Med sikte på medalj

Det är en blåsig och molnig dag när vi träffas på skjutbanan Club de Tiro Jarapalo i Alhaurín de la Torre. Håkan Dahlby står med öronskydden på och skjuter de sista lerduvorna innan det är dags för en paus. Enkelheten och den totala avsaknaden av glamour runt träningen och miljön avspeglar medias bevakning och det publika intresset. Men då pratar vi ändå om en Europamästare, världsmästare, världscupvinnare och för närvarande den 3:e högst rankande i världen i lerduveskytte och tävlingsgrenen dubbeltrap.

Revanschsugen
Håkan Dahlby är sportskytt och tävlar i det som de flesta känner till, lerduveskytte, och i paradgrenen dubbeltrap som innebär att det är två lerduvor istället för en som kastas upp och som skytten ska träffa. Han är i Spanien med jämna mellanrum för att träna. Innan han kom hit var han på ett träningsläger på Cypern och ska sedan över till USA för att skjuta med det amerikanska landslaget innan det är dags för världscupen.
"Det är mycket tävlingar i år, både EM och VM och så börjar kvalet till OS 2012 i London. Målet är att ta sig till OS-finalen och sedan är det bara medaljerna som räknas."
Och Håkan är verkligen fokuserad på OS 2012. Det blir hans tredje OS och i de två tidigare blev det inga medaljer även om han var snubblande nära ett brons 2004 i Aten. Han missade en medalj med en enda träff. Sedan är han revanschsugen efter "missen" i Peking 2008 då han var ett av Sveriges guldhopp, men där ingenting stämde.

Bestämde sig som liten
De första OS-drömmarna började vid OS 1972 då han som 7-åring satt i sin pappas knä och såg Ragnar Skanåker ta guld i pistolskytte. Då bestämde han sig för att bli olympier i skytte. Då var det inte många som tog hans dröm på allvar, men 2004 blev drömmen sann. Men vägen dit har varit lång.
"Jag började skjuta som liten och fick mitt första luftgevär när jag var 8 år, men tröttnade efter några år. Istället blev det motocross där jag var med i SM. Dessvärre råkade jag ut för en olycka och skadade knäet, vilket innebar att jag fick sluta med motocrossen. Plötsligt stod jag utan någon sport och visste inte riktigt vad jag skulle göra. Men min pappa, som också är skytt, påminde mig om att jag ville bli olympier i skytte”, berättar Håkan och skrattar åt minnet.
Men det dröjde några år innan han började skjuta igen. Istället satsade han på yrkeslivet och var bland annat reseledare för Vingresor under några år och kom sedan in på musikbranschen.
"1989 började jag skjuta igen och 1,5 år senare var jag svensk mästare i lerduvskytte, trap, så nog hade jag talang."
Men det som skulle ge honom framgångar utöver det mesta var när han började skjuta och tävla i dubbeltrap.
"I OS i Barcelona 1992 var dubbeltrap en uppvisningsgren och då bestämde jag mig för att satsa på det. Det var nytt och inte så många som höll på med det. När sedan Pia Hansson i de olympiska spelen 2000 tog guld så tänkte jag, kan hon så kan jag också."

24 internationella medaljer
Sen kom året då allting vände. 2003 blev han Europamästare och satte världsrekord och samtidigt förändrades musikbranschen som han arbetade inom.
"Under flera år arbetade jag på dagarna och tränade på kvällar och helger. Det var slitiga år och samtidigt var jag väl lite feg. Skulle jag satsa fullt ut och säga upp mig eller skulle jag fortsätta som jag gjorde? Men när jag blev Europamästare och det blev förändringar och nedskärningar inom musikbranschen på grund av alla nedladdningar via Internet var det ett tecken; nu eller aldrig. Så jag sade upp mig och tog steget fullt ut och sedan dess har jag kunnat leva på idrotten och tillhört den yttersta eliten."
Och så kom han till sitt första OS 2004, det han drömt om sedan 1972. Sedan genombrottet och fram till 2009 har han 24 internationella medaljer i dubbeltrap. 2006-2007 var han rankad som världsetta. Den enda medaljen han saknar är en från OS.
Med de enorma framgångarna innebär också mycket resor. Under OS-året 2008 blev det 158 hotellnätter för hans del. Och självklart kan det vara svårt att kombinera familjeliv med så mycket resor.
"Jag är född och uppvuxen utanför Kristianstad och bott där stora delar av mitt liv. Men 2004 flyttade jag till Stockholm och till kärleken och nu väntar vi vårt första barn,"säger han och ger verkligen ett lugnt och harmoniskt intryck. "Just nu trivs jag väldigt bra med det mesta och det visar sig också resultatmässigt när jag skjuter. De senaste årens framgångar beror på flera orsaker, som bättre material, men också att jag tycker det är så roligt."
Sportskytte är en av världens största idrotter sett till antalet utövare och utövas över hela världen. I Sverige är det bara Håkan Dahlby som kan leva på sin idrott och det visar att det inte är mycket pengar i idrotten.

Ren Idrott
Håkan Dahlby är också en flitig föreläsare inom bland annat Ren Idrott, som arbetar för en dopingfri sport och där man tar kraftfullt avstånd ifrån all form av dopning.
Håkan är dessutom ambassadör för Ren Idrott.
"Jag föreläser på skolor och universitet om dopning och att man når framgång utan genvägar och otillåtna preparat. Jag arbetar också med "Från dröm till verklighet", som är en praktisk föreläsning i prestationspsykologi som handlar om hur man kan prestera bättre i en stressad miljö och blir bättre på att ta initiativ och nå resultat. Det här vänder sig inte bara till idrottare utan också till näringslivet, banker etc."
Det är många som följer hans prestationer och på facebook har han en stor fanclub.
"Det ger en väldig feedback att få kontakt med människor över hela världen som är intresserade av vad jag gör och mina resultat."
På frågan när han själv känner den optimala kicken svara Håkan utan tvekan:
"Det är när jag står på prispallen och får medaljen om halsen. Då känner jag `fan vad bra jag är` och den känslan går knappt att beskriva."

Om du vill följa Håkan Dahlby och se honom i action kan man via ISSF, International Shooting Sport Federation, se klipp ifrån tävlingar och där man hela tiden uppdaterar med nya resultat, www.issf-sports.org. Man kan också följa honom på hans hemsida, www.sharpshooter.se.


"Målet är att sig till OS-finalen och sedan är det bara medaljerna som räknas."Håkan Dahlbys internationella medaljer i lerduveskytte, dubbeltrap:

Guld ISSF Världscup – Final Minsk 2008
Guld ISSF Världscup Kerville USA 2008
Guld Kuwait Championship 2007
Guld ISSF Världscup Dominikanska Republiken 2007
Rankad 1a på Världsrankingen 2006-2007
Guld ISSF Världscup Finalen Dubai 2005.
Guld Kuwait Grand Prix 2006.
Guld Italien Grand Prix Ravenna Bologna 2006.
Guld Sako Beretta Grand Prix Tammerfors Finland 2006.
Guld Paris Grand Prix 2006.
Guld Europamästerskapen Nicosia Cypern 2004.
Guld Europamästerskapen Lag Nicosia Cypern 2004.
Guld Europamästerskapen Brno Tjeckien 2003.

Silver ISSF EM Osiek Kroatien 2009
Silver ISSF Världscup San Marino 2009
Silver Europamästerskapen Nicosia Cypern 2008
Silver ISSF Världscup Maribor 2007
Silver ISSF Världscup Korea 2007
Silver Europamästerskapen Maribor Slovenien 2006.
Silver ISSF Världscup Kerville USA 2006.
Silver Världscup Qingyuan Kina 2006.
Silver Malta Grand Prix 2005.
Silver VM Tammerfors Lag Finland 1999.

Brons ISSF Världscup Belgrad 2008.
Brons ISSF Världscup – Final Belgrad 2007.
Brons ISSF Världscup Americana Brasilien 2005.
OS Final Olympiska Spelen Aten 2004.


 

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.