Jag tror att vi alla vet att C-vitaminer är livsviktiga. Trots det tycker jag att det verkar som om betydelsen och vikten av C-vitaminer har hamnat lite i skuggan av alla de andra spännande kosttillskott som lyfts fram just nu. Därför fokusera jag på just detta mirakelvitamin denna månad.

Lite historia

För 200-300 år sedan visste sjömän att när de hade varit ute på havet i mer än en månad så började ofta de första tecknen på den fruktade sjukdomen skörbjugg att visa sig. Symptomen var blödningar i huden, sår som inte läkte, svullet och blödande tandkött, lösa tänder och tandlossning, blodkärl som brast, svullna ben och fötter samt trötthet, muskel- och bensmärtor samt dålig aptit. Det uppskattas att ca 1 miljon sjömän dog av skörbjugg åren mellan 1500 och 1900.

1773 upptäckte den skotska sjöläkaren James Lind att skörbjugg kunde undvikas med hjälp av citronsaft.

C-vitamin är bland annat nödvändigt för att vi ska kunna bilda karnitin och noradrenalin. Karnitin är nödvändigt för musklerna, så kanske var det därför som sjömännen blev så trötta. Noradrenalin påverkar humöret, vilket kanske förklarar varför nedstämdhet är vanligt vid skörbjugg.

Linus Pauling

Många säger att nobelpristagaren och kemisten Linus Pauling var en av de största vetenskapsmännen någonsin. Han menade att C-vitamin kunde bota förkylning. Han betonade också att det var viktigt att börja ta vitaminet vid de första symptomen.

Pauling rekommenderade upp till 18 gram om dagen, vilket han själv också tog under sina sista år i livet. Pauling avled i cancer 1994, 93 år gammal. Han menade själv att han hade levt minst 20 år längre tack vare att han tagit tillskott av vitaminer, speciellt stora doser C-vitamin, som han hävdade kunde övervinna all sjukdom samt förlänga livet.

Njursten

Vissa experter avråder dock från att ta mer än 1 gram C-vitamin om dagen. De menar att intag av stora doser C-vitamin kan innebära en aningen ökad risk för att drabbas av njursten.

C-vitamin är nämligen askorbinsyra och vid intag av mycket askorbinsyra blir urinen sur. En forskare, Irwin Stone, har sagt att det är bra eftersom det hämmar bildandet av det lösliga kalciumfosfatet som kan leda till njursten. Men en annan forskare, Michael Briggs, säger å sin sida att det njurstenar av det olösliga kalciumoxalatet också finns, och hos en del ökar kalciumoxalat när det dagliga intaget motsvarar 4 gram askorbinsyra eller mer. Hos sådana personer främjas bildandet av njursten och man räknar med att de utgör ca 5 procent.

Dessa två är de vanligaste typerna av njursten.

Har du haft njursten och vill veta vilken slags njursten du bildar, kan en analys göras efter att du blivit av med den första stenen, så att du vet var du står och kan kanske nöja dig med 500 mg C-vitamin om dagen. Är du orolig för att få njursten kan det kanske undvikas genom att samtidigt ta magnesium och B6.

Individuella behov av vitamin C

Den officiella rekommendationen för intag av C-vitamin är 75 mg om dagen, för kvinnor och ammande kvinnor rekommenderas 85-100 mg om dagen.

Själv anser jag att denna officiella rekommendation är alldeles för låg i dag. Jag tror att vi har behov av minst 200-300 mg om dagen. Dessutom tror jag att man utan problem kan höja dosen. Själv tar jag 2 gram om dagen.

Naturligtvis är det individuellt hur mycket C-vitamin man ska ta. Det kan finnas många situationer då behovet är större; om du t ex röker förbrukar du 25 mg C-vitamin per cigarett. Behovet är också högre om du dricker mycket alkohol, är stressad eller vid större klimatmässig belastning och det gäller vid både kyla och värme, eller om du äter p-piller eller är en riktig gottegris. Dessutom, jobbar du med skadliga ämnen bör du vara medveten om att du har ett ökat behov av C-vitamin. Samma sak gäller om du idrottar mycket.

Varför det är viktigt med C-vitamin

En del forskare tror att många av oss lider av odiagnostiserad och osynlig C-vitaminbrist vilket berövar oss en del av vår ungdomlighet samt försämrar folkhälsan. Amerikanska studier har visat att en fjärdedel av Amerikas befolkning inte får den dagliga minimidosen C-vitamin som krävs för grundläggande biologiska funktioner.

Jag tror, att det även här på våra breddgrader finns många som får i sig för lite C-vitamin, speciellt under de sista vinter- och första vårmånaderna, tills nypotatisen och färsk frukt börjar dyka upp i butikerna.

Kroppen kan lagra 1 500 mg C-vitamin i ca tre månader. Om C-vitamin inte tillförs under den tiden börjar man skönja bristsymtom, då vi människor, tillskillnad från djuren, inte själva kan producera C-vitamin. Därför bör du sörja för att få i dig det dagliga behovet C-vitamin. Tänk på att C-vitamin går förlorat vid uppvärmning och starkt ljus samt vid djupfrysning och konservering.

C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar cellmembranen och hjälper till att förebygga åldrande och cancer och vitaminet har en livsförlängande effekt. Linus Pauling menade att man genom att äta mellan 3-12 gram C-vitamin om dagen kan förlänga livet med 2-18 år.

Ett undantag är dock den sällsynta sjukdomen hemokromatos (genetisk järnförgiftning). Då ska man rådfråga med läkare först.

Fakta

• C-vitamin ingår i ca 300 kemiska processer i kroppen.

• C-vitamin är nödvändigt för att bilda bindvävskollagen som håller ihop kroppens celler. Det är speciellt viktigt för ben, tänder och brosk.

• Du måste ha C-vitamin för att ha ett bra immunförsvar, då det skyddar mot virus, bakterier och andra skadliga mikroorganismer.

• 5 gram C-vitamin fördubblar antalet lymfocyter. C-vitamin anses vara ett naturligt antihistamin och kan med fördel användas både förebyggande och för att behandla vid allergiattacker.

• C-vitamin är nödvändigt för upptag och utnyttjande av A-vitamin, E-vitamin, kalcium, järn, zink, koppar, folsyra och flera aminosyror.

• C-vitamin är nödvändigt vid sårläkning och höga doser anses ha en smärtstillande och lugnande effekt.

• C-vitamin verkar avgiftande när det kommer till många skadliga ämnen som bland annat tungmetaller, mediciner, heroin m.m.

• C-vitamin har stor betydelse för spermiekvaliteten. Det har visat sig att män som tar 200 mg C-vitamin om dagen har bättre skydd av sädescellerna. En studie gjord på infertila män visade att de återfick sin fertilitet genom att ta 200 mg C-vitamin om dagen.

• C-vitamin har en gynnsam effekt på hjärtat. Vitaminet kan hjälpa till att sänka blodets nivåer av LDL-kolesterol (det onda) och öka HDL-kolesterolet (det goda). C-vitamin hjälper också till att göra blodet mer lättflytande samt sänker blodtrycket.

• Det är bäst att ta C-vitamin tre till fyra gånger under dagen i stället för i en enda stor dos på morgonen. Tar man en stor dos lurar man cellerna eftersom det mesta då utsöndras genom urinen.

Olika sorters C-vitamin

Att ta stora doser C-vitamin kan orsaka magkramper, särskilt hos personer med känslig mage eller tendens till gastrit eller magsår. Magbesvär kan undvikas genom att ta C-vitamin i brustablettform eller genom att ta C-vitamin efter måltid. Det finns även bra syraneutralt C-vitamin.

Stora doser C-vitamin kan orsaka diarré. Detta kan undvikas om man långsamt ökar dosen till önskad dos. Ska dosen minskas, ska även detta göras gradvis.

Stora doser C-vitamin under en lång period kan orsaka kemisk urinvägsinfektion, vilket orsakas av irritation i urinblåsans slemhinna. I sådana fall kan ett syraneutralt C-vitamin användas.

Tas stora doser C-vitamin kan det vara en bra idé att ta kalciumaskorbat, som inte ger suragener, som askorbinsyra.

Vissa C-vitaminer är berikade med bioflavonoider, som skyddar C-vitaminet mot oxidation samt förstärker dess effekt upp till 20 gånger. Bioflavonoider är normalt rutin, nypon, citron mm.

Vissa C-vitaminer är gjorda så att de frigörs långsamt, under 12-24 timmar, i kroppen.

Det senaste på C-vitamin-fronten är liposomala C-vitaminer. Det sägs att de absorberas lättare och är bättre på att höja nivåerna av C-vitamin i blodet effekterivare då C-vitaminet omges av liposomer (vissa fettämnen). Liksom andra sorters C-vitamin anses det inte vara farligt att ta i stora doser.

Hos en del personer som är mycket sjuka kan C-vitamin tillföras direkt i blodet. Det görs speciellt till cancerpatienter samt personer med allvarlig kvicksilverförgiftning. Injektionen ska utgöras av läkare specialiserade på just detta. Dessvärre är erfarenheterna inom detta område inte så stora ännu.

C-vitaminrik-kost

När du lagar mat bör du vara medveten om att C-vitamin förstörs av luft, ljus och värme, lagring, konservering samt om du eventuellt har vinterförvaring av grönsaker.

Färsk frukt och färska grönsaker är de bästa källorna till C-vitamin. Kom ihåg att även om du tar kosttillskott så är det viktigt att äta frukt och grönsaker. Dessa är nämligen fulla av andra antioxidanter som hjälper till att hålla oss friska och krya.

Livsmedel som innehåller stora mängder C-vitamin är spansk peppar, många tropiska frukter, nypon, paprika, apelsiner, citroner, druvor, meloner, papaya, jordgubbar, kiwi, broccoli, blomkål, grön mango, tomater och potatis. Ät gärna fem portioner om dagen och inkludera ovanstående. Lite C-vitamin finns även i nötter, frön, mjölk, kött och fisk.

Kom ihåg!

Alla livsmedel med hög sockerhalt som t ex läsk, godis, kakor och andra sötsaker bör uteslutas om man vill få ut så mycket som möjligt av sitt C-vitaminintag. Livsmedel med högt sockerinnehåll försämrar nämligen C-vitaminets förmåga att binda till cellerna då utrymmet där det ska tas upp i stället är fullt av socker.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.