Voxpop [latin, vox: stämma, pop: -folk]

Voxpop [latin, vox: stämma, pop: -folk]

Med sikte på klimattoppmötet i Köpenhamn i december i år är global uppvärmning, CO², och växthusgaser teman som ofta finns med på den internationella dagordningen. Att det är politik och en stor del ekonomi inblandat när FN:s länder ska enas om en samlad strategi för framtiden är uppenbart. Kan vi använda pengarna på ett betydligt effektivare sätt än att kämpa mot klimatförändringarna? Eller är det som amerikanen Al Gore säger – det är hög tid att vi människor tar vårt ansvar för den årslånga rovdrift vi begått mot klotet och sätter till alla klutar för att vända på utvecklingen? Vi har frågat folk på gatan om deras uppfattning angående den aktuella miljöproblematiken.

Manuela López García, 49 år, hemmafru
Om jag är bekymrad över den globala uppvärmningen? Ja, det kan jag inte förneka, det är riktigt dåligt. Därför försöker jag även i min vardag göra mitt, för att reducera förbrukningen. Som exempelvis komma ihåg att släcka ljuset, eller ta kortare dusch. Det är självklart begränsat vad det kan hjälpa, men om alla hjälper till förbrukar lite mindre kommer den sammanlagda besparingen att vara stor, och det är dit vi måste, om vi ska få en sundare planet. Men om CO²-förbrukningen ska minskas bör man nog slå ner på de stora förbrukarna som fabrikerna. Men alla måste vara medvetna om det inte är nödvändigt att ett enkelt hushåll har fyra bilar. Det borde räcka med en. Där utöver vet jag ärligt talat inte vad som bör göras, det får du fråga politikerna om. De som tror att den globala uppvärmningen är en naturlig klimatförändring, är säkert dem som förbrukar mest, och som känner sig träffade av debatten. För självklart är det ett problem som människorna har skapat.

José Manuel, 34 år, snickare
Det är svårt att inte bekymra sig över allt man hör i medierna. Man vill gärna vara mer framtidsinriktad så att planeten också är beboelig för ens barn och barnbarn. Jag har själv blivit mer medveten om att spara på energin. Jag är inte hemma så ofta, så jag har skaffat en sådan där pryl som stänger av all strömmen, utom till kyl och frys. Men jag måste erkänna att jag har kunnat göra mer och det ger mig lite dåligt samvete. Men det tror jag att alla har. Man vet egentligen vad som kan göras, men man får ändå det inte riktigt gjort. Bara hälften av mina glödlampor är energilampor. Jag har en cykel och använder den en del, men jag tror att om transportvillkoren för bussar och cyklar skulle förbättras skulle folk köra mindre bil. Det blev också beslutat en lag för inte så länge sedan, att en viss procent av energin i nybyggnationer skulle komma från förnyelsebar energi. Men det har inte blivit helt genomfört då det är för dyrt nu när vi är i kristider.

Manuel Sena, 54 år, lottförsäljare
Den globala uppvärmningen berör oss alla, så det bekymrar självklart också mig och jag tänker en hel del på vad som ska ske i framtiden. Jag sparar själv på energi genom att använda energilampor, spara på ljuset osv. Vi måste alla ta del av ansvaret. Sen så måste vi tänka kreativt och alternativt. Solenergin är till exempelvis given i Andalusien, men också vindenergi som jag vet att man redan använder i bland annat Cadiz, där det blåser en del. På så sätt kan vi också göra oss mindre beroende av de oljeproducerande länderna. Som det ser ut nu kan vi lätt komma i kläm. De muslimska länderna kan stänga av energitillförseln om vi inte gör rätt. Klimatförändringarna är till 100 % skapat av människan och vi kan inte komma förbi att vi skräpar ner förfärligt mycket. Ju fler vi blir, desto mer skräp skickar vi ut i atmosfären. Människan är ansvarig för allt som händer på jorden, vi förorenar haven, hugger ner träden osv. Men det är självklart många som inte vill erkänna det och därför säger man att klimatförändringen är naturlig.

Jonas Söderlund, 44 år, poet
Jag funderar mycket på växthuseffekten och klimatförändringarna. Och visst är det stora bekymmer, allt ifrån det man kasserar som sopor till bilkörning. Man har det med sig och det sätter sig i ens medvetande. Jag försöker tänka – behöver jag det här? – som plastpåsen, någon grad extra varmare hemma, eller kan jag gå istället för att ta bilen. Jag försöker också göra medvetna val när jag handlar och välja naturvänliga produkter. Det finns stora internationella överenskommelser om att vi konsumerar för mycket energi. Men det framkommer sällan hur man ska göra för att uppnå minskad konsumtion. Man satsar för lite av samhällets ekonomiska resurser på alternativen. Jag tror det är ekonomiska krafter som styr, som vill att vi ska använda mer energi, som leder till ökad konsumtion och som i sin tur gynnar marknadskrafterna. Politiker måste vara beredda att göra betydligt mer.

Sophie Lawner, 31 år, frisör
Det är ingenting jag är orolig för. Visst har man märkt att klimatet ändrats men det är inte något jag dagligen går och tänker på. Hemma försöker jag ha lågenergilampor. Nu senast hade IKEA enbart sådana och det är ju bra. Jag är inte en person som källsorterar. Det beror inte på att jag inte är medveten om problemen. I Sverige blev man påmind mycket oftare och det debatterades mer än vad det görs här i Spanien. Det gjorde att jag var mer miljömedveten i Sverige. Ser man om problem på TV får man sig en tankeställare, som varar några dagar. Sen glömmer man bort det igen och gör som vanligt. Det är mycket stora frågor och jag tror inte politikerna tar det på allvar. Det pratas om klimatet som att nu är det rekordvarma somrar eller rekordkalla vintrar. Sedan kan man höra att de senaste sommarveckorna varit de svalaste på 20 år. Så vad ska man tro? Den globala uppvärmningen är kanske något som kommer och går. Sen vet jag inte vad man ska göra åt problemet. Det lämnar jag till politikerna.

K-G Andersson, 71 år, egen företagare
Nej, jag oroar mig inte och jag funderar inte ens på det. På mitt företag har vi en miljöbil med miljöanpassat drivmedel. Men i övrigt får man hushålla med resurserna och spara där man kan. Sen är informationen om lågenergilamporna ofta en lögn. Det är tillverkarna som vill sälja mer och få bort vanliga glödlampor från marknaden. Lysrörslampor är inte bra ur miljösynpunkt. De innehåller exempelvis kvicksilver. Sen informationen om att man ska släcka ljuset när man lämnar ett rum är rent förkastligt. Tända och släcka tar hårt på lamporna som gör att förbrukningstiden minskar och man måste köpa nya. Sen finns det andra åtgärder som att införa skrotningspremier på bilar vilket skulle göra att gamla ersätts med nya miljövänliga. En annan åtgärd är att planera belysningen inomhus och på så sätt få ner energiförbrukningen i hemmen. Politikerna vet för lite och lyssnar till fel lobbyister. Politikerna är inte heller entydiga. Och vad vet vi egentligen om klimatförändringar och global uppvärmning?

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.