Historisk förödmjukelse – Barça!, Barça!, Baaaarça!!!!

Historisk förödmjukelse - Barça!, Barça!, Baaaarça!!!!

”Jag undrar hur det skulle vara att befinna sig på ett fullt Camp Nou när FC Barcelona spelar?”.
Sanningen är den att jag älskar bollspel. Speciellt när det sparkas. Därför reste jag till Barcelona för att uppleva semifinalen i Champions League när FC Barcelona mötte Bayern München. Jag satt på helspänn på läktaren tillsammans med nästan 100 000 andra fans. Det blev en historisk kväll när katalanerna led en Champions League förlust på Camp Nou för första gången på fyra år. En spansk fotbollsera fick kasta in handduken efter en förlust på totalt 7-0 mot tyskarna. Den största totala förlusten för FC Barcelona någonsin i en europeisk turnering.
Jag sitter på Camp Nou som är den största arenan i Europa och den tionde största i världen. Utanför stadion är stämningen synnerligen hög hos de tyska fansen. Klädda i lederhosen och röda fotbollströjor med hängslen om magen och stora fatöl skrålas det: ”Finale, oh-oh, finale, oh-oh” i kör. I motsats sitter spanjorerna och dricker cañas, röker jointar och snackar fotboll. Det är fina färger som pryder männen under den katalanska solen och trots olikheterna och måhända språkliga barriärer sker det en drillaktig kommunikation, men på ett vänskapligt sätt med ryggdunk som riktiga compañeros. Vänner som i kväll pratar om en gemensam passion – fotboll.

Teaterföreställning i fotbollens tecken
Det är sant det som sägs om katalanerna när de går på fotboll i Barcelona. De sitter tillbakalutade och njuter av det spanska spelet som om det var den kungliga baletten eller en teaterföreställning på självaste Gran Teatre de Liceu.
Med spansk radio i hörlurarna lyssnar de som har stöttat sitt lag i årtionden när de spanska kommentatorerna kommenterar matchen medan de själva ser den live från deras egna, personliga stol. De är klubbmedlemmarna som äger den katalanska storklubben.
Vi är drygt 100 000 åskådare och endast ett fåtal utbrister ett ”puta” om någon kommer i vägen. Fansen jublar när det går bra, men många lämnar stadion när det går dåligt. Idag är den spanska publiken på läktarna stilla, istället överröstas nederlaget för Kataloniens stolthet av tyskarnas sånger.

Dags att byta era
Tyskarna har tagit täten – både på planen liksom på läktarna.
De skulle kunna ha släppt in ett lejon utan att Barçaspelarna skulle ha kämpat emot, utan bara varit lätta villebråd serverade på silverfat med tillhörande kniv och gaffel. En slakt är det minsta man kan kalla det som äger rum på den finklippta, gröna gräsplanen. Om det varit riktiga lejon hade det varit ett stort blodbad. Och det är nästan så det ser ut här på en av Spanien förnämaste arenor med en klubb med parollen: ”Más que un club”.
Det blev en 3-0 seger på bortaplan till Bayern München. FC Barcelonas viktigaste spelare, Lionel Messi, fick titta på från avbytarbänken när lagkamraterna spelade. Kvällens Champions League-semifinal gick minst sagt inte som katalanerna hade tänkt sig.

Självständighet
När man ser på det historiskt förstår man FC Barcelonas betydelse för katalanerna bättre. Detta är deras här, hären som försvarar Katalonien och det katalanska folket. De älskar Barça av hela sitt hjärta. Katalanerna som upprepade gånger kämpat för sin självständighet.
Under Francos styre arbetade katalanerna sig upp. Det hårda arbetet har gjort att de idag står starka jämfört med övriga Spanien. Allt det som Katalonien uppnått genom hårt arbete har gett dem en känsla av att de är bättre än andra. Idag var det tydligt att de inte var det och de bjöd inte heller på föreställningen som katalanerna hade hoppats på att få se. FC Barcelona har levererat många snygga upplevelser genom åren, men det var nu som de sanna fansen verkligen behövde backa upp dem. Men det gjorde de inte. Katalanerna lämnade Camp Nou, innan matchen över huvud talet var slut.
Men motgångar gör en starkare. I medgång och motgång, i nöd och lust. FC Barcelona ska nog komma tillbaka, men Bayern München var helt enkelt ett mycket bättre fotbollslag. Men så är det i fotbollsvärlden. Saker skiftar hela tiden, och det bidrar till att det är värt att se på. För fyra år sedan slog FC Barcelona Bayern München med 4-0 i Champions League-kvartsfinalen på Camp Nou. Idag, fyra år senare är det tvärt om. Bayern München har vunnit över den katalanska storkubben. Med ett starkt lag spelade tyskarna till sig en Champions Leaguefinal på Wembley.

Av Nanna Lunnemann, nanna@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.