Ljusa tider för solenergin på Costa del Sol

Ljusa tider för solenergin på Costa del Sol

Det finns oändliga resurser i solens energi, den ger oss 14.000 gånger mer energi än vi har användning för. 2008 blev det internationellt vedertaget att 12 % av EU’s el-produktion skall härstamma från solenergi år 2020. Samma år stod Spanien som det land i EU som var största investerare i finansieringen av solenergi. Efter många år av att ha varit långt ner på listan över brukare av solenergi, kan man nu säga att Spanien äntligen blivit ett av de ledande länderna inom denna form av alternativ energi. På Costa del Sol har vi glädje av solens strålar 300 dagar om året, så varför inte utnyttja den gratis energi som ges och spara pengar och skona miljön samtidigt?

Ekonomisk vinst och miljömässig fördel
Den svenskbaserade firman, SolTech Energy Sweden AB, som i Spanien heter SolTech Energy Mediterráneo S.L., är specialiserad i solenergi via solceller. Denna innovativa produkt, som är ett alternativ till de vanliga solfångarna, kan installeras såväl hos företag som privatpersoner. Firman har etablerat sig på Costa del Sol med sin estetiska och innovativa lösning, vilken man utnyttjar den stora mängd energi solen ger oss, samtidigt som man sparar pengar och inte minst besparar vår planet onödig förorening. SolTechs solceller kan läggas på t ex ditt hus eller din täckta terrass och du kommer snart bli varse att din elräkning sjunker. Taket är dessutom helt tätt och därför bra isolerat, så på heta sommardagar kommer solens värme att fångas upp på taket och inte tränga in i huset och om vintern kommer det att förhindra värmen att sippra ut samt minska den fukt som så ofta finns i husen på kusten.
I Spanien är det lag på att alla nybyggnationer skall ha ett minimum på 30 % av energiförbruket genom förnybar energi, som t ex solenergi och Junta de Andalucía ger bidrag på upp till 60 % på din solenergiinstallation. Det vill säga att de pengar som ges i bidrag och de pengar du i framtiden kan spara på elräkningen, gör det mycket attraktivt att byta till solenergi i ett solrikt område som Costa del Sol, samtidigt som kvaliteten av ditt hus också kommer att stiga. SolTech erbjuder ett attraktivt finansieringspaket med 10 års avbetalning, där du efter ett år får 50 % från Junta de Andalucia. Därutöver lägger firman taket och gör all installation samt ger garanti på effektiviteten av solcellerna och ger en materialgaranti på 20 år.

Solen skiner inte alltid
På molniga dagar och om natten lagras energin från de solrika, ljusa dagarna, så att du inte saknar värme eller varmt vatten även om solen inte skiner. SolTech installerar en värmeanläggning i ditt hus som cirkulerar behaglig värme i huset med hjälp av små värmeblåsare i väggen; det är också möjligt att få golvvärme. Du reglerar själv värmen och en termostat håller temperaturen på önskade gradtal. Komforten med att ha värme under de kalla månaderna är inte att ta miste på: Under vintermånaderna har du alltid ett uppvärmt hus och du behöver inte oroa dig över att ditt hus tar skada av kyla och fukt inomhus. Många väljer då också SolTechs solceller av ekonomiska skäl, den snygga designen i robust glas, samt den goda känslan av att minska skadan på miljön. I Sverige, där man har långa, ljusa sommardagar, är man begeistrade över att använda SolTechs solceller på flera sommarhus som står kalla och fuktiga i flera månader i sträck. Solcellerna löser detta problem, då de fångar den mängd energi som krävs för att hålla sommarhusen varma året runt och husen tar därför inte skada och i slutändan märks det tydligt på både inomhusklimatet, plånboken och miljön. SolTech har lösningar till privata med liten värmeförbrukning, sportklubbar och campingplatser där behovet av varmt vatten är stort; firman lägger solcellerna från minimum fyra m2, som kan täcka varmvattenbehovet för två-tre personer, så även på små hustak eller terrasser kan man utnyttja solens strålar.

För mer information, kontakta:
SolTech Energy Mediterráneo S.L.
Complejo Las Rampas
Pje. María Barranco, 4
Torre Sur 4. A
Fuengirola 29640
Tfn.: +34 952 665 954
informacion@soltechenergy.com
www.soltechenergy.com


Solvärme och solceller:
Solvärme betyder att solens strålar producerar ånga som blir till el. Vi får solvärme från de stora solenergigårdar som t ex i Andalusien, som har utvecklat tusentals gigantiska speglar/glas som reflekterar solljuset mot en mottagare i ett stort torn, där fukten produceras.
Solceller betyder att cellerna omvandlar solljuset direkt till elektricitet.


Några av världens största solenergianläggningar finns på Costa del Sol och producerar Co2-neutral ström till spanien.


Grön energi i Fuengirola.
För några få år sedan kunde man som utlänning på Costa del Sol undra över den iögonfallande brist på att utnyttja solens energi särskilt på offentliga platser och byggnader. Detta har man i Fuengirola löst på ett praktiskt sätt, där man t ex längs tågbanan i Los Boliches har placerat små solcellsplattor på perrongen, där det skall täcka den mängd ström som används till vattning av grönområden.


SolTechs man på Costa del Sol
Andreas Telander, som är SolTechs direktör på Costa del Sol, är en internationellt orienterad man som är född i Spanien av svenska föräldrar. Han är uppväxt i Spanien, men har också bott några år i Sverige och rest världen runt i samband med jobb, innan han flyttade tillbaka till Costa del Sol för att bosätta sig med sin familj. Han talar utan besvär både svenska, engelska och spanska. Andreas har själv ett solcellstak på 33 m2, vilket är nog för att täcka den fyra personer stora familjens behov av värme och varmt vatten.


Svenskarna använder solceller:
Den svenska regeringen är mycket positivt inställd till att dra nytta av solens strålar och sommaren 2009 började man ge ekonomiskt bidrag till installation av solceller. Tillskottet är på upp till 60 % och ges tills vidare till alla solcellsinstallationer i Sverige, som genomförs före den 31 december 2011 och interesset har växt.


 

Av Sanne Kronow

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.