En julig dag i Málaga

Det är juletider och Málaga är den perfekta staden att kickstarta julhumöret i. Här är En Suecos guide till hur du kan komma i julstämning på bara en enda dag i den mysiga staden som i december visar sig från sin vackraste sida, då juliga skyltfönster, fina juleljus och ljusdekorationer smyckar och skapar stämning i det mesta av centrum.

Tidlösa churros på Casa Aranda
Börja dagen med spanjorernas favoritfrukost – churros, de friterade degstängerna som serveras med varm choklad att doppa i eller med bara vanligt socker. Det är inte svårt att hitta caféer som serverar churros i Málaga men den mest autentiska platsen för att äta härligheterna är Casa Aranda, som ligger på hörnet av Calle Herrería del Rey och Calla Alhóndiga, precis vid Plaza Félix Sáenz. Här har denna churrería legat sedan 1932, men med åren har den brett ut sig i gränden så att borden i dag även finns utställda i det som av allt att döma har varit en gammal entré till en trappuppgång.

Gränden styrs av en här av servitörer, varav de flesta är herrar i vita tröjor, som skyndar fram och tillbaka med kaffekoppar och churros-tallrikar. Man kan fråga sig själv om det finns annat på menyn.

Här ska det nämnas att spanjorerna gärna även churros till merienda (mellanmål) liksom att många denna tid på året beger sig in till centrala Málaga för att se juleljusen tändas, för att därefter få sig en fika med churros. Med andra ord finns det alltså många chanser att få sig nyfriterade churros hela dagen lång.

Julmarknad på Muelle Uno
När det vankas december poppar små träbodar upp längs kajen på Muelle Uno, Málagas fina hamn, som förutom att välkomna stadens invånare även lockar både lyxyachter och kryssningsturiser. Här kan det bland annat köpas hantverk och pyssel som är perfekt som julklappar. I allmänhet är detta en mycket mysig marknad som doftar julstämning på långa vägar. Under helgerna är det vanligt med ”snökanoner” som sprider skumflingor och med dem julstämning utöver hamnen.

Jamón y vino
Spanjorerna tycker rent allmänt om skinka men till jul hänger det fler skinkor än vanligt över barerna. Slå dig ner på en av Málagas otaliga barer och få dig ett par skivor nyskuren jamón serrano och drick ett glas spanskt vin till. Mer autentiskt än så blir det inte.

Köp el Gordo
Jullotteriet el Gordo är något av det mest spanska som finns och lotter till det stora lotteriet säljs överallt på gatorna av lottförsäljare eller i kiosker samt i de lokala barerna. En lott kostar 20 euro och högsta vinsten uppgår till flera miljoner euro.

Rostade kastanjer
När du fått nog av sötsaker kan du få lite sälta med en strut rostade kastanjer. Dessa säljs i vart och vartannat gatuhörn i december, och de är lätta att hitta – det är bara att följa doften.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.