Korta nyheter dcember 2013

Korta nyheter dcember 2013

Comunion familia real
 
Den svenska drottningen är billigare än drottning Sofía
Det spanska kungahuset är billigare än det svenska. Det är i alla fall vad regeringspartiet Partido Popular (PP) säger, som försöker försvara att det ska avsättas 7,7 miljoner euro till det spanska kungahuset i budgeten för 2014. Det är 1,8 procent mindre än de fick för 2013. Siffrorna från PP visar att det svenska kungahuset har en konsumtion motsvarande 12 miljoner euro, samma som det danska, och att det brittiska kungahuset toppar listan med en konsumtion på 46,6 miljoner euro.

Foto Telefonica
Billedtekst: Försäljningen av Telefónicas aktier i det tjeckiska dotterbolaget innebar ett fall på mer än en procent.
Telefónica är färdiga med Tjeckien
Det spanska telefonbolaget Telefónica har sålt 66 procent av sina aktier i det tjeckiska dotterbolaget för omkring 2,5 miljarder euro, skriver The New York Times. Det är den lokala miljardären Petr Kellner, som har köpt aktierna från det skulddrabbade telefonbolaget. Genom att sälja aktierna i Tjeckien har Telefónica fått extra pengar till att täcka sin skuld på 49 miljarder euro. De stora europeiska telefonbolagen står inför fler utmaningar, som t ex att deras kunder i allt större utsträckning använder deras mobiltelefoner till att surfa på internet och att EU är i färd med en lagstiftning som ska standardisera telefonavgifterna inom EU. Det innebär lägre vinster, varför bolag som Telefónica tvingas sälja deras mindre bolag.
 
 
1
 
 
Nytt lagförslag kallas ”angrepp på medborgerliga rättigheter”
Den spanska inrikesministern Jorge Fernández Díaz förväntas presentera ett lagförslag om skydd av det offentliga rummet, som ska ersätta den rådande lagstiftningen från 1992. Den nya lagen innebär böter för en mängd lagöverträdelser som t ex deltagande i escrache, då det demonstreras utanför politikers hem, och oauktoriserade demonstrationer utanför kongressen. Lagen omfattar 55 artiklar, bland dem förbud mot att skydda sin identitet under upplopp, mot hot mot polis och mot att klättra på offentliga byggnader utan tillstånd. Böterna för lagöverträdelse kommer att sträcka sig från 100 euro till 600 000 euro. El País citerar Joan Coscubiela, från det gröna vänsterorienterade partiet ICV, när han kallar lagförslaget för ett brutalt angrepp på medborgerliga rättigheter.
 
 
2
 
Gibraltars problemgräns är inte olaglig
Gibraltars klagomål på den spanska gränskontrollen vid La Línea de la Concepción är inte berättigade enligt EU-kommissionen.
Under det senaste året har EU-kommissionen tagit emot mängder av klagomål mot de spanska myndigheternas omfattande kontroll vid gränsen till Gibraltar.
Klagomålen har kommit från både bilister och fotgängare som har fått vänta i timtal för att korsa gränsen under sommarmånaderna.
EU-kommissionen utförde ett tekniskt besök vid La Línea de la Concepción den 25 september 2013 och undersökte då den spanska tullens arbetsmetoder och tillvägagångssätt.
Resultatet är tydligt:
”Kommissionen har inte hittat underlag för att konkludera att kontrollen av personer och varor, som drivs av de spanska myndigheterna vid gränsen, har överträtt de relevanta EU-direktiven för gräns- och tullkontroll”, säger EU-kommissionen i en rapport som offentliggjordes på deras hemsida den 15 november.
EU-kommissionen hittar med andra ord inga fel i att de spanska tulltjänstemännen spenderar timmar på att kontrollera bagage och personer som korsar gränsen till Gibraltar.
Även om EU-kommissionen inte ger Gibraltar rätt i klagomålen erkände den att gränsen till Gibraltar är problematisk, grundat i den stora dagliga trafiken över gränsen. Samtidigt erkände kommissionen Spaniens påståenden om ökad tobakssmuggling in till Spanien.
I ett brev till den spanska regeringen rekommenderar EU-kommissionen att gränsövergången ska förbättras genom anläggande av fler vägbanor och minskade antal stickprovskontroller och istället ska det göras fler målinriktade kontroller, samt införas utbyte av information med Storbritannien om tobaks- och spritsmuggling. I ett brev till Storbritannien rekommenderar kommissionen även den brittiska regeringen att öka insatserna för att förhindra smuggling samt att utväxla information med Spanien.
”Kommissionen kommer även i fortsättningen att övervaka situationen vid gränsposten vid La Línea de la Concepción och har bett om att få upplysningar från båda myndigheterna kring hur rekommendationerna har beaktats inom sex månader”, lyder det i slutet av rapporten från 15 november.
 
 
009-OLMO-CALVO-VICTIMIAS-DE-LOS-DESAHUCIOS
 
Den andalusiska regeringen tar till nya medel för att undvika att människor hamnar på gatan
Ett nytt förslag från Junta de Andalucía ska bidra till att ge människor tak över huvudet om de inte kan betala bostadshyran. Det är det senaste initiativet från lokalregeringen i Andalusien, som försöker möta problemet med alla vräkningar som sker som konsekvens av krisen.
Det presenteras två mål i det nya förslaget. Det ena fokuserar på att förhindra att människor hamnar på gatan och det andra ska hjälpa till med att ordna bostäder åt dem som redan blivit vräkta.
Idén bakom projektet är att de personer som bor i allmänna bostadskvarter ägda av regeringen ska kunna kompensera för den uteblivna bostadskostnaden genom att utföra arbete i lokalområdet. Regeringen har över 80 000 bostäder i 512 kommuner, och i dessa bor med än 350 000 personer. Enligt Elena Cortés, minister för bygg och bostadsområden, kommer 10 procent (ca 8 000 personer) av de drabbade familjerna dra nytta av det nya förslaget. Det antas att det nya förslaget ska tas i bruk i slutet av året eller i början av 2014.
 
 
3
 
Nu ska du veta vilken olja du äter
Regeringen har bestämt att restauranger, barer och hotell endast får ha olivoljor i flaskor varpå det tydligt anges innehåll, namn och ursprung. Det innebär att det är slut med att använda flaskor som kan fyllas på. Lagen gäller från och med 1 januari 2014, men aktörerna i branschen har fram till 28 februari på sig att tömma sina lager.
Orsaken till den nya regeln är att användarna ska kunna vara säkra på vad det är de äter, och samtidigt vill inte myndigheterna att det ska gå att fylla en flaska som använts till kvalitetsolja med billigare olja.
Efter den 28 februari är det enbart oljor med namn och märke, ursprung och näringsinnehåll som får stå på restaurangernas bord.
Det samma gäller i Italien och Portugal.
 
 
4
 
Böter för att köra elektrisk rullstol
Kommunen i Benidorm på Costa Blanca har bestämt att man nu kan få böter om man missbrukar elektriska rullstolar. De nya reglerna begränsar användandet av de elektriska färdmedlen till dem som har besvär med att gå, är skadade eller är äldre än 55 år.
Reglerna kräver även att företag som hyr ut rullstolar ska säkra att kunderna som hyr rullstolarna uppfyller kommunens krav. Uthyrningsföretagen ska också registrera sig hos kommunen och samtidigt teckna en ansvarsförsäkring på minimum 60 000 euro.
Skulle man bli stoppad i en elektrisk rullstol och inte uppfylla kraven kommer det att kosta mellan 50 och 90 euro i böter, beroende på orsak. T ex kostar det 80 euro i böter om du kör oansvarligt eller med fara för andra, skriver tidningen La Verdad.
Enligt siffror från kommunen säljs och hyrs det ut fler än 500 rullstolar dagligen, och i de flesta fallen har personerna som hyr dem inte behov av dem. Rullstolarna används istället till att ha roligt med och köra i kapp med.
 
 
5
 
Bra resultat för Gibraltar i första landslagsmatchen någonsin
I november spelade Gibraltars fotbollslag sin genom tiderna första landskamp, efter att den brittiska kolonin blev erkänd som självständig nation av det Europeiska Fotbollsförbundet, UEFA.
Matchen spelades på en arena på Algarvekusten i Portugal, där Gibraltar mötte Slovakien i en vänskapsmatch. Och det slutade överraskande bra. Gibraltar lyckades spela 1-1 mot Slovakien i denna den första officiella landskampen.
”Det var mycket känslor, både före och efter matchen. Det har tagit lång tid att nå hit, och jag tror inte att det var många som trodde att vi skulle göra mål. Men vi förtjänar det”, sa den före detta Manchester United-spelaren Danny Higginbotham, som annars spelar i den engelska klubben Chester, enligt BBC.
Gibraltar har nu blivit UEFA:s medlemsland nummer 54 och från och med hösten 2014 kommer landet att för första gången någonsin delta i kvalmatcherna till EM 2016.
 
 
burro taxi mijas
 
Ny kod fokuserar på åsnors och hästars välbefinnande
I över 50 år har åsnor spänts för taxis i Mijas Pueblo, men från och med början av 2014 kommer det att sättas större fokus på djurens välbefinnande. Förutom de befintliga reglerna inom området för åsnetaxis, åsnekärror och hästvagnar kommer det nu en kod för god praxis, som organisationen Refugio del Burrito har varit med och utforma. Det kommer att fokuseras på djurens stall, kost och hälsa. En av artiklarna i koden fastställer att djur som står ute ska skyddas mot solljus och annat väder som kan vara skadligt för dem. En annan slår fast att åsnor och hästar ska kontrolleras av veterinär eller hovslagare från Refugio del Burrito varannan månad samt få tänderna kontrollerade en gång om året. Om djurens ägare inte följer föreskrifterna riskerar de böter.
 
 
bygge
 
Ingen vill bygga för allmänheten
Allt färre byggföretag vill ta sig an offentligt erbjudna projekt. I december stängde Adif, ett stort infrastrukturbolag, ett projekt där en test-höghastighetstågräls ska byggas och underhållas. De hade inte fått ett enda svar från byggföretag och det är inte det enda exemplet. Projektens snäva budgetar kan avskräcka byggföretag att bjuda på dem. T ex var ett projekt i Málaga, som skulle få bort dålig luft från Gualdalmedinafloden, budgeterat till under en halv miljon euro. Det lokala vattenbolaget Emasa hade tidigare värderat samma projekt till två miljoner euro. Dåliga erfarenheter av att inte få betalt från de offentliga institutionerna påverkar troligtvist också incitamenten för byggföretagen. En del företag har fortfarande inte fått betalt för deras arbete ett år efter slutfört projekt.
 
 
Kastanjer
 
Fler polisinsatser för att fånga nöt-tjuv
Årets kastanjesäsong har varit ovanligt bra för många lokala lantbrukare vars inkomst är beroende av de bruna läckerheterna. Nötterna exporteras i stora kvantiteter, speciellt till Italien, och Ronda sägs ha Spaniens bästa kastanjer. I Genaldalen har årets skörd bjudit på 4 miljoner kilo kastanjer, som säljs för 2 euro per kilo. Det bruna guldet har inneburit att området har sett allt fler nöt-tjuvar och polisen har haft mycket att göra. Än så länge har polisen gripit sex ligor och arresterat 24 nöt-tjuvar i byarna Igualeja, Cartajima, Parauta och Farajan.
 
 
metro
 
Tunnelbanan i Málaga kan inte anställa personal
Tunnelbanan i Málaga ska börja rulla nästa år. Nästan hela banan är klar och finansierad men ingen från Fomento vågar sätta ett datum för när tunnelbanan kan öppna. Projektet är nämligen beroende av 46 miljoner euro som frusist av den Europeiska Investeringsbanken fram tills dess att det finns ett politiskt beslut om att arbetet kan fortsätta, skriver Diario Sur.
Sanningen är den att bolagen bakom tunnelbanan i Málaga inte vill investera mer i projektet för att färdigställa de två tunnelbanelinjerna innan de har fått det fulla förfogandet över de 46 miljoner euro från investeringsbanken och några fonder som tillåter att genomföra det sista tekniska arbetet som är nödvändigt, och anställa den personal som krävs. Det handlar om 64 lokförare och kontrollanter, 20 tekniker, som ska arbeta i kontrollrummet och 12 administratörer, som också ska ha hand om kundservice. De 95 medarbetarna ska ha varit utvalda sedan månader tillbaka, men har ännu inte skrivit under några kontrakt. När kontrakten skrivits under ska de ha ca 2 månaders utbildning, utan passagerare. I bästa fall kommer tunnelbanan att börja köra i början av 2014, om den Europeiska Investeringsbanken släpper de frysta pengarna.
 
