Välkommen till det digitala samhället!

Välkommen till det digitala samhället!

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Världen, vår planet Jorden, är en konstig plats på så många sätt och vis. Och där hör vi människor till! Vår ras, homosapiens, har förändrat vår jord på så många olika sätt under flera decennier. Vi har gått från att vara grottmänniskor utan pengar till högtidliga medeltidsmänniskor med byteshandel. Och vi har gått från medeltida till mer moderna. Den främsta förändringen, och den allra mest omfattande, är dock den digitalisering som sker just nu. 

I princip alla de samhällen som finns idag är till större delen beroende av vår digitala utveckling och de tekniska uppfinningar som vi själva skapat. Från att det förr i tiden inte ens fanns pengar, till att vi alla idag kan låna pengar online innebär en rätt stor skillnad. Välkommen till det digitala samhället!

Digitaliseringens främsta förändringar

Att vi nu för tiden lever i ett helt och hållet digitaliserat samhälle finns det ingen tvekan om. Det mesta vi gör i såväl vår vardag som i våra arbeten och på fritiden är på ett eller annat sätt beroende av just tekniken och våra digitala skapelser. 

Ju fler år som går desto fler tekniska prylar dyker det upp på marknaden, och desto vassare blir skapelserna och deras funktioner. Idag gör vi knappt något på egen hand längre. Utan istället har vi överlämnat de olika sysslorna till datorer, maskiner och program. 

I vår vardag kan man exempelvis se stora förändringar vad gäller hushållsarbete, kommunikation, användning av digitala enheter och hantering av ekonomi och lån. Mycket av det som finns tillgängligt idag existerar tack vare internet och våra skärmar. Idag kan man exempelvis ta lån online hur enkelt som helst, och där även samla lån för bättre koll.

Även vårt arbetsliv har förändrats i och med digitaliseringen, det både gällande beteenden, kunskap och möjliga utföranden. Arbetskraft har bytts ut mot robotarmar och automatiserade maskiner, och överordnade har ersatts av datorer och smarta program – det både på gott och ont. 

Ännu är vi inte framme

Många av de uppfinningar som skapats med hjälp av teknologin, innovation och våra breddade arbetsområden har varit otroligt fördelaktiga för våra samhällen. Digitaliseringen har tagit över mycket, men har samtidigt skapat nya möjligheter som vi aldrig trodde var möjligt. Mycket har blivit enklare, mer tillgängligt för alla, och även bättre.

Vi i Sverige har framförallt kommit långt inom digitaliseringen och det som finns tillgängligt idag, och det både vad gäller användning och utveckling. Men, trots att man många gånger tänker att det inte längre är möjligt att komma på nya steg i utvecklingen finns det mycket inom den tekniska världen som ännu inte är uppnått. 

Medan somliga fortfarande har svårt att förstå hur en robotgräsklippare, en dator eller en viss maskin kan fungera som de gör finns det professionella forskare som hela tiden satsar på att få fram nya data, nya program, nya tekniska prylar och nya funktioner. Det är både läskigt, spännande och lärorikt på en och samma gång. 

Det goda i det onda

Samtidigt som många har föraktat det här med digitaliseringen och vår ökade användning av tekniska uppfinningar finns det mycket gott att hämta i det onda. Att robotar ersätter arbeten, att vi blir beroende av våra skärmar och att vår vardag blir allt mer hektisk må kanske ha så hälsosam påverkan på samhället.

Men, hade det inte varit för digitaliseringen hade vi exempelvis inte kunnat kommunicera på omvärlden lika snabbt, vi hade inte haft lika mycket fritid, det hade inte varit lika enkelt att hantera vardagen, och vi hade inte heller kunna låna online eller samla lån. 

Små som stora förändringar har verkligen gjort skillnad i de flestas liv – i det onda finns alltid något gott! Att välkomna det digitala samhället har aldrig varit så aktuellt som det är nu. Allt är inte positivt, men det finns heller ingen tvekan om att digitaliseringen underlättat rätt mycket. Och ännu är vi inte framme. 

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco