På andra sidan

Är ni okej?
 
Det har hänt mycket i Spanien under de senaste 20-30 åren, på både gott och ont. Det är saker som tar för lång tid. Och det är saker som kunde göras bättre. Men ser vi till helheten och samtidigt sneglar mot övriga medelhavsländer (Portugal, Italien och Grekland) har Spanien avancerat mycket. Riktigt mycket. Dock, under det senaste året eller två, har vi dessvärre stagnerat en del. Arbetslösheten sjunker inte i samma takt som förr, utfärdandet av bygglov har minskat markant och nya stora landstäckande reformer och projekt får man leta länge efter. Det finns säkert flera orsaker till detta men den politiska blockaden är omöjlig att komma runt.
 
Jag har inga problem med att erkänna färg. Problemet är att vi i dag delas upp i rött och blått eller som höger- eller vänsterorienterade. Det är gammalmodiga och fyrkantiga beteckningar som placerar in oss i några likgiltiga och föråldrade fack. Att kunna och vilja någonting är det enda som räknas – även inom politiken. Det gäller inte minst nu när Spanien står inför stora utmaningar: osäkerheten om Kataloniens tillhörighet sätter fortfarande käppar i hjulet på loket för den spanska ekonomin. Politiken kring det ökande antalet immigranter som väller in över kusterna är tvetydig. Underskottet i de offentliga budgetarna ligger fortfarande en bit ifrån den bestämda gränsen i EU, och så minskar den höga arbetslösheten nästan ingenting längre – inte heller sommartid.
 
Det är uppenbart, Spanien har behov av en stark regering och ett starkt projekt. Det är inte lätt när man tittar på de ”röriga” valresultaten. Men valet den 28 april gav oss klarhet och hopp, som vi inte sett sedan 2011. Med totalt 180 mandat har socialistpartiet PSOE och Ciudadanos absolut majoritet och därmed alla kort på handen för att bygga vidare på och utföra det projekt som de två partierna skakade hand på 2015. Men nej... för återigen går små dispyter och stora egon före nationens intressen. Då de två partiledarna Pedro Sánchez och Albert Rivera inte kunde samla majoritet år 2015 utlystes det nyval år 2016, där Partido Popular blev den stora vinnaren. Nu valde Rivera att stötta Rajoy och Partido Popular för att lösa dåtidens politiska blockad. Det har Sánchez aldrig förlåtit honom för – och detta trots att de två inte hade tillräckligt med mandat till någonting alls. Det har de å andra sidan nu, men ingen av dem kan lägga dåtidens synd bakom sig.
 
Pojkar – är ni okej?
 
Bakom er har ni era partier, era medlemmar och väljare. Framför er har ni en hel befolkning. Ni representerar de två partierna som rent politiskt ligger närmast varandra i parlamentet. Hur kan ni ”pausa” hela nationen på grund av gammalt internt groll? Vi har alla våra konflikter, glädjeämnen och besvikelser här i livet – både arbetsmässigt och privat. Och vi måste alla förlåta, kompromissa och göra våra uppoffringar för att gå vidare. Det gäller även er.
 
Att det nu pratas om nyval till november är helt groteskt. Ett val kommer knappast att förändra den politiska bilden speciellt mycket och med fem parlamentsval på tio år kommer vi sätta en nivå för politisk instabilitet som inte ens italienarna kan följa.
 
Ni måste se till att komma igång och tänka framåt. Vi får inte fastna nu. Både Spanien och spanjorerna förtjänar bättre. På både gott och ont har det hänt mycket i Spanien under de senaste decennierna – men detta är något av det värsta.

Korta nyheter juni 2015

kn-kirke
Trankils kyrka är en av de kyrkor som den spanska mannen har härjat i.
 
Spansk man gripen för stölder i svenska kyrkor
En 63 årig spansk medborgare har häktats av polis på Teneriffa för att ha stulit medeltida kulturföremål från svenska kyrkor. Han misstänks för grov smuggling av kulturföremål och brott mot utlänningslagen. Mannen har redan tidigare avtjänat ett femårigt straff för liknande stölder i Sverige har efter det utvisats på livstid.
En del stöldgods ska redan ha sålts vidare via aktionshus. Totalt har det hittats 43 föremål, många från 1200-1600-talet. Det handlar bland annat om träskulpturer som madonnor och apostlar men även om ljusstakar, brickor, kärl, en träkista, en bibel från 1700-talet samt en odaterad duk av stort kulturellt intresse. Föremålen har stulits från Österheds kyrka samt Tiderums kyrka år 2010, från Trankils kyrka år 2012, Evertsbergs kapell år 2013 samt från Rönö kyrka år 2014.
Mannen var när han greps häktad i sin frånvaro av Norrköpings kommun, misstänkt för grov stöld i fem fall från kyrkor samt stöld från fem hembygdsgårdar, har kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström, som leder förundersökningen i Sverige, låtit meddela.
Husrannsakan har gjorts i bostäder som mannen har relation till i både Danmark samt Spanien och det har pågått ett brett polisiärt samarbete över landsgränserna i Europa där polis i Tyskland, Belgien, Danmark samt Spanien varit med i sökandet.
Mannen är häktad på begäran av svensk åklagare som också har begärt honom överlämnad till Sverige enligt europeisk arresteringsorder.

kn-strand
Fina stränder, god mat, kultur och upplevelser korar Spanien till världens mest turistvänliga land.
 
Spanien – världens mest turistvänliga land.
För första gången i historien ligger Spanien i toppen av listan över världen mest turistvänliga länder. Det är WEF (Världens Ekonomiska Forum), som står bakom listan i ”The Travel and Tourism Competitiveness Index 2015”. Efter Spanien kommer Frankrike och tyskland. WEF har tittat på 141 länder som de har bedömt i 14 kategorier för att avgöra hur turistvänliga de olika länderna är. Enligt listan är Spanien bäst i världen när det kommer till kultur samtidigt som landet har en bra infrastruktur och digital anpassning, skriver tidningen ABC.
Bland de nordiska länderna är det Norge som ligger högst på listan, på plats 20. Finland, Sverige och Danmark placeras på 22, 23 respektive 27 plats.
Finland är rankat till det tryggaste landet att resa i samt det land som har best IKT (Informations- och Kommunikationsteknologi). Österrike och Tyskland är bäst på hälsa och hygien medan Malta, Mauritius och Cypern är de länder som mest prioriterar turism och turister.
Den globala turismen står i dag för 9 procent av världens BNP. Det antas att turismen kommer att växa med upp till 5,2 procent under de kommande fem åren, enligt UNWTO (World Tourism Organization).
Topp 10
1. Spanien
2. Frankrike
3. Tyskland
4. USA
5. Storbritannien
6. Schweiz
7. Australien
8. Italien
9. Japan
10. Canada

kn-brasilien
Brasilien är den nya marknaden för Costa del Sol.
 
Costa del Sol satsar på brasilianska turister    
Nyligen hölls det en viktig resemässa i den brasilianska storstaden São Paulo, och där fanns även Costa del Sol representerat. Elisa Bendodo, ordförande för ”Turismo Costa del Sol”, sa i samband med mässan att Brasilien är en mycket viktig aktör med hänsyn till att locka nya turister till Sydspanien. I samarbete med ministeriet för Turism och Handel i Junta de Andalucía hade Costa del Sols representanter arrangerat 66 möten med brasilianska reseledare, resebolag och researrangörer av lyxresor, där de alla slutade med avtal om framtida samarbeten. Brasilien är mycket intressant få stora delar av landets medelklass har upplevt en ekonomisk tillväxt under de senaste åren och många spenderar sina extra pengar på resor – och så spenderar de också pengar i de länder som de besöker. Under 2014 besökte 441 015 brasilianare Costa del Sol. Det är 12,4 procent fler än 2013. Enligt Turespaña använder varje brasilianare i genomsnitt 273,77 euro på shopping, idrottsaktiviteter och kultur. Det är mer än vad den genomsnittliga amerikanen (som spenderar 261 euro), svensken (som spenderar 225 euro), japanen (som spenderar 221 euro), norrmannen (som spenderar 203 euro) och dansken (som spenderar 157 euro). Siffrorna anges per person i genomsnitt). Tillsammans har brasilianarna således spenderat mer än 106 miljoner euro på den spanska solkusten i fjol.

kn-triader
Den kinesiska maffian har anslutningar i hela Europa.
 
Riktade åtgärder mot den kinesiska maffian i Madrid
Spanien har som många andra länder blivit hemmaplan för organiserade kriminella ligor som utnyttjar kontakterna i hemlandet för att bedriva ”svarta bolag” samt för att undvika skattesystemet. Maffialiknande ligor har tagit sig in i delar av näringslivet i de större städerna och det är speciellt den kinesiska maffian som dominerar. I Madrid har Guardia Civil därför låtit meddela att de kommer arbeta med målinriktade åtgärder för att nå de asiatiska grupperna, som har sitt epicenter i området Cabo Calleja, även kallat ”pequeño pekin”, ett av de större industrikvarteren i Madrid där stora delar av den kinesiska handeln sker. Enligt de ansvariga för projektet som kallas ”Operación Snake’, förväntas 32 personer gripas, cirka 70 personer kommer att skrivas in i polisens register och flera bankkonton kommer att blockeras till följd av omfattande skattesvindel. Det saknas hela 300 miljoner euro som inte har deklarerats till skattemyndigheterna och utöver det har maffian svindlat ytterligare drygt 14 miljoner euro, vilket utredningsgruppen nu menar ska betalas tillbaka – antingen genom en tur bakom lås och bom eller genom att återbetala pengarna. Männen bakom har enligt uppgifter importerat stora mängder billigt inköpta varor som de sedan sålt vidare utan moms. Utöver det anklagas de inblandade även för bland annat dokumentförfalskning samt brott mot mänskliga rättigheter när det kommer till arbetsvillkor.
Det kommer även startas aktiva åtgärder i Valencia och Barcelona då även dessa två storstäder präglas av den kinesiska maffians dominans.

kn-arbjedsmarked
Arbetsmarknadens parter har snabbt kommit överens om de nya lönehöjningarna.
 
Måttliga lönehöjningar på väg
De spanska fackföreningarna och arbetsgivarföreningarna har enats om en kollektiv lönehöjning för deras medlemmar. Höjningarna är måttliga men har en stor symbolisk innebörd för arbetsmarknadens utveckling samt för landet generellt. Efter några år med frusna löner kommer nu lönerna stiga med 1 procent under 2015 och 1,5 procent under 2016.

kn-skopudser
Skoputsaren Javier Castaño putsar fortfarande vidare.
 
Málagas sista skoputsare
För 15-20 år sedan var de ca tio. I dag finns det bara en kvar. Skoputsarna i Málaga är ett utdöende yrke men den sista mannen i branschen gör allt för att hålla liv i det gamla yrket, och under den sista tiden har han fått mer uppmärksamhet än någonsin. Enligt tradition håller han till på Plaza de la Constitución i centrala Málaga, Precis som han, och förr även flera, alltid har gjort. Men nyligen blev han dock förvisad från sin arbetsplats och hotades med böter. Problematiken uppstod då skoputsaren arbetar på allmän plats utan tillstånd och erbjuder en service som inte längre finns registrerad som ett yrke. Fallet har blivit så uppmärksammat i media att kommunen har lagt sig i fallet för att nå en lycklig lösning på den tråkiga historien. Málagas sista skoputsare kan i dag fritt, ”inte olagligt”, och utan att störa förbipasserande putsa sina kunders skor i passagen ”El Pasaje de Chinitas”, som är en tvärgata till Plaza de la Constitución.

kn-gameofthrones
Game of Thrones är en av världens mest populära tv-serier.
 
Game of Thrones säsong 5 inspelad i Spanien
Stora delar av den framgångsrika amerikanska tv-serien som ses av miljoner tittare över hela världen har spelats in i Spanien. Författaren bakom Game of Thrones har alltid sett Spanien som en inspirationskälla tack vare det torra lanskapet och den arabiskinspirerande kulturen. Visst är en stor del av de fantastiska scenerna i serien skapade med hjälp av datorer men nu utgör tre berömda spanska byggnader även ramarna för delar av seriens kulisser. Det är bland annat slottet Real Alcázar i Sevilla, som också kallat vattenträdgårdarna, då det bakom slottet som ligger mitt i Sevillas gamla stadsdelar gömmer sig vackra trädgårdar och vattenfall. Filmteamet har även varit i Córdoba, där stadens 2 000 år gamla romerska bro vid Guadalquivirfloden är Volantis bro i tv-serien. Den sista berömda byggnaden som använts vid inspelningarna är tjurfäktningsarenan i Osuna i Sevillaprovinsen – och hr kommer en av seriens viktigaste stridsscener utspela sig.
 
kn-maj
Våren i Málaga båda gott för den kommande högsäsongen.
 
