Turrón – och den söta spanska jultiden

Turrón – och den söta spanska jultiden

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Det närmar sig jul även i Spanien. Hos vår lokala handlare har kakor och kex bytts ut mot stora pallar med turrón; detta urspanska ”godis” som det produceras lika många kilon av som det finns spanjorer, och som bara exporteras i mycket liten utsträckning. Och nästan allt äts under julen.

Utbudet är lika stort som prisskillnaderna, men det gemensamma för alla de varianter som går att hitta i vår närbutik är att alla tillverkas i Jijona/Xixona, som är en liten stad med drygt 7 000 invånare, belägen ca 24 km norr om Alicante. Den största tillverkaren är utan tvekan 1880 el lobo. Förutom fabrikslokaler och en frestande butik har de också ett fint museum som visar hur man gjorde turrón förr i tiden.

Nyfikna på produkten och dess historia beger vi oss en vacker höstdag till 1880 el lobo, och vi hittar fabriken på höger sida av vägen precis innan vi når den lilla staden. Besöket är uppdelat i fyra delar: informationsfilm, en rundtur i fabriken och museibesök, för att till sist avsluta det hela med smakprover och möjlighet att fylla bilen med turrónprodukter till rabatterade priser. För denna rundtur betalar vi 1 euro, eller kanske 2…

Tio generationer med produktutveckling

Företaget startades 1725, men historien om grundaren Juan Antonio Sirvent Silfa S.A. sträcker sig tillbaka till 1646. Bortsett från några få avbrott har kunskapen om tillverkningen av denna mycket unika produkt gått i arv från far till son i tio generationer. Tradition, kontinuerliga förbättringsprocesser, produktutveckling och modern teknik har gjort företaget till världens ledande turróntillverkare.

De två huvudsakliga produkterna som tillverkas i den 20 000 m2 stora lokalen är Turrón Alicante och Turrón Jijona. Det exakta receptet är förstås en företagshemlighet, men lite klokare får vi i alla fall lov att bli. Turrón Alicante, som är så hård att tugga att man kan tro att tillverkningen sponsras av landets tandläkare, är gjord av rostad (hackad, eventuellt hel) mandel blandad med kokt honung varvat med socker och sedan äggvita. Detta bildar en hård massa som, innan den stelnar helt och hållet, formas till både runda och fyrkantiga ”kakor”. Smaken påminner om brända mandlar, men bara ännu godare!

Smälter i munnen

Tillverkningen av Turrón Xixona börjar på delvis samma sätt, men här finmals de rostade mandlarna innan de rörs ihop med kokt honung och socker. Denna produkt innehåller ingen äggvita. Därefter värms massan upp igen varefter den hålls i rörelse i stora kärl med hjälp av en stor ”knådkrok” i minst sju timmar. Därefter får massan vila till dess konsistens påminner lite om vår skandinaviska marsipan, varefter den skärs och förpackas. Denna produkt smälter verkligen i munnen – i dubbel bemärkelse.

Förutom dessa två huvudprodukter tillverkar 1880 el lobo många andra godsaker, totalt ca 30 olika sorter, de flesta baserade på mandel, men som råvara används även valnötter, hasselnötter, kokos och choklad. En version av vår svenska marsipan är Turrón Yema Tostada, där äggvitan byts ut mot äggula och produkten flamberas/gräddas lätt innan den förpackas.

Den senaste produkten som företaget tagit fram är Panettones: som ser ut som en jättemuffins, innehållande kanderad frukt, russin och hackad mandel. Enligt reklamen var 1880 el lobo det första icke-italienska företaget som tillverkade denna produkt.

Efter rundturen på museet leds vi in ​​i en korridor med glasväggar och med en bra utsikt över alla produktionsled, från mandelrostning till packning av den färdiga produkten. Då mandelskörden är i september och turrón äts till jul så sker tillverkningen bara under perioden september – december. Majoriteten som arbetar i branschen är således säsongsarbetare. Trots det är företaget öppet för allmänheten året runt, förutom på helgerna, då de håller stängt.

Museet är trevligt och visar de redskap som förr användes för turróntillverkning, innan modern teknik tog över. Här litar de på besökarna och det mesta går både att lyfta och plocka upp. Guiden berättar ivrigt om de olika redskapen och svarar på frågor från intresserade besökare. Det som väcker mest intresse är en gammal skåpbil, som enligt guiden fortfarande är körduglig.

Turrón och cava

Besöket och smakproverna har väkt vår köplust, så i år kommer vi att ha ett härligt inslag av spanska jultraditioner i vår nordiska jul.

Turrón äts ofta som ett litet mellanmål eller som efterrätt, många gånger serverat ihop med cava. Finns det sedan någonting kvar av godsaken när julen är över, kan vi göra som barnen i Valenciaregionen gjort i urminnes tider, nämligen att ställa fram ett fat med turrón tillsammans med tre glas sött vin på Heliga Tre Konungars dag den 6 januari. Och vi måste också komma ihåg att lägga ut lite hö till konungarnas fyrbenta följeslagare.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco