¿Qué Pasa?

Robert Wells - 14 oktober

e05b74fc 620e 4694 a689 54f27f6c0025

 

Människopyramider under Festes de la Mercè i Barcelona 

Festes de la Mercè är den största, årliga festen i Barcelona, som hedrar stadens skyddshelgon. Drygt 500 evenemang hålls; det är konserter och andra uppträdanden, idrott och kulturella händelser som människoätande drakar och eldslukande människor.

Den största dagen, den 24 september, kan man se de mänskliga pyramiderna, kända som castellers, på och runtomkring Plaça Sant Jaume samt i de gotiska kvarteren. Pyramiderna kan bli så höga som åtta våningar och man säger att traditionen härstammar från den tid då man klättrade upp på varandra för att personen högst upp skulle kunna se om fienden var på väg.

Festligheterna hålls mellan 22-25 september.
 

Ost för varenda cent

I Teba hålls det den 30 september och den 1 oktober en stor marknad som uppmärksammar regionens ostar, varav många tillverkas på mikrolantbruk. Det handlar om ostar framställda av get-, får- eller komjölk, och det kan även vara en blandning av mjölksorterna. Det ställs upp bodar längs stadens gator samt torg och man kan provsmaka alla sorters ostar, medan en del bodar även serverar korvar, skinkor, oljor och honung.
Ostmarknaden kallas Feria Mercado del Queso Artesano de Teba.
Förövrigt så ligger Teba i området mellan Ronda och Antequera. Det är en liten vit bergsby vars borg vittnar om den roll som byn hade i samband med den kristna återerövringen.
 

Soppdag i Álora

Día de las Sopas Perotas firas den 7 oktober i Álora. Invånarna, kända som perotas, är bra kockar, vilket de visar denna dag. Dock serveras det inte soppa på soppdagen men i stället får alla besökare chansen att sätta tänderna i en rätt med brödsmulor och grönsaker.
 

Byfest i Fuengirola

Feria del Rosario, som är årets stora byfest i Fuengirola heter, hålls mellan den 6-12 oktober till ära för stadens skyddshelgon Nuestra Señora la Virgen del Rosario.
På feriaplatsen är det tivoli och i de många små husen, de så kallade casetas, kan man njuta av musik och dans – ofta flamenco och den gladare sevillanan – mat och vin, kanske en tapa eller en god skinka med ett glas sherry eller vino.
I övrigt är det livat och fest i hela staden med festklädda människor varav många sittandes till häst eller med häst och vagn.

Andalusiens äldsta djurutställning

Har du någon gång funderat över hur en äkta, spansk djurutställning går till? Inte det? Men det kanske ändå kan vara en idé att ta en titt förbi Villanueva de Tapia den 10,11 och 12 oktober.
Lantbruksmässan och djurutställningen har rötter från redan 1968 och är således Andalusiens äldsta och viktigaste djurutställning.
Samtidigt hålls även en rad olika andra aktiviteter såsom utställningar och auktioner samt matlagningstävlingar gällande vem som kan tillaga den godaste maträtten med getkött.

Spanskhetens dag

Den 12 oktober, som ju är det datum som Cristoffer Colombus år 1492 gick i land i det som vi i dag kallar Amerika, firas fortfarande i Spanien. Det sägs att det var de så kallade katolska monarkerna, Isabella och Ferdinand (först och främst förstnämnda) som sponsrade resan. Dessutom hävdar många fortfarande att sjöfararen föddes i just Spanien, som oavsett vad fick mycket uppmärksamhet för sin upptäckt, liksom att ”spanskheten” och landets språk vann mer mark.
I Madrid hålls det bland annat militärparader denna dag. I alla andra städer och byar är dagen synonym med helgdag.

Gå fyra dagar för Cudeca och Triple A

Marbella 4 Days Walking heter ett evenemang från den 12 till 15 oktober då man kan delta i olika vandringar. Vandringarna börjar vid Las Terrazas del Puerto och tar med feltagarna genom staden, parker och längs stranden. Det finns vandringar på 20 resp. 30 km.
Vid anmälan, som sker via: www.marbella4dayswalking.com kan man donera ett belopp enligt egen önskan till cancerföreningen Cudeca och djurrättföreningen Triple A.

Vin – och kastanjefest i Yunquera

Varje år i oktober håller Yunquera sin Fiesta de La Castaña y el Vino. I år firas denna dag den 21 och 22 oktober. Dessa dagar förvandlas stadens centrala delar till uteserveringar där det serveras nyrostade kastanjer och andra läckerheten från bergen, samt naturligtvis lokalt vin.

Besök de kära avlidna under Allhelgonadagen

Allhelgonadagen, eller Día de Todos los Santos, firas den 1 november i hela landet med ett besök på kyrkogården. Här minns man de kära avlidna genom att be för dem, och på en del platser har man även en trevlig stund tillsammans då man tar med sig mat och dryck, vilket ska kompensera för de festligheter som de döda har missat under året som gått.
Det placeras även ut färska blommor i gravnischerna och kyrkogårdarna kan vara en fin upplevelse denna dag.

