Vilka sporter är populära både i Spanien och Sverige?

Vilka sporter är populära både i Spanien och Sverige?

ADVERTORIAL

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Sport är en förenande kraft och som historiskt gjort väldigt mycket nytta för samhället. Vissa sporter är populära över hela världen och kan på så sätt göra att alla världens människor får en mötesplats där alla är jämlika. Vissa sporter är såklart mer populära än andra, och vissa är mer populära på andra platser än andra. Här nedan kommer vi att gå igenom några av de sporter som är populära i både Sverige och Spanien.

Fotboll – Världens mest populära sport

Fotboll är som bekant världens absolut mest populära sport och spelas och följs av människor över hela världen. Fotboll spelas av miljontals människor från alla världens hörn och på alla olika nivåer. I alla världens länder kan man hitta ligor på allt från amatörnivå till proffs. Sverige och Spanien är såklart inget undantag. Under stora mästerskap så ser vi hur människor oavsett nationalitet, språk och kultur kan enas kring denna underbara sport.

Fotboll har spelats över hela världen i flera hundratals år, men ursprunget är inte helt självklart. Det är vissa saker som tyder på att det spelades redan under antiken, men det var under 1800-talets Storbritannien som det fick sin moderna form.

Kollar man specifikt på Sverige och Spanien så är det en stor del av de båda ländernas identitet. Spanien må ha varit mer lyckade än Sverige genom åren, men Sverige har alltid funnits där och krigat. I Sverige kan man följa allt från korpfotboll till den Allsvenska tabellen, och i Spanien finns det ett ännu mer avancerat seriesystem.

Vad som gör fotboll till den succé är svårt att sätta fingret på. På något sätt har denna sport en förmåga att ena människor på ett sätt man inte ser någon annanstans. Under världsmästerskap samlas fans och spelare från alla världens håll och kanter för att uppleva sporten tillsammans. Oavsett om du är spanjor, svensk, kanadensare eller sydafrikan så finns det en gemenskap som är svår att åstadkomma annars.

Tennis – Lång historia i de båda länderna

Tennis har en lång historia i både Sverige och Spanien. Som svensk minns man kanske främst Björn Borgs storhetstid, men vi har haft andra duktiga spelare även efter det. Spelare så som Robin Söderling och Mats Wilander har även de satt Sverige på kartan när det kommer till denna globala sport.

Även Spanien har haft många stora tennisspelare genom tiderna, inte minst superstjärnan Rafael Nadal. Enligt vissa är Nadal den bästa spelaren som sporten någonsin skådat. Alla dessa spelare har hjälpt till att göra sporten omåttligt populär i de båda länderna.

Förutom att spela och kolla på sporten har det också blivit väldigt populära att betta på tennis i de båda länderna. Som svensk kan man hitta betting på tennis på Mr Green. Eftersom att sporten är så populär så finns det mängder av olika matcher och odds att hitta.

Padel – Kom från Spanien och blev rekordpopulärt

Det finns nog ingen svensk som har missat den extrema padelvåg som kom över landet för några år sedan. Sedan dess har det lugnat ner sig, och populariteten har sjunkit. Men, det är fortfarande en otroligt populär sport i Sverige, och den kommer ursprungligen från Spanien.

I Spanien har padel varit populärt under många år, och långt innan det kom till Sverige. Kollar man bland världens toppspelare så är mer eller mindre alla spanjorer. De har också vid flera tillfällen varit värdland för WPT. Den popularitet som sporten lyckats bibehålla i Spanien kommer nog tyvärr att bli svår att uppnå i Sverige, men det är onekligen en populär sport på båda platserna.

Padel kanske inte riktigt har samma potential att ena människor världen över som fotboll, men just mellan Sverige och Spanien har det varit ett bra sätt att knyta band. Numera åker svenskar på padelspecifika resor till Spanien och de två kulturerna kan på så sätt mötas.

Motorsport – Världskända förare inom olika grenar

Även inom motorsport så har Spanien och Sverige mycket gemensamt. Det finns världskända förare inom flera olika grenar från de olika länderna, och sporterna är omåttligt populära. Som svensk har man kanske Marcus Ericsson färskast på minnet, men kollar man längre bak i historien finns det många andra som är värda att nämna.

Även i Spanien har motorsport en stark tradition. Kollar man på de bästa förarna genom tiderna inom de flesta grenar så hittar man åtminstone någon spanjor. Precis som svenskar så fortsätter sporten att attrahera nya följare och förare för varje dag som går.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco