Så förbättrar du din spanska

Så förbättrar du din spanska

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Visste du att officiella siffror visar att närmare 700 000 svenskar beräknas bo utomlands. Huvuddelen av dessa har valt att bosätta sig i Europa. På plats nummer ett över länder där svenskarna helst bor hamnar USA, tätt följt av Spanien och Storbritannien. Anledningarna till en permanent utlandsflytt varierar. De främsta anledningarna till att slå ner sina bopålar i ett annat land är kärlek och klimat. I Storbritannien lockar en bättre lön, och åtta av tio utlandssvenskar som medverkat i en enkät om sitt liv som utlandssvensk påstår att de skulle rekommendera andra att flytta utomlands. Livet i utlandet är dock inte bara en dans på röda rosor. Lokal byråkrati kan sätta käppar i hjulet och man kan stundtals behöva kämpa med jobbiga kulturkrockar – något som Spaniensvenskar säkerligen känner igen. Här är det en klar fördel att behärska språket då det mildrar många av de svårigheter som är förenade med ett liv i utlandet. I det här inlägget delar vi med oss av tips på hur man kan förbättra sin spanska. 

Ta hjälp av digitala verktyg

Steg ett i resan mot att bli flytande i spanska är givetvis att investera i lektioner. I de flesta större städer i Spanien finns språkkurser som vänder sig till utlänningar som vill lära sig språket. Kurser finns såväl för de med förhandskunskaper som de som är helt gröna och oftast finns upplägg med antingen morgon- eller kvällslektioner. Förutom att gå på språkskola är det idag enklare än någonsin att lära sig ett nytt språk tack vare de digitala verktyg vi har till vårt förfogande. Ett exempel är Duolingo-appen som är en fantastisk resurs som man kan ta med sig överallt (fungerar med smartphone, dator och surfplatta) för snabb inlärning där det passar. I det senare avseendet skiljer sig språkskolebranschen inte särskilt mycket från andra branscher som har utökat sin verksamhet till digitala plattformar som är kompatibla med mobiler och surfplattor, däribland gaming branschen. Inom ramen för den senare kan de som är intresserade av att lära sig klassiska casino eller pokerspel använda sig av interaktiva verktyg och strategiska artiklar som finns på digitala plattformar för att lära sig grunderna. 

Socialisera mera

När du väl lärt dig grunderna och behärskar enklare tal är det väsentligt att du utsätter dig för situationer där du får öva på ditt tal. Det är här det sociala umgänget med lokalbor kommer in i bilden. Forskning visar att social interaktion är väsentlig för att lära sig ett nytt språk. Att interagera med andra ansikte mot ansikte och exponera sig själv för situationer och miljöer där vi använder språket är avgörande för att vi ska kunna lära oss det. Ett led i resan mot att bli flytande i spanska är därmed att öka chanserna till socialt umgänge med spanjorer och andra spansktalande. Tveka inte på att bjuda in grannar på fika, gå med i en lokal förening eller gå med i ett crossfit-gym eller en danskurs där du får en naturlig ingång till att lära känna och socialisera med spansktalande. 

Konsumera spansk kultur

Ett effektivt och roligt sätt att bättra spanskan på är att konsumera spansk kultur i olika former. Ju mer lustfyllt och stimulerande vårt lärande är, desto lättare lär vi oss. Ju mer varierad och mångsidig vår inlärningsprocess dessutom är, desto större vokabulär får vi. Exempel på övningar i sammanhanget är att låna enklare, lättlästa böcker på spanska på biblioteket. Det är helt OK om du inte förstår allt till en början, ha gärna ett lexikon nära till hands och försök i vart fall utröna kontext och grundläggande ord. En annan övning är att lyssna på spansk radio och spanskspråkig musik. Det är avslutningsvis många som fnyser åt överdrivet Tv-tittande men när det gäller språkinlärning kan det faktiskt vara till hjälp. Språkexperter menar nämligen att man kan lära sig ett språk om man tittar på TV på ett främmande språk regelbundet och ofta. På Netflix finns ett gediget utbud av spanskspråkiga serier och filmer som kan vara till hjälp. 

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco