Världens största mobiltelefonimässa, Mobile World Congress, som hålls i Barcelona överträffade sig själv i år med hänseende till storlek och antalet besökare. Med över 72 000 deltagare, 1 700 stånd och en utvidgad yta på hela 94 000 m2 (40 fotbollsplaner!) bjöd mässan på oöverskådligt många nya trender. Kevin Freij som är administrativ chef för www.mymobilesecurity.com guidar oss igenom de viktigaste nyheterna och berättar om sin egen agenda som representant för en av de få svensk/danska säkerhetsföretagen på mässan.
Mobile World Congress är inte mässan dit herr och fru Svensson går en eftermiddag för att titta på nya mobiltelefoner. Detta är ett branschevenemang dit endast mycket få slutanvändare kommer. Det avspeglas även på inträdesbiljetternas pris som börjar på 700 euro och sträcker sig ända till 5 000 euro om man besöker mässan utan inbjudan.
Syftet med årets tema ”The New Mobile Horizon” är att ta med oss på en resa i framtiden för att ge oss smakprov på vad vi kan förvänta oss av mobilindustrin – en bransch som bekant vuxit explosionsartat de senaste 10 år. Experter menar att den också kommer att fortsätta dundra fram i takt med att fler och fler av jordens befolkning skaffar mobiltelefoner. Nya rapporter visar att det finns 6 miljarder mobiltelefoner på världsplan och att cirka en miljard av dem är smartphones. I år förväntas det att 50 % av alla sålda telefoner kommer att vara smartphones och att den siffran kommer att öka till 67 % 2016 – en ökning som bara fåtalet vågade tro på för bara fem år sedan.
Kevin Freij från www.mymobilesecurity.com, som utför säkerhetsservice och applikationer, representerar en av de få skandinaviska säkerhetsföretag som representerades på mässan i år. Han är imponerad av mässans storlek och informativa nivån, även om de stora produktnyheterna uteblivit. ”Jag kan förstå att pressen kanske önskat sig fler banbrytande produktlanseringar men i gengäld får de ett fascinerande smakprov på framtidens möjligheter med den senaste teknologin i branschen”, säger han. Han pekar på tre områden som enligt honom är mässans mest intressanta.

1. Near Field Communication (NFC)
NFC är inte en ny teknologi men den har ännu inte fått sitt stora globala genombrott. NFC är en nätverksteknologi som fungerar trådlöst på korta avstånd och som möjliggör trådlös förbindelse mellan två enheter i närheten av varandra, och som endast kräver att en av enheterna är påslagen för att fungera. NFC används primärt för att dela data, para enheter (förbinda enheter genom att tangera dem) och utföra transaktioner.
Organisatören av Mobile World Congress har i år prioriterat NFC på mässa genom att ge besökarna möjligheten att prova teknologin i praktiken. Därför är NFC-terminaler uppställda här och där så man med sin telefon kan få tillgång till extra information, samt möjligheten att hoppa över de långa köerna vid lunchen genom att betala sin mat med mobilen. Just mobilbetalning, mobile payment, har blivit mycket vanligt i utlandet, bl.a. i USA där t ex kaffekedjan Starbucks infört teknologin med stor succé. Det är tänkt att teknologin ska kunna ersätta tåg-, tunnelbane- och busskort, sjukförsäkringskort, kreditkort, kontanter och annat som har sin plats i plånboken. Dock finns det några nackdelar med NFC vilket gör genombrottet lite komplicerat, förklarar Kevin Freij. ”Först och främst krävs det att din mobiltelefon har rätt teknologi, vilket bara är aktuellt med de nyaste modellerna. Även om det kommer 300 telefoner med NFC på marknaden i år och allt fler tillverkare har valt att implementera teknologin sticker det fortfarande i ögat att Apple tillsvidare sagt nej tack. Det är också en nackdel att det handlar om extra utrustning för att använda den, istället för att ha vidareutvecklat tekniken som redan finns. Men potentialen är enorm, vilket också ställer nya krav på säkerheten och här ska en sådan som mig vara vaken och uppmärksam om vi ska hänga med i utvecklingen”.

2. Connected living
Möjligheterna med fenomenet ”maskin till maskin-kommunikation” eller ”connected living” visades upp i en helt mobildriven stad där det hade konstruerats rådhus, butiker, hus, verkstäder, vägar, hotell, sjukhus och caféer. ”Förra året såg vi ett ’connected’ hus och i år har det utvecklats till en hel stad. Teleoperatörerna kan inte sluta le när de skymtar de enorma möjligheterna. Personligen finner jag utvecklingen riktigt spännande och jag ser fram emot dagen när jag kan låsa min bil, öppna garageporten och huvuddörren, avaktivera larmet, sätta på luftkonditioneringen, tända lamporna, sätta på musik, beställa hämtmat, byta TV-kanal och mäta mitt blodtryck med en och samma telefon”.

