93-årig golfspelare med svingen i behåll

93-årig golfspelare med svingen i behåll

Regnet som föll under vintern och i början av våren ställde till det för många golfspelare. En av dem är 93-åriga Maj Wallin som på grund av de blöta golfbanorna inte kunde vara med och spela när man på Guadalmina Golf firade tävlingen Nórdicos 35-års jubileum.

"Man tänker kanske inte på det, men vi som måste använda sig av golfbuggy har svårt för att spela när man inte får köra på banan. Och därför kunde jag inte vara med och spela när Nórdico fyllde 35 år."
Maj Wallin var den som startade tävlingen 1975.
"Från början var vi bara några familjer som spelade. Inte kunde jag då ana att det skulle fortsätta i 35 år och bli så populärt."
Man har spelat tävlingen varje onsdag från september till maj sedan 1975. Idag är det Elisabeth Holmer Rothstein och hennes man Lars som håller i tävlingen.
"Vi spelar 28 tävlingar per år med ca 1 700 tävlanden. Vi har begränsat antalet deltagare till 60 stycken varje onsdag därför att vi inte får fler starttider. Men utan tvekan är intresset större och vi hade kunnat vara fler som spelade”, säger Elisabeth som också sitter med i styrelsen för Guadalmina Golf.
För att delta i tävlingen Nórdico måste man vara medlem i golfklubben. De allra flesta som är med i Nórdico är svensktalande. Men vad är det som har gjort att tävlingen blivit så populärt?
"Förutom att vi har så roligt och stämningen alltid är på topp, så är det på golfbanan en internationell mix och man pratar mycket spanska och engelska. Därför har det blivit viktigt för svenskar och andra som förstår svenska att man en gång i veckan får träffas och prata sitt eget språk. Och samtidigt får man reda på så mycket när man spelar tillsammans med andra som bott här en längre tid”, säger Maj.

Spelar 2-3 gånger i veckan
Guadalmina Golf är en av Costa del Sols äldsta golfbanor, som i år firar 75-års jubileum.
"När jag kom hit i början av 1970-talet var det inga köer till golfbanan. Man gick bara ut och spelade när man hade lust”, berättar Maj Wallin som bor alldeles i närheten av golfbanan. "På den tiden fanns knappt några bilar och mycket få vägar. När vi skulle bygga vårt hus så det första byggnadsarbetarna gjorde var att bygga en liten casita till sig själva där de skulle bo under tiden de byggde vårt hus. De kom från Ronda och kunde inte ta sig hem på kvällarna. Då ansågs det som en lång resa, från kusten till Ronda."
Maj Wallin har under hela sitt liv varit idrottsintresserad och som ung spelade hon mycket tennis. Men sedan tog golfen över och golfbanan blev hennes andra hem.
"Du må tro att det har varit svårt i vinter när jag inte har kunnat spela som jag brukar. I vanliga fall spelar jag 2-3 gånger i veckan och nu har jag haft riktiga abstinensbesvär", säger hon och skrattar. "Även om jag förr i tiden spelade mycket tennis har jag i princip spelat golf i snart 70 år. På många sätt är golfen densamma men idag är banorna mycket bättre precis som bollar och klubbor. Men den största skillnaden jämfört med tidigare är nog att numera är det mycket fler spanjorer som spelar. Förr i tiden var de caddies och det var utlänningarna som spelade. Numera är golfen till för alla, vilket jag tycker är bra och utvecklande."

Krämporna försvinner
Men tröttnar man inte på att spela golf efter 70 år?
"Aldrig! Det är nästan ännu roligare idag. Golf är ett underbart spel och man glömmer bort allt annat när man spelar. Man glömmer bort sina bekymmer och krämporna försvinner. Man liksom rensar hjärnan. Sen måste man vara koncentrerad på bollen och på hur man spelar. Och slår man ett bra slag blir man så glad."
Men golf är så mycket mer än att "slå på bollen". På somrarna reser Maj till Sverige och till Marstrand, där det inte finns någon golfbana. Men hon brukar besöka några av sina barn som bor i närheten av en golfbana och spela golf med barn och barnbarn.
"Varje sommar spelar vi golf, tre generationer. Och då har vi våra tävlingar. Det är så trevligt, men det är också en fight. De yngre vill självfallet slå mig, men jag gillar också att vinna över barnbarnen".
Innan vi skiljs åt vid golfbanan och hon susar iväg med sin golfbuggy säger hon.
"Jag spelar också bridge och att kombinera golf och bridge är ett utmärkt sätt att hålla sig ung på."

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.