 

Rajoy 5

 
Svångremmen ska dras åt ytterligare

Trots att den spanska ekonomin har vänt och börjar peka i rätt riktning, och inte nedåt, är man inte nöjd i Bryssel.
Europakommissionen har just informerat den spanska regeringen om att den riskerar att inte nå målet för maximalt tillåtet underskott på tre procent av bruttonationalprodukten 2016, som har satts upp av kommissionen. Man uppmanar därför regeringen att göra ytterligare besparingar och/eller öka skattetrycket under de kommande tre åren, så att ytterligare 35 miljoner euro kan sparas till statskassan.
Regeringen, ledd av statsminister Mariano Rajoy (PP), har dock redan genom smärtsamma besparingar, ökad moms m.m. minskat underskottet till en nivå så att man räknar med att landet når målet för 2013. Årets mål är ett underskott på 6,5 procent, vilket inkluderar de 100 miljarder euro som staten lånade för att hjälpa de trängda bankerna.
 
 
Fodgængere
 

Alkoholtest för fotgängare kan vara på intåg

Regeringen överväger just nu att införa alkohol- och narkotikatest för fotgängare. Det är inrikesminister Jorge Fernández Díaz som lagt fram förslaget, som innebär att man kan komma att testas oavsett om man är inblandad i en olycka eller inte. Det kan räcka med att man korsar en gata där det inte är tillåtet för att bli ombedd att göra testet.
Bakgrunden till förslaget är 3 327 omkomna och 13 327 allvarligt skadade fotgängare i trafiken, bara under perioden 2005 till 2010. Sedan 2006, när poängsystemet för bilister infördes, har antalet omkomna fotgängare minskat med 60 procent, till i genomsnitt 376 personer årligen.
Omkring hälften av olyckorna med dödlig utgång sägs bero på att fotgängare trotsar reglerna genom att t ex korsa gatan där det inte är ett övergångsställe, eller genom att gå över mot rött.
20 procent av alla omkomna i den spanska trafiken har varit fotgängare, och 30 procent av dessa har varit påverkade av alkohol och 17 procent hade tagit narkotika.
Antas förslaget kommer fotgängarnas risk till att skada andra likställas med bilisternas, som traditionellt har burit den tyngsta skuldbördan. Motståndare till förslaget säger att det är oproportionellt. Hur en eventuell lagöverträdelse kan komma att straffas är ännu osäkert.
Lagförslagen är en del av en större omorganisering i trafiklagstiftningen, som debatteras i parlamentet, och ett beslut förväntas fattas under våren.
 
 
Prostituerede
 

Liga på Costa del Sol avslöjad

Policía Nacional har avslöjat och löst upp en liga som arbetat med sexslaveri och försäljning av narkotika på Costa del Sol.
Det inträffade efter att en rumänsk kvinna tog kontakt med polisen i februari. Kvinnan berättade att hon hade blivit hitlockad av en man som lovade henne jobb och tak över huvudet, men istället tvingades hon till prostitution bakom busstationen i Málaga. Där skulle hon arbeta minst 12 timmar om dagen, och det gällde även när hon blev gravid.
Hennes anmälan ledde polisen till ligan, som också kontrollerade delar av den prostitution som pågår i industrikvarteret Guadalhorce.
I mitten av november greps elva personer och bland dem ligans förmodade ledare. Ligan har lockat flera rumäner till kusten med löften om guld och gröna skogar varefter de tvingats till prostitution. Enligt tidningen Diario Sur har de även sysslat med narkotikahandel och pengaförfalskning.
I samband med gripandena har sex kvinnor räddats ur misären och de skyddas ny av de spanska myndigheterna.
 
