Krisen i Katalonien: Torsdag är domedagen för Puigdemont - Massiva skogsbränder i Spanien - Nu kommer hösten

Mariano Rajoy Carles Puigdemont

Krisen i Katalonien: Torsdag är domedagen för Puigdemont

Mariano Rajoys regering i Madrid har gett en sista frist till den katalanska ledaren Carles Puigdemont: senast på torsdag ska han ge ett tydligt svar på om han ämnar förklara Katalonien som en ny, självständig republik eller ej. Puigdemont hade egentligen en frist som löpte ut i måndags men svaret var oklart – återigen. På grund av detta får Carles Puigdemont nu en sista chans och om han inte ger ett tydligt svar kommer centralregeringen troligtvis att aktivera den så omtalade paragraf 155 i grundlagen, som går ut på att upplösa det katalanska parlamentet för att sedan tillsätta en administrator eller utlysa regionalval.
Mycket tyder på att Rajoy och hans mannar verkligen menar allvar denna gång. De två ledarna i valkommittén bakom det olagliga självständighetsvalen arresterades under den gångna helgen och anklagas nu för brott mot grundlagen. De sitter fortfarande häktade på obestämd tid. Dessutom fortsätter rättegången mot chefen för den katalanska regionalpolisen. Han anklagas för passivitet under oroligheterna som rådda dagarna inför ”valet”. Han sitter inte i häktet men hans pass har konfiskerats.
Allt detta sker samtidigt som företagen fortsätter att fly Katalonien. Totalt har nu över tusen företag lämnat Katalonien under det senaste året – bland dessa 28 av Kataloniens största och mest prestigefyllda företag. Det senaste företaget att lämna Katalonien är bodegan Corderníu, som nu flyttar till Rioja.
 
NORRBOM LR warehouse clearance banner 600x300px eng

Massiva skogsbränder i Spanien

Under helgen och i början av veckan registrerades över 82 skogsbränder i och runtomkring Galicien. De flesta är små och obetydliga men sju av dem är så omfattande samt så nära bostadsområden att de utgör en fara för människorna i trakerna. Fyra personer har redan dött, trots stora evakueringar och brandkårens stora insats. Brandkåren i de drabbade områdena får även hjälp från grannregionerna.
Mariano Rajoy, som själv är från Galicien, har för några dagar sedan besökt flera av de värst skadade områdena, för att visa sitt stöd åt brandkåren samt polisen i deras arbete. Det ryktas att bränderna är anlagda.
Galicien är en annars regnrik region, där skogsbränder är ytterst sällsynta, men i år är skogarna snustorra då det inte har regnat på flera månader.
 

Nu kommer hösten

Shorts, t-shirt, strandhäng och sommartemperaturer har varit vardag längs hela Costa del Sol under oktober så här långt. Men nu är det slut med det. Denna morgon nådde höstregnet kusten vilket har inneburit kraftiga skyfall på många platser, vindar och svalare temperaturer.
Och regnet förväntas under dagen fortsätta på många platser i provinsen. De längre temperaturerna å sin sida kommer att märkas speciellt kvällstid då kvälls- och nattemperaturerna kommer att falla med mellan 5-8 grader.
I slutet av veckan visar prognosen att solen kan titta fram lite igen men temperaturerna förblir svalare.
 

En bra ”puente” för hela Andalusien - Krisen i Katalonien: Puigdemont har till på måndag - Idrottschefen i Málaga CF har fått sparken

En bra ”puente” för hela Andalusien

Sommarsäsongen har varit fantastisk och nu kan det samma sägas om den så kallade ”puente” som vi befinner oss mitt i. I går (torsdag) var det nationell helgdag, så att genom att ta fredagen som klämdag – eller bygga en bro över fredagen – så får man sig en långhelg. Detta är någonting som många tillsynes gör för i Málagaprovinsen har hotellägarföreningen meddelat att beläggningen ligger på hela 88 procent. Siffran är även bra för övriga delar av Andalusien som har en beläggningsprocent på 82 procent. Dessa är de bästa siffrorna någonsin. En orsak bakom dessa är dock att just dessa dagar står Málagas kongresscenter som värd för en av landets största läkar- och medicinkonferenser.
 

