När resväskan ska packas för semester

När resväskan ska packas för semester

Jag har just gjort ett jättemisstag och lovar mig själv att aldrig göra om det. Det tog nämligen onödigt mycket på min hälsa.

Kanske hade jag kunnat undvika att bli sjuk eller i alla fall mildrat det lite.

Det skedde i juni när jag skulle åka till Danmark i bara fem dagar. Innan jag reste kände jag mig frisk som en nötkärna, så jag tänkte: ”Det spelar ingen roll, jag behöver inte ta med mig mina vanliga kosttillskott för bara några dagar.”

Resväskan var packad med en massa nya, snygga kläder som jag såg fram emot att använda nu när jag skulle träffa massa folk. Det fanns helt enkelt inte plats för den arsenal av kosttillskott som jag använder varje dag och som jag normalt alltid tar med mig vart jag än reser.

Det hann bara gå två dagar av min femdagarssemester innan jag kände att något var fel. Jag mådde dåligt, hade svårt att koncentrera mig och fokusera, men jag ignorerade det, glömde bort det en stund och deltog i festligheterna (min dotters bröllop). Jag tog de få kosttillskott jag hade i väskan och så gick resten av semestern ganska bra.

På vägen tillbaka till Spanien gick jag och tittade i butikerna på flygplatsen och köpte några presenter. Jag kände mig enormt trött och såg fram emot att kunna slappna av på nattflyget. Jag hade dessutom betalat för extra benutrymme, så nu skulle jag vila. Men det blev det ingenting av. Bakom mig på flyget satt tre storvuxna män som trodde att lugnet var ett utmärkt tillfälle för att festa, och det gjorde de högljutt, så att alla kunde höra dem. De drack och väsnades hela flygresan till Málaga.

När jag tillslut äntligen kom hem kände jag att något var fel… Jag skyndade mig att dricka mitt örtte, och så kom reaktionen dagen efter. Därefter följde några svåra dagar med influensasymtom, hög feber, slem och hosta samt värk i hela kroppen, för nu behövde kroppen återhämtning.

Jag är säker på att jag hade kunnat undvika detta, eller i alla fall mildra symtomen betydligt, om jag bara hade sett till att ha med mig mina vanliga kosttillskott på resan.

För många vankas det nu semester. Med tanke på min egen semesterupplevelse och den ökande smittan vill jag rekommendera er som reser att se till att ni har tillräckligt med kosttillskott i resväskan. Med hjälp av rätt kosttillskott kan man undvika många obehagligheter och semestern kan avnjutas med välbehag och glädje.

Kosttillskott

Här följer ett litet urval av kosttillskott som jag rekommenderar att du tar med dig på semestern.

1. Det viktigaste som jag alltid tar med mig är ett litet urval av lös-teer, som jag blandar efter behov. Drick några koppar varje dag, eventuellt som iste.

Min teblandning består normalt av maskros, tall, stjärnanis och fänkål. Maskros, eller lejontand som den också kallas, som renar lever och galla samt har en vätskedrivande effekt samt stimulerar utsöndringen av slaggämnen och stärker immunförsvaret. Tall har i många år använts som botemedel mot hosta och verkar slemlösande och immunstimulerande. Och stjärnanis, som jag älskar, dels på grund av dess vackra form men också för att den är så god, är slemlösande. Fänkål både smakar underbart, tåls av alla och så har den en läkande effekt på mage och tarm, vid förkylning, inflammation och många andra sjukdomar. Ett te med anis och fänkål är också bra för spädbarn med mag- och tarmproblem.

2. Ta med dig en extra burk med C-vitaminer. Känner du att du har en förkylning på gång är det viktigt att ta tag i situationen i så tidigt skede som möjligt för att få bästa möjliga effekt.

3. Har du har problem med luftvägarna ska du ta NAC. NAC är en förkortning av N-Acetyl-L- Cisteine. Detta har en fantastisk effekt som slemlösande och med detta tillskott har jag sett små mirakel, även när det handlat om svårare hosta och bronkit. Dosen är en tablett om dagen, men denna gång, när jag själv blev mycket dålig och hade både hosta och tjockt slem, tog jag större dos, vilket gav bra effekt. Jag har också sett små mirakel med detta tillskott hos personer med astma. Det sägs också att NAC kan förebygga hörselnedsättning om den orsakas av för mycket buller.

4. För sommarens oförutsedda infektioner har produkter med Echinacea, Andrographis och Eleuterococcus senticosus räddat många semestrar. Dessa kan tas av personer i alla åldrar (men sök läkarvård om du är allvarligt sjuk).

5. Se till att magen har det bra. Börja ta hand om ditt tarmsystem lite extra med bra probiotika ett par veckor innan semester. Se till att probiotikan innehåller en hög halt livskraftiga mjölksyrabakterier. Tar du antibiotika kan du behöva höja dosen under en tid.

6. Kom ihåg att ta dina vanliga dagliga vitaminer, även när du har semester. Se till att ta med dig en lättupptaglig produkt av hög kvalitet som innehåller både vitaminer och mineraler.

7. De essentiella fettsyrorna måste också med. De är bra för hjärnan och cirkulationen och hjälper cellmembranen att bevara sin elasticitet och får under inga omständigheter glömmas bort under semestern.

8. Ska du sola under semestern är det bra att ta tillskott med betakaroten. Det bästa är att börja med betakaroten en månad innan du börjar sola. Det är bäst för huden att börja tidigt, men oavsett vad så är de viktiga att ta.

9. Tar du normalt Q10 så kom ihåg dem även på semestern. Ta gärna lite extra. Det är viktigt att fortsätta med Q10 eftersom Q10 inte lagras i kroppen till flera dagar.

10. Vet du att din sommar kan bli påfrestande för levern kan du börja redan hemma med en bra produkt som stöttar levern, och sedan fortsätta med den hela sommaren. Det finns ingen ursäkt för att låta bli, då kan du få leverproblem under en längre tid.

11. Se till att alltid ha med dig Silicol mag-gel i din första hjälpen-väska. Drabbas du av diarré, magont, gaser eller halsbränna hjälper denna gelé ganska omedelbart. Den kan användas av hela familjen, från de minsta till de äldsta.

Kosten

Kom ihåg att dricka mycket vatten. Vatten är den bästa törstsläckaren. Har du småbarn bör du se till att de dricker tillräckligt med vatten i stället för att släcka törsten med söt läsk. Vänj dem vid att vatten är gott. Firar du din semester här i Spanien, här vi ibland upplever extremvärme, bör du se till att dricka ca 2 liter vatten om dagen. Känner du att du har för lite salt, kan du salta maten med ett bra örtsalt eller tillsätta en nypa salt i vattnet.

Se till att din mat är lätt och aptitlig. Det är normalt att inte vara jättehungrig i värmen. Ät gärna kall mat, för vilken bara fantasin sätter gränser. Ät gärna mycket ägg, tomater, gurka, kall blomkål och andra grönsaker med hemgjord yoghurtdressing smaksatt med massa örter. Piffa till den med en god fetaost. Smakupplevelsen förhöjs med en massa härliga örter, och så kan du eventuellt även ha räkor eller goda boquerones på tallriken också.

Kalla pastasallader med en god kryddig dressing gör också ofta succé på sommarens matbord. Använd olika pastasorter, en del innehåller mer protein än andra.

Det finns många goda och nyttiga frukter att välja på. Njut av frukt i stället för av onyttiga sötsaker. Väljer du frukt och grönsaker i stället kommer du också att känna att du klarar av värmen bättre.

Tänk i banor som att du vill ta dig igenom sommaren med lätt och hälsosam kost.

Naturligtvis kan du njuta av ett glas vin eller två eller en kall öl, men var försiktig med för mycket alkohol. Det är mycket lätt att släppa till när man är umgås med goda vänner. Du kan njuta av ditt vin genom att ta en tinto verano och gör det till en regel att dricka ett glas vatten för varje glas vin du dricker. Undvik tung alkohol.

Ska du på en grillfest är det bra att undvika de brända grönsakerna. Ät dem råa i stället. Undvik bränd mat i allmänhet och se till att kycklinglår och olika biffar blir ordentligt genomstekta utan några farliga brända ytor.

Kom ihåg att levern också behöver en bra sommar så att den är frisk och kry när du återvänder till vardagen.

Tips

Oavsett hur du planerar att spendera din semester är det bra att i förväg bestämma dig för att din sommar ska fyllas med bra aktiviteter. Det gäller oavsett om du ska åka på en storstadssemester eller en slapparsemester vid havet.

Ta med dig bra skor för de olika aktiviteterna och låt flipflopen vara för ren avkoppling – se till att du har bra spring- eller promenadskor.

Är du inte den som motionerar speciellt mycket kan sommarens semester vara ett bra tillfälle att börja med några hälsosamma dagliga rutiner.

Kan du promenera, även om det är svårt, tvinga dig själv att öka sträckan varje dag – från 10 minuter till en halvtimme.

På de flesta stränder längs Costa del Sol finns det gott om bra träningsutrustning, som kan ge några roliga minuter och massa svett i pannan.

Är du mer för lugnare yoga finns det många yogaklasser på stranden i olika svårighetsgrader.

Ha alltid med dig handdesinfektionsmedel i väskan om du besöker allmänna toaletter.

Se till att investera i ett bra solskydd. Börja med en hög faktor för att senare använda en lägre faktor, om du vill.

Kom ihåg bra solglasögon. Det är viktigt att ta väl hand om ögonen, oavsett ålder. Se också till att du har ett bra urval av hattar, både för stilen men även för att skydda ansiktet från den värsta solen.

Ett viktigt och bra tips – när du har badat ska du aldrig lägga dig ned för att torka. Byt badkläder direkt. Det har orsakat många urinvägsinfektioner och förkylningar när folk ligger och tror att de torkar. Många läkare påpekar ofta farorna med våta badkläder, och det gäller både kvinnor och män.

Ha en fantastisk sommar med många fina upplevelser för kropp och själ!

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.