Har du köpt en fastighet i Spanien ”under byggnation” och nu ångrar du dig?

Har du köpt en fastighet i Spanien "under byggnation" och nu ångrar du dig?

En av de allra vanligaste situationerna nu för tiden i Spanien är köpare som inte vill avsluta den "under byggnation" fastighetsaffären som han gjorde för 2-3 år sedan för att priset inte motsvarar den nuvarande nivån. Fastighetspriserna har sjunkit med ca 30% under det senaste året och byggföretaget vill inte gå ner under det priset som var överenskommet i det enskilda köpekontraktet.
När du beslutade dig för att köpa en bostad "under byggnation" tog du risken angående huspriserna på marknaden och det är inte rättvis att kräva att byggföretaget ska gå ner i pris som är lägre än vad som överenskommet.
En av de bästa lösningarna på problemet är att vänta på att tidsgränsen för att färdigställa bostaden inträffar och är det då en försening kan du upphäva kontraktet och be att få insatsen tillbaka med ränta.

Vad ska man göra i händelse av försening att färdigställa bostaden
Det är väldigt viktigt att anmäla förseningen och det måste göras med ett burofax (en formell anmälan som måste sändas med posten).
I brevet måste du fråga om orsaken till förseningen samt förklara att du inte är nöjd med den uppkomna situation och att du vill ha en passande lösning.
Om du vill upphäva kontraktet på grund av förseningen fastställer domstolen att en försening på mer än 6 månader är tillräckligt lång tid, men man måste känna till orsaken till förseningen, för om det är "Force-Mayor" som starka regn eller dylikt måste det undersökas av din advokat. Förseningen upphör när byggfirman har skaffat bostadslicensen från kommunen.
Tidsramen för att få ett avgörande (utslag, dom etc) från domstolen är från 8 till 14 månader beroende på domstolen och kostnaderna är i huvudsaklig advokatkostnader.

Kan byggföretaget gå emot köparen som inte avslutar sitt köp?
Med hänvisning till spansk lag kan byggföretaget välja mellan två olika möjligheter om köparen inte fullgör avtalet:

1. Att behålla det beloppet som köparen enligt kontraktet har betalt.

2 Tvinga köparen till fullgöra köpet av bostaden.

Få köpare är medvetna om det faktum att byggföretaget har båda möjligheterna. För några år sedan var det vanligt att välja det första alternativet, då byggföretaget sålde bostaden igen till en annan köpare.
Nu för tiden finns det få köpare och av den anledningen väljer de flesta byggföretag att tvinga köparen att fullgöra köpet av bostaden.
Detta beror delvis också på att byggföretaget inte har råd med lånen på bostaden. Byggföretaget föredrar att du tar över belåningen eller ansöker om ett nytt hypotekslån så de kan avsluta sina.
Om köparen inte fullgör avtalet måste byggföretaget föra ärendet till domstol för att försöka tvinga fram ett avslut. Om de vinner fallet och köparen inte fullgör kan byggföretaget frysa de nödvändiga medlen för att täcka köparens skulder och domstolens kostnader.

www.lawfirminspain, jose@lawfirminspain.com

Av José Ramón Gutiérrez

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.