¿Qué Pasa? - Spanien

Jazzfestival med internationella inslag i Málaga
Internationell jazzfestival med namnet 32 Festival Internacional de Jazz hålls på Teatro Cervantes.
Festivalen äger rum den 4-11 november med följande konserter. Konserterna börjar kl. 20.30.
- 5 november: Charles Tolliver
- 6 november: Ernesto Aurignac Ensemble
- 7 november: Kenny Barron
- 8 november: Charles Lloyd
- 9 november: Antonio Sánchez
- 10 november: Nils Petter Molvaer Group
- 11 November Andrea Motis Quintet
Läs mer på: www.teatrocervantes.com.
 
Gå fyra dagar i Marbella
Marbella 4 Days Walking heter evenemanget som äger rum 17-20 oktober, då man kan delta i två olika vandringar.
Starten är vid Plaza del Mar och vandringarna tar med deltagarna på en vacker och intressant väg genom staden, parker och längs stränderna.
Vandringarna är på 10,20 och 30 km.
Deltagande alla fyra dagar kostar 53 euro (på nätet) men det går även bra att välja kortare vandringar och då är priset 16 euro per dag.
Vid anmälan via www.marbella4dayswalking.com kan man donera ett valfritt belopp till cancerföreningen Cudeca och djurvänsföreningen Triple A.
 
Andalusiens äldsta lantbruksmöte
Har du någon gång funderat över hur ett riktigt spanskt lantbruksmöte med djurutställning går till? Inte det?
Men hur som helst kan det kanske vara en idé att ta reda på det och titta förbi Villanueva de Tapia den 10 – 12 oktober.
Dessa dagar hålls nämligen lantbruksmässan Real Feria de Ganado med rötter från år 1869. Detta är Andalusiens äldsta och viktigaste lantbruksmöte med djurutställning, som i år alltså firar 150-årsjubileum.
Samtidigt som detta äger flera andra aktiviteter rum, såsom utställningar och auktioner, samt matlagningstävlingar kring vem som kan tillaga den bästa maträtten på killing.
 
Byfest i Fuengirola
Feria del Rosario, som är årets stora feria i Fuengirola och den firas mellan den 6-12 oktober, till ära för stadens skyddshelgon Nuestra Señora la Virgen del Rosario.
På feriaplatsen är det tivoli och i de många små husen, de så kallade casetas, kan man njuta av musik och dans – ofta flamenco och den gladare sevillanan – samt mat och vin, kanske en tapa eller en god skinka med ett glas sherry eller vino.
I övrigt är det livat och fest i hela staden med festklädda människor, varav många kommer ridande till häst eller med häst och vagn.
 
Ost för hela slanten
I Teba hålls det en stor marknad den 6-8 oktober som uppmärksammar regionens ostar, varav många tillverkas på mikrolantbruk. Det handlar om ostar framställda av get-, får- eller komjölk och en del ostar görs även av en blandning av mjölksorterna. Det ställs upp bodar längs stadens gator och torg, och så delas det ut smakprov på olika sorters ostar, medan en del bodar även serverar korvar, skinkor, oljor och honung.
Ostmarknaden kallas Feria Mercado del Queso Artesano de Teba.
Förövrigt så ligger Teba i området mellan Ronda och Antequera. Det är en liten vit bergsby vars borg vittnar om den roll som byn hade i samband med den kristna återerövringen.
 
Vin- och kastanjefest i Yunquera
Varje år i oktober firar Yunquera sin Fiesta de La Castaña y el Vino. I år infaller firandet den 26 och 27 oktober.
Stadens centrumtorg förvandlas till uteserveringar av nyrostade kastanjer och andra läckerheter från bergen och så serveras det lokalt vin.
 
Spanskhetens dag
Den 12 oktober, som ju är det datum som Christoffer Columbus år 1492 klev i land på det som vi i dag kallar Amerika, firas fortfarande i Spanien. Orsaken till detta är att det var de så kallade katolska monarkerna Isabella och Ferdinand (primärt förstnämnda) som ju sponsrade resan. Dessutom hävdar många fortfarande att sjöfararen föddes i just Spanien, som oavsett hur det ligger till fick mycket i utbyte av denna upptäckt, liksom att ”spanskheten” samt landets språk spreds.
I Madrid hålls det denna dag militärparader. På alla andra platser innebär dagen helgdag.
 
San Martíns slaktardag
San Martíns dag, som är den 11 november, är lika med den stora slaktardagen, la matanza. I många byar och städer, speciellt i bergstrakter, slaktas grisar av vilka det tillagas blodkorv och andra korvar samt skinkor och andra saker till den kommande vintern. Medan allt detta pågår provsmakas det, vilket kommer besökare till godo.
 
Kaninfest i Ronda-bergen
I Parauta, en av Ronda-bergens fina, vita byar, firar den årliga kaninfesten den 15 november. Detta innebär att det delas ut smakprov på kanin, vilket fortfarande är invånarnas traditionella mat.
Under mesta delen av dagen hålls det olika former av underhållning i byn och från kl. 11.30 delas det ut tallrikar med ris och kanin, som några av byns invånare själva tillagat. Till kaninen dricks det traditionellt ett glas moscatelvin.
 
Besök de kära döda under Allhelgonadagen
Allhelgonadagen, eller Día de Todos los Santos, firas i hela landet den 1 november med ett besök på kyrkogården. Här minns man sina kära som dött genom att be för dem, och på en del platser myser man kring dem med mat och dryck, vilket skulle vara för att kompensera för de festligheter som de avlidna missat under det gångna året.
Denna dag läggs det också färska blommor vid gravnischerna och just denna dag kan kyrkogårdarna vara en vacker syn.
 
Revolution på is
Javier Fernández, konståkare med världsmästerskap från både 2015 och 2016 är med i föreställningen El Sueño Continúa, Revolution på Ice.
- 9 november: Málaga.
- 16 november: Zaragoza.
- 14 december: Bilbao.
- 21 december: A Coruña.
- 28 och 29 december: Madrid.
Biljetter från 19,35 euro på: www.elcorteingles.es/entradas.
 
 

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com