Krisen i Katalonien: Puigdemont har till på måndag

Rajoys och hans mannars tålamod med katalanerna håller på att ta slut. Det efter att Carles Puigdemont i tisdags, när han stod i talarstolen i det katalanska parlamentet, inte lämnade något tydligt besked om huruvida han förklarar Katalonien som en ny självständig republik eller inte. Som svar på detta frånvarande beslut har nu centralregeringen gett den katalanska regionalregeringen till på måndag på sig att lämna ett faktiskt beslut. Blir svaret självständighet eller om besked om beslut uteblir är det högst troligt att Rajoy kommer att aktivera den så omtalade paragraf 155 i grundlagen och därmed upplösa det katalanska parlamentet och inställa en administrator till att leda Katalonien fram till nästa val.

Idrottschefen i Málaga CF har fått sparken 

malagacfFrancesc Arnau, 41 år och före detta målvakt i Málaga CF:s La Liga-trupp, har blivit uppsagd från sin tjänst som idrottschef i klubben. Detta efter bara 22 månader i tjänst på denna post.
Klubbägaren, shejk Abdullah Al-Thani, har således valt att offra honom efter den eländiga starten för Málaga under säsongen 2016-2017, då klubben endast lyckades plocka 1 av 21 möjliga poäng under de sju första matcherna.
Annars hade det varit väntat att det skulle ha varit tränaren Michel som skulle få bära oket som syndabock. Men det är nu alltså Arnau som byts ut mot en gammal goding från Málaga CF, nämligen den 58-åriga argentinaren Mario Husillos (på bilden). Husillos har tidigare både spelat, varit tränare och idrottschef för Málaga, den sistnämnda rollen blev han dessutom också avskedad ifrån!
Men nu har Al-Thani, den oförutsägbara klubbchefen, alltså anställt honom igen och Husillos grekiska arbetsplats, storklubben Olympiacos, lät honom gå från hans kontrakt. Hans nya kontrakt med Málaga CF har skrivits för 2,5 år.
På söndag kväll möter Málaga CF Madridlaget Leganes på Estadio La Rosaleda, och hoppet är stort att det blir Málaga CF:s första seger för säsongen.

Omfattande förnyelse av gatubilden i Torremolinos

Torremolinos står inför en av de för staden största moderniseringar genom tiderna. Huvudgatan Avenida Palma de Mallorca har redan delvis gjorts om till gågata och nu under de kommande månaderna ska även övriga delar av den trafikerade gatan byggas om till gågata.
Omläggningen görs inte bara med hänsyn till fotgängare och affärsidkare utan kommunen har även planer för stora konstutställningar och andra aktiviteter som ska äga rum i de nya områdena, som även ska få en del grönområden. Liknande förnyelse kommer att göras på stadens centrala torg, Plaza Costa del Sol. Det ”gamla” torget ska moderniseras med ny beläggning och växter och så kommer det i framtiden också att bli helt bilfritt.
Det inledande arbetet har redan börjat och kommunen hoppas nu på att allt ska vara färdigt inom ett år.

Robert Wells är på väg

Nu är det knappt 100 biljetter kvar till den stora konserten med Robert Wells nu på lördag, som spelas i Teatro Las Lagunas i Mijas. Biljettförsäljningen har gått över förväntan och arrangören hoppas på utsålt på lördag.
”Det är roligt när intresset för konserten är så stort och jag är glad att se att det kommer så många svenskar från hela Costa del Sol”, säger Henrik Andersen från EventHuset. Henrik är själv dansk, men ett stort Robert Wells fan.
Det är tredje gången som Robert Wells gästa Costa del Sol, men denna gång kommer han med sin hittills största show. Med sig har han nämligen sin trio samt de tre sångerskorna från The Vocalettes.
De sista biljetterna till konserten finns att köpa hos UniOptica i Fuengirola, Scandi Supermarket i Nueva Andalucía och så går det naturligtvis att boka biljetter på: henrik@eventhuset.es och telefon 670 63 57 86.
AHN arrangerar buss från Nerja och Marbella.

Fler artiklar...

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29