Krisen i Katalonien: Torsdag är domedagen för Puigdemont – Massiva skogsbränder i Spanien – Nu kommer hösten

Krisen i Katalonien: Torsdag är domedagen för Puigdemont - Massiva skogsbränder i Spanien - Nu kommer hösten

Krisen i Katalonien: Torsdag är domedagen för Puigdemont

Mariano Rajoys regering i Madrid har gett en sista frist till den katalanska ledaren Carles Puigdemont: senast på torsdag ska han ge ett tydligt svar på om han ämnar förklara Katalonien som en ny, självständig republik eller ej. Puigdemont hade egentligen en frist som löpte ut i måndags men svaret var oklart – återigen. På grund av detta får Carles Puigdemont nu en sista chans och om han inte ger ett tydligt svar kommer centralregeringen troligtvis att aktivera den så omtalade paragraf 155 i grundlagen, som går ut på att upplösa det katalanska parlamentet för att sedan tillsätta en administrator eller utlysa regionalval.

Mycket tyder på att Rajoy och hans mannar verkligen menar allvar denna gång. De två ledarna i valkommittén bakom det olagliga självständighetsvalen arresterades under den gångna helgen och anklagas nu för brott mot grundlagen. De sitter fortfarande häktade på obestämd tid. Dessutom fortsätter rättegången mot chefen för den katalanska regionalpolisen. Han anklagas för passivitet under oroligheterna som rådda dagarna inför ”valet”. Han sitter inte i häktet men hans pass har konfiskerats.
Allt detta sker samtidigt som företagen fortsätter att fly Katalonien. Totalt har nu över tusen företag lämnat Katalonien under det senaste året – bland dessa 28 av Kataloniens största och mest prestigefyllda företag. Det senaste företaget att lämna Katalonien är bodegan Corderníu, som nu flyttar till Rioja.
 
NORRBOM LR warehouse clearance banner 600x300px eng

Massiva skogsbränder i Spanien

Under helgen och i början av veckan registrerades över 82 skogsbränder i och runtomkring Galicien. De flesta är små och obetydliga men sju av dem är så omfattande samt så nära bostadsområden att de utgör en fara för människorna i trakerna. Fyra personer har redan dött, trots stora evakueringar och brandkårens stora insats. Brandkåren i de drabbade områdena får även hjälp från grannregionerna.
Mariano Rajoy, som själv är från Galicien, har för några dagar sedan besökt flera av de värst skadade områdena, för att visa sitt stöd åt brandkåren samt polisen i deras arbete. Det ryktas att bränderna är anlagda.
Galicien är en annars regnrik region, där skogsbränder är ytterst sällsynta, men i år är skogarna snustorra då det inte har regnat på flera månader.
 

Nu kommer hösten

Shorts, t-shirt, strandhäng och sommartemperaturer har varit vardag längs hela Costa del Sol under oktober så här långt. Men nu är det slut med det. Denna morgon nådde höstregnet kusten vilket har inneburit kraftiga skyfall på många platser, vindar och svalare temperaturer.
Och regnet förväntas under dagen fortsätta på många platser i provinsen. De längre temperaturerna å sin sida kommer att märkas speciellt kvällstid då kvälls- och nattemperaturerna kommer att falla med mellan 5-8 grader.
I slutet av veckan visar prognosen att solen kan titta fram lite igen men temperaturerna förblir svalare.
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.