Du är försent ute. Vårt sista rum bokades i går. Så skriver booking.com för flera hotell när man har sökt hotellrum i Málaga under sommaren. Málaga har blivit en populär destination efter att staden återfunnit sig själv och blivit ett hett resmål. Och det är inte bara semestergästerna som förälskar sig i staden. Investerares tankar kretsar också kring Málaga, och orsaken är solklar. Efterfrågan på hotellens sängplatser är stor och utbudet litet. Det låter ljuvligt i investerares öron och det finns även fler orsaker till att hålla ett öga på vad som sker i staden.
Siffrorna
Den genomsnittliga beläggningen på hotellen i Málaga uppgick under 2016 till 76 procent, vilket placerar staden på en andraplats i landet efter Barcelona, vars beläggningsprocent bara är några få procentenheter mer. Lönsamheten baseras på mätningar på intäkt per disponibel sängplats, och under det senaste året har lönsamheten ökat med 12,5 procent till 60,98 euro. Det är 13,50 euro högre än genomsnittet för hela Andalusien och 9,60 euro högre än det nationella genomsnittet.
Och bokningssidorna arbetar för fullt. Förra året kunde Costa del Sols hotellägarförening visa att 85 procent av gästerna som under augusti månad lade sina huvuden på de kuddar som tillhör föreningens hotellrum hade bokat sina rum långt i förväg, vilket är det ultimata för de enskilda hotellägarna.
Det är först och främst det stora kulturella och gastronomiska utbudet i kombination med direktförbindelser till en lång rad flygdestinationer i Europa, samt med AVE (snabbtåget) till Madrid och andra städer, som har gjort Málaga till den populära turiststaden som den i dag är. Men vi får inte förglömma att en del bakom Málagas framgång som semesterstad även bottnar i de oroligheter som råder på andra populära semesterdestinationer som Tunisien, Egypten och Turkiet.
Fler sängar att bädda
I dag finns det 5 000 fler sängplatser på Málagas hotell jämfört med vad som fanns 2010. Antalet sängar har alltså ökat från 9 140 till 14 156 stycken på sex år, vilket motsvarar en ökning med 55 procent. Och i den siffran är inte alla de bostäder som används till uthyrning till turister samt de som verkar i det dolda inräknade.
Förra året gästades hotellen i Málaga av 1,1 miljoner turister, som gjorde 2,3 miljoner övernattningar. Det är en ökning på 23 procent respektive 22 procent, och det väcker investerares intresse. Och det sker även en del på den fronten, förra året investerades det 184 miljoner euro i olika hotellprojekt i Málagaprovinsen varav en stor del i provinshuvudstaden. Men det räcker fortfarande inte – det saknas fortfarande sängplatser i staden.
Sängbrist kostar
Julio Andrade, kommunalråd i Málaga med ansvar för turism, har upprepade gånger påpekat att det fortfarande är brist på hotellrum i Málaga samt att staden upprepade gånger missar stora evenemang på grund av bristen på hotellkapacitet, eller så har man i bästa fall varit tvungen att inlogera gäster till stora evenemang i andra städer.
Málaga håller alltså på att växa utöver sin kapacitet och det ses speciellt i östra Torremolinos, som bara växer och växer. Inte för att Torremolinos i sig växer utan för att Málaga gör det. På grund av detta har det genomförts flera restaurationsarbeten i Torremolinos östra del och bland annat hotellkedjan Riu Hotels & Resors har nyligen investerat 25 miljoner euro i en totalrenovering av hotellen Belplaya och Costa Lago, bägge belägna vid strandpromenaden i Torremolinos, bara några minuters bilfärd från centrala Málaga. Efter renoveringarna har det nya hotellet 631 rum vilka är fördelade mellan de två byggnaderna, och dessutom finns där tre restauranger, fem barer, fyra pooler samt en vattenpark.
Nya investeringar
Förra året genomförde den spanska investeringsfonden Hispania hotellet NH Málaga köp för 41 miljoner euro. NH är ett av de mest kända hotellen i Málaga och ska nu genomgå en större ombyggnation vilket kommer att skapa ytterligare 112 rum, i tillägg till de redan existerande 135 rummen. Men det finns även ett nytillskott bland hotellen i Málaga, nämligen Gran Hotel Miramar, som har 200 rum.
Ett av de största kommande projekten på hotellfronten i Málaga är det femstjärniga hotellet Puerto Málaga, som i folkmun kallas ”skyskrapan” på grund av den planerade höjden på 135 meter, och höjden samt hotellets planerade läget vid hamnen i Málaga har och orsakar fortfarande livliga diskussioner. Efter de första kalkyleringarna skulle det kosta 106 miljoner euro att bara konstruera hotellet. Bakom projektet står investerargruppen Al Bidda Group, från Qatar, och de uppskattar att hotellet kommer att kunna ta emot de första gästerna 2020. Dock är denna historia fortfarande ett mycket osäkert projekt som ännu inte fått bygglov.
Det blir alltså spännande att se om Qatargruppen får lov att bygga sin skyskrapa i Málagas hamn samt om de kommer att tvingas kompromissa med höjden. Mycket kan hinna ske. Än så länge har representanter från ICOMOS, som är en organisation med relation till UNESCO, varit på plats i Málaga för att ge sin oberoende mening när det gäller projektet.
Málaga präglas inte av överdådiga hotell bakom vilka det ligger jätteinvesteringar. I stället kännetecknas Málaga av små hotell som växer fram i stadens centrala delar. Dessa små hotell kallas många gånger Boutique-hotell, som ofta kännetecknas av detaljer som design och originalitet samt ett begränsat antal rum – gärna med en hemtrevlig känsla.
Pensionaten och hostalen har dubblat sin kapacitet och det finns nu 24 gånger fler turistlägenheter jämfört med år 2010. Detta bottnar i att turisterna, speciellt familjerna, ofta föredrar denna typ av boende för deras semester, då det ger dem möjlighet att själva laga mat, tvätta kläder m.m.
Av Louise Mercedes Frank