Frisbeegolf – på golfbanan med en frisbee i handen

Frisbeegolf – på golfbanan med en frisbee i handen

 
”Jag har alltid velat bo i ett klimat där det går att spela året runt tillskillnad från Finland, där det på grund av vädret bara går att spela några månader om sommaren”, säger Ville Kostin, som äger och driver Disc Golf Mijas. Han är finländare, men talar både svenska och norska.
”Vi finländare spelar naturligtvis även andra tider på året men då knyter vi fast ett meterlångt färgglatt band i frisbeen så att vi kan se var den landar i snön”, berättar Ville. Där vi står i Torreblanca en vacker vårdag i 20 graders värme och med prunkande blommor runtomkring oss är det nästan svårt att föreställa sig det han berättar.

Hundrafemtio greenkeepers

Ville startade banan i november förra året. Han har själv stått för design och layout och han har använt sig av områdets kullar och svängar samt de normer som finns för att anlägga en frisbeegolf-park. Han hyr in sig på området, som är tillgänglig för alla – en lokal fåraherde promenerar förbi varje dag med sina 150 får.
”Jag har att avtal med herden om att hans får mer än gärna får lov att hjälpa till att hålla växter och gräs i schack, så fåren går genom banan varje dag och mumsar på. Jag är speciellt glad för att de äter upp törnebuskarna, för det är inte speciellt kul att försöka plocka ut en frisbee ur en sådan”, skrattar Ville.

Motion för pengarna

Ett dagspass kostar 10 euro och då kan man spela hur många rundor man vill. Man kan också åka in till stan för att äta lunch för att sedan komma tillbaka och spela ytterligare en omgång.
”Jag tycker inte om att folk ska betala mig för att få spela, för i Skandinavien är det oftast gratis då banorna ligger i allmänna parker, men då jag själv hyr in mig på området har jag vissa kostnader i samband med det. Jag hoppas att jag kan bidra till att sprida denna sport, frisbeegolf eller discgolf som man också kan säga, så att även spanjorerna upptäcker den, för det är roligt att spela och man får även motion. Så om några år hoppas jag att det finns en frisbeepark i varje kommun”, berättar Ville som, utöver Disc Golf Mijas även har sitt eget frisbeemärke samt kläder för sporten.
 
Det där med motion förstår man snart när man är ute på banan där höjdskillnaderna kan ligga på säkert 50 meter, och kommer man utanför märks det på baksidan av låren.

Lätt att komma igång

Tillskillnad från ”vanlig golf” behöver man inte köpa klubbor, bollar, bagar m.m. Har man bara en frisbee är man redo för banan och en runda tar normalt en och en halv till två timmar. Frisbeena varierar från det som man kallar en putter, som är tänkta att kasta korta sträckor, till drivern som används till långa stäckor, men amatörer klarar sig med en eller två frisbees. Man kan hyra ett set med tre olika frisbees i receptionen för 5 euro. Sedan är man redo att ge sig ut på banan. Det delas även ut poängkort, om man vill spela med det – frisbeegolf är en avslappnad sport och det handlar mer eller mindre om att ha en skön dag ute i naturen och inte om etikett. Som i vanlig golf handlar det om att man, i stället för att slå, kastar från den plats där frisbeen landar, tills man får den i ”hål” i den specialutformade korgen. En Suecos journalist testade ett par 3 hål och fick frisbeen i mål på sjunde kastet. Helt ärligt hade poängen nog inte sett bättre ut om det hade handlat om vanlig golf, men känslorna av glädje och frustration var samma som dem som känns vid vanlig golf. Ett träd och en buske kan också stå i vägen för en frisbee och ett ”dog leg” ska också hanteras listigt och lämpligt, om det inte ska gå ut över poängen. Dock var det överraskande att det behövs så mycket kraft för att få iväg frisbeen från tee. Med tummen på översidan och de andra fingrarna fasthållande på insidan av frisbeens kant, för man den helt tillbaka i motsatt riktning av hålet och, som om man skulle vilja starta en bångstyrig gräsklippare, kastar man iväg frisbeen förbi bröstet för att sedan släppa tagen när armen sträcks rakt ut.
 
Nyligen besökte elever från Svenska skolan Ville och hans bana. De ville testa sina krafter med denna lite annorlunda form av golf. Eleverna verkade tycka att det var roligt och Emma Jönsson, lärare på Svenska skolan, skrev senare på Disk Golf Mijas facebook-sida: ”Vi blev väl instruerade och gick ut i grupper med fyra stycken niondeklassare i varje. Ville som har anlagt banan tog en, Isac och Hannah och Kasper från gymnasiet, som läser Idrott 2, var med och hjälpte till. Det blev en rejäl promenad i kuperad terräng. Alla klarade det riktigt bra och det var några som fick göra skiljekast för att vi skulle kunna kora vinnaren – Olliver! Han vann en disc som han raskt bytte mot tre Snickers, och han var mycket nöjd med sitt byte. Solen kröp fram på slutet och vi väntade in föräldrarna som erbjudit sig att skjutsa, tack för det och tack för en trevlig eftermiddag!”
 
Av Louise Mercedes Frank

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.