3. Webbaserade appar
Långt ifrån alla världens smartphones använder sig av operativsystemen Android eller Apples iOS, som bekant baseras på appar som laddas ned från Internet. På mässan ser vi en rad nya operativsystem bl.a. Firefox OS, vilken som någonting nytt kör med webbaserade appar som inte behöver laddas ned. Vinner den idén mark är det positivt för utvecklarna som slipper betala en del av omsättningen till t ex Google för försäljning via Google Play. De behöver heller inte utveckla tre-fyra versioner av deras appar då dessa webbaserade appar fungerar över operativsystemen. ”Firefoxplattformen föddes i hård motvind och dess chanser spås inte vara stora. Men det gjordes inte heller Googles Android system när det kom ut för fem år sedan. Det kommer alltså bli mycket spännande att se hur det klarar sig. Det är alltid bra med konkurrans som är positiv för användarna”, säger Kevin Freij.

En ny nivå
Trots att Kevin Freij är begeistrad över gadgets och ny teknologi har det inte varit hans primära syfte med mässan. Många gånger hittas han i GSMA:s stånd, där han demonstrerar MYMobileSecurity:s säkerhetsappar för potentiella, intresserade operatörer. GSMA är ett världsomspännande företag som bl.a. organiserar Mobile World Congress och som äger en intresseorganisation för mobil- och teleoperatörer. ”Vårt samarbete med GSMA ger oss en riktning som vi är stolta över”, säger han och fortsätter: ”För ett företag som MYMobileSecurity är det här platsen där vi får möjlighet att möta nya och befintliga samarbetspartners från hela världen. Vi har omkring 80 samarbetspartners över hela världen och det uppstår hela tiden nya, så vi sparar både tid och pengar när vi kan möta några av dem här. I år har vi en hel del produktiva möten med Nordafrikas största mobiloperatör Zain Group, som vi har inlett förhandlingar med”. Kevin Freij berättar att de till att börja med fokuserar på Sudan för att därefter gå efter de andra länderna inom koncernen. ”Nordafrika utgör en stor ’upcoming market’ vars utveckling sker i rasande fart. Bara i Sudan finns det 20 miljoner potentiella kunder som kan tänkas investera i våra säkerhetsappar via webportaler och försäljning från butik. Bara det samarbetet öppnar upp för nya möjligheter”, säger han och tillägger att MYMobileSecurity också har påbörjat ett samarbete med Telecor, som ägs av spanska El Corte Inglés – Europas största varuhus. ”Jag är övertygad om att 2013 blir året när även MYMobileSecurity når nya horisonter, så vi kan ta företaget till nya höjder”.
Kevin Freij startade MYMobileSecurity 2009 tillsammans med danska Janus Rægaard Nielsen och svenska Jonas Borgh. Företaget har kontor i Stockholm, Barcelona och Marbella. Säkerhetsapplikationen MYAndroidProtection är deras mest sålda. De har över 5 miljoner nedladdningar och får omkring 100 000 nya användare i veckan. Det finns en gratisversion på Google Play.

Senaste artiklarna från En Sueco

Stora förändringar på svenska spelmarknaden

Den senaste tiden har det hänt mycket hemma i Sverige. Vid årsskiftet genomfördes en omfattande refo...

Juridik & Finans

Vad är hudcancer och hur behandlar man det?

Basalcellscancer kallas också vanlig hudcancer och är den vanligaste formen av hudcancer i Sverige. ...

Hälsa

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare...

Utflykter

Varför blir vi hormonsjuka?

Chloe och Friederich är holistiska behandlare som ser din kropp som en helhet och erkänner att din l...

Hälsa

Ålderdom

Jag ska fylla 76 år och personligen har jag det riktigt bra med min ålder. Livet har fortfarande mån...

Hälsa

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora ...

Tema & Profiler

Nya regler vid arvs- och gåvoskatt i Andalusien

På senare år har det skett en del förändringar av arvs- och gåvoskatten i Andalusien. Sedan januari ...

Juridik & Finans

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina a...

Kultur

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur det är gjo...

Gastronomi

Välgörenhetsgolf för Maiti Nepal på Los Naranjos G…

På långfredagen den 19 april anordnades ett stort välgörenhetsevenemang på Los Naranjos Golf Club. D...

Övrigt

Utflykter

Vilda västern - Mini Hollywood i Almería

Någon springer med tunga stövlar på övervåningen. Vi hör ett pistolskott, ett skrik, och ytterligare ett skott. En kvinna ramlar nedför trappan bakom ...

Utflykter

Málaga – från ful ankunge till vacker svan

Málaga är en stad med ett mycket priviligierat läge med värme vid Medelhavet. Det råder en härlig, positiv stämning i staden och nu har staden rustats...

Utflykter

El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Det är den näst populäraste sevärdheten i Málaga, enligt Tripadvisor, och det är lätt att förstå varför så många både turister och lokala, stora och s...

Utflykter

Gastronomi

Veras Veranda - Hemgjord Daim

Jag älskar att göra godis till barnen – för det första för att jag vet vad de får och hur ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Färskfriterade chips och nyrostade nötter

Patatas Artesanas Paco José     Vacker gottebutik  Det är nästan ...

Gastronomi

Sabor a Málaga - Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter vi...

Gastronomi

Veras Veranda - Smarrig kanelbullekaka

När jag bakar bullar har jag många recept att välja mellan. Hemma hos oss bakar vi dem i a...

Gastronomi

Veras Veranda - Släta bullar

Jag står inte i köket jättelänge varje gång det ska bakas eller annat, det finns ju mycket...

Gastronomi

Hemlagade churros

Blev du sugen på tapas när vi skrev om denna läckerhet i februarinumret av En Sueco? Då få...

Gastronomi

Sport

AHN Golf / Golf i Solen Maj 2019

AHN Golf 22 mars – Golfhäftet Trophy – Greensome Parador En strålande dag med mängder av skrika...

Golf

Muñiz skapade mervärde! Men ”fruktans tränare” fick ännu en…

Förhållandet mellan klubbägaren, shejk Al-Thani, och Málaga CF:s tränare, Juan Ramon Muñiz, 50 år oc...

Sport

Golfsidorna Apr 2019

AHN Golf 20 februari - Golfhäftet Trophy - GreensomeEtt stort tack till Kristina och Eckhardt för e...

Golf

Tema & Profiler

Profil av Leif Carlquist

Stjärnproducenten Leif Carlquist tror egentligen varken på tur eller slumpen. Han menar att ju mer han har arbetat, desto mer tur har han haft. Han ha...

Tema & Profiler

Hajar i Medelhavet – myter och fakta

Till stor förskräckelse och överraskande, och kanske man även ska tillägga – till mediernas stora glädje, dyker det nu och då upp hajar i närheten a...

Tema & Profiler

Dricks i Spanien

I många längder, inklusive Spanien, är dricks en viktig och stor del av inkomsten för många yrkesgrupper. I Sverige har alla, oavsett yrke, vanligtvis...

Tema & Profiler

På andra sidan - Kan vi rädda kapitalismen?

Begreppet låter materiellt men det ligger mycket mer bakom det. Kapitalism är lika med frihet, framgång och välfärd – för alla! Det är under denna ban...

Tema & Profiler

Vad går du och tänker på Denise Lopez?

Hon började som dansare och bakgrundssångerska till Dr. Alban, Melodie MC och Culture Beat varefter karriären som sångerska tog fart. Då kände vi henn...

Tema & Profiler

Costa del Sol – bästa platsen att bo på i Europa!

Att Costa del Sol är bästa platsen att bo på i Europa skulle nog många säga är ett arrogant påstående. Men det är också ett påstående som tusentals sk...

Tema & Profiler

Påsken firas storslaget och varierat i Málagaprovinsen

Det nalkas påsk och medan man i Sverige letar påskägg i trädgården samt samlas kring matbordet för att äta lamm tar firandet i Spanien och framförallt...

Tema & Profiler

At tända eld på tjurars horn, få dem att hoppa i vattnet och hålla dem i koppel

Höjdpunkten på en spansk stads årliga fiesta har ofta någonting att göra med tjurar. Mer exakt handlar det om att på ett eller annat sätt misshandla e...

Tema & Profiler

Kultur

Så här kommer du igång med att spela på casino i Spanien

Befinner man sig på en turistort i Spanien är det inte alltför svårt att leta sig fram till ett av landets över 20 landbaserade casinon. Det är dock i...

Kultur

Art Gaucín

OPEN STUDIOS2019 24 till 26 maj och 31 maj till 2 juni   Konstnärerna i Gaucín öppnar sina ateljéer för allmänheten under den årliga Art Gaucí...

Kultur

El Cid: Spaniens populäraste folkhjälte

Nästan tusen år efter hans död är Rodrigo Díaz de Vivar, mer känd som El Cid, fortfarande Spaniens populäraste folkhjälpte – och en nationalikon. &nb...

Kultur

Språkutbyte: Pachange – språkutbyte i Málaga

Jag kan gissa att det är många av oss som i nyårslöfte sagt att vi ska bli bättre på spanska eller engelska? Ett riktigt bra sätt att lära sig språk p...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com