– bra förberedelser ger bästa kundupplevelsen!

Är du en av dem som funderar på att köpa bostad i Spanien? Har du kommit till ett vägskäl mellan ”Your Dream Street och Reality Avenue”? Då kan vi på DNB Luxembourg hjälpa dig att komma vidare i att förverkliga din dröm!

Nu har det nya året kommit igång ordentligt och det ska bli spännande att se vad det för med sig!

Under 2021 har vi haft stor tillströmning av kunder som ansöker om lånelöftei samband med köp av bostad utomlands. De börjar med det för att få lite siffror på hur de kan ta sig vidare i sin process.

Många gånger ser vi att folk börjar processen i fel ände, och i stället för att få en spännande och intressant bostadsresa slutar det hela med frustration och stress.

Jag har arbetat med rådgivning till personer som ska köpa och finansiera ett bostadsköp i Spanien via oss sedan 2008. Baserat på min erfarenhet har jag gjort en lista på ”best practise” – det tillvägagångssätt vi rekommenderar att du följer för att få bäst helhetsupplevelse och resultat.

1) Börja med att se över din ekonomiska situation

Det är naturligtvis avgörande för ditt projekt om du har sparade tillgångar som kan täcka kontantinsatsen eller om du har möjlighet att låna med säkerhet i egen primär/sekundär bostad i ditt hemland. Enligt våra uppskattningar bör ditt totala lån ligga inom maximalt fem gånger bruttoinkomst för låntagaren/låntagarna och dessutom bör din ekonomiska status klara av en ränteökning på 5 procent. Det är också viktigt att tänka på att du ska ha ”lite att gå på”. Ta reda på hur mycket du vill köpa för och håll dig till din plan.

2) Ansök om lånelöfte

Vill du finansiera köpet med ett lån i euro så kan DNB Luxembourg hjälpa dig med att ta reda på hur mycket du kan köpa för, med utgångspunkt i den kontantinsats som du har tillgång till samt med hänsyn till hela din ekonomiska situation.

Det finns fler fördelar med lånelöfte. Ett lånelöfte är ett dokument som bekräftar att banken är villig att låna dig en bestämd summa pengar baserat på information från dig. För det första gör ett bevis på lånelöfte att du kan agera snabbt när din drömbostad dyker upp. En annan fördel är att det gör att potentiella säljare/mäklare kan vara säkra på din förmåga att genomföra köpet.

3) Det är dyrt att köpa fel!

Höga köpekostnader gör det extra viktigt att du är 100 procent säker på var du vill köpa. Innan du börjar leta efter DIN fastighet är det klokt att undersöka var fastigheten ska ligga, – hitta ditt favoritområde. Har du kanske lite kännedom kring ett område eller har preferenser, så är det klokt att hyra i området först, gärna den tiden på året som du planerar att vara där. Det kan skilja mycket mellan säsonger.

4) Gör en kravspecifikation på din semesterbostad

Utbudet av semesterbostäder är stort. Det är vitkigt att du skriver ned dina önskemål/behov samt att du gör en prioritering mellan dessa. Troligtvis kommer du inte att kunna uppfylla alla dina önskemål, varför det är mycket viktigt att du är klar över vad som är viktigast för dig. Du måste även planera hur du ska äga fastigheten (sär- eller samäga, privat eller genom ett bolag).

5) Hitta en professionell mäklare som du kan lita på!

Mäklarsystemet i södra Europa är inte som det i Skandinavien, då det är sällsynt med exklusiva säljavtal. I stället delar mäklarna alla objekt mellan sig via en bostadsportal, så att alla mäklare kan sälja alla bostäder. Det är därför inte nödvändigt att kontakta flera mäklare. Mäklararvodet delas och betalas av säljaren.

När du hittar DIN semesterbostad är det första du gör att betala ett reservationsbelopp, som säkrar att bostaden inte kan säljas av en annan mäklare.

6) Du behöver en advokat som kan hjälpa dig genom köpprocessen

Jag rekommenderar verkligen att du kontaktar en advokat som kan hjälpa dig genom köpprocessen. Detta görs enkelt via en fullmakt. I Spanien regleras inte mäklaryrket i lagen och inte heller köpprocessen. Du behöver hjälp med: att kontrollera att kontrakten som ska signeras (som kanske bara är på spanska) stämmer, att kontrollera bostadens juridiska status, skattemässiga- och kostnadsmässiga frågor vid transaktionen, att hitta en lämplig ägarstruktur m.m. Dessutom kommer advokaten att säkra de ekonomiska transaktionerna för köpet då medlen går via ett klientkonto. Tänk på att du kanske gör din viktigaste ekonomiska investering under utländsk lag, så det är inte på denna punkt som du ska spara pengar.

Våra rådgivare talar både svenska och norska. Då alla inte känner sig bekväma med engelska, franska eller spanska så hoppas vi att du upplever detta som ett mervärde när du använder DNB Luxembourg som din finansieringspartner. Detta förenklar kommunikationen och förbättrar totalupplevelsen.

Kontakta oss på www.dnb.no/lu eller per e-mail boliglan@dnbgroup.lu

Text: Mona Eriksen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.