SVP-racing på väg till LeMans 24 timmars & NASCAR-podiet

SVP-racing på väg till LeMans 24 timmars & NASCAR-podiet

spv
 

420 hästkrafter
Det mullrar. Under huven, bakom föraren, ligget åtaliga hästkrafter på att frigöras. Luften vibrerar. Bilen rullar ut ur depågaraget. Stallet springer snabbt över asfalten till läktaren. Alla vill se testkörningen. Den svart/vit-rutiga flaggan vajar. Gasen trycks i botten och innan någon hunnit blinka har den svarta racerbilen försvunnit bakom första krönet, som svänger lite till höger. De två kommande minuterna är spänningsfyllda.

Bilen är en Ligier JS P3 som tillhör SPV-Racing. Det är ett team som föddes 2015, men som redan nu satsar stenhårt inför de kommande tävlingarna i den nya Le Mans Protorype (LMP) 3-klassen i den Europeiska Le Mans Serien (ELMS) under 2016 och 2017. Därefter rattar de mot att gå upp en växel till LMP 2-klassen, för att 2019 delta i Le Mans 24-timmarsrace.

Ett svensk-spanskt samarbete
SPV-Racing är ett svensk-spanska stall, en sammanslagning av svenska Spirit Racing som startades av Lars GV Lindberg, som förövrigt är AVTECH:s grundare, och SPV Motorsport med sin huvudman Raul Garcia, som tidigare varit chefsmekaniker på Ascarialäggningen och som genom sitt företag servar och driver tävlingsbilar upp till F1-nivå. Efter sammanslagningen har Lars GV Lindberg tagit rollen som Team Manager och Raul Garcia som stallets tekniska chef.

”Vår vision är att bygga upp ett duktigt samt starkt team med just målet är att vara med i Le Mans 24-timmars 2019. På vägen dit tar vi med oss unga och lovande samt erfarna förare och erbjuder dem möjligheter att utvecklas för att bygga upp en karriär inom Endurance Racing”, berättar Lars GV Lindberg. Stallets bas ligger på Costa del Sol, närmare bestämt i Alhaurín. Det är smidigt då det inte bara är nära till Ascari-banan utan även till banan i Jerez, och så har de sin hemmabana i Granada – en bra testbana samt representativ för de olika bantyperna i ELMS.

NASCAR i Europa
Men SPV Racing har en till mållinje i sikte, närmare bestämt det europeiska NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing).
”Förutom framgångar inom ELMS ligger våra förväntningar på att SPV Racing ska bli bland de bästa teamen i NASCAR Whelen Euro Serien, och att resan dit går snabbt. Vi jobbar hårt och mycket för att visa hur starka vi är. Vårt sikte ligger på topplacering i Europa”, förklarar Raul Garcia och Lars GV Lindberg fyller in: ”Precis innan helgen här på Ascari, närmare bestämt den 23 april, var vi i Valencia och tävlade med vår NASCAR och vår försteförare spanjoren Borja Garcia, som bland annat kört Formel 3 och varit testförare för Toyota samt Williams i Formel 1, kom upp på podiet som trea. Men än bättre var att han faktiskt fick bästa varvtid av alla på 2,03 minuter! Och ytterligare ett av våra mål är att Borja Garcia ska komma till USA för att tävla i NASCAR.”

SPV Racing siktar högt och med resultat som i Valencia behöver de inte bara drömma, det finns nämligen verkligen hopp om fler topplaceringar för det svensk-spanska racingstallet. Under den kommande vintern kommer de att tävla med sin Ligier-bil i både Kina, Japan, Thailand och Malaysia i den asiatiska LeMans-serien. Då flygs Ligier-bilen till Kina i slutet av oktober och kommer tillbaka till Costa del Sol i slutet av februari 2017.

______

Le Mans 24-timmars
Le Mans är motorsportsvärldens näst mest kända varumärke efter Formel1. Le Mans 24-timmars hade 2015 en publik som uppgick till 263 500 personer och hemma i tv-sofforna följdes det spännande loppet av miljontals tittare. 24-timmarsloppet är det största enskilda racet i världen (tillika med Indy 500).

NASCAR
NASCAR är den amerikanska motorsportsvärldens jätte och dess marknadsvärde kommer på plats två efter Formel 1 på världsplan. Över sju miljoner människor i USA ser tävlingarna på plats varje säsong och uppåt 200 miljoner personer uppskattas ha följt loppen på tv förra säsongen. Och nu är det alltså dags för den övriga världen att lära känna NASCAR och första säsongen av NASCAR Whelen Euro Series gick för sju år sedan.

_______

Följ med runt banan!
En Suecos reporter fick följa med SPV Racings förare Borja Garcia några varv runt banan på Ascari Race Resort. På vår Facebooksida går det att se hur det är att klättra in i en Nascar-bil, som ju saknar dörr https://www.facebook.com/ensueco/videos/1578128752478803/.

Och vill ni följa med Borja Garcia och vår reporter runt banan på i 225 km/tim (som är ca 60 procent av bilens kapacitet) är det självklart att detta klipp är tillgängligt på vår Facebooksida https://www.facebook.com/ensueco/videos/1584978218460523/.

Av Sara Laine, foto av Allan Dover Petersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.