Cirque Du Soleil gästar Spanien med ny föreställning

Cirque Du Soleils nya föreställning är Totem och i slutet av året och i början av 2018 besöker de tre spanska städer:
10 november – 13 december: Madrid.
26 januari – 11 februari: Sevilla.
24 mars – 15 april: Hospitalet de Llobregat vid Barcelona.

Jazzfestival med internationella inslag i Málaga

Internationell jazzfestival med namnet 31 Festival Internacional de Jazz äger rum på Teatro Cervantes.
Festivalen hålls den 8 – 13 november med följande konserter.
 8 november: Steve Coleman and Five Elements
 9 november: Ron Carter Golden Stryker Trio
 10 november: Elaine Elias
 11 november: Medeski’s Mad Skillet
 12 november: Dave Holland Trio
 13 november: Fancinemajazz
Konserterna börjar kl. 20.30. Läs mer på: www.teatrocervantes.com.

Heliga Sankt Martins slaktdag

Sankt Martins dag, den 11 november, innebär i många städer, speciellt i bergsområden, den stora slaktardagen, la matanza. På de aktuella platserna slaktas så grisar för att tillaga blodkorv och andra korvar samt skinkor och andra varor inför den kommande vintern.
Och medan allt detta pågår finns det en mängd smakprover, även för besökare.

Kaninfest i Ronda-bergen

I Parauta, en av Ronda-bergens fina, vita byar, hålls den årliga kaninfesten den 11 november. Detta betyder att det finns smakprover av rätter innehållande kanin, vilket fortfarande är traditionell mat bland byborna.
Under det mesta av dagen kommer det att finnas även olika sorters underhållning i byn och från kl 11.30 delas det ut tallrikar med ris och kanin, som några av de flitiga invånarna själva har tillagats. Till kaninen avnjuts normalt ett glas moscatelvin.
 

Smurfarna kommer

De små, blå figurerna kommer först till Málaga den 16 december, men håll i hatten för biljetterna till de tre föreställningarna förväntas säljas slut fort. Föreställningarna ges i idrottscentret José María Martín Carpena.
Den 16 är det föreställning kl. 16.00 och 19.30. Den 17 kl. 12.00.
Biljetter från 22,80 euro på: www.elcorteingles.es/entradas

Qué pasa - Costa del Sol

Almuñécar

26 november kl. 19.00
Konsert med Falete till ära för Rocío Jurado i Casa de la Cultura.

Frigiliana

8 september – 21 oktober
Grete Balle och Martin Nybo ställer ut i Galería Krabbe. Se mer på: www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

12 – 27 september
En utställning om återvinning kan ses i Casa de la Cultura. Gratis inträde.
23 september kl. 20.00
Guapatini kan ses på Salon Varietes.
1 oktober kl. 09.30
Romería, där invånarna iklädda folkdräkter och gärna till häst eller i häst och vagn ger sig iväg på pilgrimsfärd genom stadens gator till ära för skyddshelgonet Nuestra Señora del Rosario. Det hela börjar på kyrktorget, Plaza de la Constitución.
13 – 22 oktober
Musikalen South Pacific sätts upp på Salon Varietes. Varje kväll kl. 20.00, söndag dock kl. 19.00.
21 oktober kl. 11-15
Loppis på Svenska kyrkan med allt från barnkläder till smycken, leksaker, husgeråd m.m. Alla är välkomna.
26 – 27 oktober kl. 19.30
Musikalisk föreställning med Ricky Lavazza på Salon Varietes.
3 – 8 november
Rysaren The Woman in Black sätts upp på Salon Varietes. Kl. 19.30, söndag dock kl. 19.00.

Málaga

Till och med 4 februari
Romanov-dynastin är i fokus i en utställning på det ryska museet Museo Ruso, som är inrymd i den gamla tobaksfabriken.
Till och med 14 januari
Pompideu Centre uppmärksammar Paris-centrets 40-årsjubileum med en utställning av verk av den franska konstnären Daniel Buren.
21 – 24 september (olika klockslag)
Föreställningen Rumba, Música de Estopa sätts upp på Teatro Cervantes. Biljetter från 12 euro på: www.unientradas.es.
28 – 29 september kl. 20.30
Musikalen Jesus Christ Superstar sätts upp på Teatro Cervantes. Biljetter från 10 euro på: www.unientradas.es.
28 september – 1 oktober (olika klockslag)
Michael Jackson hyllas i hitparaden Michael’s Legacy på Teatro Alameda. Biljetter från 14,28 euro på: www.teatroalameda.com.
5 och 6 oktober kl. 20.00
I. Albéniz och S. Revueltas verk står på programmet hos Málagas Filharmoniska Orkester på Teatro Cervantes. Biljetter från 9 euro på: www.unientradas.es.
13 – 15 oktober
Mässan Celebra Málaga, som fokuserar på bröllop och andra större fester, hålls i kongresscentret.
15 oktober kl. 19.00
Operan Carmen sätts upp på Teatro Cervantes i en nytolkning kallad Mi Carmen Flamenca. Biljetter från 11 euro på: www.unientradas.es.
18 oktober kl. 20.00
Symphonic of Pink Floys spelas på Teatro Cervantes. Biljetter från 15 euro på: www.unientradas.es.
19 och 20 oktober kl. 20.00
Málagas Filharmoniska Orkester spelar C. Franck, M.Ravel, L. Turina och M. de Falla på Teatro Cervantes. Biljetter från 9 euro på: www.unientradas.es.
26 och 27 oktober
Ser Emprendedor är namnet på en mässa som riktar sig till företagsledare och egenföretagare. Den hålls i kongresscentret.
3 och 5 november kl. 21.00 resp. 19.00
Puccinis opera Turandot sätts upp på Teatro Cervantes. Biljetter från 22 euro på: www.unientradas.es.
16 och 17 november kl. 20.00
Málagas Filharmoniska Orkester spelar A. Dvorák och P.I. Tchaikovsky på Teatro Cervantes. Biljetter från 9 euro på: www.unientradas.es.

Marbella

Till och med 22 september
Museo del Grabado och Centro Cultural Cortijo de Miraflores bjuder på utställningen Susurro Hispánico med verk av Miguel Herrero.
Till och med 26 maj
Museo Rallí bjuder på en utställning med verk av den chilenska, surrealistiska konstnären Roberto Matta.
2 – 23 september
Kommunen arrangerar vandringar m.m.
 23 september: Eftermiddagsvandring till Juana Díaz, 8,5 km. Transport till och från målet.
Att delta är gratis. Mötesplatser och -tider varierar och information kring detta får vid anmälan till: 952 768 761.
24 september kl. 09.00
Halvmaraton går av stapeln i staden. Anmälan på: www.marbella.es. Pris: 20 euro vid anmälan före 9 september, därefter 25 euro.
30 september kl. 13.00
Marbepop är namnet på en festival under vilken lokala popmusiker och andra artister får möjlighet att uppträda för en bredare publik. Festivalen hålls i Parque Arroyo de la Represa.
3 – 8 oktober kl. 12.00 – 24.00
Oktoberfest. I bästa bayerska stil firas oktoberfest i Parque de la Constitución. Gratis inträde.
4 – 12 oktober
Marbellas internationella filmfestival går av stapeln. Se mer på: www.marbellafilmfestival.com.
17 – 22 oktober
San Pedro de Alcántara firar sin feria – byfest.
27 – 29 oktober
Mässan Home Fair hålls i kongresscentret, Palacio de Congresos. Öppet fredag kl. 15.00-19.00, lördag och söndag kl. 11.00-19.00. Se mer på: www.homefaircostadelsol.com.

Mijas

Permanent
En stor samling av Picassos keramiska verk kan ses på CAC Mijas. Se mer på: www.cacmijas.info.
Varje onsdag kl. 12.00
Flamencoföreställning på Plaza Virgen de la Peña i Mijas Pueblo. Gratis inträde.
Varje torsdag kl. 21.30
Flamencoföreställning med Danza Aznar Valverde på kommunkontoret i La Cala de Mijas. Inträde 10 euro. Mer information och bokning på: 685 850 422.
Varje lördag kl. 12.00
Flamencoföreställning på Plaza de la Constitución i Mijas Pueblo. Gratis inträde.

Nerja

8 – 12 oktober
Stadens årliga feria – stadsfest hålls med fest och glädje på gator och torg.

Torremolinos

Till och med 30 september
España para usted (Spanien till Er) är en utställning som handlar om turismens utveckling i Spanien, från de första besökarna och fram till Spaniens medlemskap i EU. Utställningen hålls i kongresscentret. Gratis inträde. Öppet tisdag – söndag kl. 19.00-22.30.

Helgdagar

29 september: Lokal helgdag i Rincón de la Victoria, Torremolinos och Vélez-Málaga.
7 oktober: Lokal helgdag i Benahavís och Fuengirola.
9 oktober: Lokal helgdag i Salobreña.
10 oktober: Lokal helgdag i Nerja.
12 oktober: National helgdag, Día de la Hispanidad (spanskhetens dag).
19 oktober: Lokal helgdag i Marbella.
24 oktober: Lokal helgdag i Córdoba.
1 november: National helgdag, Allhelgonadagen - Día de Todos los Santos.

Marknadsdagar

Måndag

Marbella: Recinto Ferial (feriaplatsen)
Málaga: Barriada de La Luz och Barriada de las Campanillas
Torrox: Costa och Pueblo
 

Tisdag

Nerja: Mellam Urbanizacion Flamingo och Almijara II
Málaga: Puerto de la Torre
Fuengirola: Recinto Ferial (feriaplatsen)
 

Onsdag

Estepona: Avenida Juan Carlos I
Málaga: Huelin och De la Paz
Benalmádena Costa: Parque de La Paloma
Mijas: La Cala de Mijas

Läs mer

Norrbom Marketing

Kontakta oss

Läsarservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29