 
Julelotteri
 

2 240 000 000 euro i jullotteriet

Jullotteriets lotter säljs redan i lottkioskerna och hos säljarna på gatan, och i år lockas det med inte mindre än 2,24 miljarder euro. Men det är faktiskt 280 miljoner mindre än förra året, vilket innebär att det nu säljs 160 serier av 100 000 lotter, var man får en tiondel för 20 euro.
Av de 224 miljarder går 640 miljoner euro till huvudvinsten, känd som El Gordo – vilket betyder den feta.
För första gången i historien ska det nu betalas vinstskatt. Det gäller belopp på över 2 500 euro, varav man måste betala 20 procent.
Sedvanan trogen görs lottodragningen den 22 december på Teatro Real i Madrid, där vinnarsiffrorna presenteras genom att barn från skolan San Ildefonso sjunger dem.
 
 
Tyrefægtning2
 

Ska tjurfäktning vara lagligt?

Den spanska senaten har följt kongressen och bestämt att tjurfäktning ska upphöjas till att ses som kulturarv, varmed man sannerligen har godkänt djurplågeri.
Trots olika djurrättsföreningars protester, 235 000 insamlade namnunderskrifter och experters uttalanden om att tjurfäktning kan ha skadlig påverkan hos bl.a. barn, fattades beslutet efter uppmaning från aficionados, som hade samlat in 580 000 namnunderskrifter. Medlemmarna av det ledande partiet, PP, samt UPN, som är ett regionalt parti från Navarra, röstade för, medan bl.a. vänsterkantkoalitionen IU och de nationalistiska baskiska och katalanska partierna röstade emot. Och trots att 54 medlemmar av PSOE inte röstade, fick de två förstnämnda det sista ordet.
PP menar att den nya lagen, som gäller i hela Spanien, betyder att turfäktningen återigen ska tillåtas på Kanarieöarna och i Katalonien. Det är de två regioner som tidigare förbjudit det som nu är en del av landets historiska kulturarv. Och det innebär att alla spanjorer har rätt att titta på tjurfäktning, heter det, och en ny maktkamp mellan centralregeringen och särskilt den katalanska lokalregeringen har börjat, vari man kämpar om rätten att fatta egna beslut.
”Tjurfäktningen är tillbaka i Katalonien”, har PP-senatorn Sebastián Ruiz Reyes sagt.
Det har alltså uppstått ännu en klyfta mellan staten och den oberoendesökande regionen, och CiU:s Joan Baptista Vagué har svarat: ”Det är en självklar och uppenbar kompetensinvasion.”
Den spanska regeringen kommer också be UNESCO att inkludera tjurfäktningen på listan över kulturella världsarv.
 
 
Oña Hotel
 

Hotell i Fuengirolas gamla kommunhus öppnar i december

Det gamla kommunhuset i Fuengirola, som genomgått ett omfattande restaureringsarbete, öppnar i december som hotell, meddelar kommunen. Byggnaden från 1868 är nog Fuengirolas mest symboliska och den ligger mitt i staden, mellan Camino de Coín och Alfonso XII, där den nu står som ett fint hotell med 32 rum, fyra juniorsviter och tre sviter. Här öppnar dessutom en restaurang, dit även gäster som inte bor på hotellet är välkomna. Hotellet heter Hotel Casa Consistorial och ingår i kedjan Hoteles con Encanto, som har just mindre och exklusiva hotell.
Ombyggnationen som gjorts av den lokala firman, Proyectos Empresariales Fuengiroleños, S.L., har kostat 5,7 millioner euro.
Exakt datum för öppningen av hotellet är ännu inte bestämt.
 
 
Cirkus
 
Katalonien, som första region i Spanien, förbjuder underhållning med djur
Som den första regionen i Spanien har nu Katalonien fattat beslutet att förbjuda cirkusar och andra uppträdanden med levande djur.
Fem av sju partier i lokalregeringen är för lagändringen, som ska täcka hela regionen, där 99 kommuner redan har liknande förbud. I hela Spanien har 133 kommuner ett förbud mot denna form av underhållning. Man anser att djuren blir misshandlade och lever under värre förhållanden än i djurparker samt att de sedan överges när de inte längre kan användas i föreställningarna. Josep Rull, parlamentsmedlem för det ledande partiet, CiU, citerade Gandhi i samband med offentliggörandet av avtalen:
”En nations storhed och moraliska utveckling kan mätas genom att se på hur den behandlar sina djur.”
Trots det förnäma tilltaget och tillfredsställdheten bland de katalanska politikerna är det fortfarande en lång väg kvar innan alla djur lever efter en rättvis välfärd i Katalonien, där man så sent som förra året förbjöd tjurfäktning. I samband med detta lät man dock bli att förbjuda correbous (tjurrus) och bous embolats (tyg eller annat som knyts kring tjurens horn, varefter det sätts eld på det), och det är två traditioner som fortfarande ses under bl.a. ferior.
 
