Världens största mobiltelefonimässa, Mobile World Congress, som hålls i Barcelona överträffade sig själv i år med hänseende till storlek och antalet besökare. Med över 72 000 deltagare, 1 700 stånd och en utvidgad yta på hela 94 000 m2 (40 fotbollsplaner!) bjöd mässan på oöverskådligt många nya trender. Kevin Freij som är administrativ chef för www.mymobilesecurity.com guidar oss igenom de viktigaste nyheterna och berättar om sin egen agenda som representant för en av de få svensk/danska säkerhetsföretagen på mässan.
Mobile World Congress är inte mässan dit herr och fru Svensson går en eftermiddag för att titta på nya mobiltelefoner. Detta är ett branschevenemang dit endast mycket få slutanvändare kommer. Det avspeglas även på inträdesbiljetternas pris som börjar på 700 euro och sträcker sig ända till 5 000 euro om man besöker mässan utan inbjudan.
Syftet med årets tema ”The New Mobile Horizon” är att ta med oss på en resa i framtiden för att ge oss smakprov på vad vi kan förvänta oss av mobilindustrin – en bransch som bekant vuxit explosionsartat de senaste 10 år. Experter menar att den också kommer att fortsätta dundra fram i takt med att fler och fler av jordens befolkning skaffar mobiltelefoner. Nya rapporter visar att det finns 6 miljarder mobiltelefoner på världsplan och att cirka en miljard av dem är smartphones. I år förväntas det att 50 % av alla sålda telefoner kommer att vara smartphones och att den siffran kommer att öka till 67 % 2016 – en ökning som bara fåtalet vågade tro på för bara fem år sedan.
Kevin Freij från www.mymobilesecurity.com, som utför säkerhetsservice och applikationer, representerar en av de få skandinaviska säkerhetsföretag som representerades på mässan i år. Han är imponerad av mässans storlek och informativa nivån, även om de stora produktnyheterna uteblivit. ”Jag kan förstå att pressen kanske önskat sig fler banbrytande produktlanseringar men i gengäld får de ett fascinerande smakprov på framtidens möjligheter med den senaste teknologin i branschen”, säger han. Han pekar på tre områden som enligt honom är mässans mest intressanta.

1. Near Field Communication (NFC)
NFC är inte en ny teknologi men den har ännu inte fått sitt stora globala genombrott. NFC är en nätverksteknologi som fungerar trådlöst på korta avstånd och som möjliggör trådlös förbindelse mellan två enheter i närheten av varandra, och som endast kräver att en av enheterna är påslagen för att fungera. NFC används primärt för att dela data, para enheter (förbinda enheter genom att tangera dem) och utföra transaktioner.
Organisatören av Mobile World Congress har i år prioriterat NFC på mässa genom att ge besökarna möjligheten att prova teknologin i praktiken. Därför är NFC-terminaler uppställda här och där så man med sin telefon kan få tillgång till extra information, samt möjligheten att hoppa över de långa köerna vid lunchen genom att betala sin mat med mobilen. Just mobilbetalning, mobile payment, har blivit mycket vanligt i utlandet, bl.a. i USA där t ex kaffekedjan Starbucks infört teknologin med stor succé. Det är tänkt att teknologin ska kunna ersätta tåg-, tunnelbane- och busskort, sjukförsäkringskort, kreditkort, kontanter och annat som har sin plats i plånboken. Dock finns det några nackdelar med NFC vilket gör genombrottet lite komplicerat, förklarar Kevin Freij. ”Först och främst krävs det att din mobiltelefon har rätt teknologi, vilket bara är aktuellt med de nyaste modellerna. Även om det kommer 300 telefoner med NFC på marknaden i år och allt fler tillverkare har valt att implementera teknologin sticker det fortfarande i ögat att Apple tillsvidare sagt nej tack. Det är också en nackdel att det handlar om extra utrustning för att använda den, istället för att ha vidareutvecklat tekniken som redan finns. Men potentialen är enorm, vilket också ställer nya krav på säkerheten och här ska en sådan som mig vara vaken och uppmärksam om vi ska hänga med i utvecklingen”.

2. Connected living
Möjligheterna med fenomenet ”maskin till maskin-kommunikation” eller ”connected living” visades upp i en helt mobildriven stad där det hade konstruerats rådhus, butiker, hus, verkstäder, vägar, hotell, sjukhus och caféer. ”Förra året såg vi ett ’connected’ hus och i år har det utvecklats till en hel stad. Teleoperatörerna kan inte sluta le när de skymtar de enorma möjligheterna. Personligen finner jag utvecklingen riktigt spännande och jag ser fram emot dagen när jag kan låsa min bil, öppna garageporten och huvuddörren, avaktivera larmet, sätta på luftkonditioneringen, tända lamporna, sätta på musik, beställa hämtmat, byta TV-kanal och mäta mitt blodtryck med en och samma telefon”.

3. Webbaserade appar
Långt ifrån alla världens smartphones använder sig av operativsystemen Android eller Apples iOS, som bekant baseras på appar som laddas ned från Internet. På mässan ser vi en rad nya operativsystem bl.a. Firefox OS, vilken som någonting nytt kör med webbaserade appar som inte behöver laddas ned. Vinner den idén mark är det positivt för utvecklarna som slipper betala en del av omsättningen till t ex Google för försäljning via Google Play. De behöver heller inte utveckla tre-fyra versioner av deras appar då dessa webbaserade appar fungerar över operativsystemen. ”Firefoxplattformen föddes i hård motvind och dess chanser spås inte vara stora. Men det gjordes inte heller Googles Android system när det kom ut för fem år sedan. Det kommer alltså bli mycket spännande att se hur det klarar sig. Det är alltid bra med konkurrans som är positiv för användarna”, säger Kevin Freij.

En ny nivå
Trots att Kevin Freij är begeistrad över gadgets och ny teknologi har det inte varit hans primära syfte med mässan. Många gånger hittas han i GSMA:s stånd, där han demonstrerar MYMobileSecurity:s säkerhetsappar för potentiella, intresserade operatörer. GSMA är ett världsomspännande företag som bl.a. organiserar Mobile World Congress och som äger en intresseorganisation för mobil- och teleoperatörer. ”Vårt samarbete med GSMA ger oss en riktning som vi är stolta över”, säger han och fortsätter: ”För ett företag som MYMobileSecurity är det här platsen där vi får möjlighet att möta nya och befintliga samarbetspartners från hela världen. Vi har omkring 80 samarbetspartners över hela världen och det uppstår hela tiden nya, så vi sparar både tid och pengar när vi kan möta några av dem här. I år har vi en hel del produktiva möten med Nordafrikas största mobiloperatör Zain Group, som vi har inlett förhandlingar med”. Kevin Freij berättar att de till att börja med fokuserar på Sudan för att därefter gå efter de andra länderna inom koncernen. ”Nordafrika utgör en stor ’upcoming market’ vars utveckling sker i rasande fart. Bara i Sudan finns det 20 miljoner potentiella kunder som kan tänkas investera i våra säkerhetsappar via webportaler och försäljning från butik. Bara det samarbetet öppnar upp för nya möjligheter”, säger han och tillägger att MYMobileSecurity också har påbörjat ett samarbete med Telecor, som ägs av spanska El Corte Inglés – Europas största varuhus. ”Jag är övertygad om att 2013 blir året när även MYMobileSecurity når nya horisonter, så vi kan ta företaget till nya höjder”.
Kevin Freij startade MYMobileSecurity 2009 tillsammans med danska Janus Rægaard Nielsen och svenska Jonas Borgh. Företaget har kontor i Stockholm, Barcelona och Marbella. Säkerhetsapplikationen MYAndroidProtection är deras mest sålda. De har över 5 miljoner nedladdningar och får omkring 100 000 nya användare i veckan. Det finns en gratisversion på Google Play.

Senaste artiklarna från En Sueco

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgö...

Kultur

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser f...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några...

Kultur

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. De...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo...

Utflykter

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul...

Kultur

Trumpet Málaga CF missade. När pappa reste till Me…

... slog Adrian till som toppmålgörare, förlängde kontraktet till 2021 och lämnade La Rosaleda i tår...

Sport

Under ytan - Sea Life, Benalmádena Costa

För den som är intresserad av livet under ytan rekommenderas ett besök på akvariet Sea Life, i hamne...

Utflykter

Utflykter

Djurparker: Lobo Park - Selwo Aventura - Bioparc

Vargar Norr om Málaga, i riktning mot Antequera, ligger Lobo Park, Costa del Sols egen vargpark. Detta är en icke-vinstdrivande verksamhet med syfte ...

Utflykter

Upp i det blå - Teleférico Benalmádena

För den som vill ha fin utsikt och se en del av kuststräckan ovanifrån ska stegen styras till Arroyo de la Miel, Benalmádena. Där, bara ett stenkast f...

Utflykter

Torrox Pueblo - En bortglömd pärla?

Charmeras du av branta trappor som slingrar sig över bergssidan mellan små vitkalkade hus med bougainvilleor vid huvudentrén? Blir du lugn i själen av...

Utflykter

Gastronomi

Alkoholfri sommar?
 Här är alternativen!

Ska du köra hem? Vill du passa på med vikten? Eller kanske har du andra orsaker till att b...

Gastronomi

Veras Veranda: Oreo-glasskaka på chokladkaksbotten

Jippi! Nu ska ni få ett recept på en efterrätt som verkligen passar alla. Detta är en hit ...

Gastronomi

Sabor a Málaga: Citroner

Exporterar norrut I en ensam industrilokal på landsbygden i Alhaurín de la Torre möter ...

Gastronomi

Gazpacho – en portion spansk historia

Det finns många varianter av denna spanska rätt – en del med kött, andra med fisk och skal...

Gastronomi

Veras Veranda: English muffins

Jag älskar English muffins – de passar utmärkt till frukosten med bacon, ost och stekt ägg...

Gastronomi

Japansk mispel – kommer från Kina och vurmas för i Sayalonga

Det är bråda dagar hos mispelodlarna hos Cooperativa Estepona när En Suecos journalist tal...

Gastronomi

Sport

En Sueco rekommenderar: 10 nya ansikten i La Liga

  Trots att Spanien fortfarande badar i sol och att semestern fortfarande pågår för de flest...

Sport

Neymar tillbaka till La Liga?

När fotbollsspelaren Neymar lämnade FC Barcelona för Paris SG sommaren 2017 blev han samtidigt värld...

Sport

Minigolf

En aktivitet som kanske inte passar de hetaste sommardagarna men mycket väl ljumma kvällar är utan t...

Golf

Tema & Profiler

Vad går ni och tänker på Eva och Magnus Wahlberg?

Många är vi som genom åren följt Nerjas utveckling och svenskars kärlek för denna vita lilla stad öster om Málaga går inte att ta miste på. Och många ...

Tema & Profiler

Skugga i sommarvärmen

Costa del Sol är fantastiskt om sommaren – stränderna visar sig från deras bästa sida, restaurangerna dukar upp med läckerheter, nystrukna dukar och e...

Tema & Profiler

Är spanjorerna verkligen så lata?

”De där spanjorerna...!” är någonting som jag hör så ofta att jag nu inte kan låta bli att ta upp det. När saker och ting inte går som de ska så är de...

Tema & Profiler

Joao Magalhaes
- mannen med bilarna

Mannen bakom bilmuseet I En Suecos artikelserie om museer i Málaga har du kunnat läsa om det populära bilmuseet i Málaga och i denna artikel får du...

Tema & Profiler

Möt Lasse Lindbom

Från spelande med klasskompisar, till känd musikproducent, till Spaniens värmeLasse Lindbom “My day goal is to make everyday less everyday”  ...

Tema & Profiler

Fläktande solfjädrar

Fläktande solfjädrar

Använder du solfjäder i sommarvärmen? Är du en av dem som fläktar häftigt med den, kanske du har till vana att vila den i handen eller döljer du ansik...

Tema & Profiler

Marias Djurlyckoland i Córdoba

Nästan symboliskt har Jorge, fincans frigående åsna och Marias reskamrat, tagit plats precis vid infarten när jag anländer. Åsnans öron, som hela tide...

Tema & Profiler

På andra sidan: Kan homosexualitet botas?

Söker du personlig utveckling, vidareutbildning eller ny inspiration så är utbudet av kurser, föredrag och seminarier större än någonsin. Flera nya ku...

Tema & Profiler

Kultur

Fotofestival hålls återigen i Mijas

Åttonde utgåvan av Photofestival hålls ännu en gång i Mijas, där Teatro de Las Lagunas de Mijas utgör huvudplatsen för festivalen, som både omfattar f...

Kultur

5 saker du bör göra på Feria de Málaga

Den årliga ferian i Málaga går av stapeln i kväll. Under tio dagar kommer det att vara upplevelser för både stora och små, och så kommer det finnas ev...

Kultur

Nattliv i Madrid

Madrid är ett oerhört populärt turistmål. Eftersom staden ligger mitt i Spanien finns det inte några naturliga stränder eller någon kust. Däremot finn...

Kultur

Tivoli - Arroyo de la Miel, Benalmádena

I Arroyo de la Miel, Benalmádena, ligger Tivoli World – Solkustens tivoli som bjuder på pariserhjul, bergochdalbanor och karuseller för både små och s...

Kultur

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com