Golfbanornas mardröm
Från den 1 september 2012 höjs IVA:n från 8 % till 21 %. Det kommer innebära en katastrof för golfbanorna. Redan under de senaste åren har det varit alldeles för dyrt att spela golf och nu kommer golfbanorna få dödsstöten. Man kan inte höja priserna mer. Det vet alla golfdirektörer. Turisterna kommer välja billigare resmål, så det finns bara en väg; att spara och säga upp personal, vilket kommer att betyda ringare service. Men räcker det? Jag tror inte det.
Årskostnaderna för spanska golfspelare och fast bosatta utländska medborgare kommer att öka. Kommer de att betala detta? När den dåraktiga IVA-höjningen är genomförd kommer man konstatera att önskade intäkter uteblir. Staten förlorar och flera golfbanor kommer stänga.

Stig Wiberg, cheapgreenfee.com

Succén på Lauro Golf fortsätter
Den 1 maj 2011 började Lauro Golf med någonting helt nytt. Varje tisdag har man samlat skandinaver för att golfa till ett mycket fördelaktigt pris av bara 25 euro. Försöket har nu pågått i över ett år och har blivit en stor succé. Under varje spelomgång har ca 40 spelare medverkat och varje spelare har lagt 2 euro i vinstkassan – och det blir fina priser för alla pengarna.

Lauro Golf har 27 hål, så man spelar i omgångar på de 3 slingorna. Spelarna erhåller ett Lauro kort utan kostnad. Detta kort ger tillgång till rabatter på Picasso Museet, på idrottsklubbar, hälsokliniker med massage och mycket mer.

Försöksperiod har nu blivit till en tradition och man börjar igen med en första omgång efter sommaruppehållet tisdagen den 4 september.

Turneringar i september 2012
6-9 september:
KLM Open

13-16 september:
BMW Italian Open

28-30 september:
THE 2012 RYDER CUP

Race to Dubai – European Tour
Per 5 augusti 2012
1. Rory McIlroy 2 813 962 euro
2. Justin Rose 2 376 628 euro
3.L. Oosthuizeni 1 745 608 euro
4.Ernie Els 1 732 297 euro
5. G. Mcdowell 1 696 610 euro
6. F. Molinari 1 695 377 euro
7. N. Colsaerts 1 482 791 euro
8.Luke Donald 1 447 144 euro
9. Lee Westwood 1 417 370 euro
10. Grace Brand 1 407 799 euro
23. Thomas Bjørn 661 473 euro
25. Th. Olesen 643 150 euro

Världsrankningslistan
Per 12 augusti 2012
1. Rory McIlroy 10,35 poäng
2. Luke Donald 9,59 poäng
3. Tiger Woods 8,71 poäng
4. Lee Westwood 7,35 poäng
5. Webb Simpson 6,23 poäng
6. Adam Scott 6,13 poäng
7. Justin Rose 6,12 poäng
8. Bubba Watson 6,11 poäng
9. Jason Dufner 5,93 poäng
10. Steve Stricker 5,78 poäng
41. Thomas Bjørn 2,85 poäng
59. Anders Hansen 2,31 poäng


Bra rotation ger färre golfskador

Av Rolf Martinsen, PhysioSpain

Nu har vi kommit till sittande kroppsrotation. Denna övning är till för att identifiera rotationen i bröst och rygg.
God separation mellan den övre och nedre delen av ryggen är viktig för att uppnå snabbhet och för att kunna hålla en stabil hållning under svingen. Många golfare saknar en bra bröstrotation. Det kan leda till att det skapas en för våldsam ländrotation och/eller överbelastning av skuldrorna för att kompensera för nedsatt bröst- och ryggrotation, vilket ofta resulterar i länd- höft- eller skuldersmärtor.

Övningen ((se bilden ovan)) är följande: Använd en pall, utan ryggstöd. Lägg två klubbor i 90 graders vinkel framför pallen. Korsa armarna och håll en klubba framför dig, som bilden visar. Nu ska du, utan att flytta fötterna eller knäna, rotera till höger och vänster. De två axlarna på golvet indikerar en 45 graders rotationsvinkel åt båda hållen. Kan du passera 45 grader är det ansett som normal rörlighet.

Brygga med sträckta ben (se bilden nedan): Detta är en bra övning för stabilitet i bäcken-/ länd-/ kropp- och rumpmuskulaturen (sätesmuskeln). Baksidan är kung när det handlar om stabilitet och att skapa kraft från bäckenet och uppåt. Övningen visar om det finns svagheter eller hämningar i den stora sätesmuskeln pga. överaktivering av de synergiska musklerna (medhjälpare), som nedre delen av ryggen och lårets baksida.
Så utför du övningen: Börja på rygg med böjda knän och fötterna i rät vinkel mot golvet. Armarna hålls utsträckta och lite uppåt. Du ska nu lyfta bäckenet så högt upp att kroppen håller en rät linje. Nu ska ett ben lyftas upp och hållas rakt i 10 sekunder i höjd med det andra knät, utan att bäckenet faller ned eller att du blir sned. Gör likadant med det andra benet. Vid kramp eller smärta, avbryt övningen.

Rotationsövning från höften ned till foten: Rotationen är essentiell för en bra golfsving. Under ”backswing” roterar höger höft och underben samt foten spänns och belastas. Under ”downswing” roterar och belastas vänster ben. Det uppstår lätt en ökad sidorörelse vid nedsatt funktion av ovanstående. Det kallas ”sway” och ”slide”. Övningen utförs på följande sätt: Lägg ut ett 6-järn och lägg skaftet på ett annat järn i linje med vinkeln (60 grader) på 6-järnet.

