Sedan flera år, närmare bestämt sedan början på 90-talet, har Dan Olsson bott på kusten och ägnat sig åt golfundervisning och vinprovning.
Han bekantade sig dock med Spanien redan år 1972, då han på Mallorca gick en utbildning till reseledare och sedan under ett år var verksam som sådan uppe i Alcudia, precis när turistindustrien där utvecklades med stormsteg.
När Dan beslutade sig för att flytta till kusten, var det en väldig skjuts på golfen i Sverige och många ville fly den svenska vintern och komma ner till värmen och träna. Från 1995 var han fast boende här och undervisade i golf.
På min fråga varför han, till skillnad mot många andra golfare, valde att bo i Fuengirola, svarar han att, i första hand berodde det på att hans barn gick i svenska skolan. Han har aldrig ångrat detta, men han bodde först ett tag i Mijas och bor nu i Campo Mijas, varifrån det bara tar 27 minuter att gå ner till stan.
Manolo Fernandes är en person som också haft stort inflytande på Dans beslut.
Det började med att Dan och sex kamrater till honom kom ut till Paradoren, där Manolo hade ansvar för public relations. De blev mycket väl bemötta när de där spelade golf, så Dan beslutade därför att lägga golfundervisningen just på Parador-banan.
Sport och vin fanns med under ungdomen
Sport har alltid funnits med i Dans liv. Redan som mycket ung i Göteborg höll han på med elitidrott. Han spelade bl a mycket badminton och var bra på det, men golf blev på modet och han blev snart medveten om att det är en sport för alla åldrar och att man aldrig blir fullärd. Detta upplevde han som en utmaning, vilken han sedan dess har utvecklat.
Vinintresset, hans andra stora passion, härstammar faktiskt också från ungdomen i Sverige. Det började med att en av cheferna för systembolaget i västra Götaland började spela golf hos Dan. Han sa, ”Kan inte du lära mig allt om golf?” Dan replikerade, ”Jo, om du lär mig allt om vin!” Efter det fick han smyga med som utomstående på kurser för deras personal.
”Jag fick kontakt med en man som heter Thomas Perry och var marknadsföringschef för de femtio största bodegorna i Rioja. Han öppnade alla dörrar för mig där. Vi anordnade resor för folk som var intresserade av både golf och vin och denna verksamhet utvecklades till många mål i hela världen. Både golf och vinproduktion finns ju idag överallt, så mitt arbetsfält sträcker sig runt hela klotet.”
Dan har svårt att nämna ett absolut favoritvin. Det växlar och smaken utvecklas och förändras. Det beror mycket på vad man ska äta. Till skillnad från många andra tittar jag ofta först på vinlistan på en restaurang, innan jag bestämmer vad jag ska äta, säger Dan.
Livet är för kort för att dricka dåligt vin! – är en av hans deviser.
Det vin Dan brukar nöja sig med, som han säger, ligger i Crianza-klass, alltså inga reserver, utan vin som är lagrat på ekfat i tolv månader. Han försöker hjälpa restaurangerna med att sätta vinlistorna så att de får rätt vin till rätt mat, då blir det ofta så att man smakar på åtta olika vinsorter om dan.
Solkusten och Västkusten är både hemma och arbetsplats
Dan berättar att det i Göteborgområdet finns ett 20-tal golfbanor, av vilka han själv varit med och byggt tre.
”Den sista vi byggde var Kungälv-Kodebanan, där jag fortfarande är medlem och spelar på somrarna, när vi är där under den varmaste tiden; juli-augusti. Vi brukar avsluta vår tid i Sverige med en jättekräftskiva, innan vi återvänder till Spanien”, berättar Dan.
Båda sönerna, som nu är vuxna, bor i Göteborg. Dom har båda avslutat sina studier där och Oskar, den yngste, hoppas få ett jobb där han får användning av den spanska han lärde sig i svenska skolan här.
Vinprovning
Dan arrangerar regelbundet vinprovningar. Det sker ibland i den egna lokalen i industri-området nära Mijas Golf, där han har sitt lager av viner från hela världen, ibland på en restaurang eller annan lokal, som t ex när Munskänkarna har sina möten. Dan är ordförande i denna illustra förening här på kusten och de anordnar en sammankomst en gång i månaden för att provsmaka nya, exklusiva vinsorter, som Dan tagit fram.
De skandinaviska föreningarna ber honom ofta komma och hålla föredrag, samt, förstås vinprovning, om någon vill ha det i sitt hem eller vid en speciellfest, så går det också bra.
Den aktuella krisen drabbar ju alla på något sätt. Det som Dan märkt, är att genom att det kommer färre golfare ner, för green-fee-avgifterna är nu högre här än i Sverige, så blir det också mindre försäljning av viner. Den skillnad han märkt är att restaurangerna, som ofta är halvtomma, köper betydligt mindre och även billigare vinsorter, medan privatpersoner har blivit den stora kundkretsen och vill ha bra kvalitetsviner till sina privata fester.
Leveransen till restauranger har gått ner från åttio till bara femton-tjugo restauranger på kort tid.
Dan har också varit mycket i champagnedistriktet vid Reims i Frankrike och besökt många vingårdar. Bara Champagne finns det ett stort antal sorter av, just i detta område. Senast i maj hade Munskänkarna en speciell ”Champagne-provning” på kusten, där de då fick smaka på många olika sorter.
Golf y Vinos, ett företag med ambitioner
Dan berättar att det inte är komplicerat att få de nödvändiga tillstånden för att öppna ett företag som sysslar med alkoholhaltiga drycker. Däremot är spanska myndigheter mycket restriktiva när det gäller import av dessa varor från utlandet, vilket troligtvis beror på att de, som varande ett av världens främsta vinländer, inte vill ha någon konkurrens.
Jordbruksdepartementet i Spanien kontrollerar noggrant de varor Dan importerar. Vid varje sändning som kommer till Dan, tar dessa myndigheter några flaskor, för att provsmaka och först efter det får han ett godkännande att sälja vidare.
Att kunna erbjuda vin från många andra delar av världen, som Sydafrika, Sydamerika och Frankrike är viktigt, eftersom Dans kundkrets består till stor del av vinkunniga svenskar.
Dessa kräver att det finns vin från hela världen, inte bara från Spanien.
Den spanska vintillverkningen är väldigt traditionell och utgår från gamla sedvänjor och regler. Den är väldigt styrd och ger inte utrymme för nya experiment. Bodegorna är hårt styrda av det statliga regelverket och noggrant kontrollerade.
Låt ungdomarna få chansen
Den stora fördelen med golfsporten är att det inte finns några gränser, såväl åldersmässigt som kunskapsmässigt. Dan tycker att man ska ge ungdomarna en chans, genom att sänka greenfeeavgiften betydligt för dem. Han berättar också att hans far började spela golf när han var 80 år.
En sak han inte är överens med är att alla strävar efter att bygga mästerskapsbanor.
Väldigt många – som Greta Larsson, 62 år – vill inte spela mästerskap, utan bara kunna slå på bollen och hoppas den hamnar i ett hål lite längre bort, samt att få motion i den vackra naturen. Han önskar att det byggs lättare och mer lättillgängliga banor, som kan passa alla.
Till Dans favoritbanor hör Paradorens gamla bana, där han är medlem och har spelat i många år. En annan bana som han tycker om är Santana, borta vid Entrerrios, men, som han påpekar, den är löjligt dyr. Hade det kostat hälften, så hade Dan rekommenderat den till alla.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001