Stort olympiskt projekt i Madrid

Stort olympiskt projekt i Madrid

”To change, or to be changed, that is the question.”

Så citerade Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande, Thomas Bach, Shakespeare när han presenterade IOK:s planer för framtiden.
 
En 2020-plan, som bland annat innehåller en lansering av ett helt nytt sätt att producera och sända tv från och om Olympiska spelen (OS). I slutet av OS i Rio presenterade IOK en ny världsomfattande digital kanal vars målgrupp är den unga publiken. Detta är ett stort projekt som kommer att kosta minst 500 miljoner euro, innan år 2020.
 
De som rent praktiskt ska sätta IOK:s dröm i verket är Olympic Broadcasting Services (OBS) i Madrid och det har de redan gjort genom att skapa den nya kanalen som heter Olympic Channel. Denna kanal ska täcka de idrottsgrenar som inte längre får så mycket uppmärksamhet när sommar- respektive vinter-OS är över vartannat år. Samtidigt är kanalens mål att främja de olympiska värdena samt att locka en ung publik. Man vill nå den generation som föddes i en tid med teknologisk utveckling, som spenderar mycket tid framför skärmarna och som OBS nu hoppas motivera till att bokstavligt talat röra sig mer genom idrott.
 
”Vi står vid ett vägskäl där digital-tv växer och skapar stora möjligheter, men det betyder inte att traditionell tv är död. Och så finns möjligheten att Facebook kan bli världens primära tv-källa tack vare användandet av videoklipp. Vi har just skapat denna digitala kanal för att vara konkurrenskraftiga.” Så lät det i ett uttalande från den nya kanalen för inte så länge sedan, kanalen som förväntar sig att framöver öppna en linjär-kanal – eller med andra ord en ”riktig” tv-kanal.
 
Huvudkontoret för OBS ligger i Madrid och där arbetar ett nationellt team bestående av 34 olika nationaliteter. Detta grundades redan 2011 av tv-gurun Manolo Romero, från Sevilla, och hans mål var att bli den första att sända tv från både vinter- och sommar-OS. Under OS i Rio producerade OBS över 6 000 timmar tv till fler än 400 tv-stationer över hela världen.
 
Själva OBS och den nya Olympic Channel ligger i samma byggnad i ett kvarter som håller på att utvecklas till lite av en idrottsrörelse då grannen på Calle Torrelaguna är det spanska kultur- och idrottsministeriet.
 
Medan det redan jobbar flera hundra hos OBS, som i starten för 15 år sedan skapades för att stå för tv-täckningen av Olympiska spelen är Olympic Channel fortfarande igång med anställningsprocessen. Än så länge har det hämtats fler än 60 anställda från 21 olika länder.
 
Allt det kommersiella samt marknadsföringsdelen drivs från IOK:s huvudkontor i Lausanne, i Schweiz, medan all produktion äger rum i den spanska huvudstaden.
 
Och då kan man fråga sig varför hela denna enorma avdelning har hamnat i Spanien, när IOK håller till i Schweiz? För att svara på detta ska vi tillbaka till Manolo Romero. Det är nämligen han som är mannen bakom OBS och han har vigt sitt liv till att täcka OS ända sedan tävlingarna hölls i Mexiko 1968. Han har tilldelats totalt nio Emmys och ej att förglömma den mycket prestigefyllda Lifetime Achievement Award för sitt arbete med tv-täckningarna av OS.
 
Dock är det inte längre Manolo Romero som står i spetsen för OBS efter att han för några år sedan valde att dra sig tillbaka från det han kallade ”ett arbetsliv med OS”. Men han sitter fortfarande kvar i styrelsen. Nu för tiden är det i stället grekiska Yiannis Exarchos, med fem Emmys på hyllan, som står i spetsen för både själva OBS samt Olympic Channel. Yiannis Exarchos hade en gång i tiden Manolo Romero som mentor – och har det fortfarande, när han har behov av det.
 
Utöver att fylla mycket av mediebilden på internet och i de sociala medierna har Olympic Channel redan slutit avtal med tv-jättar som bland annat amerikanska NBC, som ska visa delar av det som produceras i den grå kontorsbyggnaden i nordöstra Madrid.
 
Kanalen kommer att sända 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året, och gick alltså ut i etern direkt efter avslutningsceremonin vid OS i Rio, och kunde därefter ses av alla med en mobilapp samt på: www.olympicchannel.com
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.