Klassiska och urspanska efterrätter

Klassiska och urspanska efterrätter

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Mer spanskt kan det inte bli. Och inte heller sötare, mer kolesterolbildande och kaloririkt. Men dessa klassiska efterrätter är och har alltid varit ovärderliga inslag på de spanska middagsborden, där de otvivelaktigen kommer att stanna.

Så varför inte äta med?
Först ut är den silkeslena, lite nervösa Flan. Den sägs ha sina rötter hos de gamla romarna som kallade den för tyropatina. På 600-talet fick den sitt franska namn flan och idag anses den vara urspansk.
Sedan har vi Leche Frita, som direkt översatt betyder friterad mjölk. Och det är inte helt osant då denna efterrätt innehåller stora mängder mjölk, och glöm allt om skummad, mini eller andra nymodiga parodier på mjölk, här är det den äkta varan som gäller.
Nästa på tur är Crema Catalana, med det karakteristiska locket. Den är besläktad med fransmännens Crème Brûlée. Men vem som kom först, katalanerna eller fransmännen, det vet ingen, och kulinariskt sett är det oviktigt bara sockerlocket är sprött och förföriskt.Recepten är för fyra portioner.
 
 
shutterstock 76023679
 
Crema Catalana
Precis innan servering kan man ställa in den under grillen i ugnen, eller så kan man ta fram gasbrännaren och bränna sockerlocket vid bordet om man vill imponera.
 
Ingredienser:
2,5 dl grädde
1 dl mjölk
75 g socker
2 ägg
1 kanelstång
Skalet av 1/2 citron

Till sockerlocket:
6 tsk socker, ev. en blandning av rårörsocker och farin
1/4 tsk kanelTillagning:

 
Värm grädde, mjölk, kanel och citronskal i en kastrull tills det börjar bubbla, utan att det kokar upp. Ta bort kastrullen från värmen, låt blandningen dra i några minuter och lyft sedan ur kanelen och citronskalet.
Vispa ägg och socker luftigt. Tillsätt mjölkblandningen försiktigt, lite i taget, samtidigt som du rör ordentligt. Fördela blandningen i fyra ugnsfasta former. Baka det sedan i vattenbad tills konsistensen blir som en pudding, ca 30 minuter i 160 grader. Låt puddingarna svalna minst tre timmar, gärna över natten.
Blanda socker och kanel och fördela jämt över puddingarna. Ställ dem överst i ugnen, med grillen på, eller bränn sockerblandningen med en gasbrännare, tills den blir gyllene. Kom ihåg att låta den vila i 5-10 minuter så att karamellen sätter sig och blir knäckig, så att det är som ett sprött lock som knäcks när man sätter skeden i det.
 
 
 
shutterstock 96906943
 
Flan
Denna puddingliknande efterrätt kan piffas upp med lite färskrivet citronskal, en sked Grand Manier, kanel eller vanilj – eller en kombination av dessa. Men originalversionen är i sig själv någonting speciellt som egentligen inte behöver några smaktillsatser, och receptet kommer här:
Ingredienser:
1/2 l mjölk
4 ägg
8 msk socker
4 msk vatten
Tillagning:
Tillsätt äggen till 4 msk socker och vispa det vitt. Värm mjölken, den ska helst inte koka, och häll försiktigt, lite i taget, ned den i äggvispet, så att inte äggen koagulerar.
Häll vattnet och resterande socker i en gryta och låt det småputtra tills sockret är helt upplöst och lätt karamelliserat, men fortfarande flytande.
Häll karamellen i botten av en bakform eller fyra portionsskålar. Fördela sedan äggmassan ovanpå karamellen. Ställ flanen i en ugnsfastform och häll i lite vatten så den får ett vattenbad. Baka i ugnen i 35-40 minuter i 150-160 grader. Kontrollera då och då att det fortfarande finns vatten i vattenbadet.
Ta ut flanen ur ugnen när den är färdiggräddad och låt den svalna. Det är inga problem att låta den stå i kylskåpet över en natt.
När den ska ut ur bakformen lossas den lättast från kanterna med hjälp av en kniv doppad i lite vatten.
Servera upp och ned på ett fat, så att karamellen kommer överst.

shutterstock 55718212

Leche frita
Detta recept kommer från Galicien dit de annars så typiska spanska kryddorna också har hittat vägen.

Ingredienser:
1 l mjölk
75 g vetemjöl
80 g socker
1 ägg
2 äggulor
1 kanelstång
Skalet av 1 citron
Olja till fritering (t ex solrosolja)
Lite extra olja till att smörja en bakform med
Lite extra vetemjöl
Lite socker

Leche Frita blir fräscht med frukt och glass.
Tillagning:
Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kanelstång och citronskal. Låt det stå och dra en stund och lyft sedan ur kanelen och citronskalet. Rör ihop ägg, mjöl och socker och rör försiktigt ned det i mjölkblandningen. Rör därefter ordentligt.
Lägg bakplåtspapper i en bakform, smörj det med olja och fördela leche-blandningen i bakformen. Låt det svalna så att det sätter sig under ett par timmar. Skär sedan olika figurer av massan. Vänd dessa lätt i mjöl och fritera dem gyllene i oljan.
Vänd dem sedan i socker, kanske med lite tillsatt kanel, och servera medan de fortfarande är varma och spröda.
Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco