker sig faktiskt tillbaka så långt som 20 000 år f.Kr. då man i stadens utkant hittat grottor med grottmålningar, vilket visar på att det bott neandertalare där. Allting är mycket intressant och då museet inte har så många föremål är det ganska lätt att överskåda.
 
Då Cáceres är ett stort monument, det finns så mycket att se, är en stadspromenad ett bra sätt att få ett fint intryck av en rik medeltidsstad med många palats. Ett av de finaste palatsen är El Palacio de los Golfines de Abajo, som var en rik adelssläkt. Vill man se palatset kan man göra det med en guidad tur som tar 50 minuter, man får se de privata gemaken, en vacker vapensal och olika historiska dokument. Palatset, som är intressant att se, ägdes förr av den tidigare marquesan, men sedan hennes död har det övergått till en fond.
 
Bredvid palatset ligger katedralen och mitt emot det biskopens palats. Precis i närheten ligger Palacio de Carvajal, som turistkontoret ligger i nu för tiden, och där kan man förövrigt kan se en modell av den medeltida staden samt besöka den vackra trädgården. Ett stenkast bort ligger La Casa de Toledo – Moctezume, och de som kan sin historia vet att Moctezuma var det aztekiska härskaren som kastades ut från sin magnifika stad Tenochtitlán (nu Mexico City) av de spanska trupperna under ledning av Hernán Cortes år 1519. För efterkommande spanska adelssläkter var det mycket prestigefyllt att vara familj med Moctezuma och en av hans efterkommande giftes vid en tidpunkt in i Toledosläkten.
 
Utöver domkyrkan finns det en fin kyrka som är tillägnad San Jorge och bredvid den ligger ett nu nedlagt kloster. Detta har nu tagits över av kommunen och används till undervisning.
 
Nu för tiden är det faktiskt så att nästan hela den gamla stadsdelen är obebodd. Visst bor det turister på hotellen som ligger innanför murarna men annars är det bara i Barrio de San Antonio, det gamla judiska kvarteret, som det bor folk, och så bor det kvar några äldre nunnor i Convento de San Pablo som ligger precis vid museet. Dessa nunnor bakar kakor som man kan köpa, om man känner för det.
 
En annan intressant historia är den om La Casa del Mono, på hörnet av gatan Calle del Mono och Cuesta de Aldana. Historien berättar att det en gång bodde en rik handelsman här tillsammans med sin hustru. Paret kunde inte få barn, hur gärna de än ville, så under en av sina resor köpte mannen en apa så att hustrun skulle få sällskap när han var bortrest. Apan kom att behandlas som en familjemedlem och blev både bortskämd och fet. En dag när mannen var ute och reste knackade en vacker man på dörren och bad om tak över huvudet för natten. Det fick han, och uppenbarligen fick han också mer, för hustrun blev gravid, till hennes och makens stora lycka – för handelsmannen anade ingenting. När barnet föddes blev apan så svartsjuk att den kastade ut det nyfödda barnet genom fönstret, och barnet dog. Sorgen blev naturligtvis stor för hustrun som nästan förlorade förståndet. Maken knöt fast apan under trappan där den sedan satt och skrek tills den dog.
 
I dag finns det små tavlor i staden som berättar om historiska händelser, och när vi kvällstid gick förbi La Casa del Mono stod det en skådespelare där med ett bylte i famnen. Hon skulle föreställa den olyckliga hustrun med spädbarnet. Hon skrek och bankade på dörren, och det hela var mycket gripande.
 
Man kan besöka en del av den gamla stadsmuren, och detta rekommenderas. Inträde kan köpas i El Torre de Bujaco, precis vid huvudingången till det historiska centret vid El Arco de la Estrella. Uppe i tornet kan man läsa en kort historia om staden och uppe på toppen kan man beundra staden och omgivningarna. Efter ett sådant besök kan man promenera lite uppe på muren. Förr kunde man naturligtvis gå hela vägen runt på muren, men nu för tiden är det mesta av muren inbyggt i privata palats.
 
Precis nedanför tornet ligger stadens centrumtorg, Plaza Mayor, och här finns massa barer och restauranger. Här sjuder det av liv, speciellt av turister, för stadens utnämnande som världskulturarv innebär att de kommer besökare från hela världen. Och det kan man förstå, för ett besök i Cáceres får man inte missa.

Tio spanska städer som du inte får missa

Nyligen presenterade vi här på En Sueco en lista över de kändaste andalusiska städerna. I dag går vi på upptäcktsfärd i resten av landet och ger er rekommendationer utan att inkludera den regionen som de flesta av våra läsare bor i eller reser till. Spanien är trots allt mycket mer än Andalusien och de många regionerna och områdena i detta enorma land speglas i dess vackra och varierade kultur och natur.
 
 
 
 
 

1) San Sebastián

sansebastian
 
Baskien är mycket speciellt och skiljer sig en del från övriga Spanien. San Sebastián också! Stranden som heter La Concha är, ihop med de två klippformationerna på vardera sidan av stranden och den sköldpaddsformade ön i mitten, en av Spaniens absolut mest fotogena stränder. Men det är inte bara detta mycket vackra område av staden av är fotogent. Det lokala köket ägnar sig minst lika bra för fina foton och samtidigt en fantastisk måltid. Gå på jakt efter de världskända Pintxos i den gamla stadsdelen, så har du kommit långt i att uppleva San Sebastián.

2) Salamanca

salamanca
 
Salamanca kallas av många en Erasmus-stad. Det betyder att stadens vackra katedral, medeltida arkitektur och lämningar efter romarna utgör ramarna för en invasion av unga studerande om kvällarna. Alla är ute efter fest samt att njuta av stadens billiga barer fram till dess att morgonen gryr. Om du vill njuta av denna vackra stad dag- eller kvällstid, eller kanske både och, är upp till dig! Bland de mest sevärda platserna i staden bör följande nämnas: Plaza Mayor, det gamla universitetet, La Catedral Nueva och den romerska bron (Puente Romano). Testa rätten med de fantastiska griskinderna (carrilleras de cerdo) på den lokala och autentiska källarbaren Lígrimo.
 

3) Villajoyosa

villajoyosa
 
Denna lilla stad, 33 km norr om Alicante, är filmisk av flera orsaker. Staden är mest känd för sina fantastiska, pastellfärgade hus, som bäst ses från strandpromenaden. Går man på upptäcktsfärd mellan alla färger hamnar man i en labyrint av krokiga gator och små torg. Det du alltid ser är de spanska far- och mormödrarna, abuelas, som får tiden att gå genom att hålla ett vakande öga på gatulivet från deras altaner. I staden finns även många zigenare, gitanos, men inte dem du känner som ficktjuvar från storstäder. Dessa zigenare är harmlösa. De sitter på gator och torg och spelar flamenco, sjunger och skapar en unik stämning.

4) Valencia

valencia
 
Den valenciska huvudstaden har naturligtvis sin del av historiens vingslag, bland annat den närmast obligatoriska katedralen och stadsmuren, medan Unesco har låtit sin skyddande kärlek falla på den gamla La Lonja, ett drygt 500 år gammalt huvudsäte för handel.
Det är dock det mycket moderna, spektakulära och gigantiska Ciudad de las Artes y de las Ciencias som i dag gör Valencia till någonting alldeles speciellt. Den futuristiska staden, som liknar en rymdstation från Star Trek, har skapats av en levande legend, nämligen arkitekten Santiago Calatrava. Den så kallade staden är lika delar vetenskap som kultur och här finns bland annat vetenskapsmuseum, operahus, planetarium och akvarium, där bara delfinerna har 24 miljoner liter vatten att leka i.
Och ja, det finns fortfarande paella, apelsiner och den kända mandeldrycken Hotchata i Valencia. Vill man se ett annorlunda spanskt i barrio (kvarter) kan en promenad genom stadens kvarter Ruzafa rekommenderas. Här bor hippies, konstnärer, frisinnade (i alla aspekter) och klassiska spanjorer, vilket ger kvarteret en helt unik stämning och gör Ruzafa till en estetisk upplevelse!

5) Segovia

segovia
 
Slott och borgar, speciellt Alcázar de Segovia, som säkert har inspirerat Walt Disney, och en akvedukt som de gamla romarna lämnade efter sig för snart ett par tusen år sedan, samt en gammal stadsmur, är främst det som gör att denna stad hamnar bland de tio spanska städer som man ska se innan man lämnar denna planet, eller bara detta land.
Segovia, som de keltiska ibererna sägs ha kallat Segobriga, ligger i regionen Kastilien och León, på en sluttning mellan floderna Río Eresma och Río Clamores med berget Guadarrama som kuliss.
Unesco inkluderade Segovia på världsarvslistan redan 1985. Det är alltså en stad som vi ska ta speciellt väl hand om så att även kommande generationer kan få nöjet att besöka den. Det bör de även göra med hänsyn till den helstekta spädgrisen (speciell för regionen) mörstekt och uppskuren med en tallrik – den står överst på vår matsedel. Stadens akvedukt är känd i hela världen!

6) Zaragoza

zaragoza
 
Aragoniens största stad, Zaragoza, ligger vid den mäktiga floden Río Ebro. Staden är på bristningspunkten när det kommer till antalet invånare, men även när det kommer till intressanta saker.
Zaragoza sägs ha fått sitt namn efter den romerska kejsaren Cesar Augustus (Caesaraugusta) och över tusen års känd historia och avtryck från flera folkslag, bland annat romare, morer och judar, har satt sin prägel på staden. Där finns en romersk teater och en cirkus som har restaurerats och man kan se palatset Ajjafería och kyrkan i mudéjarstil, som också finns på Unescos lista över världskulturarv.
Naturligtvis framhävs speciellt den gamla stadsdelen, som också präglas av regionens traditioner inom naturligtvis arkitektur men även konst, hantverk samt gastronomi, där trendiga restauranger blandas med gamla, traditionella tapasbarer.

7) Cuenca

cuenca
 
Cuenca är en fröjd för ögat och det är speciellt de hängande husen som berättigar staden en plats på denna lista och även på Unescos världsarvslista. Husen, Las Casas Colgadas, verkar nästan vara fångade i ett fall mellan tid och rum ut över ravinen vari floderna Río Júcar och Río Huécar rinner fram. De, husen alltså, är en del av den gamla stadsdelen, där man kan drömma sig bort på kullerstensgator och mellan hus, som dock inte hänger lika mycket.
Även denna stad har ett fint utbud av historiska byggnader, bland annat en katedral som började byggas på 1200-talet, och som fallet ofta är med kyrkor tog det drygt 300 år innan den stod färdig.
Cuenca ligger mitt emellan Madrid och Valencia, i Kastilien La Mancha, Don Quijotes och väderkvarnarnas hemtrakter, och så är det även hem åt nog Spaniens bästa ost, Queso Manchego.

8) Ávila

avila
 
Har man en gång stått och skådat ut över den imponerande stadsmuren glömmer man aldrig Ávila. La Muralla de Ávila är drygt 2,5 km lång och sträcker sig runt en area på 31 hektar. Dess genomsnittshöjd är 12 meter, den har 88 mycket karaktäristiska halvrunda vakttorn och nio portar, varav Puerta del Alcázar och Puerta de San Vicente är de finaste. Byggandet av stadsmuren började 1090 och fortsatte sedan ända fram till dess att det nuvarande resultatet var färdigt på 1300-talet. I dag när stadsmuren är upplyst om kvällen är den det största fullt belysta monumentet i världen.
Bakom muren ligger den mest charmerande labyrintaktiga gamla stadsdelen samt ett överflöd av renässanspalats och kyrkor, samt en ovanlig katedral från 1700-talet, som tillägnats heliga Teresa, som ju kommer härifrån.
Ávila, som ligger vid foten av bergen Sierra de Gredos har också njutit väl av Unescos uppmärksamhet.

9) La Laguna

la laguna
 
Las Lagunas läge är inte mindre än unikt. Staden ligger mellan Teneriffas huvudstad Santa Cruz och semesterstaden Puerto de la Cruz, med Atlanten framför sig och Spaniens högsta berg, vulkanen Teide, bakom sig.
La Laguna var förr öns huvudstad och ses fortfarande som det intellektuella och historiska centrumet. Och det finns också intellektuella och filosofiska principer i bygget av staden, dess stadsplan, som enligt Unesco gjort den värdig en plats på världsarvslistan.
Utöver läget gör även Teneriffas speciella hus med sina karaktäristiska balkonger och garagerestaurangerna, som fortfarande serverar papas con mojo och exotiska frukter och grönsaker, den nu värdig en plats bland de här speciellt utvalda.
Stadens fullständiga namn är San Cristóbal de la Laguna.

10) Toledo

toledo
 
Drygt 75 kilometer söder om Spaniens huvudstad, Madrid, ligger den makalösa medeltidsstaden Toledo, som utpekades som ett kulturarv av Unesco 1986. Som i många andra spanska städer förtjänar den arabiska borgen, El Alcázar, samt katedralen Catedral Primada, ett besök. Dessutom kan jesuitkyrkan, San Ildefonso, verkligen rekommenderas. Vi rekommenderar att man går in i staden över de gamla romerska broarna Puente de Alcántara samt Puente de San Martín, något som också går igen i många andra spanska städer. Den gamla stadsporten Puerta de Bisagra är också mycket vacker. Kommer man med buss eller från tågstationen kan man med fördel ta någon av stadens rulltrappor, som ger en lätt tillgång till det gamla och historiska centrumet. Från den gamla stadsdelen kan man njuta av en fantastisk utsikt över floden Tajo samt naturen runt omkring. Staden präglas, som så många andra spanska städer, av att dess historia är som ett religiöst lapptäcke. Vår sista rekommendation är därför att man besöker synagogan Santa María La Blanca och moskén Cristo de la luz.

De största

Spaniens största städer, mätt i antal invånare, enligt spanska statistiska centralbyrån, INE är:
1) Madrid: 3 223 334
2) Barcelona: 1 620 343
3) Valencia: 791 413
4) Sevilla: 688 711
5) Zaragoza: 666 880
6) Málaga: 571 026
7) Murcia: 447 182
8) Palma de Mallorca: 378 517
9) Las Palmas de Gran Canaria: 378 517
10) Bilbao: 345 821

Femte internationella konstsymposium i Cómpeta

Konst & skapande – bli rörd av energi, ljus och inspiration
 
Mellan den 11-19 oktober besöker en speciell grupp konstnärer den charmiga bergsbyn Cómpeta. Lieuwke Loth, som också driver konstgalleriet Luz de la Vida, arrangerar detta konstsymposium för femte gången. Och återigen är det en stor händelse som skapar massa glädje och som för med sig nya kontakter. Lieuwke står för evenemanget och ser alltid efter professionalism, äkthet och kreativitet i konstnärernas verk. Symposiet är öppet för allmänheten och hålls i lokala rum i Cómpeta, där lokalbor, konstälskare och besökare får möta konstnärerna och uppleva hur de skapar sin konst och spontanitet, originalitet samt kreativitet.
 
Årets konstnärer är: Abgar Khachatryan från Armenien, Manish Sharma från Indien, Tanja Eigendaal från Danmark, Lee Youngji från Korea, Natalya Zaloznaya från Vitryssland, Yu Jin från Kina, Wieland Schoeffner från Tyskland, Ronald Kleijer från Holland men bor i Uzbekistan, Lidia Simeonova, som bor i USA men ursprungligen kommer från Bulgarien och Sergey Komyagin samt Elena Shumacher från Ryssland.

Speciell gäst är också ”Bonsainara”, bonsaimästaren Nacho Salar, som bor i Torrox och har sin Bonsaiträdgård och verkstad där. Han kommer till byn för att förklara och visa konsten att forma Bonsaiträd!

Är du intresserad av att höra mer om denna konst finns han på plats under torsdagen då han håller ett föredrag kl. 17.00.
 
Veckans program:

Lördag 12 oktober, kl. 12.00, presenterar konstnärerna sig i Galleriet Luz de la Vida. Det hålls en kort presentation om deras konst och du är välkommen att möta dem.
Måndag 14 till torsdag 17 oktober mellan kl. 11.00 – 14.00 samt mellan kl. 16.00 – 18.00 och fredag 18 oktober, endast till 14.00, kan du besöka konstnärerna, som arbetar denna tid. De finns i Salon de Actos i Cómpeta och Galleriet Luz de la Vida.

Lördag 19 oktober visas konsten i Galleri Luz de la Vida i Cómpeta. Invigningen och festen äger rum kl. 12.00 och då kommer de flesta konstnärer att vara på plats, liksom att det även kommer att vara levande musik. Konsten är till salu och utställningen pågår till slutet av november.

Sätt ett kryss i kalendern för dessa datum och kom och möt alla konstnärerna i Cómpeta!
FB: symposiumluz
Instagram: galeria luz de la vida

Murcia

Murcia har närmare 450 000 invånare och sägs vara en av Spaniens kompaktaste städer. Så här finns det många människor och bilar, på en relativt liten yta. En av följderna av detta är att det är svårt att hitta parkering, men det går många bussar från kusten till huvudstaden i provinsen med samma namn.

 
 
 
 
En bra idé är att börja sin stadsvandring vid El Ayuntamiento (kommunhuset). Härifrån är det lätt att orientera sig och ta sig vidare in i den gamla stadsdelen där vackra, monumentala byggnader ligger härs och tvärs, de flesta med barockinspirerade fasader. På Plaza del Cardenal Belluga ligger La Catedral (katedralen), som är överdådigt utsmyckad både utvändigt och invändigt. Precis bredvid, också på Plaza del Cardenal Belluga, ligger Palacio Espiscopal (ärkebiskopens palats), som är från 1748 och har en färgrik fasad i en blandning av rostrött och brunt med stora, gröna fönster. Byggnaden har en inre gårdsplan som är värd ett besök.

Murcias svar på spegelsalen i Versailles

Härifrån är det bara ett stenkast till Real Casino de Murcia, en av de mest besökta av de historiska byggnaderna i staden. Kasinot byggdes 1847 och togs upp på listan över nationella historiska byggnader 1983. Förr var detta en herrklubb för stadens motionärer, men första våningen, med tolv imponerande rum, har nu öppnats för besök av allmänheten. Vi faller först och främst för Biblioteca Inglesa, med drygt 20 000 böcker och 25 pulpeter/arbetsplatser. Kasinots vackraste och mest överdådiga rum är Salón de Baile (balsalen) med fina silkessoffor och vackert dekorerade väggar upplysta av fem gedigna ljuskronor med totalt 325 glödlampor. Andra våningen är fortfarande endast för medlemmar. På frågan om vem som får vara medlem får vi som svar att det är personer med mycket pengar. Inskrivningsavgiften har de senaste åren varit från 6 000 euro och uppåt. därtill tillkommer en årskostnad som guiden inte kan, eller vill, tala om hur mycket den är.

Spaniens äldsta bosättning

På Museo de la Ciudad, som ligger lite längre upp i staden, finns det mycket för den som vill lära sig mer om Murcias historia, allt från förhistorisk mat via muslimskt herradöme till dagens konstnärer. Här ska en av Spaniens äldsta bosättningar ha legat och detta illustreras på ett spännande sätt.
För den som tycker om att shoppa har Murcia mycket mer än IKEA att erbjuda. I den gamla stadsdelen finns många lockande butiker med allt från kända kedjebutiker av olika slag till mer lyxiga specialbutiker. På Gran Vía, huvudgatan, som ligger i den modernare delen av staden, ligger det spanska och internationella modebutiker på rad.

En himmel full av duvor

Ihop med mycket annat införde morerna även duvor till Spanien och en extra stor koloni växte fram i Murcia. Enligt gamla dokument beboddes samtliga av Murcias 97 torn av stora duvflockar. Spanjorerna tyckte också om fågeln med det välsmakande köttet och duvor ses på många gamla statyer och målningar. Dock blev all avföring från fåglarna, som bokstavligt talade nästan regnade ned över stora delar av staden, ett stort problem, och på en del platsen tvingades man ha vissa förhållningsregler för att korsa floden om man skulle från den ena sidan av staden till den andra. Fortfarande i dag finns det många duvor i Murcia, så när tiden är inne för en cortado på ett av stadens caféer är det ett tips att sätta sig under en stor markis.
 
För adresser och fler sevärdheter se: www.ladistancia.es och www.turismodemurcia.es

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com