Soportújar – En vit bergsby med häxor och magi runt varje husknut

Soportújar - En vit bergsby med häxor och magi runt varje husknut

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kom, följ med till det idylliska Las Alpujarras i Granadaprovinsen. Här är det tätt mellan små, vita bergsbyar, många med sin egen specialitet som Trevélez – känd till och med utanför landets gränser för sin jamón serrano, Capileira – den ultimata utgångspunkten för vandring i nationalparken Sierra Nevada, Pampaneira – den typiska byn där busslaster med turister flockas, Lanjarón – källan till vattnet som säljs i varje matbutik i landet och många fler. Men nu ska vi inte besöka någon av dessa kända byar, inte heller ett slumrande hörn i idyllen. I stället styr vi stegen till Soportújar, en by fylld med legender om häxkonst och något spännande runt nästan varje husknut.

Folktro

Sedan flera hundratals år har invånarna i Soportújar varit kända som brujas y brujos (häxor och trollkarlar). Folktron föddes efter att morerna tvingades lämna området i och med upproret i Las Alpujarras (1568–1571), när nybyggare med galiciska rötter slog sig ner i byn och förde med sig hedniska seder och legender. Under mörka nätter började omgivningen att tissla och tassla om nybyggarna. Det sades bland annat att byborna i Soportújar höll på med magiska ritualer samt att de smorde sina armhålor med fett för att kunna flyga iväg på sina kvastar, och en vidskeplig rädsla spreds mellan grannbyarna.

Även om historiska källor inte kan bekräfta det till fullo, ryktades det om häxkonst till den grad att de kyrkliga myndigheterna flera gånger utredde kvinnor från Soportújar för kätteri.

För övrigt har namnet Soportújar latinskt ursprung och betyder ”en plats med valvgångar/passager”, och visst är det riktigt, det finns många valvgångar (tinaos) i byn.

Häxor och drakar

I Soportújar möts historia och folktro, något som invånarna i dag har vänt till sin fördel – som turistattraktion, och det börjar redan innan man kommer till byn. På väg till Soportújar kör man förbi grottan Cueva del ojo de la bruja, som sägs tillhöra en häxa som ser allt. Här bor en häxa som med sitt stora öga kontrollerat och sett bybornas framtid. Men hon har också haft en tendens att locka till sig bovar, banditer och andra skurkar i sin grotta. I dag står det en staty av en häxa med sin kittel inne i grottan. En aning närmare byn välkomnas besökare av häxan Baba Yaga, som enligt slavisk tradition är en fasansfull och ond häxa som spridit skräck bland alla barn då hon tycker om att äta olydiga barn. Att hon i dag bor i Soportújar beror på att hon lämnat de ryska skogarna och flyttat till varmare breddgrader. Härefter kan man välja mellan att gå direkt till bytorget och börja sin upptäcktsfärd därifrån eller fortsätta bilvägen upp. Gör man det sistnämnda kommer man först till Godishuset från sagan om Hans och Greta – vågar du knacka på och se om häxan är hemma? Sedan runt husknutarna finner vi bland annat Baba Yagas hus på två gigantiska kycklingben, en häxas stora kvast, en spindel som väver drömmar, källan till visdom, en önskebrunn i vilken vi gör bäst i att kasta ett mynt för att inte förföljas av otur, en drake som vaktar sin magiska källa vars vatten är ett afrodisiakum och stimulerar fertiliteten, en stor orm som slingrar sig fram genom grändernas valv och till slut, på bytorget Plaza de Abastos med utsiktsplatsen Mirador del Embrujo, två förstenade häxorna vid sin stora kittel. Detta torg är platsen där invånarna håller byfest och vem vet vad som sker här efter mörkrets inbrott. Från miradoren har man dessutom panoramautsikt över den bördiga dalen Guadalfeo och skördeplatsen, där de hedniska invånarna enligt sägnen utförde initieringsritualer för unga blivande häxor.

Rätt tid att besöka Soportújar

Soportújar har inte fler än 265 invånare (2022) men under nationella långhelger kan det här vara så knökfullt att folk till och med parkerar 1–2 kilometer utanför byn, och det blir en bit att gå med tanke på att vägen till byn går uppför. I allmänhet är tipset att besöka byn under sen vår och tidig höst, när vädret är vackert men inte för varmt – eller kallt. En del menar att det är bäst att besöka byn under helgdagar – för att uppleva folklore, och många har som tradition att komma hit kring Halloween. Andra menar att den stora upplevelsen av magin fås under byns feria – Feria del Embrujo (med bland annat häxprocession) som firas varje år i augusti. Men med tanke på det stora antalet besökare vid speciella tillfällen går det lika bra att upptäcka byn en helt vanlig lördag förmiddag och avsluta besöket med en lunch på någon av alla barer. Var dock beredd på att vart du än ser, tittar in, eller sätter dig ner för en munsbit, möter du häxor, katter, kvastar och annat som förknippas med häxkonst.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco