SKOL – Marbellas 60-åriga modernistiska ikon

SKOL - Marbellas 60-åriga modernistiska ikon

Alla som bor i Marbella känner till det och de flesta som har besökt staden har någon gång promenerat förbi det unika vita byggnadskomplexet med SKOL skrivet i stora bokstäver på den ena väggen. De modernistiska byggnaderna som utgör detta komplex är bland Costa del Sols bästa exempel på arkitektur från 1960-talet, och projektet var banbrytande för lägenhetshotell på hela Costa del Sol.

SKOL var inte det första hotellet i Marbella. De första var Hotel Comercial och Hotel Miramar, som byggdes 1918 respektive 1926. Under det spanska inbördeskriget förstördes många byggnader och efter andra världskriget var Marbella en obetydlig liten by med färre än 10 000 invånare (lite svårt att tänka sig kanske, med tanke på att befolkningen där i dag uppgår till 156 153 personer).

Men kustjuvelen låg inte ”oupptäckt” särskilt länge. Marbellas jetset-era började på 1950-talet med ankomsten av en tysk prins. Familjen Hohenlohe öppnade societetshotellet Marbella Club 1954 och tre år senare, 1957, öppnade det berömda Hotel El Fuerte. Ändå kom modernismen inte till staden förrän SKOL öppnade 1963.

Corbusier-stil

Edifício SKOL var början på en arkitektonisk revolution för hotelldesign i Marbella och även på det övriga av Costa del Sol. Arkitekterna bakom det nya komplexet hette Manuel Jaén Albaitero och Carlos García San Miguel, och designen inspirerades av den världsberömda franska arkitekten och designern Le Corbusier (Charles-Édouard Jeanneret-Gris). Corbusier tillhörde den så kallade första internationella arkitekturskolan, som främjade rena geometriska former, och man kan tydligt se inflytandet i hur byggnaden kombinerar funktionalitet med skulptural expressionism. Den högsta av de tre byggnaderna som utgör SKOL, som har en trappa som sträcker sig tio våningar upp på utsidan av byggnaden, leder tankarna till Corbusiers L’unité d’habitation i Marseille från 1952.

Det kanske mest unika med SKOL var att man i projektet använde modernistisk design som var helt okänd på Costa del Sol, vid byggandet av ett av de första lägenhetshotellen i Spanien. Med sina 300+ turistlägenheter innebar SKOL början på en ny form av turism i Marbella, för på den tiden hette de viktigaste lokala hotellen Los Monteros, El Fuerte och Marbella Club, och de hade bara 35, 18 respektive 16 rum.

Byggandet av SKOL började 1961 och den officiella invigningen av detta – stadens första, enligt den tidens normer, enorma turistkomplex, hölls hösten 1963. SKOL byggdes på en 20 000 m2 stor tomt vid stranden Fontanilla och bestod, som bekant, av tre byggnader som byggts som i ett U, med en stor tropisk trädgård i mitten samt utsikt över Medelhavet. Komplexet omfattade 350 lägenheter med 580 rum och 1 230 sängplatser. Designen kombinerade grova vita väggar med stora glasytor och glaserat blått kakel som reflekterade havet. Inget designbeslut gjordes av rent estetiska skäl – i funktionalism används idéer för att lösa problem.

Mina egna föräldrar tillbringade faktiskt en vecka på SKOL år 1965, när hotellet var ganska nyöppnat. I efterhand har min mamma sagt att det var ganska ensamt då det ännu inte var fullbokat. På den tiden bestod Marbella mest av det som i dag är Marbellas gamla stadsdel och kusten i väster var öppet landskap. Nueva Andalucía fanns inte och San Pedro de Alcántara var bara en liten fiskehamn där ingen någonsin hade hört talas om Fendi, Chanel eller Versace.

Före sin tid

Lägenhetshotellet var inte bara banbrytande när det gäller design utan även när det kom till hotelledning. Det ikoniska hotellkomplexet var det första på Costa del Sol som erbjöd gästerna möjlighet att investera i hotellets egna lägenheter, en modell som sedan dess har blivit vanligt inom turistnäringen. Tanken bakom turistlägenheterna var enkel: turister kommer och går, men om turisterna själva äger sin lägenhet blir de lojala kunder. Senare, närmare bestämt 1991, ombildades lägenhetshotellet till privata lägenheter.

Under 60-årsjubileet i höstas hyllades SKOL inte bara för sin design, utan även för att vara ett företag som var 40 år före sin tid med en modern form av hotelledning – ett koncept som fick internationellt erkännande.

SKOL var alltså på många sätt ett spanskt pionjärprojekt. Det var det första hotellet i landet som erbjöd gästerna en buffé och som hade sin egen glassfabrik, bageri och konditori – dit lokalbefolkningen kom för att köpa kakor på söndagar. Det var också det första hotellet i området som hade en telefoncentral, och SKOL hade till och med en egen frisörsalong, där man bland kunderna hittade bland annat den berömda artisten Lola Flores och hertiginnan av Alba. Den unika byggnaden användes som inspelningsplats för många spanska 1960-talsfilmer, och betydelsen av SKOL kan ses på dess gästlista som visar kända skådespelare som Ava Gardner och Birgitte Bardot, politikern Ted Kennedy, kända tjurfäktare som Manuel Benítez Pérez (El Cordobés) samt fotbollsspelarna George Best och David Beckham.

60 års historia

När man går ner mot havet längs Avenida Arias Maldonado står byggnaden fortfarande i dag som en imponerande silhuett mot den ljusblåa himlen. Flera år efter att mina föräldrar besökte platsen blev min man och jag inbjudna av ättlingar till några av de första ägarna, och vi kom således att tillbringa några nätter på SKOL.

Även om SKOL i dag ligger mitt i Marbella stad, råder det fortfarande en unik retrokänsla här. När man kliver in från strandpromenaden, kommer man in till den stora tropiska centrala trädgården med palmer, blommor och tre pooler. I dag är inte gästerna lika celebra som under SKOL:s glansdagar, och solstolarna fylls i stället med besökare som har bokat sin turistlägenhet online från sitt hemland i norr eller öster.

Vid en närmare titt kan jag dock fortfarande hitta ekon av den ursprungliga stilen. Glasdörrarna in i lobbyn har specialdesignade handtag som är formade som enorma solrosor, i lobbyn hänger några häftiga lampor som säkert är original och de öppna trapporna för tankarna till 1960-talets funktionalism. De skulpturala utomhustrapporna är i dag stängda för allmänheten, troligtvis av säkerhetsskäl. Flera decennier vid havet sliter på byggnader, men denna hedervärda 60-åring fortsätter trots det att vara en av Marbellas mest ikoniska byggnader från mitten 1900-talet och fram till i dag.

När jag står på terrassen på den översta våningen och låter blicken vandra med kisande ögon, kan jag nästan föreställa mig hur det var här 1963, när byggnaden stod som ensam majestät på Marbellas soliga kust.

(Källor: Skol Apartments Marbella, La Opinión de Málaga, Architectural Digest, Archdaily, Marbella Directo, Foro Ciudad, Diario SUR, Patti Havers och Aase Linaae)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.