Fantastisk start på den sydspanska våren
Påskveckan var bra för näringslivet på Costa del Sol och långhelgen i samband med 1 maj kom att visa sig bli minst lika bra – och inte till och med bättre. Visst var vädret bra men det var ytterst få som hade vågat hoppas på en beläggning på 80 procent på Costa del Sols hotell. ”Långhelgen bekräftar förhoppningarna inför sommarsäsongen”, säger José Carlos Escribano, som är ordförande för Costa del Sols hotellägarorganisation (Aehcos). Han pekar på att den nationella turismen har kunnat märkas på allvar i Málaga, där beläggningen var uppe i hela 95 procent. Även bland kustens många strandbarer var glädjen stor. ”Dessa tre dagar har varit i nivå med sommarmånaderna. Barer och restauranger har varit fullbokade hela helgen”, berättar Manuel Villafaina, som är ordförande för Costa del Sols strandbarer.
 
kn-arbejdsloeshed
17 miljoner spanjorer har i dag arbete samt är anslutna till Seguridad Social.
 
Nya positiva arbetslöshetssiffror
Kön vid den spanska arbetsförmedlingen blev under april månade 118 923 personer kortare. Det är den största minskningen i arbetslösheten under en aprilmånad sedan 1996. Med undantag för en enstaka månad har arbetslösheten minskat jämt och konstant under de senaste 24 månaderna, så den totala arbetslösheten är i dag nere på 4 333 000. De nya arbetstillfällena har först och främst skapats inom serviceyrken men även inom byggbranschen, lantbruket och industrin har det skapats nya arbeten. De positiva siffrorna gäller även i Málagaprovinsen där 3 446 arbetssökande lämnade arbetslöshetskön. Den totala arbetslösheten i provinsen är nu nere i 188 000 personer.
 
kn-Tv-spot
Filmteamet förväntas ha den nya tv-reklamen färdig till juli.
 
Kända Málaga-personer bakom ny reklamfilm
”Somos Málaga” är namnet på en ny kampanj som ska bidra till att skapa ännu mer uppmärksamhet samt locka ännu fler turister till staden. Sedan påsk har ett professionellt tv-team arbetat på en ny reklamfilm som ska användas till att marknadsföra Málaga på kommande rese- och turistmässor både inrikes och utrikes. I reklamfilmen medverkar nästan alla stadens kända sångare, skådespelare, dansare, kockar och idrottsmän. Bland annat kommer fotbollsspelaren Isco och Antonio Banderas att ses i reklamen.  Reklamfilmen, som är budgeterad till 50 000 euro, fokuserar på Málagas påskvecka, lustbåtshamnen, Gibralfaro-borgen, fästningen Alcazaba och Málagas katedral.
 
kn-vaekst
Rajoy tillsammans med Juncker från EU-kommissionen.
 
Positiva tillväxttal för Spanien, men...
EU-kommissionen i Bryssel delar nu den spanska regeringens tillväxtoptimism. Kommissionen har just justerat tillväxttalen för nuvarande åt till 2,8 procent, precis samma som prognoserna från de spanska kloka männen. Men Bryssel ser inte lika ljust på den spanska arbetslösheten. EU-kommissionens prognos visar att det kommer att dröja ytterligare ett par år innan arbetslösheten kommer sjunka ned under 20 procent. Vid årets slut kommer den spanska arbetslösheten falla till 22,4 procent, enligt EU-kommissionen. Därefter till 20,5 procent under 2016.
På samma sätt värderar EU att det kommer att ta längre tid än förväntat för Spanien att leva upp till kraven om en reducering av det offentliga underskottet. Underskottet förväntas i år att hamna på 4,5 procent och under 2016 förväntas det minska till 3,5 procent. Målet för 2016 är att få ned underskottet till 2,8 procent.
 
kn-Pilgrimage-Mecca
Muslimerna kastades ut från Spanien 1492. Nu vill ättlingarna komma tillbaka.
 
Muslimerna vill ha samma rättigheter som judarna
En halv miljon muslimer tvingades ofrivilligt lämna landet när den spanska kungen återupprättade den iberiska halvön. Nu vill deras ättlingar komma tillbaka till Spanien. I mars godkände man i Spanien en ny lag som ger spanskt medborgarskap till ättlingarna av de judar som utvisades ur landet 1492. Dessa judar har tidigare kunnat ansöka om medborgarskap om de bott i Spanien i två och kan bevisa att de är ättlingar till de utvisade judarna. Men den nya lagen gör det nu mycket lättare för dessa judar att bli spanska medborgare. Nu behöver de inte längre ha bott i Spanien för att få spanskt pass. Och nu är det antagandet av denna lag som ligger till grund för att muslimska grupper nu ställer krav på ”historiska rättigheter” å vägnar av de många ättlingar till de muslimer som förr bodde i Spanien. Organisationen The Association for the Historical Legacy of Al-Andalus, som arbetar med att bevara minnet om den muslimska närvaron i Andalusien, menar att den spanska regeringen bör behandla muslimerna likadant som judarna om det inte är tal om ”selektiv rasism” mot muslimerna.
 
kn-uddannelse
Det är helt klart inte alla spanjorer som njuter av studietiden.
 
Fortfarande många utan utbildning
Spanien intar en tråkig förstaplats bland de EU-länder vari flest unga hoppar av deras utbildningar. 21,90 procent av landets 18–24-åringar slutför inte deras gymnasieutbildning, vilket är dubbelt så många jämfört med genomsnittet inom EU. Positivt är dock att denna grupp har minskat betydligt sedan 2006 när siffran uppgick till 30,30 procent. Den spanska utbildningsreformen har som mål att minska antalet avhoppare till 15 procent innan år 2020.
Omvänt klarar Spanien sig mycket bättre när det kommer till eftergymnasiala utbildningar. 42,30 procent i åldern 30-34 år har slutfört en universitetsutbildning, vilket är mycket nära de 44 procent som är utbildningsministeriets mål för 2020. Tydligt är att det är fler kvinnor än män som läser en universitetsutbildning.
 
kn-synergym
Synergym har även öppnat i Fuengirola/Mijas Costa.
 
Synergym expanderar i hela Málagaprovinsen
Den brittiska gymkedjan Synergym ser så positivt på framtiden i Málaga och övriga Andalusien att företaget kommer att öppna hela 15 stora gym i trakterna under de kommande tre åren. De flesta kommer att ligga i Málaga stad, där det första Synergym redan har öppnat men innan semestertiderna kommer det öppnas ett Synergym i Marbella samt ytterligare ett i Estepona. ”15 procent av andalusierna är i dag medlemmar på ett gym. Det är många människor men få om det jämförs med övriga Europa. Vår uppgift blir att motivera fler till att träna”, säger Pedro Martínex, som står i spetsen för Syndergym i Andalusien. Gymkedjan har i dag 5 000 medlemmar men ska upp till 15 000 när alla gymmen står färdiga.
Synergym siktar på att värva många nya medlemmar genom goda faciliteter, bra instruktörer samt ett fast pris på 29,90 euro.
 
kn-Grinan-Chaves
Farväl och tack till Griñan och Chaves.
 
Även Chaves lämnar politiken
Mellan 1990-2009 var han president för Junta de Andalucía. Därefter var han minister i Zapateros regering och sist en av PSOE:s mest rutinerade medlemmar av kongressen. Men nu är det slut för Manuel Chaves, som har valt att dra sig tillbaka från den spanska politiken. Han säger att det är med gott samvete och rak hållning som han lämnar partiet samt att det är 100 procent hans eget beslut. Andra menar att han har pressats till att lämna partiet och politiken på grund av det mycket omtalade ERE-korruptionsfallet.
Manuel Chaves lämnade den spanska politiken kort efter att hans efterföljare, som också åtalats i ERE-fallet, José Antonio Griñan, offentliggjorde att han drar sig tillbaka från politiken på grund av den stora press som han och han familj har levt under.
 
kn-Turisme-Malaga
Många turister vid katedralen i centrala Málaga.
 
Turismen i Málaga ska administreras bättre
Man behöver inte vistas många minuter i centrala Málaga för att se att turismen har fått fart på allvar. Det vimlar av folk på gatorna. Städernas caféer och restauranger är fulla och köerna ringlar sig allt längre vid museerna.
Turismen har under de senaste tio åren ökat med 127 procent och det får experter, affärsfolk och invånare i staden att tänka över framgångarna och vikten av att administrera den ordentligt. Málaga jämförs nämligen ofta med Barcelona, som upplever stora framgångar inom turismen, men som under de senaste två–tre-åren blivit lite skamfilad på grund av mass- och ”low-budget”-turism. ”Det är viktigt att stadens restauranger och hotell är överens om att satsa på kvalitet och inte börjar konkurrera med priser, får då begår vi samma fel som andra städer”, menar Domenec Biosca, som har gett ut 32 böcker om turism och management. Vidare menar han också att det är viktigt att sätta ett dagligt tak för antalet besökare på de mest eftertraktade museerna. Han tror att de nya museerna Centre Pompidou och Museo de Arte Ruso kommer att bli större dragplåster är själva Picasso-museet, men blir de överfulla minskar intresset för dem så småningom, menar den spanska författaren och turismexperten. Domenec Biosca poängterar att om Málaga klarar av att hantera sakerna ordentligt kommer staden ha en bra och unik inkomstkälla resten av livet.
 
kn-Plaza-Mayor-outlet
Plaza Mayor bygger ut med nya butiker och fler parkeringsplatser.
 
Málaga som shoppingstad?
Visionerna är stora för shopping- och kulturcentret Plaza Mayor, som ligger mellan Málaga och Torremolinos. Den portugisiska koncernen som äger Plaza Mayor har köpt upp mark på 30 000 m2 omkring det nuvarande centret med planer på att bygga Málagas första ”outlet” för lyxvaror, med totalt 90 butiker. ”Málaga Designer Outlet” ska det heta. Projektet börjar nu och den första delen ska vara färdig 2017. ”Butikerna kommer bara sälja kända märkesvaror till låga priser, året runt. Málaga har en stor potential, goda framtidsutsikter och vår ’outlet’ med lyxvaror kan göra Málaga till en riktig ’shoppingstad’”, säger Rafael Perea, som är daglig ledare av Plaza Mayor. Expansionen av Plaza Mayor är budgeterat till 115 miljoner euro och kommer att skapa 1 000 nya arbetstillfällen.
 
kn-lorca
Federico García Lorca mördades kallblodigt.     
 
Federico García Lorca blev avrättades för att han var socialist och homosexuell. En hittills okänd dokumentär från 1965 ställer nu frågor kring vad som egentligen hände när den spanska poeten Federico García Lorca dödades 1936. Den officiella förklaringen till hans död under Francostyret har fram tills nu varit att han sköts tillsammans med andra rebeller i Granadaprovinsen coh att det var en konsekvens av kriget. Men nya uppgifter tuder nu på att poeten avrättades för ”brott” mot regimen och satt fängslad i Granada dagarnaf öre sin dödsdag den 17 augusti 1936.
Ett dokument från 1965, som just sett dagens just, är en tvåsidor lång polisrapport över García Lorcas brott utställt av polisen Julián Fernández-Amigo Munoz, som hade ansvaret när García Lorca anhölls i sin födelsestad Granda, visar nu att García Lorca troligen blev avrättad. Rapporten blev på sin tid beställd av den dåvarande spanska ambassadör i Paris efter att en fransk journalist, Marcella Anclair, ville ha insikt i poetens död, när hon skulle skriva en biografi om Lorca. Dokumentet klassificerades då som ”Asunto: Antecedentes del poeta Federico García Lorca”, och det står: ”Han tillhörde Alhambra-frimurarlogen, var socialist och homosexuell”, - tre av de värsta synder som man kunde begå under Franco-styret.
De nya uppgifterna visar att de officiella förklaringarna kring hans död innehåller många felaktiga uppgifter, vilket förstärker misstanken om att han blev utsatt för en ytterst planerad avrättning. I en personlig intervju berättar Julián Fernández-Amigo att han besökte Federico García Lorca i fängelset strax efter att han anhölls, och han gav Lorca en cigarett. Besöket ägde rum den 16 augusti, dagen innan avrättningen, trots att samma polis skriver i rapporten från 1965 att Lorca anhölls under de sista dagarna i juli, början av augusti.
Dokumentet, som nu har kommit fram, bidrar till att stärka misstanken om att det pågick omfattande, koordinerade och välorganiserade avrättningar av personer som inte passade in i Francos diktatoriska regim.
 
kn-ryanair
Ryanair flyger i täten när det kommer till konkurrans bland lågprisflygbolagen – och med de nya turerna förväntas det att trenden fortsätter.  
 
Ryanair flyger nu även Málaga-Köpenhamn
Från den 25 oktober kan flygpassagerare från Málaga till Köpenhamn nu även välja att flyga med lågprisflygbolaget Ryanair, som är kända för sina mycket låga priser – och de nya avgångarna utgör inte heller något undantag. Från och med den 25 oktober kommer det finnas tre avgångar i veckan och utöver den nya flygrutten från Costa del Sol till den danska huvudstaden så öppnar Ryanair samtidigt en ny flygrutt från Alicante till Köpenhamn. Den sistnämnda sträckan kommer dock trafikeras med fyra avgångar i veckan.
 
kn-Rodrigo-Rato
Rodrigo Rato har inget mer att skåla för.
 
Rodrigo Rato i stark motvind
När han var ekonomiminister i José María Aznars regering mellan 1996-2004 betraktades han som den ekonomiska vise mannen bakom den spanska boomen. Men sedan han lämnade politiken 2004 för att testa sina krafter inom den privata sektorn har det går utför för Rodrigo Rato. Alla hans och familjens privata bolag och bankkonton har placerats under offentlig administration i en storstilad aktion koordinerad av skattemyndigheten och polisen, som anklagar finansmannen för skattefusk.
Rator är redan i förväg anklagad för deltagande i den mycket omtalade börslanseringen av Bankia samt för missbruk av firmakort i samma bank.

Shoptalk April 2015

st-clinicadental-nordic-royal-club
Nyheter hos Clínica Dental, Nordic Royal Club
Under många år har tandläkare Dr. Erling Joelson drivit tandläkarkliniken i de fina omgivningarna på Nordic Royal Club i Estepona, och kliniken har varit mycket välbesökt, framförallt av svenskar. Men som många vet har också tandläkare Dr. Joelson uppnått en respektabel ålder, och många i hans ålder hade dragit sig tillbaka för länge sedan. Men inte tandläkare Dr. Joelson. Han brinner för sitt yrke och väljer att fortsätta, om än lite lugnare. Så nu lämnar han över rodret för kliniken till tandläkare Dr. Leonardo Gomez.
”Min fru Veronica, som är tandhygienist, och jag har länge talat om att köpa en egen klinik, och när vi kom i kontakt med Dr. Joelson kändes det rätt från början. Vi är nynedflyttade till kusten och ser verkligen fram emot detta. Senast har vi arbetat i Dalarna och innan det i Stockholm, både på privata kliniker och offentligt. Jag är född i Chile men har bott i Stockholm hela min uppväxt, där jag också har min utbildning från Karolinska Institutet”, berättar tandläkare Dr. Gomez.
Tandläkare Dr. Gomez kommer att driva vidare Clínica Dental, Nordic Royal Club i tandläkare Dr. Joelsons anda, och så kommer ju tandläkare Dr. Joelson också arbeta kvar på kliniken. Så de som redan känner kliniken kommer inte märka någon skillnad. Personalen är den samma med tillskott av tandläkare Dr. Gomez och hans fru Veronica, som förutom att arbeta som tandsköterska även kommer att sköta receptionen.
Clínica Dental, Nordic Royal Club erbjuder allmäntandvård, med all slags tandvård från tandhygienistbehandling till implantat och kirurgiska extraktioner. Dessutom är tandläkare Dr. Gomez, som talar både skandinaviska, engelska, spanska och lite serbokroatiska, certifierad för Inman Aligner, den osynliga, snabba och effektiva tandregleringen.
Clínica Dental Nordic Royal Club, för mer information samt tidsbokning: tel. 952 883 443, webb: www.nordicroyalclub.dental
 
st-nykredit
Vaktskifte hos Nykredit
Nykredit i Marbella märker av ett ökat intresse för förmögenhetsrådgivning på Costa del Sol. Banken ägnar sig inte bara åt bostadsfinansiering utan fokuserar också allt mer på placering av kundernas pengar. Därför lovar seniorförmögenhetsrådgivare Michael Pedersen att han kommer komma till Costa del Sol, ofta.
”Jag vill vara här minst en vecka varje månad så att jag får tillräckligt med tid för den individuella rådgivningen”, berättar Michael Pedersen, som snart arbetat med förmögenhetsförvaltning och rådgivning i 35 år.
”Vi får allt fler kunder och det grundar sig naturligtvis i att vi har levererat bra avkastning samt bra service. Så kommer det även vara framöver. Vi har produkterna och erbjuder rådgivning till en bred publik, och vår förmögenhetsrådgivning tar alltid sin utgångspunkt i kundernas individuella behov. Vi ger det den tid som det krävs för att utarbeta en ordentlig riskprofil och investeringshorisont för varje enskild kund”, garanterar Michael Pedersen från kontoret i Marbella.
”När jag inte är här på kusten kommer det vara lätt att kontakta mig på huvudkontoret i Köpenhamn. Jag svarar alltid i telefon”, lovar den erfarna rådgivaren, som ser fram emot att möta både nya som gamla kunder hos Nykredit.
”Jag älskar mitt jobb och det är alltid bra med nya utmaningar. Jag är också glad över att få arbeta här nu. Jag har nämligen firat många semestrar på Costa del Sol. Jag älskar golf, livet och klimatet här. Mitt första semesterminne är från en resa till Torremolinos tillsammans med mina föräldrar, när jag var 6-7 år”, minns i dag 53-åriga Michael Pedersen.
Michaels kontaktinformation är:
Seniorförmögenhetsrådgivare
Finans och förmögenhetsrådgivning Köpenhamn Marbella
Alicante
Direkt tel. +45 445 575 62
Mobil tel. +45 222 220 90

Korta nyheter, februari 2015

kn-crecimiento
Málagaprovinsen är motorn bakom Andalusiens framgång.
 
Málaga är återigen den andalusiska provinsen med störst framgång
För femte kvartalet i rad har Málaga placerat sig längst fram när det gäller tillväxt i Andalusien och prognoserna för det aktuella året är positiva. BNP ökade med 1,3 procent under 2014 och experter tror nu att BNP:n kommer att öka till 2,0 procent under 2015. Det är första gången på sju år som siffrorna inte faller och även om vägen fortfarande är lång för att komma tillrätta med den höga arbetslösheten, som är Andalusiens och speciellt Málagas huvudvärk, så pekar de nya siffrorna på att Andalusien är på väg upp ur det mörka hålet som regionen har befunnit sig i. Det som väcker störst uppmärksamhet är att byggsektorn har ökat för första gången sedan 2007. Ekonomerna pekar på en ökning på 2,3 procent, som i hög grad sägs bero på ett större utbud av arbete inom den offentliga byggsektorn. Service- och turistsektorn är fortfarande den del där det hämtas flest intäkter och den har bara visat en minskning en enda gång sedan den finansiella krisen började.

kn-rajoy
Rajoy hoppas att spanjorerna ska rösta förnuftigt och inte rida med på Podemos-vågen till nästa val.
 
Optimism. Rajoys prognos: 1 miljon nya arbetsplatser och nya skattelättnader
Den spanska statsministern, Mariano Rajoy, ser ljust på framtiden och säger att hans parti kommer att göra allt de kan för att vinna riksdagsvalet senare i år. Under en lång och djupgående intervju till den spanska nyhetsbyrån EFE har presidenten låtit berätta att det finns goda chanser för att det ska skapas 1 miljon nya arbetstillfällen i Spanien under de kommande två åren. Rajoy befäster det med att antalet anmälda i Seguridad Social-systemet ökade med 417 000 personer under föregående år. I intervjun lovar den spanska statsministern även nya skattelättnader ”så snart vi har möjlighet till det”, även om regeringen just har lättat på inkomstskatten. Innan årets slut kommer det att hållas val men trots de för Partido Popular dåliga siffrorna från opinionsundersökningarna är Rajoy optimistisk och tror på en seger. ”Vi kommer att kämpa hårt för att bibehålla väljarnas förtroende. Jag tror och hoppas på att befolkningen nu kan se att det återigen går framåt för Spanien”, sa han.

kn-vaaben
”Utöver handel med vapen och narkotika är prostitution och människohandel goda intäktskällor för terroristerna”, säger Ana Salinas.
 
Islamiska fundamentalister tjänar bra på vapen- och narkotikahandel
I en uppseendeväckande intervju berättar Ana Salinas hur islamiska fundamentalister finansierar sin verksamhet genom organiserad handel med vapen och narkotika via bland annat Costa del Sol. Ana Salinas är jurist och satt i EU:s antiterroristråd mellan år 2009 och 2011. Hon berättar nu om hur terrorister tidigare införskaffade sina medel via kidnappningar och utpressning men att de i dag är långt mer organiserade när det gäller att skapa sig ekonomiska medel. ”Bakom den omfattande smugglingen av vapen och narkotika i Europa står bl.a. grupper av islamiska fundamentalister. I Europa finns det i dag fyra vägar för att smuggla in vapen och narkotika och en av dem går via Costa del Sol och Costa de la Luz i Cádizprovinsen, som även kallas ”Europaporten”. Här tas narkotikan från Afrika till Europa, medan vapnen går den andra vägen”, förklarar Ana Salinas. Hon säger dock att de spanska myndigheterna är riktigt bra rustade i kampen mot de islamiska fundamentalisterna.
 
kn-olie
Det finns olja i marken men den innehåller för mycket vatten.
 
Oljeborrningarna vid Kanarieöarna är ett fiasko
Under de två senaste åren har en stor debatt ägt rum kring huruvida det ska ges tillstånd för oljeborrningar vid Kanarieöarna. Ekonomiskt sett har möjligheten varit attraktiv men av miljömässig hänsyn har projektet varit mindre attraktivt. Debatten på öarna har varit våldsam men nu tyder mycket på att den är över. Energibolaget Repsols provborrningar i området visar nämligen att oljemängden inte är så stor som de först trodde. Dessutom är kvaliteten av den olja som man nyligen funnit så dålig att oljan anses vara obrukbar.

kn-elcaminito
Den gamla El Caminito (bilden) var sliten och livsfarlig. Nu är återuppbyggandet snart klart och stigen ska återigen öppnas för allmänheten.
 
Högsta poäng till Caminito del Rey
Den erkända reseguiden ”Lonely Planet” har just korat årets 26 mest spännande reseupplevelser och i detta fina sällskap har det gjorts plats för ”Konungens lilla stig”. El Caminito del Rey i El Chorro-området, 50 km norr om Málaga, har under de senaste månaderna genomgått en totalrenovering och öppnas snart för allmänheten.
Málagas turistråd räknar med att El Caminito återigen kommer att bli en populär turistattraktion och ett resmål för turister från både Spanien och utlandet.
Den nästan 100 år gamla och en meter breda stigen har varit stängd under flera år pga. det dåliga skicket. Dock har idrottsklättrare och andra adrenalinsökande människor utmanat ödet genom att gå och klättra den tre km långa stigen som ligger ca 100 m upp på bergssidan. Under de gångna tio åren har sex människor mist livet medan 30 har skadats allvarligt i området. Men nu blir alltså Konungastigen återigen säker att vandra – för alla.
 
kn-adecco
Bemanningsföretaget Adecco har fullt upp med att hitta kompetent arbetskraft.
 
Tillväxt och nya arbetsplatser i Málagaprovinsen
Efter sju års kris och en arbetslöshet på nästan 200 000 i Málagaprovinsen har trenden äntligen vänt. Under 2014 skapades 20 000 nya arbetstillfällen i provinsen och arbetslösheten minskade med 9 000 personer. Och precis innan årsskiftet offentliggjorde matbutikskedjan Carrefour att de kommer att öka antalet anställda med 3 000 under 2015. Beskedet presenterades i samband med att shoppingcentret Plaza Mayor i Málaga började med utbyggnaden som inom ett par år kommer att skapa ca 1 000 nya arbetstillfällen. Det samma gäller giganten Ericsson i Parque Tecnológico i Málaga, som har låtit meddela att de i början av nästa år kommer att anställa 50 nya ingenjörer. ”Trenden är tydlig och den fortsätter. I dag är efterfrågan på ny arbetskraft liksom den var i goda tider”, säger Gonzalo Cadenas från bemanningsföretaget Adecco i Málaga. Adecco har själv utökat med 150 nya arbetstillfällen under 2014. Härav sex platser i Málaga. Det är primärt inom turistsektorn samt hotell- och restaurangbranschen som det finns behov av arbetskraft men även efterfrågan på läkare, träningsinstruktörer och säljare är stor.
 
kn-arbejdsloeshed
Arbetslösheten i Spanien faller men fortfarande är 4,4 miljoner arbetslösa.
 
Bra år för sysselsättningen
På nationellt plan har arbetslösheten minskat under 2014. För andra året i rad föll arbetslösheten i Spanien med 253 600 personer varav 64 400 personer fick arbete i december. Under 2013 minskade arbetslösheten med 147 000 personer, så det är tal om en markant förbättring. Den totala arbetslösheten ligger dock fortfarande på 4,4 miljoner personer och är bland den högsta i EU.
 
kn-turisme
De positiva siffrorna inom både turist- och flygpassagerarområdet lyfter optimismen ytterligare ett steg.
 
Rekordår för turismen
2014 går till historien som det bästa turiståret någonsin för Málagaprovinsen.
10,2 miljoner turister besökte Costa del Sol förra året vilket skapade en omsättning på 10 820 miljoner euro. Ökningen av antalet turister uppgick till 7,3 procent jämfört med 2013, som också var ett bra turistår.
Ordföranden för landstinget och turistrådet, Elias Bendodo, är mycket glad över de positiva siffrorna och hoppas att turismen kan bidra till att få ut Spanien och Málagaprovinsen ur krisen.
Inte helt överraskande är siffrorna från Málagas flygplats också positiva. Passagerarantalet steg med 800 000 resande under 2014 till totalt 13,7 miljoner personer, vilket motsvarar en ökning av 6,4 procent. Málagas flygplats är fortfarande den fjärde största i Spanien efter Madrid, Barcelona och Mallorca.    
 
kn-paseomaritimo
Fuengirolas borgmästare Ana Mula på paseon, där renoveringsarbetet nu pågår för fullt.
 
Äntligen ska Paseo Marítimo i Fuengirola bli färdig
Efter tio år är det politiska käbblet äntligen över. Centralregeringen i Madrid har nämligen godkänt renoveringen av den sista fasen av Paseo Marítimo i Fuengirola, efter att projektet stoppades 2004 av den dåvarande PSOE-regeringen med Zapatero i spetsen. På 90-talet delades renoveringen av Fuengirolas strandpromenad upp i fyra faser varav de tre första färdigställdes. Den fjärde fasen, som omfattar sträckan från Torreblanca till Carvajal, är totalt 1,6 km lång. Renoveringen kostar centralregeringen 1,98 miljoner euro och förväntas pågå i 14 månader.
 
kn-ave
Viadukten i Archidona blir den längsta på sträckan Málaga-Granada.   
 
AVE-snabbtåg till Granada innan årets slut
Innan 2015 är slut ska det vara möjligt att åka från Málaga till Granada med ett av de nya höghastighetstågen AVE. Den spanska ministern för offentliga anläggningar, Ana Pastor, står fast vid sitt ord om att det är realistiskt att bygga färdigt de sista tre delarna av sträcka innan året är slut. Det är i första hand sträckan och arbetet runt staden Loja, mellan Málaga och Granada, som är tidskrävande och kan komma att bli komplicerat om vintern blir hård och våren regnig. AVE-tåget ska köra från Málaga över Antequera och Loja innan det ankommer till Granada. Resan kommer att ta under en timme. Efterfrågan på den nya tåglinjen är i dag stor då det för närvarande bara finns bussförbindelser mellan Málaga och Granada.
 
kn-boulevard
Den nya boulevard är som en oas i stadens centrum.
 
Ny boulevard ger nytt liv i San Pedro de Alcántara
Öppningen av den nya boulevarden i centrala San Pedro har redan visat sig vara en stor succé. Nya caféer och restauranger har blommat upp och fastighetsmäklarna i området vittnar om ett ökat intresse för bostäder och butikslokaler i San Pedro. Efter nästan fem års omfattande stadsplaneringsarbete har man nu äntligen lyckats att föra stora delar av trafiken under staden via den 997 meter långa tunnel som invigdes för ett par år sedan. Den nya boulevarden är anlagd ovanför tunneln och har totalt 55 000 m2 grönområden, lekplatser, fontäner, jogging- och promenadleder, caféer och restauranger.
Länken nedanför visar en video på fyra minuter om San Pedros historia och sist i klippet ses den nya boulevarden.
https://www.youtube.com/watch?v=0zPvuqVy_SI   
 
kn-varme
2014 var det varmaste året i Valenciaregionen på över 60 år.
 
Varmaste året sedan 1950
2014 var det varmaste året i Valenciaregionen på över 60 år. Med en genomsnittstemperatur på 16, 3º C ska man titta tillbaka så långt som år 950 för att hitta mätningar som visar på samma höga temperaturer. Nyligen offentliggjord statistik från det metrologiska institutet AEMET visar att 2014 inte bara var det varmaste sedan 1950 utan också ett av de torraste.
I genomsnitt registrerades det 30 procent mindre nederbörd än normalt för hela Valenciaregionen. I områden som La Marina Alta (i Alicante-provinsen) föll det endast 36 procent av den normala nederbördsmängden förra året. Meteorologerna meddelar dessutom att endast två områden, Els Ports och L’Alt Maestrat (Castellón), registrerade ett överskott av nederbörd 2014.
 
kn-wifimarbella
Kommunen investerar totalt 15 000 euro i projektet.
 
Marbella blir wifi-stad
Marbellas kommun lägger en stor ära vid att kunna kalla sig en wifi-stad – en stad med gratis internet på offentliga gator och torg. Kommunen kommer innan påsk ha placerat ut 22 antenner som ger stadens invånare och turister fritt internet i bl a den gamla stadsdelen, på stora delar av Paseo Marítimo, La Campana i Nueva Andalucía och i Las Chapas. De 22 antennerna sitter diskret på stadens egendomar.
”Vi ska inte leka internetleverantörer på något sätt. Hastigheten kommer endast ligga på 256 kb i sekunden så folk kan söka efter kartor eller skicka WhatsApp”, säger Baldomero León från kommunens utvecklingsavdelning.
 
kn-rural
”Turismo Rural” är speciellt populärt under vinterhalvåret.
 
Turism: hög ökning av antalet weekendpaket
Campingplatser, uthyrningslägenheter och små hotell i parker och naturområden har haft ett riktigt bra år. Spansk statistik vittnar om en ökning på 17 procent i antalet övernattningar i bara Málagaprovinsen under 2014. Siffrorna gäller för de övernattningsplatser som går under titeln ”Turismo Real”, dit det är typiskt för turisten att resa över en weekend för att njuta och vara aktiv i naturen. Från januari till november 2014 har man registrerat strax över en miljon turister i Málagaprovinsen, varav åtta av tio valde att övernatta i en lägenhet.
 
kn-rejer
Inga andra äter så mycket fisk och skaldjur som spanjorerna.
 
Spanjorerna toppar listan som det land som äter mest fisk- och skaldjur
”Varje spanjor äter 45 kg fisk per år. Det är dubbelt så mycket som det europeiska genomsnittet”, säger Lydia Chaparro från miljöorganisationen Ecologistas en Acción till internettidningen Informacion.es. I en ny guide varnar miljöorganisationen om en okontrollerad förbrukning av fisk och skaldjur. Ecologistas en Acción menar att dagens fiske hotar fiskbestånden och hänvisar till EU:s uttalande förra året när de sa att 100 procent av fiskebestånden i medelhavet är utsatt för överfiske.
Miljöorganisationen menar att den stora fiskeflottan hotar fiskbestånden och skadar fiskeindustrin ekonomiskt. Chaparro menar också att fiskodlingarna kan ha en negativ effekt på miljön. Det gäller bl.a. skaldjursuppfödning i tropiska länder samt laxodlingar i Norge och Chile.
 
kn-cykelstier
Málaga blir mer cykelvänligt i framtiden.
 
Många nya cykelvägar på gång i Málaga
Under de kommande tre åren ska det anläggas 69 km nya cykelvägar i Málaga stad.
Det är kommunens och Junta de Andalucías hittills största investering i cykelvägar i Málaga. Planen omfattar nya cykelvägar på stadens alla större, centrala gator, strandpromenaden och omfartsvägar. De många nya cykelvägarna kommer att vara färdiga tidigast 2017. I dag har staden 29 km cykelväg. Utöver cykelvägar satsar Málagas kommun även på fler gågator. Stadens borgmästare, Francisco de la Torre, har bl.a. sagt att gatan Calle Victoria ska göra om till gågata. Det samma gäller de två inkörsvägarna till Plaza de la Merced, Calle Carretería och Calle Alamo.
Omläggningarna börjar under de kommande två åren.
 
kn-ryanair
De är billiga men tydligen inte särskilt bra.
 
Ryanair – en lymmel i luften
Ryanair är det minst kundvändliga flygbolaget i Spanien, enligt konsumentorganisationen reclamador.es.
Det irländska flygbolaget säkrar sig förstaplatsen tack vara sina tvivelaktiga avgifter och brist på hjälp till passagerare vid förseningar. Och även Ryanairs kundservice får hård kritik. Den spanska konsumentorganisationen skriver att bolagets passagerare ofta nekas måltider vid förseningar över två timmar, som lagen annars kräver. Inga skandinaviska flygbolag finns med bland listans topp 10 över de väst flygbolagen. Däremot finns de två spanska bolagen Vueling och Iberia med som nummer två och tre på listan. Iberia kritiseras för mycket byråkrati i samband med klagomål. ”De säljer flygbiljetter genom ett klick på nätet men vid kundklagomål kräver de handskrivna papper, ID-kort, flygbiljetten i original och klagoformulär från Aena för att vilja svara på kundernas klagomål”, skriver reclamador.es.
 
Här ses topp 10 över de västa flygbolagen:
1.    Ryanair
2. Vueling
3. Iberia
4. Air Europa
5. Pullmantur
6. British Airways, Lufthansa, Air France, Finnair, Alitalia
7. Conviasa
8. Aeromexico
9. LAN
10. Cubana
 
kn-olie
Med den nya ”fracking”-tekniken kan amerikanerna producera så mycket olja att priserna har fallit något enormt.
 
Bränslepriserna störtdyker – men varför blir det inte billigare att flyga?
I juni 2014 kostade en tunna olja 115 dollars. I dag kostar den under 50 dollars och det märker konsumenterna när bilen ska tankas. Men priset på flygbiljetter har inte fallit. Många undrar nu varför, för bränsle hör till flygbolagens största utgifter och är till och med en variabel kostnad. Saken är att det är försäkringsbolagen som här och nu tjänar på det billiga bränslet. Nästan alla flygbolag tecknar nämligen en försäkring mot ökande bränslepriser för att undvika obehagliga överraskningar. Via dessa försäkringar köper flygbolagen bränsle till fasta priser under hela året. Och just därför har det fallande oljepriset inte en omedelbar effekt på flygpriserna.
 
kn-terrorparis
EU:s ledare hedrade offren i Paris söndagen efter terrorangreppet.
 
Ökad kontroll vid gränserna
Terrorattentatet i Frankrike har fått EU-ländernas ministrar att skärpa säkerheten ytterligare i fruktan för kommande terrorhandlingar. Under söndagen efter terrorangreppet samlades nästan alla EU:s ledare i Paris för att hedra offren och den spanska inrikesministern Fernández Díaz sa: ”Vi är alla eniga om en ännu starkare kontroll vid gränserna till EU och att ländernas underrättelsetjänster ska ha friare händer i arbetet att följa upp de tips som de får via internet, utan att det behöver kränka privatlivets lugn.” Den spanska statsministern Mariano Rajoy lovade efter mötet en ännu starkare insats i kampen mot terrorismen. ”Terrorismen har aldrig vunnit och får inte heller göra det. EU står enat i kampen och den gemensamma insatsen kommer att bli ännu bättre i framtiden.” Rajoy betonade att ingen kan anse sig fri från hot om terroristattacker och rosade den spanska underrättelsetjänsten som har anhållit 40 möjliga terrorister på spanska mark under 2014.
 
kn-korruption
Lite mindre korruption i Spanien – men fortfarande för mycket.
 
Spanien, nu en aning mindre korrupt
2014 slutade Spanien på 37 plats över de minst korrupta länderna. Det är tre placeringar bättre än 2013. Och det trots att det kommit nya avslöjanden om korruption bland politiker, tjänstemän, affärsmän och till och med medlemmar av kungahuset.
Det är organisationen Transparency International som gör den årliga listan för korruption bland 175 länder i världen.
Danmark återtog förstaplatsen sedan förra året och är därmed världens minst korrupta land. Därefter kommer New Zeeland, Finland, Sverige och Norge. Längst ned på listan hittas Nordkorea och Somalia.
Chefen för Transparency International, Alejandro Salas, menar att korruptionen i Spanien har djupa historiska rötter. Trots allt är han dock överraskad över hur strukturerad och systematisk korruptionen tycks vara i landet.
 
kn-lotto
 
Svenska miljonvinnare reser till Spanien
I en nyligen genomförd undersökning som svenska Kombilotteriet låtit genomföra, vari 120 svenska miljonvinnare deltog, framkom det att det vanligaste som vinnarna köper är en resa och Spanien är omåttligt populärt. Spanien toppar nämligen listan över resmål och hela 42 procent av de svenska miljonvinnarna väljer en resa hit för sina vinstpengar.
Andra populära resmål är Turkiet med 16 procent, Norge med 10 procent samt Grekland och Storbritannien med 8 procent vardera. Thailand visade sig vara en föga intressant destination då bara 6 procent av dem som deltog i undersökningen angav att de köpt en Thailandsresa, och lika få valde att resa till Italien.
Att Norge kommer så högt upp på listan beror på att Hurtigrutten är ett populärt resmål bland miljonvinnarna.
Lite överraskande var att bara 45 procent av de miljonvinnare som deltog i undersökningen valde att bjuda med sig någon på resan. De som trots allt gjorde det bjöd i första hand med sig sin make eller maka (32 procent). Många valde att bjuda med sig barn och barnbarn (23 procent) men bara 6 procent valde att bjuda med annan släktig och endast 5 procent bjöd med en vän.
 

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com