Vänster höftrotation: Stå med höger ben på ett upphöjt (12-15 cm) och fast underlag. Stå med det andra benet i golvet. Placera fötterna parallellt. Om du håller ett järn bakom ryggen i höfthöjd med båda händerna har du lättare att bedöma din rotationsgrad (den ska vara minst parallell med skaftet som är i linje med 6-järnet på golvet) när du nu roterar i höften utan att flytta foten. Båda höfterna övas.

Höger höftrotation: Du står på höger ben med foten i samma riktning som tidigare, mot skaftet på 6-järnet. Vänster fot står på det upphöjda underlaget med böjt knä. Samma position med järnet bakom höfterna. Du försöker nu att rotera till vänster. Du uppnår en helrotation av höger höft, minst 60 grader är normalt (järnet bakom höfterna och järnet på golvet är nu parallella).

Om du har följt mig under de senaste månaderna har du nu fått de viktigaste övningarna, som Titleist rekommenderar. Om du har utfört övningarna och testat dig själv, efter mina beskrivningar, har du säkert upptäckt dina svagheter. Jag hoppas att det kommer vara lättare för dig att fokusera träningen efter dessa test och därmed få ut mer av din golf och undvika skador. Det finns många övningar och träningsformer för att förbättra din fysiska kapacitet. Lycka till!

 

El Higueral – Kustens bästa 9-hålsbana
Denna praktfulla golfbana är okänd för de flesta golfare på kusten. Normalt är 9-hålsbanorna i sämre skick än de vanliga 18-hålsbanorna. Detta gäller inte med El Higueral.
Golfmanagern Rodenck Bastard har tillsammans med rådgivare designat denna vackra bana som utgör första delen av en 18-hålsbana. Den beräknas vara färdig inom de närmaste åren.

Ägaren av El Higueral är den samme som för Marbella Club Golf Resort. Det grundar för kvalitet. Finansieringen är i ordning och nu väntar man endast på tillstånd från Benahavís kommun för de sista 9 hålen. Tillståndet kommer även innefatta ett nytt klubbhus i samma stil som det på Marbella Club Golf Resort.

Banan
När man spelar denna bana blir man överraskad över längden och designen. Det är en par 36 bana med 2 par 3 hål, 5 par 4 hål och 2 par 5 hål. Banans längd är 2938 meter från vit tee, 2681 från gul tee och 2201 meter från röd tee. På fem av hålen är det vatten och en mängd diken. När du har spelat alla 9 hål första gången kommer du glatt spela dem igen och du kommer med säkerhet att förbättra din poäng på andra rundan.

Hål 1
Öppningshålet är ett vackert par 3 på 120 meter från gul tee. Om du inte träffar greenen har du säkerligen hamnat i vattnet eller är out of bounds. Detta hål är en stor utmaning.

Hål 2
Enligt mig är detta banans svåraste hål, ett par 4 på 345 meter från gul tee. Den stora utmaningen är att ta sig över vattnet – du måste kunna slå en drive på ca 160 meter. Om du klarar detta är nästa utmaning att träffa greenen. Till vänster om greenen finns ett stort dike och till höger bunkers. Ett mycket svårt hål.

Hål 3
Detta är ett fantastiskt par 3 hål på 124 meter. På alla sidor om greenen finns det vatten, så det gäller att träffa den. Det är dock en mycket stor och rättvis green och du kommer inte ha problem med en två putt.

Hål 4
Varje golfbana har sitt signaturhål och här må det vara detta par 5 hål på 465 meter. Från tee ser hålet helt normalt ut, men när du har slagit din drive och kommer fram till ditt andra slag upplever du den vackraste utsikten på hela banan. På detta hål är möjligheten att slå en birdie eller ett par stor.

Hål 5
Banans svåraste hål hcp. 1 är ett par 4 hål på 343 meter. Här är det mycket viktigt att du håller dig på fairway, drar du till höger har du verkligen problem. När du slagit en perfekt drive går nästa slag lätt till höger med en stor bunker framför green. Att gå hem med en boogie på detta hål är en seger i sig.

Hål 6
Detta är ett lät hål, par 5 på 424 meter. Det enda som kan skapa lite problem är en stor bunker framför green. Här är det realistiskt att slå par.

Hål 7
Här har du det kortaste par 4 på 240 meter. Framför fairway ligger en stor sjö, men den bör inte komma i spel. Här finns det möjlighet för de som slår långt att träffa green med en drive. Stor birdie-chans.

Hål 8
Nummet 8 är ett vackert par 4 på 325 meter. Det är viktigt att du slår din drive till högersidan av fairway samt träffar den högra sidan av greenen, som är svår och sluttande.

Hål 9
Ett vackert up-hill hål, par 4 på 294 meter. Efter en bra drive väntar en stor green med en stor bunker till vänster. En vacker avslutning.

Denna bana ska testas. Här finns mängder av möjligheter. Du kan spela en hel dag från 35-45 euro beroende på säsong. Många spelar 9 hål på morgonen, beger sig till stranden eller äter en god lunch för att därefter komma tillbaka på eftermiddagen eller kvällen.
Banan förtjänar 4 golfbollar.

Av Stig Wiberg, Cheapgreenfee & Rolf Martinsen, PhysioSpain

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.