Golfnyheter december 2012

Golfnyheter december 2012

Vid säsongens slut kan det konstateras att 23-åriga Rory McIlroy i år har gjort samma sak som Tiger Woods gjorde förut. Han vinner pengalistan på båda sidor av Atlanten och ligger suveränt på förstaplatsen på världsrankningslistan. Han är även vald som PGA ”Player of the year of America” och han var dessutom en del av det vinnande Ryder Cup-laget i år.
Hans största önskan är att vara den första golfspelaren i nya tider som tar guld i de olympiska spelen, i Rio 2016.

Stig Wiberg

Race to Dubai – European Tour
Per 12 november 2012

1. Rory McIlroy 3 696 597 euro
2. Peter Hanson 2 642 524 euro
3. Justin Rose 2 566 323 euro
4. L. Osthuizen 2 546 870 euro
5. Ian Poulter 2 270 851 euro
6. Grace Branden 2 081 961 euro
7. F. Molinari 2 031 047 euro
8. Luke Donald 1 838 492 euro
9. G. Mcdowel 1 822 425 euro
10. Paul Lawrie 1 775 682 euro

20. A. Noren 1 008 323 euro
51. F. Andersson Hed 499 400 euro

Världsrankningslistan
Per 12 november 2012

1. Rory McIlroy 13,01 poäng
2. Tiger Woods 9,12 poäng
3. Luke Donald 8,77 poäng
4. Lee Westwood 6,72 poäng
5. Adam Scott 6,23 poäng
6. Louis Osthuizen 6,21 poäng
7. Justin Rose 6,17 poäng
8. Jason Dufner 5,91 poäng
9. B. Snedeker 5,70 poäng
10. Webb Simpson 5,70 poäng

19. Peter Hanson 4,82 poäng
30. Carl Pettersson 3,58 poäng

Los Vikingos på Antequera Golf
Måndagen den 29 oktober besökte vikingarna Antequera Golf i strålande solsken efter många dagars ihärdigt regnande. Antequera var ett av de mest regndrabbade områdena varför det var otroligt att banan var spelbar.
Los Vikingos chefer, Erik Leth och Kai Friberg, hade planerat den fina dagen, som avslutades med middag och övernattning. Club de Golf Dinamarcas klubbmästare, Tonny Gjelsted, var i toppform och vann turneringen.
I slutet av november höll Los Vikingos Golf klubbmästerskap på Los Naranjos med Nordea och Jesper Hertz som sponsor. Resultatet kommer dock i nästa nummer av En Sueco, då turneringen inföll efter deadline.

OS-golf med 60 deltagare
60 män och 60 kvinnor i den Olympiska golfen i Rio de Janeiro – så kan framtiden se ut när golfen återigen blir en olympisk gren 2016. Även om det fortfarande är fyra år kvar till dess har man redan börjat organisera den olympiska golfturneringen i Rio.
Den Internationella Golf Federationen, IGF, har till IOC rekommenderat att den olympiska turneringen ska vara på 72 hål slagspel och att det ska vara maximalt 60 deltagare i herr- respektive damklassen.

Kaos med OS-golfbana i Rio
i Köpenhamn på Internationella Olympiska Kommitténs (IOC:s) kongress 2009 beslutades det att golf, efter 112 års uppehåll, återigen ska återupptas på det olympiska programmet. Oenigheten kring beslutet var stor, men golfspelarna var naturligtvist begeistrade.
Organisationskommittén bakom OS i Rio de Janeiro 2016 godkände att banan, som ska byggas fem kilometer från olympiabyn, lades ut på entreprenad.
Golfbanan kommer att ligga vid vatten i Barra de Tijuca, som är ett av de rikaste och säkraste kvarteren i Rio.
Området är även känt som hem för en mängd fotbollsstjärnor och andra kändisar. De flesta av de nybyggda arenorna kommer att ligga i detta område.
Designen av banan i Rio avgjordes i en tävling och vinnaren blev 48-åriga Gil Hansen som har lagt vikten på en design som i stor utsträckning kommer att använda det existerande landskapet med sanddyner och vattendrag.
Tävlingens jury bestod av Peter Dawson, president för International Golf Federation och R&A, samt tre medlemmar av den brasilianska OS-organisationskommittén. De valde Gil Hanses företag ”Hanse Golf Course Design” till att stå för att designa en bana som, oavsett resultat, kommer att hamna i golfens historieböcker som banan som banade vägen till golfens comeback i OS-sammanhang efter 112 års frånvaro.
Hanses företag har samarbetat med den femdubbla Majorvinnaren Amy Alcott, som ska bistå arbetet med att utforma banan efter önskan om minimal landskapsförändring samt att skapa en så miljömässigt hållbar lösning som möjligt.
Det är – inte så överraskande när man känner till brasilianska förhållanden – problem med ägaren av området, men man räknar med att kunna hålla en typ av provturneringar under 2015.
Med i upptakten till den eftertraktade uppgiften fanns namn som Robet Trent Jones II, Martin Hawtree, Gary Player, Jack Nicklaus/Annika Sörenstam och Greg Norman/Lorena Ochoa, men med facit i hand fick de se sig besegrade av den mindre kände Gil Hanse. Hanse är nog mest känd för sin design av Castle Stuart banan i Skotland samt som så kallad ”renovator” av bl.a. Winged Foot och TPC Boston där Deutsche Bank Championship spelas som ett led i FedExCup-slutspelen.

Protester mot golfbanan
Enligt teetime.dk börjar snart arbetet med att anlägga golfbanan, men i bästa brasilianska stil är det stora problem med att nå överenskommelser om både det ena och det andra kring området som utsetts till att utgöra den nya olympiska golfbanan i Rio, sommaren 2016.
Först och främst råder det tvivel om vem som äger marken. En lokal egendomsmatador, Pasquale Mauro, är den glada givaren. Han betalar omkostnader i samband med att banan anläggs och orsaken lär vara att värdet kommer öka väsentligt på de lägenheter som han bygger kring delar av anläggningen. Det låter ju omedelbart som en win-win situation. Det tveksamma i det är att företaget Elmway Participacoes påstår att de äger marken!
Förhoppningsvis blir det ordning och reda kring ärendet tillslut med hjälp av det brasilianska rättsystemet. Men det är ingenting som håller tillbaka den olympiska organisationskommittén, som har beslutat att påbörja arbetet med att göra Gil Hanses vinnarprojekt till verklighet.
Förutom att ha utsett ett område där ägarförhållandena uppenbarligen inte är 100 % klara, kämpar organisationskommittén även med andra problem. Flera miljörättsorganisationer och delar av Rios kommun är inte helt positivt inställda till bygget av en golfresort på ett skyddat område. Rios nyvalda borgmästare, Eduardo Paes, har tänkt lösa problemet genom ändringar av skyddsbestämmelserna, men det har inte visat sig ha någon mildrande effekt på kritikerna.
”Det är en total självmotsägelse. Man kommer att förringa miljölagen, samtidigt som man proklamerar att man vill hålla ett högklassigt och hållbart OS”, säger Andrea Gouvea, från Rios kommun, rasande till tidningen Rio Times.
Medan politiker och intresseorganisationer debatterar och rättsystemet gör sig redo för kamp packar golfarkitekten Gil Hanse sina flyttkartonger. Han räknar med att flytta till Rio, med hela sin familj, innan slutet av januari 2013. Därefter kan bulldosers påbörja arbetet sydväst om centrala Rio. Enligt planerna ska arbetet vara färdigt efter 10-14 månader och då ska det hela slå rot i 6-8 månader. Sedan ska banan vara redo för gräsläggning inför en demonstrationsturnering sommaren 2015.

Toppspelare har OS-drömmar
Även hålspel har övervägts, men Ty Voyaw, som stod i spetsen för kampanjen som senare ledde till att golfen hamnade på det olympiska programmet, menar att golfsporten inte får den rätta exponeringen med hålspelsturneringar.
”Se bara hur det ser ut i nästan alla turneringar med slagspel. Innan sista rundan har de 10-15 spelare som kan vinna. I hålspel står du med två spelare, som kämpar om guldet och två som kämpar om brons, alltså fyra personer som kämpar om tre medaljer, säger Ty Votaw på PGA Tours hemsida.
Så är det frågan om kvalifikation. Här är inställningen i IOC att topp 15 på världsrankningslistan kvalificerar sig. Utöver detta max två deltagare från varje nation, baserat på placering på världsrankninglistan, tills man når 60 deltagare. Dock har inget slutgiltigt beslut fattats, men mycket tyder på att det slutgiltiga kvalifikationssystemet och spelformatet kommer att likna det ovanstående, även om man mycket väl kan tänka sig att fälten breddas till t ex 80 spelare.
Dessutom finns tankar om att männen ska spela den ena veckan och kvinnorna den andra, för att på så sätt bättre skilja mellan de två golfturneringarna.

AIM-PRO Clinic på Lauro Golf
Söndagen den 29 oktober lyckades Lauro Golf att få den kände puttmästaren Mark Sweeney till Costa del Sol. AIM Point Technology har godkänts av PGA Tour. Alla golfspelare vet hur viktigt det är att läsa greenen på rätt sätt samt att hitta den rätta farten. Mark Sweeney hade bjudit in pro:s från Costa del Sols golfbanor, bl.a. Juan Quiros från La Cañada, Paco Natoli från Baviera och Ricardo Jiménez från Finca Cortesín.
Kontakta din personliga pro på din medlemsbana och du kommer snabbt konstatera att du kan förbättra ditt handicap.

Av Stig Wiberg

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.