 
Immigranter gummibåd
 

Rekordmånga immigranter har plockats upp på havet av Guardia Civil

3 248 illegala, afrikanska immigranter har under de senaste sex månaderna plockats upp av civilgardet, Guardia Civil, utanför de spanska kusterna. De har räddats från sammanlagt 148 båtar. Samtidigt har åtta personer gripits och anklagas nu för människosmuggling.
Aktionerna sker i samband med den gemensamma europeiska insatsen, Europeiska byrån för förvaltning av det operativa samarbetet vid de yttre gränserna (Frontex).
Man har även upptäckt ett nytt fenomen, kallat Toy, som, som namnet indikerar, går ut på att människosmugglarna sätter immigranterna i leksaksbåtar, eller små gummibåtar, ute på havet. Hur många immigranter som inte räddas, eller som inte klarar sig, vet man inte.
Majoriteten av immigranterna plockas upp i Gibraltarsund och majoriteten av dem kommer från länderna söder om Sahara samt från Algeriet och Marocko.
I Melilla, den ena av de två spanska enklaverna i Nordafrika, har immigranter under den gångna sommaren gjort otaliga försök att storma det sex meter höga hägnet mellan staden och Marocko. Flera hundra afrikaner har lyckats ta sig över just där. Av den anledningen har nu myndigheterna bestämt sig för att återigen sätta upp taggtråd på en tredjedel av sträckan, den mest utsatta delen av det 11 kilometer långa hägnet. Den tidigare taggtråden togs ned 2007 då det var så många som skadades när de försökte ta sig över.
Initiativet har mött protester från både spanska och internationella människorättsorganisationer. Men oavsett det räknar alltså myndigheterna med att taggtråden ska vara på plats innan året är slut.
I den andra enklaven, Ceuta, har man ingen taggtråd, men hägnet runt denna stad har rasat efter att en grupp immigranter stormade det.
 
 
Bill Gates
 

Pengarna rullar in i Spanien

Utländska bolag visar återigen intresse för Spanien och pengarna rullar in.
Den spanska nationalbanken har just offentliggjort siffror som visar att utlänningar har investerar totalt 18 757 miljarder euro i landet under årets första åtta månader. Det är nästan dubbelt så mycket som förra året, och de bästa siffrorna sedan 2008.
Om man drar ifrån de 6 691 miljarder euro som spanjorerna investerar i utlandet ger det ett plus på drygt 12 miljarder euro.
Bland de mest anmärkningsvärda avtalen har ett ingåtts av en investeringsfond med anknytning till den mest kända medgrundaren av Microsoft, Bill Gates, som har köpt en del av byggbolaget FCC. Det har setts som ett stöd för Spanien att en av världens rikaste män väljer att investera här, även om det enligt tidningen El País är tveksamt om han själv varit med och fattat beslutet.
Flera amerikanska företag har visat sig på marknaden och det har även latinamerikanska, japanska och kinesiska. Det kinesiska oljebolaget Sinopec håller just nu på att förhandla fram ett avtal med spanska Repsol om uppköp av bolagets 30 procentiga andel i naturgasbolaget Gas Natural, som har värderats till 52 miljarder euro.
Experter tror att årets sista kvartal samt det första 2014 kommer att bli ännu bättre, detta då det ses en helt annan attityd till Spanien än vad som setts förut under de mörka tiderna för inte så länge sedan när man fruktade att Spanien stod inför valet att välja mellan det europeiska hjälppaketet (inte bara till bankerna) och ekonomisk kollaps.
Den positiva trenden har smittat av sig på börsen, där de största av de spanska bolagen på aktieindexet Ibex 35 har ökat med 20 procent sedan januari i år.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.