Strawberries forever

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

alt

Det är sällan grönsakshandlarna måste meddela att det inte finns friska, söta, röda jordgubbar. Tack vare manipuleringen av naturens egen cykel och kvadratkilometer efter kvadratkilometer av växthus i exempelvis Huelva, kan vi få jordgubbar året om.
Spanien är det land i världen som exporterar flest jordgubbar och i den totala produktionen överträffas landet endast av USA. 90 procent av bären kommer från Huelva-provinsen där det odlas över 200.000 ton jordgubbar om året och där omkring 45 000 personer arbetar inom branschen. Det är inte helt utan anledning till att jordgubbarna blivit kallade ”det röda guldet från Huelva”.

Fresas och fresones

Det spanska ordet för jordgubbe, fresa, kommer från det latinska fragaria, som hänvisar till bärets doft. Det finns omkring 600 olika varianter men de klassificeras här i två grupper – stora jordgubbar kallas fresones och de mindre bären fresas.
Jordgubbs-skeptikerna hävdar att bären inte smakar så mycket som när de odlas utomhus och därmed är årstidsbestämda. Andra menar att de moderna odlingsmetoderna faktiskt främjar smaken. De är naturligtvis himmelska med grädde och lite socker, men prova också att skära bären i kvarter, blanda dem i vispgrädde och tillsätt en skvätt whisky och en smula svart nymalen peppar.

Sundhet och förförelse

Jordgubben är en sunt litet bär. Det består av 85 procent vatten och har ett högt innehåll av A- och C-vitaminer och så innehåller 100 gram bara 40 kalorier. Det röda bäret är också ett bra, naturligt kosttillskott för kvinnor i övergångsåldern eftersom det har ett högt innehåll av mineralen bor, som hjälper till att producera östrogen i blodet.
Kanske det är orsaken till att jordgubben anses vara ett verktyg uti förförelsen konst. Ingmar Bergman ansåg jordgubben vara en symbol för ungdom och erotik, en symbol som också Hollywood har tagit till sig, som när Kim Bassinger och Micke Rouke i filmen 9½ vecka lekte med med mat, med bland annat jordgubbar. Och det kunde de göra 365 dagar om året i Spanien.
 

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco