Sport januari 2010

’El Clásico’ från en annan vinkel

De flesta känner till resultatet från den förra ’El Clásico’ mellan FC Barcelona och Real Madrid, så det behöver vi inte gå in på. I stället kommer här en rad fakta som visar vad fotbollsmatcherna handlar om och hur stora de två klubbarna är.
· Det är den ligamatchen i världen som har den största mediebevakningen. Det är bara slutspelen i EM och VM som sänds i fler länder. Förra   gången sändes det direkt i 25 länder.
· Det har spelats totalt 238 matcher mellan klubbarna, varav 207 varit officiella, medan resten har varit vänskapsmatcher.
· 68 av de officiella matcherna slutade med seger för Real Madrid, 61 till FC Barcelona medan 30 slutat oavgjort.
· Målskillnaden är 262-244 till Real Madrids favör.
· Sammanlagt har de två klubbarna haft 16 spelare som vunnit Balon d’Or, vilket går till Europas bästa spelare. Nio har vunnit FIFA World Player som delas ut till världens bästa spelare.
·Vid förra ’El Clásico’ uppskattade man att det fanns fotbollsspelare till ett sammanlagt värde på en miljard euro, på plan, sett utifrån deras friköpsklausuler.
· Den största segern över rivalen har Real Madrid stått för när de under säsongen 1933/34 utklassade FC Barcelona med hela 8-2 på Bernabéu.
· Några år tidigare satte kungaklubben ett anmärkningsvärt rekord, då de spelade en hel säsong utan en enda förlust. Dessutom förlorade laget inte en enda hemmamatch på åtta år, från 1957-1965, vilket motsvarar 121 matcher.
· Ett av de mer spektakulära resultaten ägde rum den 10 januari 1943, då matchen på Camp Nou slutade 5-5. Den legendariske Real Madrid-spelaren, Alfredo de Stéfano, är den bästa poängplockaren i matcherna mellan de två lagen, med inte mindre än 19 fullträffar. På andraplatsen hittar man ännu en Real Madrid spelare, nämligen Puskas, som satte bollen i nät 17 gånger.
· Real Madrid är den klubb som gjort flest mål på en säsong, 107 stycken. Rekordet var nära att bli slaget under säsongen 08/09 av FC Barcelona, som gjorde 105 mål.
· Klubbarna har tillsammans vunnit inte mindre än 50 nationella mästerskap, varav Real Madrid vunnit 31.

Spaniens överlägsna i Davis Cup
Det spanska landslaget i tennis spelade i början av december finalen i Davis Cup, tennissportens VM. Motståndaren var Tjeckien och finalen spelades på grus, som är det underlag spanjorerna föredrar, i Palau Sant Jordi i Barcelona.
Sammanlagt skulle man spela fem matcher, Rafael Nadal började som förväntat och slog sin tjeckiska motståndare i den första matchen. Andra matchen blev en rysare efter att David Ferrer legat under med 0-2 i set, men trots det kom han tillbaka och vann matchen i fem set efter drygt fyra timmars spel. Därmed ledde Spanien med 2-0 och behövde bara en seger till för att vinna deras fjärde Davis Cup. Spanjorerna spelade med stor självtillit, väl hjälpt på vägen av åskådarna och vann dubbeln utan några större problem.
Därmed var de två sista singlarna betydelselösa, men spanjorerna ville ändå vinna, vilket de också gjorde.
Den totala segern blev därmed på 5-0, något som inte har hänt redan Sverige vann 1997. Kvar står rekordet med tre segrar i rad, som sattes av Australien för över 100 år sedan. Spanien har vunnit två år i rad och spelar nästa gång i februari mot Schweiz, som har en viss Roger Federer i laget.

Messi utsedd till världens bästa
Den argentinska fotbollskonstnären, Lionel Messi, blev i början av december utsedd till världens bästa fotbollsspelare.
Argentinaren, som spelar för FC Barcelona, knuffade ner Cristiano Ronaldo från Real Madrid till andraplatsen, medan lagkamraten Xavi Hernández slutade på tredje. Det är tredje gången sedan 2001 som en spanjor är med på pallen. Fernando Torres slutade förra året också på en tredjeplats, medan Real Madrid legenden Raúl 2001 placerade sig på en andraplats.
Den enda spanjor som har vunnit pokalen var Luis Suáre 1960.

Tidigare Tour vinnare hjälper Contador
Efter att det framkommit att den dubbla vinnaren av Tour de France, spanska Alberto Contador, beslutat att fullfölja sitt kontrakt med Astana har många ifrågasatt om laget är tillräckligt starkt för att kunna hjälpa deras spanska kapten fram till pallen i Paris. Laget har förlorat framträdande namn som Lance Armstrong, Levi Leipheimer, George Hincapie, Andreas Klöden och Yaroslav Popovych. Samtliga förare, med undantag av Hincapie, har blivit en del av Lance Armstrongs nya team, RadioSchack.
Det finns hjälp att få i och med att det kazachiska laget har hämtat den tidigare Tour vinnaren, Óscar Pereiro, till teamet. Spanjoren vann det franska cykelloppet 2007 och kommer därmed att vara en betydande förstärkning i Contador, som kan vinna Tour de France för tredje gången i sommar.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.