10 tips för att undvika hackare under sommarsemestern

10 tips för att undvika hackare under sommarsemestern

IT-kriminella är extra aktiva under semesterperioderna, då många svenskar sänker garden och inte tänker på IT-säkerheten. Läs vidare om du vill vara så förberedd som möjligt för att undvika att bli hackad på din semester.

Vi befinner oss mitt i sommaren och även om det kanske inte heller i år blir riktigt vad många hade hoppats på, på grund av coronapandemin, är det ändå många svenskar som tar tillfället i akt att åka på semester.   

Oavsett om din sommarsemester inkluderar en storstadssemester i Berlin eller en långhelg i Granada eller andra attraktiva platser här på Costa del Sol, är det få som glömmer att ta med sig sin digitala utrustning på resan.

Det kan dock finnas fallgropar när du tar med dig din smartphone, surfplatta eller bärbara dator på semestern. Så innan du loggar in på det första trådlösa nätverket du hittar ska du läsa vidare när IT-säkerhetsexperten Janus R. Nielsen från IT-företaget AnyTech365 ger dig 10 tips om hur du kan klara dig igenom sommarsemestern med din digitala utrustning.   

1. Ta alltid en säkerhetskopia före avresan

Innan du åker är det alltid en bra idé att säkerhetskopiera dina viktiga filer, foton och annat du inte vill förlora om dina personuppgifter skulle bli stulna, antingen fysiskt eller på nätet. Du kan använda en extern hårddisk eller ladda upp till molnet. Så att du kan åka på semester med sinnesro om det värsta skulle hända.

2. Skydda dina digitala enheter

Se till att din smartphone, surfplatta eller bärbara dator är uppdaterad med den senaste programvaran. Detta gäller både appar och uppdateringar. Ofta är uppdateringar av operativsystemet otroligt viktiga eftersom de hjälper till att täppa till små luckor i systemet. Installera också ett antivirusprogram. Inte bara på din dator, utan även på din smartphone och surfplatta.

3. Hitta från mobiltelefonen

Ställ in telefonen så att den spårar var den befinner sig om den stjäls. Du har också möjlighet att radera all data på den även om du inte är i närheten av den. Ha också ett telefonnummer som du kan ringa för att spärra ditt SIM-kort om det behövs.

4. Stäng av automatisk wifi-anslutning

Gå till inställningarna på din mobil eller surfplatta och stäng av funktionen som automatiskt ansluter dig till trådlöst wifi. Annars riskerar du att den letar efter trådlösa nätverk utan att du märker det. Se också till att din internetdelning är avstängd.

5. Akta dig för falska wifi-nätverk

Det kan vara frestande att logga in på det första gratis wifi-nätverket du hittar, men akta dig för falska nätverk som drivs av cyberbrottslingar. Huvudregeln är att du aldrig ska logga in på ett nätverk om du inte vet vem leverantören är. När du letar efter wifi-nätverk på ditt hotell eller din campingplats bör du be en anställd att bekräfta nätverkets exakta namn. På så sätt undviker du att logga in på ett falskt nätverk som en hackare har satt upp för att lura dig. Särskilt i trånga områden skapar cyberbrottslingar ofta falska nätverk och väntar på att turister ska logga in så att de kan försöka stjäla personlig information. Det bästa du kan göra är att inte logga in på trådlösa nätverk som inte kräver ett lösenord.

6. Surfa på ett säkert sätt 

Undvik att logga in på internetbanker eller andra webbplatser som kräver att du anger känslig information som t ex ditt personnummer eller BankID. Undvik att handla på nätet och att använda ditt kreditkort på nätet när du surfar på ett utländskt nätverk.

7. Tänk på Facebook-uppdateringar

Det finns goda skäl att vänta med att ladda upp semesterbilder till Facebook tills du är hemma, eftersom tjuvar kan följa dig om du inte har koll på dina sekretessinställningar. Om du checkar in och laddar upp bilder så att dina vänner hemma kan följa dem, se till att dina sekretessinställningar är inställda så att endast dina vänner kan se dina inlägg. Tänk också på vilken information du förmedlar, så att du inte skriver på din väns vägg att reservnyckeln ligger under mattan, så att hon vet när hon måste vattna blommorna.

8. Använd en VPN-lösning

En bra idé är att använda en VPN-lösning för att göra det svårare för cyberbrottslingar att spåra din mobiltelefon, surfplatta eller bärbara dator. Med en sådan lösning krypteras internettrafiken, vilket gör det nästan omöjligt för bedragare att komma åt dina personuppgifter. 

9. Akta dig för falska appar

Många turister laddar ned appar utomlands för att få råd om hur man hittar de bästa restaurangerna, översätter språk, läser rekommendationer från lokalbefolkningen eller hittar runt i staden. Det är dock viktigt att vara medveten om vilka leverantörerna av de olika apparna är, eftersom de kan vara bedragare. Kolla appens recensioner och antal nedladdningar innan du laddar ned den.

10. Använd starka lösenord

Lösenord som är svåra att knäcka gör det mycket svårare för cyberkriminella att komma åt dina digitala enheter. Gör en mening som bara du kan komma ihåg, t ex: Huset_brann_ner_1990 eller Hunden_födde5Valpar. I allmänhet är det en bra idé att byta lösenord regelbundet, särskilt när du kommer tillbaka från semestern.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.