Fotbollshistoria och arenabesök på Camp Nou

Fotbollshistoria och arenabesök på Camp Nou

Fotbollsentusiaster, fans och föräldrar med sina fotbollsintresserade barn måste nästan se FC Barcelonas stadio, Camp Nou, om de är på besök i Spanien näst största stad. Här kommer man mycket nära stadens stolthet, FC Barcelona.
Den enorma stadion tornar upp sig i utkanten av centrala Barcelona. Denna jättebetongklump är hemarena till ett av världens bästa fotbollslag och det är alltså här som den spanska storklubben FC Barcelona spelar sina matcher. Camp Nou är Europas största arena och har plats för drygt 100 000 åskådare. Även om det inte var någon fotboll just denna dag var det fullt med entusiastiska fans och andra intresserade som ville få en inblick i den berömda klubbens historia.
FC Barcelona har arrangerat en rundvandring under vilken man som turist kan se museet, planen, omklädningsrum och pressplatserna. Camp Nou Experience heter den och kön till biljettluckan är vanligtvist mycket lång, men det går som regel fort att få biljetter och att komma in.
Den första synen som slår en är de många ivriga och begeistrade barn som med stora ögon står och beundrar de mer än 100 skinande pokalerna, som är något av det första man ser när man kommer in. Det är dock inte bara barnen som blir glada utan även föräldrarna och det är roligt att se att speciellt de fotbollsintresserade papporna utstrålar samma glädje och begeistring över att befinna sig på denna legendariska arena, som stod klar 1957.
Som en diamantgruva upplyst av strålkastare bländas du av de många pokaler som klubben vunnit. Det är inte bara pokaler från fotboll utan även från basket, handboll, rullskridskohockey och futsal. En tysk familj står och tittar på pokalerna från Champions Leaguevinsterna och pratar om hur stort det är att befinna sig så nära FC Barcelonas fotbollshistoria och se pokalerna som Xavi, Iniesta och Messi höjt till skyarna.

Inte bara en klubb
”Más que un club”, har du säkert hör, vilket betyder ”Mer än en klubb”. Budskapet genomsyrar hela klubben, som står på tribunen, och det märks också i museet.
Bredvid troférummet finns ett område var man verkligen kan känna att FC Barcelona inte bara är en klubb. Hela historian står i strålkastarljus på en scen uppbyggd av lådor. Här kan man läsa om allting som sker utanför fotbollsplanen, både gällande välgörenhet, sociala projekt, hur klubben använder fotboll som ett verktyg till att förbättra utbildningsmöjligheterna för barn och unga samt den sociala integrationen.
Runt omkring i denna fotbollshistoria finns det flera saker som besökarna själva kan testa. En av de mest intressanta sakerna, i alla fall för dem som aldrig upplevt en match på Camp Nou, är hörlurarna som hänger ned från taket. Med dessa kan besökarna höra matchstämningen från den imponerande stadion eller lyssna på när 100 000 fans sjunger Barcelonas sång; ”El Cant del Barça”. Det är så mäktigt att håren reser sig på armarna. Undrar hur det skulle vara att befinna sig på ett utsålt Camp Nou när FC Barcelona spelar?
Vidare på museet finns en stor biograf som visar höjdpunkter, spektakulära mål och speciella händelser ur FC Barcelonas fotbollshistoria. Här sitter många besökare som fastklistrade framför de stora skärmarna och ser bland annat målen från Champions Leaguefinalen 2006 när FC Barcelona låg under med 0-1 mot Arsenal i halvlek, men som under 15 minuter kvitterade till 1-1 med mål av Samiel Eto’o. Och vem kommer inte ihåg inbytta brasilianaren Bellettis avgörande mål och firandet därefter när han kastar sig på knä och glider längst gräset samtidigt som han tar sig för huvudet som om han inte kan förstå att han just säkrat FC Barcelonas första seger i Champions League sedan storhetstiden i början av 90-talet.

Den perfekta utsikten
Många fotbollsåskådare får nöja sig med en enkel klappstol och med att se på 22 spelare på planen när de är på en arena. Men på Camp Nou Experience får du mer än så. Genom att följa turen leds besökarna ned i bortalagens omklädningsrum, där spelarna har var sitt skåp, och det finns duschar, bubbelpool och massagebänkar. Här ses pressområdet där spelarna efter varje match får svara på kritiska frågor från nyhetshungrande journalister. I pressrummet, där presskonferenser hålls, får besökarna också ta foto när de lyfter Champions Leaguepokalen.
Genom spelartunneln leds sedan besökarna ut till den gröna gräsplanen som utgör fundamentet för FC Barcelonas snabba passningar och snygga spel. Därefter går det att komma upp och se hur journalister och tv-folk sitter och ser matcherna och från de 50 metrarna över marken är utsikten över den enorma arenan med den stora planen och de 100 000 läktarplatserna perfekt.
På väg mot utgången står både barn och andra Barcelonafans i kö för att ta foton med deras idoler. Även om Xavi, Iniesta och Messi inte står där i egen hög person blir bilderna på dem mycket bra och många av dessa bilder kommer garanterat att pryda en hel del besökares väggar, liksom på den tiden när idolaffischer hängde i tonårsrummet.
Innan besökarna tar de sista stegen ut ur museet hälsar spelarna på återseende från stora plakat. Sedan leder turen igenom en enorm supporterbutik vari fans och turister kan köpa allt från muggar, nyckelringar och flaggor till träningskläder, tröjor och den obligatoriska spelartröjan med nummer 10 och namnet Messi på ryggen, innan de lämnar denna enorma arena.

Camp Nou Experience

Öppettider:
Det är olika öppettider beroende på säsong samt begränsade möjligheter för tillträde om du besöker Camp Nou en matchdag.
För aktuella öppettider se: www.fcbarcelona.com/camp-nou/camp-nou-experience/opening-times-and-prices
Pris: 23 euro för vuxna, 17 euro för barn mellan 6 och 13 år och barn under 5 år går gratis.

Så kommer du till Camp Nou:

Tunnelbana:
Linje 5 till Collblanc eller Badal
Linje 3 till Les Corts, Maria Cristina, Palau Reial eller Zona Universitària
Kör du bil är det bra att veta att parkeringen är gratis när museet är öppet, med undantag för matchdagar.

Av Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.